Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Aleš Zach, bývalý trenér FC Viktoria Mariánské Lázně.

Lumpárna, zlobí se bývalý kouč Viktorie. Má odpovědi na všechna nařčení

/FOTBAL/ Byla to taková fotbalová idylka. Mariánskolázeňská Viktoria totiž zažívá jeden z nejúspěšnějších podzimů mezi divizní smetánkou. Jenže skvělé výsledky dostávají v posledních týdnech pořádně hořkou pachuť. Důvod? Vedení lázeňského klubu společně s hlavním sponzorem klubu odvolaly během uplynulých týdnů trenéra Aleše Zacha, údajně kvůli neplnění podmínek, na kterých byli domluveni, o čemž jsme již v Deníku informovali.

Aleš Zach, bývalý trenér FC Viktoria Mariánské Lázně.

Lumpárna, zlobí se vyhozený kouč. Má odpovědi na všechna nařčení sponzora

Byla to taková fotbalová idylka. Mariánskolázeňská Viktoria totiž zažívá jeden z nejúspěšnějších podzimů mezi divizní smetánkou. Jenže skvělé výsledky dostávají v posledních týdnech pořádně hořkou pachuť. Důvod? Vedení lázeňského klubu společně s hlavním sponzorem odvolaly během uplynulých týdnů trenéra Aleše Zacha, údajně kvůli neplnění podmínek, na kterých byli domluveni, o čemž jsme již v Deníku informovali.

Ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić

Zažili jsme nejlepší sezonu, hlásí Mlačić z chorvatského turistického sdružení

Vstup do schengenského prostoru, zavedení eura, vášnivé diskuze o drahotě. Chorvatsko letos i přes turbulentní změny navštívil podobný počet turistů jako v rekordní sezoně před pandemií. Více či méně pravdivé zkazky o extrémních cenách, přírodních katastrofách, žralocích, komárech či jedovatých pavoucích však patrně dopad měly. „Negativní kampaň ovlivnila část Čechů, aby netrávili léto v Chorvatsku,“ připouští v rozhovoru pro Deník ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić.

Staronový předseda Kocourů Daniel Rosenbaum.

Předseda Kocourů před extraligou: Nechceme hrát dole, ale stabilizovat tým

Ve volejbalové Příbrami prožili hektické léto. Zatímco ostatní se už pilně připravovali na nadcházející sezonu. U Kocourů se měnilo vedení a stavěl se kompletně nový kádr. Nakonec se vše i díky cizincům povedlo. Do předsednického křesla usedl po letech opět Daniel Rosenbaum, tým povede trenér Lubomír Vašina. A cíle do sezony? Hrana play-off, ale hlavně stabilizace kádru do let nadcházejících.

Pokud je to možné, přesuňte v zimě květiny blíže k oknům, nejlépe na jižní stranu

I pokojovky poznají, že už je zima. Co musíte vědět, abyste pomohli a neškodili

Zimní období je náročné i pro pokojové rostliny. Může to znít zvláštně, protože odpočívají, zůstávají ve stálé teplotě a jsou chráněny před nepřízní počasí. Jenže suchý vzduch, méně světla i klidová fáze, do které pokojovky v zimě vstupují, vyžadují jinou péči, než jim poskytujeme na jaře a v létě. Jak se o ně starat v zimě? A co jim nejvíce škodí?

Zlínský primátor Jiří Korec

Primátor Korec o zimním stadionu: To nejhorší je vyměněno, ale v pořádku není

ROZHOVOR, VIDEO/ Berani zpátky do extraligy. Takové je přání zlínských hokejových fanoušků. Dovést by je tam mohl nový generální manažer Jan Pravda, který v létě nahradil v čele klubu Roberta Hamrlu. Nejen o této změně, ale také o přejmenování obou hokejových arén, možné stavbě nového stadionu či prodeji městského podílu v klubu hovořil v rozhovoru pro Deník primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Medvěd grizzly v době přípravy k zimnímu spánku. Právě toto období se stalo osudným Timothymu Treadwellovi a jeho přítelkyni

Rád se fotil s medvědy. Jeden ho i s přítelkyní zabil, útok zachytila nahrávka

I když jste třeba nikdy neslyšeli jeho jméno, znáte patrně aspoň jednu z mnoha variací jeho nejoblíbenějšího snímku sama sebe: tedy fotografii mladého blonďáka v divočině hledícího bezstarostně do kamery, zatímco se někde za jeho zády vyskytuje velký medvěd grizzly. Před 20 lety však Timothyho Treadwella jeden takový grizzly zabil a stejně naložil i s jeho partnerkou. Poslední okamžiky páru zaznamenala nahrávka.

Prodej vánočních kaprů v Lochovicích v loňském roce

Dobrá zpráva v době drahoty: Třeboňský kapr bude stát na Vánoce stejně jako loni

Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát 130 až 140 korun. Je to stejně jako loni. Ryb pro český trh bude dost, přestože jich bude celkově letos méně, zčásti kvůli chladnému jaru a letním teplotním výkyvům. ČTK to dnes při výlovu rybníka Rožmberk řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek. Rybářství Třeboň prodává kilogram kapra na sádkách v Třeboni za 119 korun, v Praze to bude 129 korun, tedy stejně jako loni. V Praze je cena vyšší kvůli dopravě.

Krmelec u Kraví hory v Malé Úpě vyhrál soutěž o nejlepší horskou polévku Maloúpská vařečka.

Bez kvalitní kuchyně a surovin na horách neuspějete, tvrdí autor polévky roku

Čepují vlastní borůvkové pivo, provozují řízkovnu v Temném Dole a legendární Lysečinskou boudu ve východních Krkonoších. Teď se můžou pyšnit i tím, že vaří nejlepší polévku. Krmelec u Kraví hory dominoval letošnímu ročníku Maloúpské vařečky. Horská bouda z Malé Úpy zabodovala s krémovou česnečkou, které dali lidé nejvíce hlasů. Po složitém létě se tam chystají na zimní sezonu, stejně jako další boudaři v Krkonoších.

Z Říček.

Střediska v Orlických horách se chystají na zimní sezonu. Skipasy někde podraží

Provozovatelé zimních areálů v Orlických horách jsou v plné přípravě na nadcházející sezonu. Řada z nich připravila novinky pro návštěvníky již o letní sezoně, další chystají investice do zasněžování a v plánu jsou i větší projekty včetně nových vleků a lanovek. Zároveň se v těchto dnech rozhoduje i o cenách skipasů.

Teplotu, tlak, sílu a směr větru, srážky a jiné poznámky (třeba že začaly růst houby) už více než čtyři desítky let každodenně zaznamenává do vlastnoručně nadepsané a nalinkované tabulky Zdeněk Weinhauer.

Již 44 let zapisuje počasí, letošní léto i září se prý teplotně vymyká srovnání

Nadprůměrně teplé počasí, které panuje na našem území od začátku září, bude pokračovat i po většinu října, čímž měsíc jako celek skončí teplotně nadprůměrný. Informace Českého hydrometeorologického ústavu, který k měření a předpovědi počasí využívá nejnovější technologické možnosti, se v podstatě shodují s prognózou amatérského meteorologa Zdeňka Weinhauera z Meziměstí, který už 44 let sleduje a zaznamenává počasí. Stačí mu k tomu pár měřících přístrojů na zahrádce, letité zkušenosti a občasný pohled k obloze.

Vizualizace budoucí čtvrti Šumperské Vinohrady.

Nákupní zóna, elektrárna i nová čtvrť. Šumperk čekají velké stavby

/FOTOGALERIE, VIZUALIZACE/ Viditelná proměna čeká do několika let Šumperk. Radnice i soukromé firmy ve městě budují či plánují výstavbu bytových a parkovacích domů, obchodních center či celých nových čtvrtí. Deník přináší výběr nepřehlédnutelných projektů, které se ve městě uskuteční.

Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Výrazně přibylo pátracích akcí, zraněných je nejvíce cyklistů, říká náčelník

Horská služba na Šumavě se rozhodně během letní sezony nenudila. Zaměstnávaly ji především pátrací akce, zraněných bylo nejvíce mezi cyklisty. Některé výjezdy měly bohužel i smutný konec. O letní sezoně, přípravě na zimní i nešvarech, které návštěvníci Šumavy dělají nejčastěji, jsme si povídali s náčelníkem Horské služby Šumava Michalem Janďurou.

Letošním vánočním trendem jsou opět trpaslíci a kombinace černé a bílé.

Vánoce jsou tady! Venku je léto, ale obchody na Karlovarsku už myslí na svátky

Ačkoliv začal říjen, venku to rozhodně na počátek podzimu rozhodně nevypadá. Počasí je nyní lepší než v srpnu. A i když venku spíše stále panuje léto, obchody už se začaly připravovat na Vánoce. Například v řetězci KiK, který působí hned v několika prodejnách v Karlovarském kraji, mají vánoční výzdobu zaměřenou na stále oblíbenější trpaslíky už od poloviny září. A jak je v tomto obchodě dobře patrné, i letošní Vánoce budou ve znamení konkrétních barev. Letošním vánočním hitem je kombinace překvapivě černé a bílé.

Motorkáři vyrazí za dětmi do Strakonic.

Motorkáři jedou na loučení s létem do Strakonic. Chtějí rozzářit dětské oči

Každý, kdo má rád motorky nebo jenom dobrou zábavu, je v úterý 3. října od 13.30 hodin zván do venkovního areálu Základní školy Čelakovského Strakonice v ulici Chlelčického. Bude se tam konat rozloučení s létem s místními dětmi a rodiči, s učitelským sborem a také s motorkami místních mafiánů, tak se přijďte podívat.

Letní posezení nabízí i restaurace Srdcovka v centru Plzně.

Léto přálo sezonním výčepům. Přibyly i v Plzeňském kraji

Dvanáct milionů korun investoval do podpory sezonních provozoven za poslední rok pivovar Plzeňský Prazdroj. Zareagoval tak na to, že letní období hraje z pohledu prodeje piva při rostoucím zájmu Čechů o krátkodobé pobyty a dovolené v tuzemsku stále větší roli. 

Tomáš Balog (č. 93) ještě v dresu Meteoru Praha

VIDEO: Lobkovický Schick. Balog zavěsil z půlky, k fotbalu ho vrátila Bohemka

Dostal přihrávku, věděl, že gólman stojí daleko před brankou, pak už jen zamířil a dokonale trefil. Lobkovický Tomáš Balog v utkání III. třídy Mělnicka v Lužci napodobil snový gól Patrika Schicka z mistrovství Evropy. Úchvatnou trefou, kterou se navíc podařilo zachytit na mobilní telefon, odstartoval svou cestu za hattrickem. Hosté pomýšlející v soutěži na nejvyšší mety nakonec domácí béčko rozebrali 7:0.

Tomáš Balog (č. 93) ještě v dresu Meteoru Praha

Lobkovický Schick! Balog zavěsil z půlky hřiště, k fotbalu ho vrátila Bohemka

/OSOBNOST DENÍKU/ Dostal přihrávku, věděl, že gólman stojí daleko před brankou, pak už jen zamířil a dokonale trefil. Lobkovický Tomáš Balog v utkání III. třídy v Lužci napodobil snový gól Patrika Schicka z mistrovství Evropy. Úchvatnou trefou, kterou se navíc podařilo zachytit na mobilní telefon, odstartoval svou cestu za hattrickem. Hosté pomýšlející v soutěži na nejvyšší mety nakonec domácí béčko rozebrali 7:0.

Letiště v Karlových Varech.

Do Karlových Varů přestanou létat Smartwings, cestovkám hatí plány

Řada cestovek plánovala přilákat lidi na cestování k moři, aniž by museli letět z pražského letiště. To jim ale komplikuje rozhodnutí největší tuzemské aerolinie Smartwings, která přestane obsluhovat tři letiště. Krom Karlových Varů i České Budějovice a Pardubice. Informoval o tom server iDNES.cz

Letiště České Budějovice.

Smartwings nechtějí létat z malých letišť. Patří mezi ně i České Budějovice

Největší tuzemské aerolinie Smartwings chtějí příští letní sezonu létat jen ze tří největších českých letišť. Malá regionální letiště pro ně nemají dostatečné zázemí. Spadá mezi ně i letiště v Českých Budějovicích, které nedávno zahájilo provoz pro turisty. Mezi další dvě patří letiště Karlovy Vary a Pardubice. Informaci přinesl server idnes.cz. Podle Čedoku se ale turisté bát nemusejí.

Letiště České Budějovice

Smartwings nechtějí létat z malých letišť. Patří mezi ně i České Budějovice

Největší tuzemské aerolinie Smartwings chtějí příští letní sezonu létat jen ze tří největších českých letišť. Malá regionální letiště pro ně nemají dostatečné zázemí. Spadá mezi ně i letiště v Českých Budějovicích, které nedávno zahájilo provoz pro turisty. Mezi další dvě patří letiště Karlovy Vary a Pardubice. Informaci přinesl server idnes.cz

Vodohospodáři s ochránci přírody usilují o změnu v hospodaření s vodami na Nových Mlýnech.

Napadení kolísání hladiny Nových Mlýnů. Voda má pomoci zemědělství a lesům

K rozkolísání hladiny Nových Mlýnů, které má přispět k navrácení přirozeného stavu a pomoci v boji se suchem na jihu Moravy, zřejmě jen tak nedojde. Jihomoravský krajský úřad sice letos v létě rozhodl o povolení změny k nakládání s vodami na střední a dolní nádrži Nových Mlýnů, jejíž součástí je například v určitých obdobích možnost zvýšení vodní hladiny o pětatřicet centimetrů a získat kolem devíti milionů kubíků vody navíc.

Ofenzivní záložník Ibrahim Aldin (v bílém) přišel do Líšně v létě, o víkendu si připsal první druholigový start v základní sestavě.

Vyškov nevyšel, v Líšni je Aldin rád. Po špatném úvodu jsme dostali céres, říká

Je mu teprve jedenadvacet let, přesto už prošel hned několika předními moravskými kluby. V mládežnických kategoriích Ibrahim Aldin oblékal dres Zbrojovky, následně zkusil prorazit ve Slovácku a v zimě byl na neúspěšných testech ve Vyškově. Do A týmu se ale brněnský rodák s íránskými kořeny prosadil až v Líšni, kterou v létě posílil a v jejímž dresu si v sobotu odbyl premiérový debut v základní sestavě při druholigovém utkání.

Ilustrační foto.

ANKETA: Souhlasíte? Ostrava se letos poprvé nepřipojí k akci Milostivé léto

Ostrava se letos poprvé nepřipojí k tzv. odpouštěcí akci Milostivé léto, a to i přes velké výhrady opozice. Letošní Milostivé léto III se zaměřuje na dluhy vůči státu, které vznikly na daních, poplatcích a na platbě pojistného na sociální zabezpečení. Rozhodnutí padlo na zářijovém zasedání zastupitelstva a s návrhem nepřipojit se přišlo nové vedení města.

Z Českých Budějovic se v zimní sezoně poletí do egyptské Taby.

Z Českých Budějovic se v zimní sezoně poletí do egyptské Taby

Poptávka po odletech z nového regionálního letiště v jižních Čechách překonala letos všechny původní odhady, proto přichází Čedok s novou destinací už na zimní sezonu. Nejstarší tuzemská cestovní kancelář naváže na úspěch z léta a spouští prodej zájezdů do egyptského letoviska Taba na Sinajském poloostrově.

Camping Resort Frymburk.

Teplé září pomáhá hoteliérům u Lipna

Majitelům či provozovatelům hotelů a penzionů na Lipensku pomáhá letošní teplé září. Ve srovnání s rokem 2022, kdy byl tento měsíc o poznání chladnější, sledují nárůst hostů i provozovatelé kempů. Víkendy bývají velice často obsazené, hosté ale hojně využívají pestrou nabídku ubytovatelů na Lipensku i od neděle do čtvrtka.

Ilustrační foto.

Fajne léto v Ostravě a Trhy, co se hledají už tento víkend

Víte, co jsou to trombity a jak vypadá ovce valaška? Přijďte se v sobotu 16. září seznámit na akci Fajne léto. Koná se před budovou Národního zemědělského muzea (NZM) v Ostravě a vstup je zdarma. Druhý ročník opět nabídne program pro celou rodinu. Akci zahájí v 9 hodin Trhy, co se hledají a od 10 hodin budou připraveny ukázky zpracování ovčí vlny, kovářského řemesla, dřevěné dílny i zážitkové jízdy na vlečce.