Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Letiště České Budějovice se musí připravit na letní nápor turistů.

Lety z Českých Budějovic jdou na dračku, Čedok přidává do nabídky Krétu

Jihočeši rychle vykupují letecké zájezdy z Českých Budějovic, proto se cestovní kancelář Čedok rozhodla na velkou poptávku reagovat a od srpna přidává již třetí destinaci. V polovině letní sezony tak odstartují z letiště v Českých Budějovicích historicky první odlety nově na řeckou Krétu, která se přidává k Rhodosu a Turecku.

Andrej Babiš vs. Petr Pavel tužkou Milana Kounovského.

U Lipna je Babišovo. Želnava je přes zimu vylidněná, lidé musí za prací

Želnava, malá vesnička na Prachaticku, z níž je jen pár kroků na okraj vodní nádrže Lipno. Žije tam 132 obyvatel, z nich 102 může volit. "Průměrný věk obyvatel obce je třicet osm let," říká Petra Tržilová, která žije ve Volarech, ale je účetní na želnavském obecním úřadu. V prvním kole prezidentských voleb jich přišlo 64, tedy 62,75 procenta.

SRDJAN PLAVŠIČ exkluzivně pro Deník promluvil poprvé do médií o třaskavém odchodu ze Sparty do Slavie z léta 2021.

Opora Baníku Plavšič poprvé o odchodu ze Sparty: Na Instagram jsem nepsal sám

/PŘÍMO Z TURECKA OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Zřejmě je po Josefu Hušbauerovi a Lukáši Váchovi teprve třetím hráčem v historii, který prošel Baníkem, Spartou i Slavií. Jeho budoucnost – stejně jako v případě útočníka Ladislava Almásiho – byla mezi fotbalovými fanoušky v Ostravě největším tématem zimní pauzy. Zůstane, nebo se vrátí do Prahy? A nezláká ho exotika? Po novém roce bylo jisté, že Srdjan Plavšič na Bazalech setrvá do konce sezony. „Měl jsem ale i jiné nabídky,“ přiznává v exkluzivním, obsáhlém a otevřeném rozhovoru pro Deník na soustředění v Turecku. Vůbec poprvé se vyjádřil také ke svému propíranému a třaskavému přesunu ze Sparty do Slavie z léta 2021. Co o něm prozradil?

SRDJAN PLAVŠIČ exkluzivně pro Deník promluvil poprvé o třaskavém odchodu ze Sparty do Slavie z léta 2021.

Odchod ze Sparty? S působením na Letné jsem spokojený, říká Plavšič

/PŘÍMO Z TURECKA OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE/ Zřejmě je po Josefu Hušbauerovi a Lukáši Váchovi teprve třetím hráčem v historii, který prošel Baníkem, Spartou i Slavií. Jeho budoucnost – stejně jako v případě útočníka Ladislava Almásiho – byla mezi fotbalovými fanoušky v Ostravě největším tématem zimní pauzy. Zůstane, nebo se vrátí do Prahy? A nezláká ho exotika? Po novém roce bylo jisté, že Srdjan Plavšič na Bazalech setrvá do konce sezony. „Měl jsem ale i jiné nabídky,“ přiznává v exkluzivním, obsáhlém a otevřeném rozhovoru pro Deník na soustředění v Turecku. Vůbec poprvé se vyjádřil také ke svému propíranému a třaskavému přesunu ze Sparty do Slavie z léta 2021. Co o něm prozradil?

Vlčí boby lemují cestu k havranské rozhledně.

Český les jako na dlani. Nejvyšší bod Tachovska nabízí úchvatný výhled

Pro ty, kteří mají rádi dlouhá, osamělá putování téměř liduprázdnou krajinou a nebojí se třeba ani nocování daleko od civilizace, v krajině zaniklých obcí, nad níž jako by dosud visel temný mrak vystěhování původních obyvatel, ostnatých drátů a signálních stěn, přinášíme jeden tip. Vrchol hory Havran na česko-německé hranici.

Havlíčkobrodští Hroši patří k tradiční líhni softbalových hráčů. Ilustrační foto.

Talentované hráče si Hroši hýčkají. Softbalem se přitom neuživí, směje se Šnelly

Houdková, Macas, Hlaváč… Jen některá jména z výrazných talentů softbalového oddílu Hroši Havlíčkův Brod. V uplynulém roce potvrdili své kvality i v reprezentačních výběrech a spolu s dalšími spoluhráči slavili zisk titulu mistrů Evropy. Na cestu za zajímavou kariéru vykročili správnou nohou. Jak ale realisticky připomíná mládežnický kouč Dušan Šnelly: „Mají velikou možnost se softbalem cestovat po světě, ale není to tak, že by je mohl živit.“

Trenér Libor Soldán je po konci ve Veselí nad Moravou bez angažmá.

Soldán skončil u fotbalistů FC Veselí, které po roce a půl znovu povede Dekař

Ještě minulý pátek navštívil třaskavou členskou schůzi, aby zjistil, kdo klub v dalších měsících povede. Nyní už trenéra Libora Soldána nejbližší budoucnost FC Veselí nad Moravou zajímat nemusí. Legenda Zbrojovky Brno a Synotu totiž v týmu účastníka jihomoravské krajské I. A třídy po roce a půl končí.

Řecký ostrov Zakynthos.

Už máte plány na léto? Tyto řecké ostrovy si Češi zamilovali nejvíce

Lenošení ve vyhřátém písku, laskání mořských vln, památky, ale i dobrodružství a nevšední zážitky. A samozřejmě také voňavý gyros, osvěžující tzatziki, plněné vinné listy, ovčí sýr, skvělé víno a mořské plody v místní taverně. To vše a mnohem víc láká Čechy k objevování krás řeckých ostrovů. Je jich mnoho, dohromady přes tři tisíce. Takže kam vyrazit? Podívejme se tentokrát na pětici ostrovů, které patří podle cestovních kanceláří k těm, kam turisté míří nejčastěji.

Malá vesnice, sousedé se navzájem dobře znají. Ve volební místnosti vládla přátelská pohoda.

V létě bylo vedro, zapomněli podat kandidátku. Ve Všeradově se volilo v sobotu

/FOTO, VIDEO/ Nového starosty a zastupitelstva se po sobotních dodatečných komunálních volbách dočká Všeradov na Chrudimsku, vesnice se 150 obyvateli. Zvítězilo uskupení Pro obec Všeradov. Že se volby neuskutečnily v řádném termínu, nemá příčinu v nějakých sporech nebo kvůli nedostatku kandidátů. „Bylo parné léto, žně, prostě jsme na podání kandidátky zapomněli. Až když druhý den zavolala paní z hlineckého městského úřadu, poznali jsme, že je pozdě,“ řekla účetní všeradovského úřadu Miluše Tlapáková.

Smíchovské nádraží v Praze.

Proměna smíchovského nádraží začne příští rok, Správa železnic žádá o povolení

/VIZUALIZACE/ Správa železnic počítá s tím, že příští rok zahájí kompletní proměnu další velké pražské železniční stanice. Na projekt modernizace stanice Praha-Smíchov již požádala o stavební povolení. Ještě před několika měsíci nebylo kvůli nejasnému financování jasné, zda projekt letos začne. Aktuální rozpočet je 4,18 miliardy korun.

Alice Bendová

Alice Bendová má na Kanárech tři byty. Žít tam nechce, bude se tam ale vdávat

Jsou to už víc než čtyři roky, co si Alice Bendová pořídila svůj první apartmán na Kanárských ostrovech. V říjnu k němu přidala další dva, které chce pronajímat, a pokud to situace v budoucnu dovolí, možná si pořídí i další. V čem má ovšem už teď jasno, je to, že tam nikdy žít nebude. Ráda by se tam ale letos vdala.

Českolipsko. Rok 2022.

Jaký byl rok 2022 na Českolipsku? Připomeňte si některé události

Připomeňte si v článcích Českolipského deníku právě končící rok 2022. Začal stále ještě v sevření koronaviru. V únoru celý svět sledoval invazi vojsk Ruské federace na území sousední Ukrajiny, což podstatně ovlivnilo i život na severu Čech. Důležitých událostí a zajímavostí ale bylo mnohem víc. 

Magazín Hobby se Sašou Rašilovem. Hobby vychází pravidelně jako příloha Deníku.

Magazín Deník Hobby: Zahradník Dvořák, kutil Rašilov i chalupář Cibulka

Čtvrteční příloha Deníku s názvem Hobby. To je čtenářsky oblíbený a vděčný titul, který je věnovaný rozhovorům a reportážím o nejrůznějších koníčcích a trávení volného času. A Hobby je o to zajímavější, že nechává nakouknout do kutilského či sběratelského soukromí známých tváří.

ČR na hokejovém MS dvacítek v Edmontonu, 20. srpna 2022. David Jiříček (vlevo) z ČR a Daniel Torgersson ze Švédska

Jiřiček se připojil k dvacítce. Do dějiště šampionátu ale dorazil bez výstroje

Obránce David Jiříček se po velkých problémech s dopravou připojil k české hokejové dvacítce, kterou v noci na úterý čeká v Halifaxu vstup do turnaje mistrovství světa. Šestému hráči letošního draftu NHL však do dějiště šampionátu nedorazila výstroj a i s ohledem na komplikované cestování není zatím jisté, zda bude v sestavě. Rozhodnutí padne po rozbruslení. Duel proti domácí Kanadě začne v 0:30 SEČ.

Ústí v roce 2022. Ilustrační foto.

Rok 2022 na Ústecku? Uprchlíci z Ukrajiny, smrt na Rondelu, volby a drahota

Smrt královny Alžběty, ruská invaze na Ukrajinu, inflace a strmý vzestup cen energetických komodit, velký požár v národním parku Hřensko, nebo české předsednictví EU. Dalo by se říci, že toto jsou hlavní události roku 2022, kvůli kterým na něj nejspíš žádný Evropan nezapomene. Česká stopa v něm je tentokrát nepřehlédnutelná. Také Ústecko má ovšem své události, které si každý zdejší obyvatel nejspíš bude ještě dlouho pamatovat.

Aktuální pohled na stavbu

Silnice z Ústí nad Orlicí do Hrádku bude zavřená až do léta 2023

Modernizace silnice II/315 z Ústí nad Orlicí směrem na Hrádek přidělává vrásky nejednomu řidiči. V zimních měsících podle nich objížďka ještě více komplikuje sjízdnost ostatních silnic. Na otevření úseku si však ještě počkají. Předpokládaný termín dokončení je až na konci léta příštího roku.

Z koncertu kapely CrossBand v komorním sále Městského společenského domu v Kolíně.

Foto: Nymburská kapela CrossBand vtáhla v Kolíně do tance dokonce i zvukaře

Nymburská poprocková kapela CrossBand zahrála v létě na Karlově náměstí v rámci Kolínského kulturního léta a nadchla fanoušky, i proto se muzikanti rozhodli pro další kolínský koncert. Původně avizovaný termín první prosincový den se nakonec změnil na patnáctý v komorním sále městského společenského domu.

Teplický útočník Filip Žák vstřelil v podzimní části sedm branek.

Žák střelecky táhne Teplice: Nejúspěšnější podzim. Co smlouva?

Šanci v první lize chytil za pačesy. Fotbalový útočník Filip Žák nastřílel v podzimní části v dresu Teplic sedm branek a je nejlepší střelec dvanáctého celku FORTUNA:LIGY. Po povedeném podzimu si užívá zaslouženého volna v rodných Šardicích. "Nepotřebuju jezdit na žádnou dovolenou. Doma na jižní Moravě to mám moc rád, jezdím si sem odpočinout. Volný čas trávím s rodinou a přáteli," řekl sedmadvacetiletý Žák v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Zpěvák a frontman kapely Jelen Jindra Polák

Našemu desaterákovi nadělíme album i O2 arenu, říká Jindra Polák z Jelena

Po hudebně nabitém roce přichází odpočinek. Kapela Jelen si jej naordinovala poté, co absolvovala koncert ve vyprodané pražské hale O2 universum, Koncert pro Martu (Kubišovou) a dalších devadesát vystoupení po celé České republice v rámci festivalů, městských slavností či samostatných akcí pod širým nebem. Teď bude soustřeďovat síly na oslavu svého desetiletého výročí, které v příštím roce vyvrcholí koncertem v O2 areně.

Super Cup pro desetileté baseballisty. Na snímku se Shakirou David Šťastný (vlevo) a předseda České baseballové federace Petr Ditrich

Bomba! Zazpívá Shakira baseballistům? Piqého Katalánci potvrdili účast

Je rozhodnuto. Supercup desetiletých baseballistů bude! I s Katalánci, kteří v létě vzbudili se svým doprovodem v Hluboké nad Vltavou tolik rozruchu. Deník jako první informoval o návštěvě slavného fotbalisty Piquého a zpěvačky Shakiry. Podle dostupných informací se zdá, že oba přicestují do České republiky znovu. A Shakira možná zazpívá!

Nutrie. Ilustrační foto.

Nutrie někdo chodí k vodě krmit, jiný střílet. Shodnout se nedokážou

Nutrie a další nepůvodní druhy zvířat, které naší krajině škodí, smí od ledna ve volné přírodě likvidovat odstřelem kterýkoli myslivec. Má to prospět zdejším ekosystémům. První přehledy o tom, jak se tento záměr daří naplňovat, by měly být k dispozici až příští rok v létě.

Z nádraží Havlíčkův Brod jezdí denně desítky spojů, ale dálkový autobus do Prahy už ne.

Konečná. Autobus z Ledče do Prahy už nepojede. Nafta je drahá

Je rozhodnuto. Přišli jsme o autobus, který zastavoval i ve vesnicích a svážel lidi až do Prahy. Využívali ho ti, co potřebovali k doktorovi, do práce nebo studenti k cestě do školy, postěžovala si Lucie Martonková z Ledče. Patří k Ledečákům, kterým vadí, že přišli o přímé spojení s Prahou.

Rhodos a Antalye. První destinace pro Letiště České Budějovice jsou v prodeji.

Jihočeši budou létat z Budějovic už příští rok do Řecka a Turecka. Boeingem 737

Českobudějovické letiště vstupuje na scénu. Jihočeši a okolní tak už během příštího léta budou moci odletět přímo z Českých Budějovic na dovolenou do Řecka a Turecka. Jako první na českém trhu Čedok připravil zájezdy do dvou nejoblíbenějších prázdninových destinací, které odstartují už od začátku srpna 2023. V nabídce se objeví nejprodávanější a nejoblíbenější hotely na řeckém ostrově Rhodos a na Turecké riviéře.

Z dění na festivalu Soundtrack v Poděbradech v roce 2022.

Festival Soundtrack odtajňuje hvězdy příštího léta. Dorazí Gladiátor nebo E.T.?

/FOTOGALERIE/ Už osmý ročník mezinárodního festivalu filmové hudby a multimédií se uskuteční od čtvrtka 24. do neděle 27. srpna. V hlavním programu nebude chybět velkoformátová projekce hollywoodského trháku se symfonickým orchestrem. „Aktuálně jsme v jednání se světovými agenturami. V užším výběru máme snímky E.T. - Mimozemšťan, Gladiátor a Jurský park,” řekla Karla Ježková, programová ředitelka festivalu.

Peter Mueller z Vítkovic je jednou z největších hvězd celé extraligy

Hvězda extraligy Mueller o Česku: Líbí se mi vášeň lidí, nemám rád tankodrom D1

Jeho příchod z Brna vzbudil mezi hokejovými fanoušky obrovský ohlas. Nečekaná zpráva, která veřejnost v Ostravě na startu parného léta pořádně zchladila. A po půl roce Peter Mueller přesunu do Vítkovic nelituje. Po sportovní ani životní stránce. „Sedí mi to tu a i rodině se tu líbí,“ říká v obsáhlém exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Trenér fotbalistů třetiligového Uherského Brodu Lukáš Pazdera.

Trenér Uherského Brodu Pazdera: Chceme přivést hráče do každé řady

ROZHOVOR/ Po příchodu do Uherského Brodu měl před sebou velkou výzvu. Po konci a odchodu řady opor musel v létě poskládat nový třetiligový tým, k dispozici však měl hlavně mladé hráče z nižších soutěží. Trenérovi Lukáš Pazdera nikdo z kolegů nezáviděl, fanoušci byli spíše skeptičtí. Bývalý ligový obránce Zlína a Ostravy však svoji misi v ČSK rozjel více než slušně.

Při běhu ve tmě se vyplatí mít čelovku

Běhat se dá i potmě. Stačí si vybrat tu správnou čelovku

Zkracující se dny spoustu z nás od pohybu odradí – po ránu je ještě tma a večer už zase. S čelovkou ale bude všechno jinak, na cestu vám posvítí, ať se chystáte na běžecký trénink, túru, nebo třeba obyčejnou podvečerní procházku. Vyzkoušeli jsme pro vás rovnou tři typy čelovek, které uspokojí nadšené turistky i zkušené sportovkyně. Která bude ta vaše?

Civilisté opouštějí okupovaná města ruskou armádou. Ilustrační foto.

Svědectví z Chersonu: Rusové spalovali své vojáky spolu s odpadky, tvrdí místní

Z bahna na chersonské skládce se vynořují ruské vlajky, uniformy a přilby. Kolem nich se prohánějí stovky racků a desítky toulavých psů. Mezi hromadami odpadků se objevují viditelné náznaky neuctivého zacházení s mrtvými. Podle místních pracovníků i některých očitých svědků je tam Rusové přiváželi spolu se smetím na korbách nákladních vozů. O případu napsal britský deník The Guardian, podle kterého však poskytnutá svědectví nelze nezávisle ověřit.

Parádní jízda. Fotbalisté Sokolče, nováček krajského přeboru, si mohli užívat radosti z gólů i dosažených bodů dosyta. V polovině sezony jsou na prvním místě tabulky

Sokolečský kouč Hlavatý: První místo je super. Je to absolutně nad plán

/Fotogalerie/ Pro mnohé příznivce fotbalu to může být překvapení podzimu. Nováček ze Sokolče se usadil v polovině sezony na prvním místě tabulky nejvyšší krajské soutěže. Jeho výkony byly stabilní, mužstvo vyhrávalo jedno utkání za druhým. Sokolečské hřiště bylo až do posledního podzimního klání nedobytnou tvrzí. Výsledek se tak musel dostavit. Svěřenci trenéra Jana Hlavatého mají náskok jediného bodu na Nespeky a Hřebeč.

Prezident Miloš Zeman hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny k úvodnímu kolu projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok.

Prezidentovi důvěřuje třetina lidí. Vládě a Sněmovně ještě méně

Prezidentovi v současné době důvěřuje třetina lidí, vládě a Sněmovně 28 procent. Zatímco důvěra v hlavu státu a dolní komoru od léta mírně vzrostla, důvěra v kabinet stagnuje. Z ústavních institucí jsou na tom stabilně nejlépe obecní zastupitelstva a starostové, kterým věří více než 60 procent dotázaných. Vyplývá to z podzimního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Spokojenost s politickou situací zůstává nízká.

Ilustrační foto.

Pražané ještě mají šanci stihnout Milostivé léto a zbavit se dluhů

Paní Věru z Kladna trápily dluhy. Penzistka ovšem na přelomu roku dostala šanci – akci Milostivé léto. A nyní je zcela bez dluhů. „Věra jistinu splatila, ale na úrocích stále dlužila částku okolo 250 tisíc korun. Díky akci Milostivé léto stačilo, aby zaplatila už pouze poplatek exekutorovi - a dluh byl smazán,“ popsala dluhová poradkyně Renata Bolechová z organizace Člověk v tísni.

Roman Polák se oficiálně loučí s kariérou.

Polák o práci skauta v NHL: Nejprve názor, pak statistika. Jsem jako Popelka

/EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Pro leckoho možná nečekaně, někdo to třeba tušil, ale v létě se hokejový obránce Roman Polák rozhodl svou dráhu na ledě uzavřít. Říká, že důvodů bylo víc. „Hlavně musí člověk vědět, kdy skončit,“ líčí pro Deník šestatřicetiletý tvrďák s takřka devíti stovkami startů v NHL, který v jarním play-off dovedl Vítkovice jako kapitán do čtvrtfinále play-off extraligy i se zlomenou nohou.

Jaro a léto 2022 bylo plné krásných tenisových turnajů na různých místech Českolipska.

Českolipská Tenisová rodina hodnotí jarní a letní sezonu. Hráče nyní zve do haly

V říjnu náš spolek Tenisová rodina ve spolupráci s tenisovým areálem Okrouhlá ukončil jarní a letní venkovní sezónu 2022, která se uskutečnila v několika tenisových areálech na Českolipsku. Největší turnajovou zátěž nesl areál ve Starých Splavech, kde jsme odehráli jeden turnaj v mužském deblu, jednu týmová soutěž a tři veleúspěšné turnaje ve smíšené čtyřhře.

Ilustrační foto

V přerovském kostele zazní na svatého Martina blues a jazz

Bluesová a jazzová hudba zazní na svatého Martina trochu netradičně v přerovském kostele svatého Vavřince. Nadační fond Blues nad Bečvou pořádá v pátek 11. listopadu v 19.30 hodin listopadový dvojkoncert, na kterém vystoupí domácí blues-soulová skupina Mothers Follow Chairs a německo-české trio zpěvačky Simone Reifegerste.

Vzácná návštěva pod hlubockým zámkem. Shakira a Piqué sledovali svého syna v katalánském baseballovém týmu

Piqué prožil léto na Hluboké, ještě se Shakirou, teď ukončil kariéru

Slavný španělský fotbalista Gerard Piqué skončil kariéru. V létě odmítl žádost Deníku o rozhovor. "Nezlobte se, vážně se nechci s novináři bavit," reagoval slušně, ale velmi přesvědčivě. Pětatřicetiletý obránce Barcelony odehrál poslední zápas v sobotu v La Lize proti Almeríi.

Michal Vondrka opět oblékne dres Motoru.

Velký návrat je tady, Michal Vondrka nastoupí za Motor proti Hradci Králové

Návrat, o kterém se na jihu Čech dlouho šuškalo, se stává skutečností. V pátek by měl proti Hradci Králové opět obléknout dres Motoru velezkušený forvard Michal Vondrka (40 let), jenž už si spíše pomalu pohrával s myšlenkami na konec kariéry. Začátek atraktivního extraligového duelu je v 17:30.

Na nedostavěný most v Kladně se vrátí dělníci. Zakázku získal nový zhotovitel.

Na nedostavěný most v Kladně se vrátí dělníci. Kraj vybral novou firmu

/FOTOGALERIE/ Na nedokončeném mostě ve Slánské ulici v Kladně se opět začne pracovat. Středočeský kraj, který je majitelem mostu, vybral na dokončení díla nového zhotovitele. Původní firma zkrachovala a dělníci opustili staveniště už v létě. Od té doby se po mostě jezdí jedním pruhem. Podle posledních plánů má být hotovo nejpozději v létě příštího roku, oprava mostu tak potrvá celkem dva roky. Původní hodnota zakázky dosahovala 19 milionů korun.