Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Ilustrační foto

Laviny nepodceňujte. Nikde

Krkonoše - Od posledních dvou velkých sesuvů v Krkonoších uplynul rok. I malé hory umí být nebezpečné.

Ilustrační foto

Laviny nepodceňujte. Nikde

Krkonoše - Od posledních dvou velkých sesuvů v Krkonoších uplynul rok. I malé hory umí být nebezpečné.

Ilustrační foto

Češi v Tyrolsku podle místního experta podstoupili velké riziko

Vídeň – Čeští turisté, které v Tyrolsku v sobotu zasypala lavina, svou výpravou podstoupili vysoké riziko. Podle agentury APA to prohlásil ředitel tyrolské lavinové služby Rudi Mair. Ten také řekl, že během nynější špatné zimy neúměrně zvyšuje riziko problematický starý sníh. Tragédie si vyžádala pět mrtvých.

 Pět lyžařů, kteří v sobotu v Tyrolsku zahynuli pod lavinou, byli čeští občané, dnes to ráno potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Martin se z laviny dokázal vyhrabat, Pavel to štěstí neměl

Horažďovicko – Rodina a kamarádi oplakávají Pavla (33) z Malého Boru na Horažďovicku, který v sobotu zahynul při pádu laviny v rakouských Alpách. Jeho kamaráda Martina z Horažďovic, který tam byl s ním, lavina smetla také, ale měl štěstí. Přežil.

Ilustrační foto

Rakouská policie: Smrtící lavina se utrhla sama, riziko trvá

Vídeň – Rakouská alpská policie dokončila pod štítem Geier místní vyšetřování sobotní tragické výpravy českých turistů v Tyrolsku, při níž kvůli pádu laviny zemřelo pět z nich. Obdobně jako v předběžném sdělení dospěla mimo jiné k závěru, že lavina se s největší pravděpodobností utrhla sama a zasáhla celkem třináct osob. Podle zprávy, zveřejněné v neděli večer na stránkách lavinové služby regionální tyrolské vlády, byli všichni účastníci výpravy dobře vybaveni.

Výprava českých skialpinistů postižená v sobotu v tyrolských Alpách lavinou, organizovaná českým freeriderem Robinem Kaletou, pro svou bezpečnost nemohla udělat víc a byla plně vybavená, řekl dnes Kaleta.

Smrtící lavině unikli podle Novy i Jablonečané a Ústečané

Vídeň – Lavina, která v sobotu v Tyrolsku zabila pět českých lyžařů, se uvolnila sama, Češi ji očividně nevyvolali. V nedělním odpoledním zpravodajském pořadu to s odvoláním na rakouské úřady uvedla televize ORF. Stejnou informaci následně přinesla agentura APA, která citovala horskou policii. Češi, kteří neštěstí přežili, se do vlasti vrátí zřejmě do pondělí. Televizní zpravodajství Nova uvedlo, že mezi přeživšími jsou lidé z Jablonce a Ústí.

Výprava českých skialpinistů postižená v sobotu v tyrolských Alpách lavinou, organizovaná českým freeriderem Robinem Kaletou, pro svou bezpečnost nemohla udělat víc a byla plně vybavená, řekl dnes Kaleta.

Češi tragickou sobotní lavinu v Tyrolsku nevyvolali, uvolnila se sama

Vídeň – Lavina, která v sobotu v Tyrolsku zabila pět českých lyžařů, se uvolnila sama, Češi ji očividně nevyvolali. V dnešním odpoledním zpravodajském pořadu to s odvoláním na rakouské úřady uvedla televize ORF. Stejnou informaci následně přinesla agentura APA, která citovala horskou policii. Češi, kteří neštěstí přežili, se do vlasti vrátí zřejmě do pondělí.

Výprava českých skialpinistů postižená v sobotu v tyrolských Alpách lavinou, organizovaná českým freeriderem Robinem Kaletou, pro svou bezpečnost nemohla udělat víc a byla plně vybavená, řekl dnes Kaleta.

Freerider Kaleta popírá, že jeho výprava v Alpách podcenila hrozbu lavin

Vídeň/Praha – Výprava českých skialpinistů postižená v sobotu v tyrolských Alpách lavinou, organizovaná českým freeriderem Robinem Kaletou, pro svou bezpečnost nemohla udělat víc a byla plně vybavená, řekl dnes Kaleta. V oblasti byl vyhlášen takový stupeň lavinového nebezpečí, v němž je podle něj zkušená skupina schopna se pohybovat.

 Pět lyžařů, kteří v sobotu v Tyrolsku zahynuli pod lavinou, byli čeští občané, dnes to ráno potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Potvrzeno: Pět lyžařů, kteří v Rakousku zahynuli pod lavinou, byli Češi

Vídeň/Praha – Sobotní skialpinistická túra 17 českých turistů v Tyrolsku si kvůli pádu laviny vyžádala smrt pěti z nich, ostatní přežili. Návrat přeživších do vlasti očekává české ministerstvo zahraničí do pondělí. V některých oblastech byl vyhlášen vysoký stupeň lavinového nebezpečí, podle rakouských médií a i místního chataře byli Češi opakovaně varováni, ale neuposlechli. Známý český freerider Robin Kaleta, jehož cestovní kancelář výlet pro část Čechů organizovala, nesouhlasí s tím, že jeho lidé nebezpečí podcenili.

Ilustrační foto

Lavina v Tyrolsku zasypala 17 Čechů, nejméně pět mrtvých

Vídeň - Rozsáhlá lavina dnes v tyrolském Wattenbergu v Rakousku zasypala 17 lyžařů, kteří podle všeho pocházeli z České republiky, nejméně pět z nich neštěstí nepřežilo. V telefonickém rozhovoru s redakcí i na tiskové konferenci to řekla tyrolská policie, podle které je se stanovením národnosti nutné vyčkat na formální identifikaci. Také české ministerstvo zahraničí předpokládá, že oběti tragédie jsou s největší pravděpodobností Češi.

Ilustrační foto

Lavina v Kanadě usmrtila pět turistů na sněžných skútrech

Montreal - Pět turistů na sněžných skútrech zabila mohutná lavina v horách v provincii Britská Kolumbie na západě Kanady, dalších šest lidí se podařilo zachránit. Turisté vyrazili na sněžných skútrech mimo lyžařské areály do odlehlých horských končin, když se ze svahu strhla obrovská lavina, řekla agentuře AFP mluvčí prokuratury Barbara McLintocková.

Winter Survival 2016. Ilustrační foto.

Vojáci ošetřovali raněné z výbuchu

Vyprošťování těžkých břemen z členitého terénu, vyhledávání zraněného v lavině a poskytnutí první pomoci vojákům, kteří byli zraněni výbuchem granátu v chatě, to byly úkoly středečního závodu Winter Survival.

Ilustrační foto

Lavina ve francouzských Alpách zabila pět vojáků

Paříž - Pět vojáků usmrtila dnes odpoledne lavina ve francouzských Alpách. Vojáci byli na výcviku v savojském lyžařském středisku Valfréjus a pohybovali se mimo vyznačenou sjezdovku. Masy sněhu zavalily dohromady 11 lyžařů, informovala agentura AFP s odvoláním na policii.

Krkonoše

Na horách je první lavinový stupeň, hrozí pády stromů a větví

Krkonoše - Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší, stupeň lavinového nebezpečí. „Za poslední dny napadlo na hřebenech Krkonoš 35 až 40 centimetrů sněhu," uvedl lavinový specialista horské služby Pavel Cingr. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) varuje turisty před samovolným pádem větví či stromů, které zatěžuje sníh.

Ilustrační foto

V Krkonoších je první lavinový stupeň, hrozí pády stromů a větví

Vrchlabí – Horská služba v Krkonoších vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, tedy nejnižší, stupeň lavinového nebezpečí. „Za poslední dny napadlo na hřebenech Krkonoš 35 až 40 centimetrů sněhu," uvedl lavinový specialista horské služby Pavel Cingr. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) varuje turisty před samovolným pádem větví či stromů, které zatěžuje sníh.

Lavina dnes ve francouzských Alpách zavalila desetičlennou skupinu školáků a jejich učitele.

Lavina ve francouzských Alpách zasypala školáky, tři mrtví

Paříž – Lavina dnes ve francouzských Alpách zavalila skupinu středoškoláků, jejich učitele a několik dalších lyžařů. Podle agentury AP neštěstí nepřežili nejméně dva středoškoláci a také Ukrajinec, který nebyl součástí školní skupiny. Další tři lidé byli vážně zraněni.

Vášnivou diskusi vyvolala červnová černoška
u černé dvanáctky.

Za povyk může spoře oděná černoška u tmavé dvanáctky

Humpolec – Reklama na Bernardovu černou dvanáctku je rasistická, sexistická a pedofilní. To tvrdí někteří uživatelé sociální sítě u malovaného obrázku spoře oděné černošky ve stylu reklamní kampaně s takzvanými pin-up dívkami.

Ilustrační foto

V Tatrách zahynuli čtyři lidé, zranil se jeden Čech

Bratislava/Praha – Ve Vysokých Tatrách na Slovensku přišli dnes o život čtyři lidé – tři horolezci a jeden turista. Všichni jsou Slováci. Informovala o tom slovenská Horská záchranná služba. Kromě toho se také zranil český turista, který je nyní v nemocnici. V Tatrách, ale na druhé straně hranice, dnes zemřela i polská turistka.

Vítězný rituál táborských hokejistů.

Tábor prožil v úterý fantastický hokejový večer plný zábavy, dobré vůle a gólů

Druholigoví táborští hokejsité předvedli svým příznivcům v předehrávaném utkání 24. kola velkolepou show. Známého soupeře ze Sokolova zasypali neuvěřitelným čtrnáctibrankovým přídělem a rozpoutali na stadionu hotovou euforii. Sváteční náladu střetnutí dokreslily doprovodné akce, jako například křest publikace Táborská doba ledová, charitativní akce ve prospěch dětského oddělení táborské nemocnice nebo sladký dort pro nejmenší fanoušky Kohoutů.

Václav Klaus

Klaus: Konference o oteplování je bláznovství a poslední zvonění

Praha – Stručný manuál k pochopení současné migrační krize sepsali exprezident Václav Klaus a ředitel jeho institutu Jiří Weigl proto, že je děsila bagatelizace tohoto problému evropskými politickými elitami. Podle Václava Kluse jsou to právě ony, kdo masový pohyb běženců spoluorganizují a dokonce k němu vyzývají. Jak uvedl při představení knížky, která vznikla těsně před teroristickým útokem v Paříži, řešením rozhodně není více Evropy, ale naopak. Jednotlivé státy by si s migrační lavinou poradily lépe než unie, míní autoři. „Jsme svědky neodpovědné hry s osudy zemí a lidí," uvedl Václav Klaus.

Vánoční strom na Velkém náměstí ve Strakonicích.

To je pecka! Strakonice ve čtvrtek 26. listopadu vymění vánoční strom!

Strakonice - Mezi komentáři na Facebooku se mimo jiné objevilo: Nezapomněli náhodou ořezat větve a nahoru navázat věnec ? Se trochu spletli, máj teprve bude teď je prosinec… A jestli to mysleli jako májku, tak je třeba aby někdo naběhl s motorovkou a ukázal co je spojené s májkou… Když vidím to koště tak ani nemám chuť jít na rozsvícení…

Filmový festival Snow film fest představí 26.listopadu v krnovské dopravní škole přehlídku těch nellepších filmů s oblasti sněhu, ledu, extrémních výkonů a adrenalinu.

Snow film fest v Krnově

Zima pomalu přichází a s ní přehlídka nejlepších zimních filmů Snow film fest. V Krnově se bude promítat 26.listopadu ve Střední škole dopravy a cestovního ruchu od 17 do 21.30 hodin. Krnov je tak jedním z více než 200 českých a slovenských měst, kde proběhne maraton filmů o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších sněhových a ledových radovánkách.

Ilustrační foto.

Díky potravinové sbírce se nají padesát rodin z Blanenska

Blanensko – Více než tuna trvanlivých potravin pro padesát rodin z Blanenska. To je výsledek sobotní akce v Boskovicích nazvané Potraviny pomáhají. Uskutečnila se jako součást už třetího ročníku Národní potravinové sbírky, při níž organizátoři napříč republikou vybrali rekordních dvě stě dvacet osm tun jídla.

Radek Jaroš

Radek Jaroš: Pod vrcholem osmitisícovek si většinou notuji nějaké melodie

Plzeň – Zájem veřejnosti o osobu Radka Jaroše, prvního Čecha, který stanul na všech osmitisícových vrcholech světa bez pomoci nosičů a kyslíkových přístrojů, neustává. Měšťanská Beseda proto pravidelně zařazuje do svého programu setkání s tímto mimořádným horolezcem, ať už na filmovém plátně nebo tváří v tvář při přednášce. Nejbližší se koná ve čtvrtek 19. listopadu.