Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Den otevřených dveří v areálu Českého hydrometeorologického ústavu v Praze-Komořanech, kde se nachází centrální předpovědní pracoviště – s hlavním tématem Voda v krajině.

Meteorologové neřeší jen vývoj počasí. Zkoumají třeba vodu v korytech i pod zemí

Stanovit, jaké bude počasí v konkrétním místě a v určitou dobu, se stoprocentní spolehlivostí nelze. Vždy se jedná pouze o „předpověď“, jejíž naplnění může ovlivnit rada rozmanitých faktorů. To byl jeden z mnoha poznatků, které si početní návštěvníci mohli o víkendu odnést ze dne otevřených dveří na pracovišti Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Komořanech.

František Koudela vede Znojemskou Besedu deset let.

Vinobraní by mělo být pozvánkou na celý rok, říká ředitel Znojemské Besedy

Nová tvář vinobraní, propojení lákadel cestovního ruchu s gastronomickou scénou nebo plány na společenský sál. Za všemi aktivitami i vizemi do budoucna stojí Znojemská Beseda. Deset let ji vede František Koudela. V bilančním rozhovoru Deníku prozradil, jak se Beseda pod jeho vedením změnila, jaké akce ve Znojmě fungují a co by chtěla Beseda uspořádat v budoucnu.

Příměstský tábor u Lanového parku v Bedřichově.

Příměstské tábory se vyplatí řešit už teď. Přinášíme tipy z Jablonecka i okolí

Kdo začne vybírat letní příměstský tábor už teď na jaře, získá velký náskok, oblíbené a zajímavé tábory můžou mít později plnou kapacitu. Mnozí organizátoři navíc nabízejí slevy v případě rané registrace, což může znamenat významnou úsporu nákladů. Přinášíme vám tipy, jak vybírat a přehled některých zajímavých táborů v Libereckém kraji včetně Jablonecka.

Práce pokračují dle plánu a koupaliště by mělo být připraveno včas na letní sezónu.

Koupaliště v Mimoni zůstane přírodní. Nebude chybět převlékárna ani hospoda

Plánovaná obnova mimoňského koupaliště rozdělila místní komunitu. Někteří obyvatelé s nadšením očekávají jeho znovuotevření, zatímco jiní vyjadřují obavy z vysokých nákladů a potenciálních komplikací. Starosta města všechny ujišťuje, že bude hotové včas pro letní sezónu, přestože se projekt setkává s několika výzvami.

Po túře ve sněhu, nebo po běžkách je Červená jáma skvělým místem k odpočinku

Žena provozuje v Krušných horách oblíbené občerstvení. Bez vody a elektřiny

Na zbořeništi domu po bývalých německých osídlencích u rozcestí, kde se křižuje Krušnohorská lyžařská magistrála s dalšími trasami, si otevřela občerstvení vyučená prodavačka Blanka z Perninku spolu s přítelem. Oblíbené občerstvení U Červené jámy už úspěšně provozuje deset let, a to přesto, že podmínky jsou v daném místě náročné jak v zimě, tak v létě.

Loňské léto potěšilo milovníky vysokých teplot a vodních radovánek. Jak to bude letos?

Jaké bude počasí letos v létě? Odchylku hlásí červenec, říká Dagmar Honsová

V březnu už pomalu přichází čas naplánovat letní dovolenou. Strávit ji u vody, nebo raději v horách? Na naše rozhodování má velký vliv i počasí. To je totiž faktor, který nejsme schopni ovlivnit. Mohou meteorologové už nyní odhadnout, jaké počasí bude letos v létě? O zkušenosti se podělila známá meteoroložka Dagmar Honsová.

Na břehu nedaleko Městského bazénu má stát podobný stánek jako ten U Prutu.

Jablonec rozšiřuje služby u přehrady Mšeno. Přibudou toalety a stín

Patří mezi největší městské nádrže ve střední Evropě a tvoří údajně největší městskou vodní plochu v Evropě na východ od Ženevského jezera. V letních měsících je přehrada Mšeno cílem nejen místních obyvatel, ale i turistů. A léto se blíží, za tři měsíce už se možná budou v jejích vodách koupat děti i dospělí.

Pardubice letos začnou s opravou Zelené brány.

Zelená brána v Pardubicích se dočká opravy. Chodci budou v bezpečí

Historickou dominantu v srdci Pardubic čeká rekonstrukce. Chátrající plášť 59metrové věže, která je významnou památkou, je třeba opravit. Rozhodnutí obyvatel města v referendu určilo, že věž si zachová svůj kamenný vzhled bez omítky. Práce, odhadované na 30 milionů korun, mají začít v létě.

Krupka - Žatec 1:2. Ilustační foto

Krajský přebor nebudeme zachraňovat za každou cenu, říká předseda FK Krupka

/ROZHOVOR/ Jen jeden jediný bod získal na podzim FK Krupka. Po turbulentním létě, v němž došlo ke změnám v klubovém vedení, se výkonnostní propad čekal, tvrdý pád na dno krajského přeboru ale překonal všechny noční můry. Krupka sáhla v průběhu podzimu k výměně trenérů, její předseda Radek Jankura tvrdí, že byla změnou k lepšímu. V obsáhlém rozhovoru přibližuje aktuální situaci nejen v áčku, ale i v kategoriích mládeže. Nevyhnul se ani odpovědím ohledně financování klubu.

Terminál městské hromadné dopravy v ulici Fügnerova.

Oprava terminálu hromadné dopravy v Liberci bude hotová na začátku léta

Obnovu povrchů na terminálu městské hromadné dopravy v dolním centru Liberce dokončí zdejší dopravní podnik (DPMLJ) do začátku letošního léta. Práce začaly předloni v listopadu, kvůli zachování provozu jsou rozdělené na etapy. Celkové náklady odhadl provozně-technický ředitel libereckého dopravního podniku Ludvík Lavička na 30 milionů korun.

Ilustrační foto.

Z Valdic do Železnice už brzy po cyklostezce! Budou i švestičky, hlásí starostka

/VIDEO/ Železnici a Valdicím se několik let příprav vyplatilo. Už příští léto by tak mohli cyklisti alespoň část cesty mezi nimi jet v bezpečí cyklostezky. Podařilo se totiž získat stavební povolení na první etapu cyklostezky, která propojí kruhový objezd u Valdic se zastávkou na Těšíně. "Nyní šlo hlavně o to, abychom překonali ten nejnebezpečnější úsek, kde auta jezdí devadesátkou," uvedla starostka Železnice Dana Kracíková. Na projekt, který se plánuje už sedm let, se město pokusí získat dotaci na 95 procent ceny.

Deník připravil další zkušební test z přijímaček na střední školy.

Zkuste test z přijímaček na střední školu: Nyní čeština i neoblíbená geometrie

Přijímačky na střední školy jsou už za dva měsíce a redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou v přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Třetí sérii tří otázek z matematiky a tří z češtiny doprovází i rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit. Ty budou součástí i dalších dílů: každý týden na Deník.cz i v tištěném Deníku.

Fotbalista Libor Holík bude ve Zlíně hostovat do konce sezony z Plzně.

Holík se vrací na Letnou. Z Plzně bude ve Zlíně hostovat do konce sezony

Ševci i po slušném jarním rozjezdu zpevňují defenzivu, posilují kraj hřiště. Na Letnou se po čtyřech a půl letech vrací Libor Holík. Pětadvacetiletý rodák ze Záhorovic bude ve Zlíně hostovat do konce sezony z Plzně. Trenérovi Bronislavu Červenkovi se hlásil v úterý, kdy s týmem absolvoval první trénink.

Fotbalová příprava: TJ Sokol Čechovice - FK Kozlovice, únor 2024, umělá tráva v Prostějově. Patrik Michl

Michl si říkal o béčko Sigmy. V MSFL nedostal prostor, zářit má v Kozlovicích

/ROZHOVOR/ V přípravě béčka Sigmy Olomouc dával v zimě i v létě krásné góly, trpělivě čekal na svou šanci ve druhé lize. Ta ale zatím nepřichází. Podzim strávil 19letý křídelní hráč či útočník Patrik Michl v Uničově, kde se dle vlastních slov neshodl s trenérem Balcárkem. Olomoucký talent tak překvapivě přes další nabídky třetiligových celků bude hrát divizi za Kozlovice pod Davidem Kobylíkem.

Paixao Da Silva Ewerton v dresu Baníku Ostrava.

Ewerton exkluzivně: o zimě ve Slavii, návratu do Baníku i Ostravě. Co v létě?

/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Okolo fotbalového Baníku Ostrava se během zimního přestupového období točila řada jmen a potenciálních posil, jedno bylo ale nejzmiňovanější – Ewerton. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se brazilský kouzelník na Bazaly vrátí. Stalo se tak až krátce před startem jarní části FORTUNA:LIGY, kdy se Slezané dohodli s pražskou Slavií na pokračování hostování. „Jsem šťastný, jak to dopadlo,“ líčí sedmadvacetiletý šikula v exkluzivním rozhovoru pro Deník, kde popisuje události ze závěru roku.

Paixao Da Silva Ewerton v dresu Baníku Ostrava.

Ewerton exkluzivně: o zimě ve Slavii, návratu do Baníku i Ostravě. Co v létě?

/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Okolo fotbalového Baníku Ostrava se během zimního přestupového období točila řada jmen a potenciálních posil, jedno bylo ale nejzmiňovanější – Ewerton. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se brazilský kouzelník na Bazaly vrátí. Stalo se tak až krátce před startem jarní části FORTUNA:LIGY, kdy se Slezané dohodli s pražskou Slavií na pokračování hostování. „Jsem šťastný, jak to dopadlo,“ líčí sedmadvacetiletý šikula v exkluzivním rozhovoru pro Deník, kde popisuje události ze závěru roku.

Technické muzeum - vizualizace rekonstrukce

VIZUALIZACE: Stavba krajského technického muzea ve Vysokém Mýtě začne už v létě

V areálu bývalé zemědělské školy ve Vysokém Mýtě už běží vyklízecí práce, aby v létě mohlo hejtmanství předat stavební firmě, která zde během třinácti měsíců vybuduje Technické muzeum Pardubického kraje. Tři čtvrtiny ceny zaplatí Evropská unie. Historická budova získá nová okna, veškeré nové sítě, elektroinstalaci a výtahy. V proluce mezi historickou a novodobou budovou vznikne výstavní místnost s prosklenou fasádou k prezentaci sbírek. 

Jiří Sabou, sportovní ředitel FC Hradec Králové.

Sabou o nových posilách i důležitém startu jara. Jak se chce Hradec prezentovat?

Mluví za něj výsledky. Sportovní ředitel FC Hradec Králové Jiří Sabou v klubu působí již šestým rokem. Za tu dobu se mu s ním povedlo díky jasně stanovené koncepční práci postoupit do nejvyšší soutěže, v ní vybojovat šesté a osmé místo. Teď před ním však stojí asi nejtěžší půlrok. Votroci do jara vstupují až z dvanácté pozice, nový stadion i enormní zájem diváků s nim spojený může tým dostat pod tlak.

Sportovní ředitel FC Hradec Králové Jiří Sabou

Sabou o posilách i důležitém startu jara: Nechceme být týmem, který jenom boří

Mluví za něj výsledky. Sportovní ředitel FC Hradec Králové Jiří Sabou v klubu působí již šestým rokem. Za tu dobu se mu s ním povedlo díky jasně stanovené koncepční práci postoupit do nejvyšší soutěže, v ní vybojovat šesté a osmé místo. Teď před ním však stojí asi nejtěžší půlrok. Votroci do jara vstupují až z dvanácté pozice, nový stadion i enormní zájem diváků s nim spojený může tým dostat pod tlak.

BMW řady 5 Touring

Nový praktický kombík: BMW řady 5 se představuje jako Touring

Už v květnu minulého roku se představila nová generace BMW řady 5. Jeden z nejpopulárnějších manažerských vozů světa se na trhu objevil nejprve jako sedan, nyní ale přichází i varianta kombi, nazvaná Touring. A příznivci praktických aut klasického střihu ji budou milovat.

Připomeňte si dobu, kdy byl na úzkokolejce provoz.

Nová naděje pro úzkokolejku do Obrataně: ve hře je obnovení provozu od léta

Už za několik měsíců se lidé možná znovu svezou úzkokolejkou do Obrataně na Pelhřimovsku. Podle zástupců Jindřichohradeckých místních drah je reálné, že se provoz na republikový unikát vrátí od léta. Záležet bude na rozhodnutí Drážního úřadu s ohledem na osvědčení k provozu, které Jindřichohradecké místní dráhy podaly koncem letošního ledna.

Zápas 4. kola krajského přeboru Kravaře - Dolní Datyně 2:2 (26. 8. 2023).

Oslabené Dolní Datyně polykají kilometry. Kdo nahradí střelce sedmi gólů?

/FOTOGALERIE/ Zázemí v zimě našli na umělé trávě v Horní Suché, kde se fotbaloví Jestřábi z Dolních Datyní připravují na druhou část krajského přeboru. Začali ve středu 17. ledna, první herní prověrku budou mít na turnaji O pohár starostky Orlové, kde se v sobotu 27. ledna utkají s Baníkem Albrechtice, čtvrtým týmem skupiny B v I.A třídě.

Vnitřní prostory haly jsou většinou zbarvené do modré, červené a šedé barvy.

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat hala v Chrudimi? Architekt si pohrál s barvami

Práce na první etapě rekonstrukce sportovní haly v Chrudimi už vstoupily do druhé poloviny. V létě má být hotovo a příznivci sportu se mohou těšit na otevření nových prostor pravděpodobně v září. Náklady v poslední době stouply o téměř pět milionů korun, a to kvůli sanaci tribuny, se kterou se původně nepočítalo. Vyměněny budou rovněž sedačky, ty staré diváci pamatují jako na nepohodlné. Dosud ale není jasné, z jakého budou materiálu.

Fotbalisté Třince porazili na úvod zimní přípravy divizní Havířov 2:0. Fotogalerie Pavla Hrdličky je ze 14: kola divize F Valašské Meziříčí - Havířov 2:4 (4. 11. 2023).

Havířov testoval nové posily, Laštůvka v Třinci chyběl. Co prozradil nový kouč?

/FOTOGALERIE/ Zatím ještě v klubu dokončují složení hráčského kádru, se společnou přípravou na jarní část divize začali fotbalisté Havířova pod novým trenérem Tomášem Mrázkem, který po deseti letech vystřídal Miroslava Matušoviče, v pondělí 15. ledna. V sobotu už Indiáni odehráli první přípravný zápas, v Třinci podlehli třetiligovému soupeři 0:2.

Brankář Jan Laštůvka.

Laštůvka o restartu v Havířově: Tlak bude, chci dostat na fotbal lidi. Co Baník?

/ROZHOVOR/ Je to jen pár týdnů, kdy se funkcionář Pavol Bugáň ujal žezla nad fotbalem v Havířově, a má už první zvučnou posilu. Osmý celek divize bude sázet na nepřeberné zkušenosti a kvalitu brankáře Jana Laštůvky, který loni v létě skončil v ostravském Baníku a žádná jiná nabídka z profesionálního klubu nepřišla. „Sám jsem zvědavý, jak na tom po té době, kdy jsem nechytal, budu. Zaujal mě ale projekt a záměr zvednout havířovský fotbal,“ říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník jednačtyřicetiletý gólman, který je nyní s baníkovským dorostem v německém Norimberku. Kromě Havířova i tlaku veřejnosti mluví o trénování následovníků v Akademii Baníku, nebo o podzimu FCB ve FORTUNA:LIZE.

Líšeňský kouč Milan Valachovič s Brianem Priskem po podzimním pohárovém utkání mezi Líšní a pražskou Spartou.

Valachovič: Silný mě mrzí, útoční hráči nám ale třeba otevřou oči. Řešil se Zikl

O dva fotbalisty ze základní sestavy sice Líšeň přišla, přesto v úvodu zimní přípravy nepanikaří. Opět totiž v kádru přivítala nadějné hráče ze třetí ligy, se kterými má dlouhodobě výborné zkušenosti. A především brněnský celek počítá se zlepšením posily z AC Milán i mladého útočného diamantu. „Odešli nám sice dva důležití kluci, ale už jsme se v Líšni setkali i s většími změnami. Matocha už avizoval déle, že skončí, takže s tím jsme počítali, další hráči na odchodu skoro nenastupovali,“ říká v rozhovoru pro Deník Rovnost líšeňský lodivod Milan Valachovič.

Jičínské letiště zůstává Aeroklubu. Ministerstvo prodloužilo smlouvu na osm let

Jičínské letiště zůstává Aeroklubu. Konkurenční spolek nevylučuje zánik plochy

/FOTO, VIDEO/ Všichni, kdo dlouhé měsíce bojovali za zachování stávajícího provozu na letišti ve Vokšicích u Jičína, dostali před Vánoci dárek, který netrpělivě očekávali. Ministerstvo dopravy jim doručilo dopis s informací, že spolku Aeroklub Jičín prodlužuje zápůjční smlouvu na dalších osm let. Aeroklub ve spolupráci s okolními obcemi několik let bojoval proti snahám letecké školy Flying Academy o využívání letiště ke své činnosti a s tím spojenému navýšení leteckého provozu v těsné blízkosti obytné zástavby.

Plastová tatrovka byla v 80. letech oblíbeným dárkem pro děti.

KVÍZ: Jak se vyznáte v době Husáka, spartakiád a perestrojky?

Období, které bylo poznamenáno ekonomickými obtížemi i omezením občanských svobod. Na druhou stranu časy, kdy se mnozí měli dobře a rádi na tu dobu vzpomínají. To jsou 80. léta v Československu. Vyzkoušejte si v našem kvízu, jak se v této době vyznáte.

Litvínov dal sice první branku, ale nakonec se radovali fotbalisté Blažimi (v oranžovém), kteří hráli téměř padesát minut přesilovku. Blažim začne zimní přípravu příští týden.

Blažim chce být na jaře v psychickém klidu. Na léto už ale chystá seznam posil

Díky výhře v podzimní derniéře v Málkově se fotbalisté FK Blažim dostali I. B třídy do klidnějších vod tabulky. Aktuální desátou příčku drží zejména díky solidní domácí bilanci, venku se jim však podařilo vyhrát pouze jednou a jen čtyři venkovní body trošku kazí jinak velice slušné pololetní vysvědčení.