Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Rybník Rosnička ve Svitavách čeká kompletní odbahnění za 66 milionů korun.

Bahno z Rosničky by zatopilo náměstí ve Svitavách. Rybník bude jak křišťál

/VIZUALIZACE/ Tisíce tun bahna z rybníku Rosnička ve Svitavách musí pryč. Odbahnění za 60 milionů korun startuje už tento pátek, kdy rybáři odloví Dolní rybník. Vytěžené bahno z Rosničky by zakrylo celé svitavské náměstí, a to až do výšky šesti metrů. Na křišťálovou vodu v Rosničce se mohou lidé těšit v létě roku 2026.

Letní koupaliště Sletiště poslední červencový den.

V létě bylo vedro. Koupaliště u Sletiště hlásí nový návštěvnický rekord

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Letošní léto bylo tropické. A kde jinde trávit horké dny než u vody. Letní koupaliště Sletiště má po letošních prázdninách nový návštěvnický rekord. Uplynulé léto přivítalo desítky tisíc návštěvníků. Solidní celkovou návštěvnost převyšující 22 tisíc lidí hlásí také koupaliště v Bažantnici, které brzy projde zásadní rekonstrukcí.

Naprosto odlišně musí na úvodní dvě třetiny podzimní části 4. moravskoslezské ligy - skupiny D pohlížet fotbalisté poslední Polné (v bílo-modrém) a vedoucí Velké Bíteše (žluté dresy).

DENÍK HODNOTÍ 4. LIGU: Velká Bíteš dál excelovala, zato Polná se topí víc a víc

ANALÝZA/Podzimní část letošního ročníku 4. moravskoslezské ligy – skupiny D vstoupila do své závěrečné třetiny. Jak už je zvykem, sportovní redakce Deníku se ale ohlédla za tím, jak se v dosavadních deseti kolech prezentovala desítka fotbalových klubů z Vysočiny v soutěži, která až do léta nesla název divize. Zde je její hodnocení.

Zesnulá Eva P. z brněnských Vinohrad se syny

Samoživitelka zemřela, zůstaly po ní dvě děti. Lidé jim pomáhají ve sbírce

Devětatřicetiletá matka dvou dětí z Brna zemřela po několikaměsíční těžké nemoci. Pozůstalí ji pochovali ve čtvrtek. O syny se Eva P. poté, co rodinu po narození mladšího z nich opustil její partner, starala sama. Jedenáctiletého Daniela a devítiletého Dominika se nyní ujali jejich prarodiče. Lidé jim přispívají ve sbírce. 

Zesnulá Eva P. z brněnských Vinohrad se syny.

Po samoživitelce z Brna zůstaly dvě děti. Na jejich potřeby se skládají lidé

Žena z brněnských Vinohrad, devětatřicetiletá matka dvou dětí, zemřela po několikaměsíční těžké nemoci. Pozůstalí ji pochovali ve čtvrtek. O syny se Eva P. starala sama poté, co rodinu po narození mladšího z nich opustil její partner. Jedenáctiletého Daniela a devítiletého Dominika se nyní ujali jejich prarodiče. Na pomoc jim lidé aktuálně přispívají ve sbírce.

Martin Nečas v dresu Caroliny Hurricanes

Když budu moct, na MS pojedu, říká Nečas. Ženu si jako trenéra neumí představit

V NHL načíná už šestou kompletní sezonu, přesto bylo letošní léto pro útočníka Martina Nečase v lecčems jiné. Dlouho se s Carolinou handrkoval o novou smlouvu, a když si konečně plácli, do Spojených států odlétal jako čerstvý mistr světa. „Vždycky po tom, co člověk podepíše smlouvu, se atmosféra vyčistí. Obě strany se snažily pracovat na tom, abychom si vyhověli,“ rozpovídal se rodák z Nového Města na Moravě v obsáhlém rozhovoru s českými médii.

Stavba kruhové křižovatky v Lobečku v polovině října.

Za týden už měly zmizet uzavírky. Stavba kralupského kruháku se ale protáhne

/FOTO, VIDEO/ Stavba kruhové křižovatky v Lobečku v Kralupech nad Vltavou měla být podle původních plánů v těchto dnech ve finále a od příštího týdne už i bez dopravních omezení. S odhalením katastrofálního stavu dešťové kanalizace se ale už v létě rýsovalo, že se vše pořádně protáhne. Jaká čeká řidiče kvůli stavbě kruháku zima?

Koláž s využitím fotografií. Se souhlasem Jakuba Vágnera, Evy Toulové a Ondřeje Bednaříka. Ilustrační foto radaru: Deník/Jan Braun

Souhrn událostí na Znojemsku. Přibyly radary, rekordní sumec i nový film

/PŘEHLEDNĚ/ Sledujete dění na Znojemsku a nejste si jistí, zda vám něco neuniklo? Máme pro vás přehledný souhrn událostí za uplynulý týden. Jakub Vágner chytil na Vranovské přehradě rekordního sumce. Rychlost řidičů v Moravském Krumlově nově hlídají radary. Znojmo aktualizovalo rozpočet a představilo na debatě s obyvateli města budoucí podobu náměstí Svobody.

Srdcovka nádherná dokáže vaši zahradu proměnit v kouzelné místo s romantickou atmosférou.

Květina lásky: Květy ve tvaru srdce promění vaši zahradu v romantické místo

Srdcovka nádherná má příhodné jméno. Je to jedna z nejromantičtějších na jaře kvetoucích trvalek. Její neobvyklé květy ve tvaru malých srdíček, většinou růžových, ale i bílých nebo červených, jsou ozdobou každé zahrady od konce dubna až do června. Mrazuvzdornou, nenáročnou a rychle rostoucí trvalku zvládne pěstovat každý. Pro výsadbu srdcovky je ideální čas na podzim nebo brzy na jaře.

Jan Kolařík v dresu devatenáctky Slovácka.

Kolařík z Dubňan podepsal smlouvu ve Slovácku: Věřím, že nakouknu do áčka

Michal Trávník, Filip Hlúpik, Milan Heča nebo Libor Pernica. K fotbalovým talentům z Hodonínska, kteří v minulosti získali profesionální smlouvy v 1. FC Slovácko se nedávno přidal i osmnáctiletý Jan Kolařík z Dubňan. „Slovácko mi na konci léta nabídlo tříletou smlouvu, díky které budu hrát za rok minimálně třetí ligu. A doufám, že co nejdřív nakouknu do áčka,“ řekl Kolařík.

Písničkami nám loučení zpestřila skvělá skupina Bezladu (Petra Midrlová, Jaromír Střeska a Viktor Linhart).

Knihovna Sokolov se rozloučila s létem za doprovodu hudby a sladkých dobrot

Minulý týden se čtenáři a zahrádkáři z pobočky Slavíčkova společně s Knihovnou Sokolov rozloučili s letošním létem. Akci zpestřila hudební skupina Bezladu, která se postarala o skvělou atmosféru, a o vynikající občerstvení se postarala paní Hermína Opltová, která přinesla své lahodné zákusky.

Vlaštovkiáda ve školní družině ZŠ Beroun - Závodí

Podívejte se: Děti ve školní družině se loučily s létem Vlaštovkiádou

Několik málo dnů nám ukazuje, že je léto téměř u svého konce a k nám přichází podzim. Stěhovaví ptáci odlétají do teplých krajin, aby se nám zjara mohli zase vrátit. Myšlenkami jsme ještě v létě, v době prázdnin, ale nyní se již všechno mění. Počasí si s námi žertuje, sluníčko již tolik nehřeje, ale činnosti dětí ve školní družině pokračuje.

Kandík americký je mrazuvzdorná trvalka, která odpuzuje krtky a hlodavce.

Žlutá něha z USA: Potěší vaše oči a zároveň vyžene ze zahrady krtky i myši

Kandík americký je trvalka, která u nás není příliš známá. A je to škoda. Má totiž zajímavě skvrnité listy, nádherné žluté květy a co je pro zahrádkáře hlavní, odpuzuje nevítané hosty. Krtci i hlodavci se téhle květince raději vyhnou obloukem. Pokud to chcete zkusit, máte ještě šanci. Kandík lze zasadit i na začátku října; pokud jsou jako teď teploty stále příznivé a půda není příliš suchá, aby cibulky měly dostatek času před příchodem zimy zakořenit.

Rekonstrukce plovárny může pokračovat. V areálu sídlí i soukromý klub stolního tenisu, i ten by si zasloužil obnovu.

Stavba plovárny může pokračovat. Řešení špatného podloží stojí desítky milionů

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Plovárna ve Slaném se nepovedla. Kvůli problematickému podloží pod bazény, kde bývala historicky mokřina, nemohla být v letošním roce dokončena nákladná a náročná rekonstrukce plovárny z roku 1902. Vedení města mělo v plánu zahájit provoz venkovního koupaliště ještě letos v srpnu. Nenadálé komplikace ale práce zastavily v polovině léta a bylo potřeba vymyslet řešení jak dál a za kolik.

Čtvrtý ročník tradiční akce Veselé rozloučení s létem znovu nadchl stovky návštěvníků.

Vystoupení akrobatů na Veselém rozloučení s létem dostalo děti i rodiče

/FOTOGALERIE/ Čtvrtý ročník tradiční akce Veselé rozloučení s létem znovu nadchl stovky návštěvníků. Na celé odpoledne se dobříšská sportovní hala proměnila v centrum zábavy, tvořivosti a hudby pro malé i velké. Akce přilákala jak místní rodiny, tak návštěvníky z okolních měst, kteří si užili bohatý program plný her, workshopů a vystoupení. Letošní ročník navíc přinesl několik novinek, které slavily úspěch, mimo jiné stánky s lokálními výrobky a křest nově vydané knihy.

Částkou téměř 750 tisíc korun pomohla aplikace EPP - Pomáhej pohybem během léta na jihu Čech.

Charitativní aplikace pomohla na jihu Čech částkou tři čtvrtě milionu korun

Částkou 748 949 pomohla Nadace ČEZ jen během léta na jihu Čech. Peníze mohla energetická nadace uvolnit díky lidem, kteří si během sportovních aktivit pustili charitativní aplikaci EPP – Pomáhej pohybem. Po celé zemi pak Nadace ČEZ během léta od 22. června do 23. září podpořila 134 projektů za více než 13 milionů korun, tedy více než třetinu projektů podpořených za celý loňský rok.

Díky finanční podpoře veřejnosti mohl Vilík strávit poslední okamžiky života po boku své rodiny.

Sedmiletý Vilík prohrál boj s rakovinou. Jeho tatínek děkuje, že s ním mohli být

Rodiče sedmiletého Vilíka si před rokem vyslechli zdrcující diagnózu. Od samého začátku byli připravováni na to, že jim zbývají poslední společné měsíce se synem, který onemocněl vzácnou formou rakoviny. Ještě tři měsíce zpátky měli naději. Před pár dny ale s těžkým srdcem oznámili, že Vilík boj s Ewingovým sarkomem (nádor neurogenního původu) prohrál. Vilíkův tatínek poděkoval všem, kteří rodině pomohli strávit zbývající čas pohromadě.

Výsledná podoba umývárny a toalet v Mateřské škole Křečhoř.

V křečhořské školce se v létě stavělo. Velká změna přišla po 45 letech

/FOTO, VIDEO/ Rekonstrukce sociálního zařízení přes letní prázdniny probíhala v Mateřské škole Křečhoř. Výsledkem jsou nové toalety, umyvadla, ale i bezdotykové dávkovače mýdla či automatický vysoušeč rukou. Rekonstrukce vyšla na 1,5 milionu korun a už byla hodně potřeba. Některé toalety tu totiž byly od osmdesátých let. 

Desátý měsíc v roce by se dal přirovnat ke sklizni. Co jsme nestihli rozehrát v uplynulých devíti měsících, teď už nejspíš nedoženeme. Většina znamení v říjnu pocítí následky svých činů - v dobrém i méně dobrém.

Horoskop na říjen: Některé čeká nezapomenutelný měsíc, k jiným se vrátí láska

Říjen je zvláštní měsíc. Dny se krátí, slunce slábne a energie, která charakterizovala předchozí týdny, zřetelně slábne. Přichází nová. V souladu s přírodou trochu zpomalujeme a tak trochu přehodnocujeme svoje plány a snahy z minulých měsíců. V říjnu více než kdy jindy platí, že co jsme zaseli, teď začínáme sklízet.  

Zahajovací koncert sezony Jihočeské filharmonie. Dirigoval Petr Altrichter, jako sólisté vystoupili pěvci Lukáš Bařák (baryton) a Arnheidur Bařák Eiríksdóttir (mezzosoprán). Foto: Petr Zikmund

Jihočeská filharmonie zahájila sezonu. V čele se ženou. A zapojí i studenty

Nedávno odstartovala Jihočeská filharmonie (JF) svou již 44. sezonu. Zahajovací koncert dirigoval Petr Altrichter. Ředitel JF Otakar Svoboda si první vystoupení pochvaluje. „Je to skvělý dirigent, orchestr ho má hrozně rád, on nás asi taky, ten koncert podle to ho dopadl. Byl to sympatický krásný rozjezd sezony,“ je spokojen.

V současné době můžeme podle mykologů nejčastějí nalézt bedly. Hodně rostou i žampiony.

Kde a jaké houby teď najdete? Rostou, ale potřebujete i trochu štěstí

Po horkém suchém létě houbaři toužebně očekávali podzim, který by měl ukončit bezvýsledné bloudění po lese a konečně přivést tu pravou houbařskou žeň. Velkou naději přinesly také nedávné vydatné deště a po nich návrat teplého počasí. Řada lidí už plánuje vyrazit do lesa a pořádně si užít sběr hub, samozřejmě nejlépe hřibů. Mykoložka Tereza Tejklová však nadšení mírní. I v těchto podzimních dnech je potřeba mít při houbaření štěstí. Houby rostou a hodně, ale zatím ne takové, které sbíráme nejraději. Hojně lze narazit například na bedly či zampiony.

Areál ve Vřesině u Ostravy během a po povodních.

Odchody a povodně. Fotbal ve Vřesině drtí údery osudu: Bojujeme o přežití, hlásí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V létě byl fotbal ve Vřesině kousek od toho, aby podobně jako v Dolních Datyních pro nedostatek hráčů zabalili sezonu krajského přeboru dřív, než začala. O pár týdnů později přišla další rána. A asi ještě větší, než jsou porážky na sportovních kolbištích. Moravu postihly povodně a areál nedaleko Ostravy patří k nejzasaženějším (viz video a fotogalerie). Jindy klidná říčka Porubka nadělala pořádnou paseku. „Je to problém,“ neskrývá trenér Tomáš Kaventa.

Volejbalový Jihostroj České Budějovice na tiskové konferenci

V roce 2025 nový prezident, v roce 2028 nová hala. Mezi tím ženy mezi elitou

Nový prezident Jihostroje České Budějovice František Adler, který do funkce nastoupí v létě 2025, plánuje výrazné změny v klubu, včetně posunu ženského týmu do extraligy. S ambicí zvýšit konkurenceschopnost v Lize mistrů Adler představuje svou vizi pro budoucnost. Jaké konkrétní kroky plánuje a jaké výzvy ho čekají? Poslechněte si audio, na kterém oznamuje cíle klubu. 

Opičí dráha.

Hvězdní akrobaté, bubnování a mnohem více si můžete užít už v sobotu v Dobříši

/FOTO/ Již počtvrté se sportovní hala v Dobříši promění v centrum zábavy pro malé i velké. Akce Veselé rozloučení s létem, která se uskuteční v sobotu 28. září od 13 hodin, slibuje bohatý program plný her, soutěží a úžasných vystoupení. Vstup na tuto rodinnou událost je zdarma! Veselí animátoři, kteří tuto akci připravují na letošní rok navíc nachystali několik novinek i překvapení.

Rozloučení s létem.

Na rozloučení s létem nechyběla atletická přípravka

V pátek 20. září se v areálu Dětského domova a v zámeckém parku v Přestavlkách uskutečnila pro děti, zaměstnance a přátele školy významná akce "Rozloučení s létem", kterou uspořádala ZŠ a Dětský domov Přestavlky.

Český útočník Filip Chytil prožívá v dresu New Yorku Rangers slibný rozjezd sezony NHL.

Trable jsou pryč, čekání na gól skončilo. Chytil se trefil po více než 500 dnech

V přesilové hře si připravil puk na pravém kruhu a prudkou ranou propálil bostonského brankáře Brandona Bussiho. Pětadvacetiletý český útočník Filip Chytil pak mohl rozpřáhnout ruce a oslavit gól po dlouhém čekání. Pokorně. S hlavou skloněnou a s velkou úlevou. Co na tom, že jde jen o přípravu na nový ročník NHL. Rodák z Kroměříže je po vleklých zdravotních trablech zpátky a z branky se radoval po dlouhých 522 dnech. I díky němu vyhráli New York Rangers v první předsezonní zkoušce 3:2.

Jakou spoušť mohou nadělat netopýři a jak se jich pak lze zbavit.

Otevřená větračka = pozvání pro netopýra. V Plzni muže odváděli chráněného dekou

Otevřené ventilačky u dočasně opuštěných bytů, rozsvícená schodiště společných prostor s okny dokořán a noční větrání bez sítí proti hmyzu. To je návod, jak si téměř zaručeně do bytu pozvat netopýra. Respektive hejno netopýrů či dokonce celou jejich kolonii. A pozor, jde tu dokonce o zdraví! V Ostravě totiž letos v létě netopýr nakažený vzteklinou dokonce kousl člověka.

Pavel Kyselák: Návrat k létu babímu

Pavel Kyselák: Návrat k létu babímu

Pan Kyselák pochází z Moravy, trvale však žije v Praze, kde vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Pracoval jako ekonom se zaměřením na mezinárodní zdaňování, ale dlouhodobě se věnuje i psaní. Publikoval v novinách, časopisech a přispívá do Českého rozhlasu. Vydal také pár kniha a některé své příběhy píše v rodném nářečí. V roce 2020 se stal členem Obce spisovatelů ČR.

Harry Potter a kouzelný bohumilický les.

Tipy Deníku na víkend: Loučení s létem nebo trh na náplavce

Předposlední zářijový pátek a víkend nabídne kromě voleb do jihočeského zastupitelstva také koncerty, akce pro děti nebo trhy. Ty se konají v sobotu na náplavce u Volyňky ve Vimperku. Vyrazit můžete na vycházku do Pravětínského údolí nebo si užít kouzelnou alej s Harry Potterem. Vybírejte z tipů Deníku, je z čeho. 

Historie na čtyřech kolech. Telnice hostila přehlídku autobusových legend

Historie na čtyřech kolech. Telnice hostila přehlídku autobusových legend

Každé léto se v Telnici koná jedinečné setkání starých autobusů, které přitahuje milovníky historických vozidel z celé republiky. Akce Veterán bus Kříž Telnice je nejen přehlídkou krásných strojů, ale i oslavou poválečné historie naší dopravy. Přečtěte si článek od Vlastimila Tělupila z Hustopečí. 

Povodňová hlídka u Domu přírody Moravského krasu.

Bahno, voda, zavřeno. Jeskyně v krasu jsou mimo provoz

/FOTO, VIDEO/ V létě potopa, teď další. Přístupné jeskyně v Moravském krasu na Blanensku se vzpamatovávají z další pohromy. Světoznámé Punkevní jeskyně, které ročně navštíví kolem dvou set tisíc turistů, jsou od neděle až do odvolání zavřené.

Hlavní budova Masarykovy nemocnice v Rakovníku.

Rakovnická nemocnice hlásí v závěru léta několik novinek

V rakovnické Masarykově nemocnici bylo před několika dny otevřeno oddělení Placené Ambulantní Preventivní Péče (PAPP). To ovšem není jedinou novinkou, která se přes léto udála. Nemocnice má také novou mluvčí, kterou se stala Martina Němcová a dokončují se i další projekty.