Kreativ

ŠTÍTEK: lavina

V Malé kotelní jámě v Krkonoších spadla lavina.

V Krkonoších se utrhla téměř kilometrová lavina

Špindlerův Mlýn - V západní části Krkonoš v lokalitě Malé kotelní jámy se utrhla ve čtvrtek odpoledne masivní, skoro kilometrová lavina. Na několik hodin zaměstnala dva týmy Horské služby Krkonoše. V blízkosti sesuvu se totiž podle očitých svědků pohyboval člověk, o kterém nebyly několik hodin žádné zprávy. 

Lavinové nebezpečí. Ilustrační snímek

V Krkonoších stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

V Krkonoších je i nadále vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Tento lavinový stupeň je charakterizován jako značné nebezpečí. Hrozí laviny deskové a z klouzavého sněhu, místy laviny velkých rozměrů. Na hřebenech Krkonoš je místy zmrzlý sníh. Vyplývá to z údajů na webu Horské služby Krkonoše.

Lavinové nebezpečí. Ilustrační snímek

Krkonoše varují před lavinami. Platí třetí stupeň nebezpečí

Krkonoše - Horská služba Krkonoše varuje před možným lavinovým nebezpečím, kdy platí třetí stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech je okolo 230 centimetrů sněhu. Za poslední dny zde napadlo na ledovou krustu zhruba 30 centimetrů nového sněhu. 

Lavinové nebezpečí. Ilustrační snímek

V Krkonoších hrozí laviny. Kvůli oteplení i v nižších a středních polohách

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes vzrostlo z prvního na druhý stupeň pětibodové škály. Důvodem je oteplení, kdy vzhledem k vyšším teplotám vzrůstá riziko lavin v nižších a středních polohách. Na hřebenech Krkonoš je nyní kolem 230 centimetrů sněhu. Na Luční boudě byly dnes ráno dva stupně nad nulou. První lavinový stupeň platil jen o víkendu, kdy se ochladilo a sněhová pokrývka se zpevnila. Uvedla to Horská služba Špindlerův Mlýn. V Jeseníkách stále platí druhý lavinový stupeň.

Sněhová lavina v Rakousku - ilustrační foto

V rakouských Alpách zahynul český turista. Pohřbila ho lavina

K tragickému neštěstí došlo v sobotu v rakouských Alpách. V důsledku sesuvu laviny v lyžařském středisku Küthai zde přišel o život sedmadvacetiletý český občan. Masa sněhu jej zastihla během pěší túry. Informovala o tom agentura APA.

Pád laviny ve švýcarském lyžařském středisku Crans Montana

Lavina ve švýcarských Alpách si vyžádala jednu oběť. Pátrání bylo zastaveno

V oblíbeném lyžařském rezortu Crans Montana nacházejícím na jihozápadě Švýcarska došlo během úterního odpoledne k pádu laviny. Čtyři lidé byli zraněni, jeden z nich následně v nemocnici zemřel. Původní informace hovořily až o 12 pohřešovaných, na místě proto celou noc pátraly stovky záchranářů. V ranních hodinách bylo pátrání ukončeno.

Lanovka na Sněžku. Ilustrační snímek

Silný vítr vyřadil z provozu lanovku na Sněžku. Nepojede celý den

Oba úseky lanovky na Sněžku jsou kvůli silnému větru mimo provoz. Na Sněžce dosahuje vítr rychlosti přes 115 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Náčelník lanové dráhy Jiří Martinec ČTK řekl, že oba úseky nepojedou zřejmě celý den.  

Závěje sněhu.

Sněžení dál komplikuje dopravu v Evropě. Itálie hlásí i záplavy

Itálie se dnes potýká se následky vydatných srážek. Zatímco sever země odstraňuje následky sobotního hustého sněžení, jižněji způsobil déšť vzedmutí hladin řek a místní záplavy. V rakouských Alpách dál panuje velké nebezpečí lavin. Silné sněžení způsobilo noční kalamitu i ve francouzském alpském regionu Savojsko, komplikace spojené s počasím hlásí například i německá spolková země Bavorsko či východní pobřeží Švédska.

Sněhová nadílka komplikuje dopravu v Rakousku.

Sníh dále komplikuje v Rakousku i Itálii dopravu. Brennerský průsmyk je uzavřen

Dopravní komplikace způsobilo dnes husté sněžení na severu Itálie a v Rakousku. Sobota se přitom v Alpách nese ve znamení zvýšeného provozu kvůli výměně hostů v horských střediscích. Kvůli nebezpečí lavin je uzavřeno několik důležitých silnic včetně části dálnice vedoucí Brennerským průsmykem, informovala agentura APA.

Nepodceňujte pohyb na horách, radí záchranáři.

Nepodceňujte horské túry, radí záchranáři

Krušné hory – Zásady bezpečného chování na horách se týkají nejen sjezdových tratí, ale také zimních horských túr. Horští záchranáři proto připomínají desatero zásad, jak předejít možným potížím.

Sněžka

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí, platí "pouze" druhý stupeň

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo ze třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech hor je nyní okolo dvou metrů sněhu. Sněhová pokrývka se postupně stabilizuje a na většině strmých svahů vykazuje střední stabilitu, zjistila dnes na webu horské služby. Po silném sněžení v první polovině ledna platil mezi 15. až 18. lednem čtvrtý lavinový stupeň, který bývá v Krkonoších vyhlašován výjimečně.

Povánoční slevy a nákupy. Ilustrační foto.

Slevy? Kdepak! Nízké ceny vám spíš sáhnou hluboko do kapsy

Vánoční nákupní horečku vystřídala lavina novoročních slev. A tak se řada Čechů téměř ihned od bramborového salátu a kapra opět vydala na lov vysněných kousků za „výhodné“ ceny. Obří „slevy“ či „výprodeje“ zaplavily většinu obchodních řetězců a internetových obchodů. Snaží se zbavit loňských modelů a vyždímat zbytky finančních prostředků, často i s pomocí nekalých praktik a fiktivních slev. Obchodní žně začaly.

Záplavy sněhu v Německu a Rakousku

V Rakousku dál platí lavinové nebezpečí. Koncem týdne má znovu sněžit

Ačkoli v bavorských a rakouských Alpách přestalo po dvou týdnech sněžit, nebezepčí lavin zůstává i nadále vysoké. Situace by se však měla postupně začít uklidňovat. V Rakousku si tuto zimu laviny vyžádaly již nejméně jedenáct mrtvých včetně dvou Čechů. Ve Švýcarsku v úterý večer utržené sněhové pole zasypalo a zabilo 20letou Švédku, informoval server 20minuten. Na konec tohoto týdne meteorologové hlásí nové sněžení.  

Radost pro děti i pro noviny.

Smrt Čecha v lavině u sousedů

KOUZLÍ se sněhem. Sněhová nadílka povzbudila sousedy ke kreativitě a linecký deník OÖN vyzval čtenáře, aby se pochlubili svými výtvarnými díly. Tyto sněhuláky pořídily děti Jonas a Xaver Manhartgruberovi z Utzenaichu.

V rakouských Alpách každoročně hrozí laviny.

Mladý Čech zemřel pod lavinou na jihu Rakouska. Byl na túře s otcem

Pod lavinou v jihorakouské zemi Korutany dnes zahynul 24letý Čech, který byl ve volném terénu na skialpinistické túře se svým otcem. Informovala o tom agentura APA. Podle mluvčího policie měli oba muži lavinové vybavení, cestou na hřeben v oblasti alpského štítu Ankogel (3246 m. n. m.) ale jednoho z nich v nezalesněné části kopce strhla masa sněhu. 

Sněhová lavina v Rakousku - ilustrační foto

Lavinové nebezpečí v Rakousku trvá. Meteorologové čekají oteplení

Krizová situace způsobená vydatným sněžením v Rakousku a německém Bavorsku se v úterý mírně uklidnila. V řadě alpských oblastí však i nadále panuje druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. V noci na úterý zavalil sníh na některých místech silnice i domy, úřady však neevidují žádná zranění. Na středu meteorologové předpovídají nárůst teplot, který by mohl přinést další laviny.

Horská služba  provádí test stability sněhové pokrývky.

Vysoká hrozba lavin! Horská služba vyhlásila čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí

Špindlerův Mlýn - Po sedmi letech vyhlásila Horská služba Krkonoše dnes ráno čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Znamená vysoké nebezpečí lavin a možnosti túr jsou velmi omezené. Na většině ohrožených cest hrozí sesuvy samovolných lavin velkých, ale i velmi velkých rozměrů, které mohou dosahovat dna údolí.

Přívaly sněhu na silnicích.

Sníh a vítr stále komplikují dopravu. V Krkonoších platí vysoká hrozba lavin

Dopravu v Česku nadále komplikuje silný vítr a sníh. Uzavřena zůstává od pondělí silnice I/7 z Chomutova do Německa, zaváté jsou cesty v Krušných horách. Horská služba v Krkonoších vyhlásila čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí. V nižších polohách se objevuje ledovka. Silničáři mají stále v terénu veškerou techniku. V platnosti je i výstraha meteorologů.

Sněhová kalamita v Rakousku

Kalamita v Rakousku pokračuje. V Obertauern strhl Čech lavinu, zasypala hotel

Přívaly nového sněhu v rakouské spolkové zemi Salcbursko dosud podle místních úřadů způsobily smrt tří lidí a zranění dalších 18 osob. V hojně navštěvovaném lyžařském středisku Obertauern dnes způsobil český snowboardista pád laviny, která zasypala část hotelu, ale lidem neublížila. Případ vyšetřuje policie, informovala rakouská média.

Horská služba. Ilustrační snímek.

České hory jsou v obležení. Přibývá turistů i výjezdů horské služby

Krkonoše – Přibývá lanovek, uměle dosněžených sjezdovek, komfortních vleků. Lyžařské areály lákají na nové a nové atrakce a do hor se vydává čím dál víc lidí. „České hory jsou stále víc v oblibě. Přibývá penzionů a roste i počet lyžařských areálů,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Horská služba. Ilustrační snímek.

České hory jsou v obležení. Přibývá turistů i výjezdů horské služby

Krkonoše – Přibývá lanovek, uměle dosněžených sjezdovek, komfortních vleků. Lyžařské areály lákají na nové a nové atrakce a do hor se vydává čím dál víc lidí. „České hory jsou stále víc v oblibě. Přibývá penzionů a roste i počet lyžařských areálů,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Horská služba. Ilustrační snímek.

České hory jsou v obležení. Přibývá turistů i výjezdů horské služby

Krkonoše – Přibývá lanovek, uměle dosněžených sjezdovek, komfortních vleků. Lyžařské areály lákají na nové a nové atrakce a do hor se vydává čím dál víc lidí. „České hory jsou stále víc v oblibě. Přibývá penzionů a roste i počet lyžařských areálů,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

V rakouských Alpách panuje nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí

Sněhová kalamita pokračuje. V Alpách hrozí laviny, Bavorsko se obává povodní

Rakousko a jižní část Německa nadále trápí vydatné sněžení. V řadě alpských oblastí úřady znovu zvýšily stupeň lavinového nebezpečí na nejvyšší a nejméně desítka obcí zůstává kvůli uzavřeným cestám odříznuta od okolního světa. Kritická situace panuje nadále také v severních oblastech Bavorska, kde se místní obávají záplav. Voda z řek a potoků se zatím vylila jen na pole a louky, informovala agentura DPA.  

Lavinové nebezpečí. Ilustrační snímek

Sněhová kalamita v Rakousku a Německu, nebezpečí lavin. Tři lidé zemřeli

Několik dnů trvající kalamita způsobená sněžením v bavorských a rakouských Alpách stále není u konce. Po krátké pauze bez srážek v noci na dnešek v německém alpském podhůří a rakouských Alpách opět sněžilo. Nebezpečí pádu lavin je nadále enormní, v sobotu zahynuli pod sněhovou masou tři Němci a jeden člověk se pohřešuje. Těžký sníh způsobuje zátěž na střechy domů, které hrozí zřícením. Dnes o tom informovaly agentury DPA a APA.