Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Eduards Tralmaks v dresu Kladna

K nové smlouvě gratuloval i Swayman. Díky němu umím střílet góly, říká Tralmaks

Na prvním tréninku v Kladně absolvoval Eduards Tralmaks s týmem celý hodinový program a následně strávil ještě další hodinu v rozmluvě s trenérem Otakarem Vejvodou a majitelem Jaromírem Jágrem. S legendární osmašedesátkou lotyšský útočník piloval střelbu a pořádnými šlupkami rovnou pod horní tyč ukázal, že v něm Rytíři získali kvalitního kanonýra. „Cítil jsem se dobře, kluci mě skvěle přivítali,“ popisoval po tréninku šestadvacetiletý sympaťák, který si ve své kariéře zatrénoval s hráči jako David Pastrňák, Patrice Bergeron nebo Brad Marchand.

Eduards Tralmaks v dresu Kladna

K nové smlouvě gratuloval i Swayman. Díky němu umím střílet góly, říká Tralmaks

Na prvním tréninku v Kladně absolvoval Eduards Tralmaks s týmem celý hodinový program a následně strávil ještě další hodinu v rozmluvě s trenérem Otakarem Vejvodou a majitelem Jaromírem Jágrem. S legendární osmašedesátkou lotyšský útočník piloval střelbu a pořádnými šlupkami rovnou pod horní tyč ukázal, že v něm Rytíři získali kvalitního kanonýra. „Cítil jsem se dobře, kluci mě skvěle přivítali,“ popisoval po tréninku šestadvacetiletý sympaťák, který si ve své kariéře zatrénoval s hráči jako David Pastrňák, Patrice Bergeron nebo Brad Marchand.

Sportovní ředitel Baníku Ostrava Luděk Mikloško

Mikloško o přestupech Baníku i Kaločovi: Majitel byl ochotný do toho dát peníze

Zatímco zima byla v ostravském Baníku přestupově klidná, léto přineslo v kádru třesk. Jeho ideovým vůdcem byl šéf sportovního úseku Luděk Mikloško, který původně plánoval přivést okolo šesti hráčů. Nakonec skončil téměř na dvojnásobku. „Bylo to větší, do týmu se sáhlo víc, než jsme sami čekali a plánovali. Přestupů prostě vyšlo dost. A to i díky majiteli, který byl ochotný do toho dát peníze,“ říká v rozhovoru pro Deník bývalý gólman.

Brněnské kino Scala.

Budoucnost kina Scala v Brně? Zatím v kavárně. Z města se nám neozývají, říkají

/FOTO/ S promítáním pokračujeme. Tak zní po úspěšné letní sezóně odpověď na otázku, zda oblíbené brněnské kino Scala zachová dosavadní provoz. Zatímco v létě promítali kinaři snímky na velkých plátnech v areálu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity nebo u brněnského Janáčkova divadla, čekají je na podzim mnohem stísněnější prostory. Vybrané počiny zhlédnou diváci v kavárně a Studiu Scala.

Bílý los

Žirafa bez skvrn, zebra s puntíky? Zvířata s nezvyklým vzhledem udivují svět

Překvapilo chovatele a na konci léta se rychle stalo proslulé nejen v rodných Spojených státech amerických. Jedna ze žiraf v Brights Zoo v Tennessee porodila mládě, kterému na kůži chybí skvrny. Šestnáct tisíc návštěvníků mu vybralo jméno Kipekee. Abnormality ve zbarvení či podobě se ale v říši zvířat občas objevují u spousty dalších druhů. Deník přibližuje sedm zvířat, která takto vybočovala z řady.

Tisková konference hokejistů HC Olomouc před extraligovou sezonou 2023/24. Kapitán Jiří Ondrušek

Ondrušek cílí na dvacet sezon. Návrat Krejčího? Budeme doufat

/ROZHOVOR, GALERIE/ Těžko byste v extralize hledali podobný unikát. Je mu už sedmatřicet, v mužském áčku Mory se objeví v neuvěřitelné devatenácté po sobě jdoucí sezoně a stále je klíčovým a nepostradatelným bekem týmu. Kapitán HC Olomouc Jiří Ondrušek je nicméně na start soutěže natěšený jako malý kluk. „Čím jsem starší, tím víc mě to baví a mám větší chuť,“ usmívá se hrající legenda kohoutů.

Koupaliště v Lukách nad Jihlavou, ilustrační foto.

Poslední letošní koupání venku? V Lukách je to stále možné

Rekordní teploty padají v posledních dnech na celé Vysočině a slunečné dny lákají k vodě. Jenže koupaliště napříč krajem už zavřela své brány, zřejmě poslední možnost zaplavat si ve venkovním bazénu nabízí do konce týdne koupaliště v Lukách nad Jihlavou.

Hrnčířské trhy v Berouně.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Rakovnicku i u sousedů řadu akcí

/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo výstavu kvetoucích jiřin. 

Dny města Kladna 2022.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Kladensku i u sousedů řadu akcí

/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo posvícení a musherské závody. 

Citát Komenského v noci nesvítí a dvě lípy ze tří uschly. Přerovská radnice reklamuje repliku studny na Horním náměstí, která byla zhotovena teprve loni.

Lípy uschly, citát Komenského nesvítí. Přerov reklamuje repliku studny

Repliku historické studny, která od loňského roku zdobí Horní náměstí v Přerově, muselo město reklamovat. Přerované už delší dobu upozorňovali na to, že se dvěma ze tří zasazených lip nedaří a usychají. Tropická vedra v létě zasadila dřevinám poslední ránu a už na první pohled je zřejmé, že se nevzpamatují. Není to ale jediný šlendrián - protože je nefunkční osvětlení nápisu na studni a město zjistilo i další závady, rozhodlo se stavbu reklamovat.

Happening na starém mostě mezi Veltrusy a Nelahozevsí.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Mělnicku i u sousedů řadu akcí

/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo výstavu kvetoucích jiřin. 

Hrnčířské trhy v Berouně.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Babí léto nabízí na Berounsku i u sousedů řadu akcí

/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Kouzelné počasí na sklonku léta láká vyrazit za zábavou pod širým nebem. Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Berounsku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, dožínky, historické a pivní slavnosti, ale také na hrnčířské trhy, přehlídku traktorů nebo výstavu kvetoucích jiřin. 

Během léta fungoval s úspěchem také nový bazén s tobogány pro děti s názvem Tutti Frutti.

Rekordní návštěvnost Aqualandu Moravia: na podzim láká výhodnějšími vstupenkami

/FOTO, VIDEO/ Více než čtvrt milionu lidí navštívilo Aqualand Moravia v Pasohlávkách během letní sezony, která skončila o prvním zářijovém víkendu. Návštěvnost tak mírně převýšila i tu loňskou. Pětinu tvořili zahraniční hosté, a to především z Rakouska, Slovenska a Polska. Téměř plnou obsazenost hlásil během léta také blízký hotel Aqualand Inn. Lidé v něm trávili nejčastěji dovolenou o délce v průměru dva a půl dne. Další návštěvníky naláká Aqualand na výhodnější vstupenky, které nabízí s podzimní sezónou.

Kulturní léto na veselské pískovně.

OBRAZEM: Na pískovně léto skončilo

Kulturní léto na veselské pískovně skončilo tento víkend pátečním koncertem rockové kapely SOUTH BOHEMIA REVIVAL, hrající skladby Deep Purple a sobotním koncertem kapely S.T. JOHNNY.

Loučení s prázdninami ve Starých Prachaticích.

Loučení s létem ve Starých Prachaticích bylo akčnější než jindy

Na tradiční loučení s létem dobrovolníci Staroprachatského a Ostrovského spolku připravili akční podívanou pro veřejnost. První zářijové sobotní odpoledne jsme zahájili ukázkou činnosti složek IZS při autonehodě vozu, kterým prchali pachatelé loupežného přepadení.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí by se letošní šance na oddlužení mohla týkat celkem 715 tisíc fyzických osob a 262 tisíc právnických osob, od nichž se už dluhy vymáhají. Ilustrační foto

Milostivé léto: Živnostníci se zbavují dluhů na pojistném, jde o stamiliony

Mnozí živnostníci, kterým se v minulých letech v podnikání příliš nedařilo, neměli dost peněz na zaplacení odvodů na sociální pojištění. Někteří už v začátcích svého soukromého „byznysu“ v 90. letech. Od té doby jim ale dlužná částka vzhledem k penále výrazně vzrostla. Nyní mají až do konce listopadu výjimečnou šanci se těchto dluhů na penále a placení odměny pro exekutory zbavit. Umožňuje jim to další kolo „odpouštěcí“ akce Milostivé léto. 

Cuketa se sice tváří skromně, ale je plná vlákniny, která hraje důležitou roli při trávení, ale i důležitých vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Přerostly vám cukety? Zkuste cuketové zelí. Vařte, sterilujte, fermentujte

Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.

Když je v první školní den hezké počasí, dodá dětem, rodičům i učitelům optimismus.

Půjdou děti první školní den do školy v dešti? Jaké počasí nás čeká v září

První den nového školního roku je vždycky malým přelomem pro děti, učitele i rodiče. Je hezké, když jim na cestě do školy svítí sluníčko, protože uvolňuje atmosféru a dodává zúčastněným optimismus. Ale není od věci, ani když prší, protože tím příroda říká: „Konec švandy, kamarádi, je čas pustit se do učení.“ Letos půjdou děti poprvé do školy v pondělí 4. září. Jaké počasí přivítá začátek školního roku? A jaké počasí bude celé září?

Takto vypadalo v půli srpna zaplněné koupaliště na Kraví hoře v Brně.

Letní počasí v Brně: každý čtvrtý den tropy. A bude hůř, předpovídá odborník

/ROZHOVOR/ Celkem třiadvacet tropických dnů bylo od začátku června do konce srpna v Brně. Jedná se o dny, kdy maximální teplota dosáhne minimálně třiceti stupňů Celsia. Podle klimatologa Pavla Zahradníčka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd se jedná o třetí nejvyšší počet od roku 1991. Nejvíce jich odborníci zaznamenali v roce 2015, a to jednatřicet.

Spisovatel Josef Formánek

Chuderovské filmové léto láká na komedie a autogramiádu s Formánkem

Kdo má rád filmy, tak by neměl chybět na Chuderovském filmovém létě. To odstartuje v prostoru u chuderovského fotbalového hřiště ve čtvrtek 31. srpna a potrvá do neděle 3. září. Vstupné je dobrovolné, výtěžek půjde na Konto Bariéry. A na jaké bijáky se můžete těšit?

Velký bazén v Kroměříži byl po deseti letech vypuštěn a znovu napuštěn vodou.

Velký bazén v Kroměříži byl po deseti letech vypuštěn a znovu napuštěn vodou

Novou vodou se začal v uplynulých dnech znovu plnit velký bazén krytého plaveckého areálu v Kroměříži. Umožnily to nové trysky, které během tohoto léta nahradily letité zkorodované trysky, jenž už svůj původní účel neplnily. Bazén byl vypuštěn a znovu napuštěn po deseti letech. Veřejnosti se znovu otevře ve středu 6. září.

Vít Krejčí v dresu Atlanty.

Nové angažmá? Prioritou je Amerika. Makám, abych se zlepšil, říká Krejčí

Při podpisu kartičky mu došla náplň. Nevadí. Vít Krejčí poslal pro novou. Trpělivě. Netrpělivost mládí už má basketbalista Krejčí dávno za sebou. Prošel si v kariéře úžasnými momenty, poznali odvrácenou tvář sportu. Teď je v pozici, kdy si další angažmá může vybírat, i když z rozhovoru poznáte, že tak jednoduché to není.

Přehlídka po/berounských bluegrassových kapel a uskupení se konala v neděli 27. srpna.

Tečku za Berounským kultruním létem udělalo Bluegrassrande u Barranda

/FOTOGALERIE/ Koncerty, pohádky a festivaly provázely obyvatele Berouna po celé léto. V rámci BEKULE neboli Berounského kulturního léta se uskutečnily desítky akcí. Tou poslední se v neděli 27. srpna stalo Bluegrassrande u Barranda.  Ovšem za dveřmi už jsou Dny evropského dědictví se svým bohatým programem. 

Hokejová Sparta oznámila posily pomocí známé stolní hry Scrabble.

Příchod plukovníka, hokejový Scrabble i AI. Jak týmy představují posily?

Anglické Burnley baví celý fotbalový svět svými představovacími videy, v nichž odhaluje nové tváře v týmu prostřednictvím známých seriálů a filmů. Na paškál si v klubu vzali Shreka, Scary Movie, Návrat do budoucnosti nebo hit letošního léta Barbie. Originální videa, kterým představí nové hráče fanouškům, ale umí vytvářet i pražské kluby. Vyhlášená je tím fotbalová i hokejová Sparta, ale předvést se umí například i druholigová Dukla Praha. Ty nejlepší představovačky jsme pro vás vybrali.

Receptů na bábovku jsou tisíce.

Sladké loučení s létem. Podbrdské muzeum hostí bábovkové mistrovství

/FOTOGALERIE/ Peče se u vás doma nejlepší bábovka na světě? Pokud byste si toto tvrzení chtěli ověřit v konkurenci dalších hospodyněk, které na svůj recept na domácí bábovku nedají dopustit, máte na sklonku léta šanci v Rožmitále pod Třemšínem. Unikátní bábovkové mistrovství se koná v Podbrdském muzeu druhý zářijový víkend.