Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

Ilustrační foto

Seriál o skialpinismu startuje úvodním dílem z Krkonoš

Krkonoše - Jde vlastně o návrat ke kořenům. Skialpinismus ztělesňuje dřevní počátky  lyžování a v moderní podobě nachází stále víc příznivců. Krkonoše nejsou výjimkou a proto Česká televize umístila první díl tématického seriálu právě sem. Přesvědčit se o tom bude možné už v sobotu při premiérovém vysílání.

Ivan Hoffman

Meditování o lavině

Proud migrantů přicházejících ilegálně do Evropy neslábne a politici, kteří tento jev dlouho zlehčovali, začínají mluvit o problému. Z průzkumů v Německu, které je k uprchlíkům z evropských zemí asi nejvstřícnější, vyplývá, že ochota Němců pomáhat klesá s tím, jak migrantů přibývá. Podobně platí, že s nárůstem příchozích klesá popularita německé kancléřky a rostou preference stran, které migraci kritizují. Když do Evropy připlouvaly první lodě s běženci, diskutovalo se o tom, jak jim pomoci. Jakmile jsou běženců statisíce a na cestě do Evropy další milióny, převládá diskuse na téma jak se jich slušně, civilizovaně či humánně zbavit.

Wolfgang Schäuble.

Uprchlická krize bude eskalovat, varuje Schäuble a přirovnává ji k lavině

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble varuje před další eskalací uprchlické krize, proud běženců do Evropy je podle něj jako lavina. Pokud chce osmadvacítka situaci vyřešit, může to podle něj udělat jen společně. Německé ministerstvo vnitra mezitím podle televize n-tv přiznalo, že nezná počet běženců v německých registračních centrech.

Vlajkonoš Pavel Benc z Dukly Liberec.

Můžete pomoci k běžeckým vavřínům

Liberecký kraj - Nečekanou výzvu uveřejnili na facebookových stránkách servismani české běžecké reprezentace. Mezi lyžaři totiž hledají starý poklad, kterým jsou tři druhy běžeckých vosků, které se již nevyrábí.

K poctivé revival kapele patří i poctivá image. Frontman Halford revival jako by z oka vypadl pravému pěvci z Judas Priest.

Víkend v Irské bude ve znamení metalu

Karlovy Vary - Po oba víkendové večery se bude v tomto karlovarském klubu kout ocel, a to jak při pátečním koncertě regionálních spolků, tak zejména při sobotní heavymetalové lavině.

Milana Grauová.

Hodonínská starostka Grauová padla. Bouři zatím ustál pouze Krabička

Hodonín – O důvěru hodonínských zastupitelů v úterý bojovalo rok po volbách celé čtyřčlenné vedení. Ve funkci se nakonec udržel jen místostarosta Vítězslav Krabička (Změna/SZ). Jeho bývalí kolegové padli. Skončila starostka Milana Grauová (ANO 2011), místostarostovské křeslo vyklízí Vojtěch Salajka (ANO 2011) a lídr komunistů Ján Lahvička.

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé Jezové je pod palbou kritiky

Urážíte naši práci, vzkázala ombudsmance žena z Jezové

Bělá pod Bezdězem - Děti v Jezové žijí v horších podmínkách než čeští vězni. Výrok veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, kterým upozorňovala na život malých uprchlíků za zdmi detenčního tábora na Mladoboleslavsku, spustil lavinu kritiky. A to na obou stranách pomyslné barikády.

Anna Šabatová

Urážíte naši práci, vzkázala ombudsmance žena z Jezové

Bělá pod Bezdězem - Děti v Jezové žijí v horších podmínkách než čeští vězni. Výrok veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, kterým upozorňovala na život malých uprchlíků za zdmi detenčního tábora na Mladoboleslavsku, spustil lavinu kritiky. A to na obou stranách pomyslné barikády.

Realizační tým jamkovače chmelového

Vymysleli zlepšovák: díry pro chmel vrtají čtyřikrát rychleji

Chrášťany /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Velkou úsporu času a ulehčení práce lidem při výsadbě chmele přinesl nový jamkovač chmelový JCH-4 poháněný traktorem. Právě takový stroj můžete v těchto dnech zahlédnout ve chmelnicích Zemědělské společnosti Chrášťany na Rakovnicku.

Ilustrační foto.

V Kroměříži se chystá další Snow film fest

Kroměříž – Příchod zimy už tradičně předznamenává přehlídka Snow film fest. Od 19. října do 3. prosince se ve více než dvě stě českých a slovenských městech budou promítat filmy o extrémním lyžování, skialpinismu, zimních expedicích a dalších radovánkách.

Červeně je na mapě označené místo, kde možná vyroste stanové městečko pro uprchlíky.

Novohradští mohou sousedit s běženci

Nové Hrady – Nesví jsou obyvatelé Nových Hradů z možných dopadů uprchlické krize. Ta by se mohla promítnout i do jejich každodenních životů, a to nejen zesílením ostrahy na nedalekém hraničním přechodu či namátkovými kontrolami, jež v poslední době lidé z příhraničí potkávají například cestou do práce.

Ráno na Luční hoře.

Výlet do opravdové tundry

Když se řekne tundra, každý si představí území v polární nebo subpolární oblasti. Pokud by vám někdo řekl, že pravou nefalšovanou tundru najdete 160 kilometrů od Prahy, asi byste mu nevěřili. Ale je to tak. V Krkonošském národním parku máte šanci setkat se s mrazivcem, huňatcem, všivcem, čepičatkou, okáčem, zoubkočepkou, stračkou, bezkolencem, bezkřídlatkou, punčoškářem, kropenáčem, smilkou, slíďákem, kyhankou a dalšími představiteli života tundry s těmito magickými jmény, která se stala dokonce námětem právě probíhající informační kampaně Správy Krkonošského národního parku. Nechte se zlákat!

Japonec Nobukazu Kuriki, který se po dubnovém ničivém zemětřesení snažil jako první horolezec zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest, svůj pokus vzdal.

Everest zůstává od zemětřesení nepokořen, Japonec pokus vzdal

Dillí - Japonec Nobukazu Kuriki, který se po dubnovém ničivém zemětřesení snažil jako první horolezec zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest, svůj pokus vzdal. Výstup ukončil kvůli špatnému počasí asi 700 metrů pod špičkou 8848 metrů vysoké hory. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ženy Žďáru si zatančily vítězný taneček hned dvakrát.

Volejbalová druhá liga: všechny tři týmy bodovaly

Žďár nad Sázavou - Nováčkovská euforie slavila úspěch. Druholigové volejbalové vody rozčeřila lavina ze Žďárska. Muži Velkého Meziříčí si ze své premiéry odvezli cenný skalp loňského mistra. Ženy Žďáru porazily ve dvou pětisetových bitvách rezervu Střešovic. „V prvním vyrovnaném zápase jsme doháněli, výhry si vážím. Ve druhém to holky měly zvládnout za tři body," uvedl kouč Jiří Ťupa.

Házenkáři Bystřice pod Hostýnem. Ilustrační foto.

Bystřice trestuhodně prospala první půli

Bystřice pod Hostýnem – Pozdě bycha honili ve třetím kole I. ligy házenkáři Bystřice pod Hostýnem. O své nejtěsnější porážce v Náchodě totiž rozhodli v první půli, kterou svěřenci trenéra Martina Žůrka „prospali". „Je to velká škoda. I bez opor totiž bylo v našich silách zde bodovat," potvrdil kouč.

Záchranářští psi: tvrdě trénují proto, aby zachraňovali naše životy.

Záchranářští psi: tvrdě trénují proto, aby zachraňovali naše životy

Záchranářští psi jsou nepostradatelnými pomocníky při různých druzích katastrof. Málokdy si ale uvědomujeme, co stojí jejich výcvik, a že nejen lidští záchranáři, ale i ti zvířecí mají svá jména a příběhy. O své zážitky se s námi podělili spoluorganizátoři Search Patrol 2015 a členové Horské služby, kteří se svými psími hrdiny na našem území pravidelně zachraňují oběti zasypané lavinou. Jak se takový pes cvičí? V kolika letech je připravený do akce? Jaké jsou záchranářské disciplíny? Jak probíhá pátrání po tříletém dítěti? Přinášíme vám zajímavé informace ze světa záchranářských psů.

Tomáš Brůžek

Devatenáctiletý student Tomáš Brůžek: Pomoc jinému je přece samozřejmá věc

Beroun - Jako lavina se totiž po celém berounském regionu i celé republice roznesla zpráva o pohotovém studentovi, který zachránil život svému profesorovi. Sám Tomáš Brůžek ale taková slova chvály mírní. „Za prvé nebyl jsem ve třídě sám, pomáhalo víc studentů. A zároveň je nyní potřeba myslet na pana profesora, aby byl co nejdříve v pořádku," řekl skromně Tomáš Brůžek.

KAMARÁDI HOROLEZCI zavzpomínali na Ostaši na svého kamaráda a na jedné z vyhlídek mu zapálili svíčky a položili květiny.

Broumovský výběžek zasáhla smutná zpráva

Broumovsko - Když se v tomto týdnu objevila smutná zpráva o tragické nehodě sedmi horolezců, které zasypala lavina ve francouzských Alpách a byli mezi nimi také tři Češi, ještě nikdo netušil, že se jedná o tři mladé horolezce z Broumovska.

Ilustrační foto

Češi, kteří zahynuli pod lavinou ve Francii, riskovali v nepříznivých podmínkách

Paříž - Francouzská prokuratura dnes zahájila vyšetřování neštěstí, při němž v úterý zahynuli v lavině ve francouzských Alpách tři čeští a čtyři němečtí turisté. Podle místní rozhlasové stanice Alpes 1 se amatérští alpinisté pustili do akce navzdory tomu, že pro výstup k vrcholu čtyřtisícovky Dôme de Neige des Ecrins nebyly zcela bezpečné podmínky. Jediná německá členka výpravy, která pád masy sněhu se štěstím přežila, se nyní zotavuje v nemocnici.

Ilustrační foto

Sedm mrtvých pod lavinou v Alpách, z toho tři Češi

Paříž - Tři Češi a čtyři Němci jsou mezi sedmi turisty, které dnes zabila lavina ve francouzských Alpách, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní představitele. Německé národnosti je podle úřadů také žena, která jako jediná z postižené osmičlenné skupiny přežila. Předchozí zprávy médií uváděly, že jde o Polku.

Ilustrační foto

Kopáči z Kostelce dál vládnou mezi seniory

Havlovice - Soutěže Havlovické Tropical ligy odstartovaly svoji jarní část. V hlavní kategorii fotbalistům půjde zřejmě pouze o druhé a třetí místo, jelikož pozice libňatovského Barchovanu se zdá být neotřesitelná. Pokračovala také liga seniorů.

Tomáš Petreček (vlevo) na společné fotografii s horolezcem Markem Holečkem.

Tomáš Petreček: Chyběl jeden den, abychom se dostali nahoru

/ROZHOVOR/ Už několik dní je Tomáš Petreček zpátky v Opavě po expedici Wild Challenge 2015. Pokus o zdolání jedenácté nejvyšší hory světa Gasherbrumu I (8068 metrů) nevyšel. Společně s druhým horolezcem výpravy Markem Holečkem se dostali nejvýše do 7300 m. Dále už je nepustilo počasí.

Výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest.

Šerpové opravili většinu stezky na vrchol Mount Everestu

Káthmándú – Nepálští šerpové opravili fixní lana a žebříky na cestě mezi základním a prvním výškovým táborem na nejvyšší hoře světa Mount Everestu, které v dubnu poničila lavina uvolněná v důsledku zemětřesení. Nyní jim k opravě zbývá již jen zabezpečení na krátkém úseku stezky k druhému výškovému táboru, uvedl zpravodajský server BBC News. Šerpové připravují trasu pro Japonce Nobukazu Kurikiho, jediného horolezce, který se chce o zdolání vrcholu Everestu v letošní podzimní sezoně pokusit.

Ilustrační foto.

O odškodnění budou v Novém Boru žádat pacienti i živnostníci

Nový Bor - Lavina žádostí o finanční kompenzaci ať už kvůli zdravotním problémům nebo ušlému zisku se zřejmě doslova sesype na toho, kdo má na svědomí znečištění vody v Novém Boru nebo kdo zapříčinil šíření nákazy extrémně nakažlivými noroviry.

Mount Everest. Ilustrační foto.

Nepál poprvé od zemětřesení otevře pro horolezce cestu na Everest

Káthmándú - Nepálské úřady poprvé od dubnového ničivého zemětřesení otevřely pro horolezce cestu na Mount Everest. Jako první se na nejvyšší horu světa vydá Japonec Nobukazu Kuriki, který dnes na ceremoniálu v metropoli Káthmándú slavnostně obdržel povolenku od nepálského ministra turistiky, uvedla agentura AP.

Mnoho lidí si stěžovalo, že nebylo o havárii dostatečně informováno od úřadů a dalších zainteresovaných institucí a organizací.

Město udělalo maximum, říká starostka. Litvínov naplno pocítil absenci rozhlasu

Litvínov – Nechali jste nás v nejistotě. Několik hodin jsme nic nevěděli. Lavina výtek se valí směrem k vedení Litvínova. Občané ho kritizují za nedostatečné informování veřejnosti po havárii, ke které došlo ve čtvrtek dopoledne v chemičce v Záluží. Starostka Kamila Bláhová si stojí za tím, že město udělalo vše, co mohlo.

Zesnulý Luděk Mikulecký ve stájích U Tří grácií.

Koně osiřeli, Luděk Mikulecký náhle zemřel. Nový dvůr zůstane zavřený

Břeclav – Těžko se tomu dá uvěřit. Břeclavský podnikatel Luděk Mikulecký je po smrti. Bylo mu padesát let. Zemřel náhle v pátek dopoledne, když připravoval den otevřených dveří na lichtenštejnském Novém dvoře, kterému chtěl vrátit život a někdejší krásu. Přivolaní záchranáři už mu po nenadálé zdravotní indispozici nedokázali pomoci. Sobotní akce v areálu se po tragické události ruší.