Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Martin Pech a Denis Aliagič.

Podle šéfa ČL-U Pecha nešlo exodu zabránit, finančně jsou silné i týmy v okrese

Dva sestupy po sobě a následný exodus hráčů na jiné adresy. Fotbalový klub Český lev - Union Beroun kvůli tomu prožil hodně krušné léto, ale i v časech zlých se mu vyplatilo nesedět s rukama v klíně. Nová sezona se jednoznačně nese v duchu zastavení dalšího pádu, byť A tým čeká i v I. A třídě ostrá konkurence. Ukázala to i první porážka na hřišti nováčka ze Sedlece-Prčic, ale naštěstí následovala jasná výhra nad Nelahozevsí. O ní, ale hlavně o zmíněných změnách v klubu vyprávěl jeho šéf a aktuálně i kouč áčka Martin Pech.

Kvetoucí sluníčka i zlaté rybky. Takové je léto očima čtenářky z Brněnska

Kvetoucí sluníčka i zlaté rybky. Takové je léto očima čtenářky z Brněnska

„Je horko, myslím, že moc slov k fotkám není potřeba," napsala nám do redakce čtenářka Jana Žáčková. Vodní osvěžení je v těchto dnech důležité nejen pro rybky, lekníny, či kachní rodinku, ale zkrátka pro všechny. Léto je léto a užívejme si ho každý po svém a co nejlépe. Podívejte se na její krásné fotografie. 

Otáčivé hlediště v Týně nad Vltavou.

VIDEO: Otáčivému hledišti v Týně je 40 let. To je jeden plnohodnotný život

V centru Týna nad Vltavou je malý park, který ukrývá opravdový skvost: jediné ochotnické otáčivé hlediště na světě. Bylo vybudováno v roce 1983 ochotníky na místě bývalého hradu v parku v Bedřichových sadech. Takže mu je rovných 40 let. „Prakticky by se dalo říci, že je to skoro jeden plnohodnotný lidský život. A čtyři desítky premiér,“ říká ředitel Divadelní společnosti Vltavan Ivan Sýkora.

Sokol v létě na výletě

Sokol v létě na výletě - 8. týden: Památky

Prázdniny jsou v plném proudu, tak si je pojďme užít spolu s aktivitami, které doporučuje Sokol. Vydejte se znovu na velké letní dobrodružství se sokolíkem Pepíkem a jeho partou zvířátek. Velká letní soutěž „Sokol v létě na výletě“ navazuje už tradičně na projekt pro děti ze školek „Se sokolem do života“ a přináší více než stovku výletních tipů, zajímavé pohybové i nepohybové úkoly a navíc soutěž o ceny.

Požár průmyslové haly v Žebráku. Na místo dorazil hasičský vrtulník Black Hawk

Požáry výrobních hal ve středních Čechách: miliardové škody a žháři za mřížemi

/FOTO, VIDEO/ Po požáru, který zachvátil průmyslovou halu v Žebráku v polovině srpna, zůstala spoušť a škody za 1,8 miliardy korun. Příčina se stále vyšetřuje, ve hře jsou nedbalost i technická závada. Požárů výrobních hal, při nichž shořely provozy za stovky milionů i miliardy, byla přitom v posledních letech ve středních Čechách celá řada. Za některými stáli i žháři. Ohlédnutí s Deníkem většinu z nich připomíná i s galeriemi tehdejších snímků.

V budoucnosti se lidstvo zřejmě kvůli klimatickým změnám přesune do podzemních úkrytů

Extrémní vedra budou častěji. V budoucnu možná vyženou lidstvo žít pod zem

Letošní letní měsíce upozornily lidstvo na to, jak častá jsou v poslední době léta s extrémními teplotami. Pravidelné červencové zprávy o nových teplotních rekordech zanechaly miliony lidí v obavě, jak přicházející horka zvládnou. Jedním z řešení, na které se nejen odborníci v myšlenkách obrací, je možnost žít pod zemí. Některé komunity dokonce již tento nápad uskutečňují.

Egon Vůch toho v dresu plzeňské Viktorie (na snímku z utkání MOL Cupu v Tachově v září 2015) příliš neodehrál, za Tobol Kostanaj má na kontě 12 zápasů, v nichž dal tři góly.

Poslední soupeř Viktorie na cestě do skupiny? Tým, kde hrál i Plzeňák Vůch

Už v úterý se vydají na cestu do dalekého Kazachstánu, kde je čeká poslední soupeř na cestě do základní skupiny Evropské konferenční ligy. Ve čtvrtek nastoupí v Kostanaji, ve městě, které má něco málo přes 200 tisíc obyvatel, proti domácímu Tobolu, sedmému celku právě probíhajícího ročníku kazašské ligy. Ta se hraje systémem jaro – podzim.

Kostel  v malé vesničce Dubec bude hostit jeden z koncertů festivalu Hudební léto Borska. Za prohlídku stojí i samotná obec.

Hudební léto Borska zavítá do Dubce. Vyrazte o chvíli dříve a projděte se obcí

Čtvrtek 24. srpna nabídne návštěvníkům malé vesničky Dubec nedaleko Třemešné hned několik nevšedních zážitků. Do tamního opraveného kostela Archanděla Michaela zavítá jeden z koncertů hudebního festivalu Hudební léto Borska. Od 18 hodin v historickém architektonickém skvostu zahraje Duo Consolazione ve složení Karel Valtr na flauto traverzo a Jan Tuláček na klasicistní kytaru.

Pohádka s vodníkem i čertem, Baruškou, mlynářem a mlynářkou bavila děti 10. srpna.

Berounské kulturní léto: Děti pobavila Vodnická pohádka. Na řadě je Drak Mrak

/FOTOGALERIE/ Pohádka s vodníkem i čertem, Baruškou, mlynářem a mlynářkou byla chvíli s herci živými a chvíli dřevěnými. Hrálo Divadlo Koňmo, tedy Vít Schuster a Oldřich Hurych. V zahradě Muzea berounské keramiky se nejen malí diváci mohou ve čtvrtek 24. srpna od 18 hodin těšit na poslední pohádku Berounského kulturního léta s názvem Drak Mrak.

Trhy, co se hledají na Havlíčkově nábřeží, 19. srpna 2023, Ostrava.

OBRAZEM: Nábřeží Ostravice v centru Ostravy ožilo. Trhy se loučily s létem

Pěší zóna Malá Kodaň na nábřeží podél řeky Ostravice opět ožila v sobotu dopoledne Trhy, co se hledají. Letošní léto se zde konaly naposledy. V září a v prosinci se akce už bude konat v Národním zemědělském muzeu v Dolní oblasti Vítkovice. Jak to o víkendu vypadalo v centru Ostravy se můžete podívat v naší fotogalerii.

Nakažení psi srdeční dirofilariózou mohou působit unaveně a apaticky, zhorší se jim dýchání a po fyzické námaze se u nich vyskytuje chronický kašel. Ilustrační snímek

Z dovolenkových destinací se šíří dál do Evropy zvířecí parazit. Už je u sousedů

Na Slovensku, ale také v dalších zemích, kam míří v létě Češi, výrazně stoupl počet psů nakažených takzvanou srdeční dirofilariózou. Tu způsobuje červ, který se usídlí v plicích či srdci. Pode odborníků je možné, že se infekce kvůli cestování rozšíří i do Česka. Turisté by neměli váhat s kontrolou u veterináře po prázdninách a ochranou v podobě antiparazitik. 

Vyhrajte s Deníkem hru Pirátský poklad

SOUTĚŽ: Vyhrajte s Deníkem strhující hru Pirátský poklad od Dino

Pořádné dobrodružství můžete v létě zažít i při volném odpoledni na zahradě nebo při odpočinku v kempu. Postřehová hra Pirátský poklad od české značky Dino prověří vaši paměť i taktiku, a především spolehlivě zabaví dva až čtyři hráče starší osmi let. Připravenou ji máme pro tři výherce následující soutěže.

Veronika Borsová se na evropském šampionátu v Litvě prezentovala s číslem 9. Přispěla ke konečnému čtrnáctému místu Češek.

Reprezentace namísto odpočinku. Hráčky Kary v letní pauze procestovaly svět

Podstatná část kádru basketbalistek trutnovské Kary se v letním období individuálně připravovala na nový soutěžní ročník, samozřejmostí byla zasloužená dovolená. Pětice hráček však vyměnila lehárko za reprezentační povinnosti. A to ať už v pětkovém basketbalu nebo v tom stále rozšířenějším 3x3.

Originální produkty, skvělé jídlo a pohodovou atmosféru slibuje víkendový MINT Market v Třeboni.

MINT Market se už podruhé během léta zastaví v Třeboni

Moderně pojaté trhy se svěží módou, šperky, designem, delikatesami, kosmetikou a dalšími poctivě zpracovanými výrobky, které poskytují prostor menším a začínajícím návrhářům, tvůrcům a všem nadšencům – to je MINT Market. Letos v létě se už podruhé vrátí do Třeboně a přiveze s sebou opět to nejlepší z českého designu.

Chalupu na vodě si oblíbily i děti Romana Vojtka.

Brzy čtyřnásobný otec Roman Vojtek: Ideální léto? Rodina, loď i dobré jídlo

Na rodné Valašsko se Roman Vojtek nedostane tak často, jak by si přál. Když už, má tu zázemí, kam se rád vrací. Vodní radovánky, které tolik miluje, sdílí s manželkou a dětmi na Slapech, kde na lodi tráví dny i noci. Během výletů si s chutí dopřeje dobré jídlo, ale všeho s mírou. „Ať přijedete kamkoli, je stejně nejdůležitější s kým tam svůj čas trávíte,“ říká brzy už čtyřnásobný otec. Roman Vojtek v časopisu Story prozradil, že ho v říjnu čeká účast na mezinárodní taneční soutěži. Prý máme být v klidu. Tančit nebude. 

Hokejista Jan Rutta přivezl v roce 2021 na jih Čech Stanleyův pohár.

My Češi jsme mistři na stížnosti. Crosby je lidský, říká obránce Rutta

Na začátku srpna rozhýbala dění v hokejové NHL velká výměna mezi San Jose a Pittsburghem. Klub, za který v minulosti nastupoval legendární Jaromír Jágr, získal hvězdného obránce Erika Karlssona a opačným směrem na slunný západ putoval mimo jiné český bek Jan Rutta. „Úplně překvapený jsem nebyl, když mi volal manažer, tak jsem ale byl v prvotním šoku,“ popisuje dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, který se přes léto připravuje s pražskou Spartou. Za ni sice nikdy nenastupoval, fandí jí ale jak v hokeji, tak ve fotbale. Ve velkém rozhovoru pro Deník hovořil kromě trejdu a fotbale také o zdravotních problémech, chuti zahrát si na domácím mistrovství světa nebo o tom, jaký je Sidney Crosby mimo led.

Fotbalisté SK Hřebeč (v bílém) vyhráli derby nad Tuchlovicemi 2:0. Ivan Baratynskyy

Osobnost Deníku: Baratynskyy došel přes Kladno a Boston do Tuchlovic

V první minutě nastaveného času se k němu odrazil ve vápně míč a Ivan Baratynskyy ho nekompromisně napálil do sítě Poříčí nad Sázavou. Zařídil tak v prvním zápase sezony svým Tuchlovicím cenný bod za remízu 1:1. A je první Osobností Deníku nového ročníku, v němž už ale nebudeme upřednostňovat jen střelce, ale všechny hráče nebo trenéry.

Sokol v létě na výletě

Sokol v létě na výletě - 7. týden: Hrady a zámky

Prázdniny jsou v plném proudu, tak si je pojďme užít spolu s aktivitami, které doporučuje Sokol. Vydejte se znovu na velké letní dobrodružství se sokolíkem Pepíkem a jeho partou zvířátek. Velká letní soutěž „Sokol v létě na výletě“ navazuje už tradičně na projekt pro děti ze školek „Se sokolem do života“ a přináší více než stovku výletních tipů, zajímavé pohybové i nepohybové úkoly a navíc soutěž o ceny.

Podle odborníků byste za letních veder měli psa často povzbuzovat, aby se napil

Jak ve vedru ochladit psa a zabránit jeho přehřátí: Tipy pro zodpovědné páníčky

Léto je příjemné roční období, ale jen do chvíle, než uhodí vlna veder. V teplotách stoupajících vysoko nad třicet stupňů Celsia se necítí nikdo dobře a platí to nejen pro lidi, ale také pro jejich čtyřnohé přátele. Psy vedro trápí a vyčerpává stejně jako jejich pány a přehřátí pro ně může být velmi nebezpečné. Odborníci však mají tipy, jak pejsky zchladit a hlavně jak předejít přehřátí, úpalu a úžehu.

O víkendu se v pískovně v Kunštátu jedou další závody Mistrovství České republiky v trucktrialu.

Tahák léta je tu. V Kunštátu řvou mezi dunami písku náklaďáky

/FOTO, VIDEO/ S sebou skládací křesílka, slunečníky, dalekohledy. Do pískovny v Kunštátu na Blanensku proudí v sobotu po obědě davy fanoušků motoristického sportu. Výjimkou nejsou celé rodiny s dětmi i prarodiči. Tahák letošního léta je po roce opět tu. O víkendu se mezi tamními písečnými dunami jedou další závody Mistrovství České republiky v trucktrialu. Disciplíně, při které nákladní auta zdolávají vytyčenou trať v extrémním terénu.

Duel Chlumce a Chuderova v rámci I. B třídy v uplynulé sezóně

Svádov má nového kouče, Jiskra pracovala na posílení útoku

/FOTBALOVÁ PŘÍLOHA/ Změny před startem I. B třídy ohlásily také další celky z Ústecka. Ve Velkém Březně pracovali na posílení útoku, sousední Svádov povede nový trenér. Zpět v krajské soutěži jsou Trmice, pět změn v kádru má Chlumec, jeden velký návrat hlásí také Chuderov.

Fotbalisté Slavkova (žluto-modré dresy) v prvním zápase nové sezony podlehli Buchlovicím 2:4.

Slavkov v létě obměnil tým, loučil se s oporami. Na úvod podlehl Buchlovicím

V létě přišli o hrajícího trenéra Davida Křivu, dobrovolně se vzdali účasti v I. A třídě. V Poháru hejtmana Zlínského kraje inkasovali deset branek od Traplic, ale tak špatně na tom fotbalisté Buchlovic rozhodně nejsou. Omlazený tým pod vedením osmadvacetiletého kouče Reného Krystýnka si hned na úvod nové sezony připsal tři body, když zvítězil na hřišti Slavkova 4:2.

ASPIRANT NA POSTUP? Fotbalisté Petřína skončili v loňské sezoně třetí, v té nadcházející myslí ještě výše.

Posílený Petřín bude chtít bojovat o čelo. Doubravka s cíli zůstává opatrná

Ve fotbalové divizní skupině A bude mít Plzeňský kraj, stejně jako v uplynulé sezoně, šest zástupců. Po postupu suverénního Lomu (během léta se přejmenoval tým na Táborsko akademie) do třetí ligy se bude v divizi těžko hledat jasný favorit. Podle papírových předpokladů by se měl na předních příčkách pohybovat plzeňský Petřín.

Z fotbalového utkání divize C Čáslav - Benátky nad Jizerou

Velká čáslavská obměna. Divizní tým přivítal hned sedm nováčků

/VIDEO, FOTO/ Fotbalisté Čáslavi mají za sebou krátkou letní přípravu. V ní se jim výsledkově příliš nedařilo, když v šesti přípravných zápasech dokázali zvítězit jen jednou. S jakými ambicemi vstupuje Čáslav do nové divizní sezony? Jaké pohyby v kádru přes léto nastaly? O tom všem jsme se bavili s hlavním trenérem Čáslavi Jakubem Svobodou.

První cestující do zahraniční destinace odletěli z letiště v Českých Budějovicích ve středu večer do Antalye v Turecku.

Příští rok bude Čedok z Budějovic létat navíc i do Tunisu a Bulharska

Cestovní kancelář Čedok zahájila první charterové lety do turecké Antalye kompletně vyprodaným letem s leteckou společností Smartwings, která je tak první aerolinkou na tomto letišti. Čedok během inauguračního letu oznámil, že příští léto bude z Českých Budějovic létat do pěti destinací po celou sezónu, nově na tuniskou pevninu do Enfindhy a do bulharského Burgasu. Letošní destinace budou v příštím roce pokračovat.

Matyáš Šapovaliv na tréninku hokejového Kladna.

Šapovaliv plní úkoly od Vegas a nabírá svaly. Ještě rok ale stráví mezi juniory

Ve výstroji Vegas Golden Knights mezi kladenskými Rytíři na tréninku poněkud vyčnívá. Pod zisk historického Stanley Cupu pro město hříchu se ale Matyáš Šapovaliv ještě nepodepsal. Má však za sebou další vynikající sezonu, během níž získal stříbro na mistrovství světa do dvaceti let, a pomalu vyhlíží další ročník v zámořské juniorce. „Viděl bych to na rok v juniorce, pak rok na farmě a pomalu začít nakukovat do NHL,“ popisuje devatenáctiletý talent svůj plán v rozhovoru pro Deník.

Mnoho nechybělo a Barbora Špotáková mohla mít na pomyslné pažbě šestnáctý titul

Špotáková vyrazila na mistrák se dvěma psy a dětmi. Pak se jelo stanovat

Léto budiž pochváleno. Vypůjčený úryvek od klasika literatury docela sedí na počínání Barbory Špotákové. Užívá si prázdniny s rodinou a mezitím si občas zazávodí. Začala už v červnu na Zlaté tretře, minulý týden si oštěpařka odvezla z atletického mistrovství republiky stříbrnou medaili a zřejmě přijdou i další starty.