Kreativ

ŠTÍTEK: Lenora

Na cestu po Prachaticku se vydali (zleva) zástupce Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Karel Hron, místopředseda Regionální rady Jihozápad Jaromír Slíva i místostarosta Prachatic Jan Klimeš.

Díky penězům z ROP Jihozápad se modernizují školy i silnice

Prachaticko - Shrnutí a zhodnocení dosavadního přínosu finanční podpory, které se regionu v programovém období 2007 až 2013 dostalo z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad. Takový byl smysl včerejší cesty místopředsedy Regionální rady Jihozápad Ing. Jaromíra Slívy a zástupce Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Ing. Karla Hrona na Prachaticko.

Nehoda dvou nákladních aut u Těšovic.

U Těšovic jen kyvadlově, cestu blokuje nehoda

Těšovice /FOTOGALERIE/ - Komplikace v dopravě mají řidiči u Těšovic. Tam podle informací mluvčí policie Martiny Joklové došlo ke srážce dvou nákladních aut. "Jedno z nich skončilo v příkopu," upřesnila s tím, že provoz na místě řídí policisté a jezdí se pouze kyvadlově.

Ve vodě na Lipně už bují sinice

Ve vodě na Lipně už bují sinice

Lipno nad Vltavou – Z vody rovnou pod sprchu by měli zamířit ti, co se v těchto dnech mají v plánu koupat na pláži v Lipně nad Vltavou.

Ilustrační foto.

Do atraktivních míst vypraví dráhy autobus

Jižní Čechy - Na výlet do zajímavých koutů Šumavy a dalších turisticky atraktivních lokalit, kam dosud nejezdila pravidelná veřejná doprava, se letos v létě můžete vydat s Českými drahami. Na Svatý Tomáš, Třístoličník, pod Kleť, ale i mezi Českým Krumlovem a Kaplicí, Lipnem nad Vltavou a Černou v Pošumaví či Lenorou a Kvildou budou o víkendech od 4. července do 30. srpna jezdit speciální autobusové linky.

Vysvědčení v první třídě v ZŠ Zlatá stezka v Prachaticích.

Školáci ze Smetanovy ukončí školní rok o tři dny dříve

Prachaticko – Školní rok na Prachaticku většina škol ukončí v úterý 30. června. Ve spádovém obvodu Vimperka je podle slov Miloše Beneše, vedoucího odboru školství, kultury a cestovního ruchu MěÚ Vimperk, pouze jediná škola ukončí výuku o tři dny dřív.

Žákovský turnaj v Lenoře.

Za zelenými stoly již se připravuje sezona

Prachaticko – Před šesti týdny skončil uplynulý ročních soutěží stolních tenistů v okrese a již od pondělí se roztočí přihlašovací kolotoč do ročníku následujícího.

Inspirujte se příběhem posledního kousku čokolády

Inspirujte se příběhem posledního kousku čokolády

Praha, 11. května 2015 – Prověřit, do jaké míry se lidé v České republice umí dělit s ostatními, se rozhodla společnost Milka ve svém novém projektu Poslední kousek. Jeho běžecký ambasador už téměř týden putuje naší zemi, aby zjistil, jak na tom jsou lidé v naší zemi se sdílností věcí s druhými. Inspirujte se příběhem Posledního kousku, nabídněte běžci svou pomoc a dokažte tak, že vám osud druhých není lhostejný.

Turnaj mladých stolních tenistů ve Volarech.

Mládežníci o poháry za zelenými stoly

Volary /FOTOGALERIE/ – Místní pracoviště DDM Volary a oddíl stolního tenisu Tatran Volary uspořádaly uplynulou sobotu turnaj ve stolním tenise pro chlapce a dívky z Volar a okolí v žákovských kategoriích.

Ilustrační foto

České řeky jsou splavné zejména v nížinách

Praha - Vodáci mohou o víkendu vyrazit na mnoho českých řek, vybírat by si měli ale spíše úseky v nížinách, kde je vody více. Na horách je situace horší, zlepší se až s táním sněhu. Právě sněžení a déšť ale neustále situaci na řekách mění. Informoval o tom Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Regionální výrobky či tradiční české potraviny nakoupíte v supermarketech Terno a Trefa.

Terno a Trefa: tak trochu jiné supermarkety

Pro regionální výrobky či tradiční české potraviny není nutné chodit do specializovaných prodejen. Dají se sehnat i v supermarketu, jen musí zákazníci vědět, ve kterém.

Změna ve výkupu kovů se nezamlouvá sběrnám ani občanům. Podepisují petici.

Sběrny kov vykoupí, ale peníze pošlou poštou

Prachatice – Sběrny surovin železný šrot a kovy sice vykoupí, ale prodávající ještě bude muset vyplnit kolonku, kam chce peníze odeslat. Novinka, která začne platit 1. března, se nedotkne těch, kdo chtějí prodat starý papír. Ministerstvo životního prostředí chce zabránit obchodování s kradeným kovem. Jenže zatím přesně nestanovilo bezhotovostní způsob vyplácení peněz za prodané suroviny. Pouze doporučilo převod na účet nebo odeslání složenkou.

Farmářské trhy v českobudějovickém Ternu.

Do Terna na farmářské trhy

České Budějovice – Zájem o pravidelné páteční farmářské trhy v českobudějovickém Ternu je stále velký. S farmářskými výrobky z jižních Čech, které nabízí prodejci ve vstupním vestibulu Terna, mohou zákazníci počítat také po celý rok 2015.

Ilustrační foto

Záchranka 12. listopadu

Letečtí záchranáři pomáhali pozemním posádkám při zajišťování přednemocniční neodkladné péče u dívky, která v Lenoře náhle upadla do bezvědomí.

Na zastupitelstvo přišlo zhruba třicet lidí.

V Lenoře starostka křeslo obhájila

Lenora – Přesně tak, jak chtěli voliči, vypadá vedení obce Lenora na další čtyři roky. Starostka Jaroslava Krnáková získala nejvíce hlasů v komunálních volbách a povede obec i nadále. Dostala k tomu důvěru od zastupitelů.

Ještě horké česnekové placky a poslední houstičky.

Mlhu v Lenoře provoněl chléb

Lenora /FOTOGALERIE/ - Poslední sobota v měsíci je od dubna do prosince v Lenoře ve znamení pečení v obecní peci.

Ilustrační foto

České řeky jsou dobře splavné, pomáhá i vypouštění rybníků

Praha - Na českých řekách jsou momentálně splavné všechny úseky, které vodáci běžně sjíždějí v létě. Zejména na jihu Česka pomohl průtokům déšť, řeky zásobuje i voda vypouštěná z rybníků kvůli výlovům. Informoval o tom Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Výstava sklo ze Šumavy v Holýšově.

Muzeum představuje ukázky skla ze Šumavy

Holýšov - Po výstavě hraček z dob první republiky připravil Dům dějin Holýšovska na podzim novou výstavu. Ta nese název Sklo ze Šumavy tradice a současnost a potrvá až do 16. listopadu.

Park s miniaturami památek České republiky se pro veřejnost otevřel 19. června 1999 a jeho tvůrcem je Radek Míka. Zpřístupnění parku však předcházelo pět let práce, pět let, kdy se ho lidé ptali, zda to myslí vážně.

Do miniaturparku i na houby

Mariánské Lázně - Miniaturpark Boheminium v Mariánských Lázních každoročně přiláká desetitisíce lidí a rok od roku se návštěvnost tohoto unikátního mariánskolázeňského parku zvyšuje.

Ilustrační foto

České řeky jsou na konci prázdnin díky dešti splavné

Praha - Stavy českých řek se ke konci prázdnin zlepšily. V týdnu pršelo a průtoky se zvedly hlavně v jižních a západních Čechách. Přijatelné zůstaly pro vodáky ale i ostatní řeky, sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Kvůli nedostatku vody nedoporučuje ke sjíždění jen Mži a Moravici.

Ilustrační foto.

Déšť přidal vody v řekách, většina je dobře splavná

Praha - Déšť z předchozích dnů mírně zvedl hladiny většiny řek v Česku a vodáci si tak opět mohou vybírat. Větší jistotu jim tomto ohledu ale poskytnou větší toky, v menších řekách totiž voda tak, jak rychle po dešti vystoupala, i rychle opadává. Informoval o tom Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu, podle kterého by přesto mohl být příští týden jedním z těch lepších pro dovolenou na vodě.