Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Vlak GW Train Regio v Českém Krumlově. Ilustrační foto.

V létě doplní vlaky z Budějovic do Krumlova přímé autobusy. Pojedou na „vlakáč“

Vylepšit spojení z Českých Budějovic do Českého Krumlova a dál na Šumavu, které zhoršilo neplánované letní zpomalení vlaků zaviněné havarijním stavem trati, se rozhodl Jihočeský kraj. Přibudou dva páry posilových autobusových spojů. Z Budějovic pojedou přímo, bez zastávek, a navíc s cyklopřívěsem, na vlakové nádraží v Českém Krumlově a dál do Černé, Horní Plané, Nové Pece, Želnavy, Pěkné a do Volar. Máme pro vás jejich jízdní řády. 

Festival Muzika v Hrádku. Ilustrační foto

Tipy na víkend: Festival Muzika, loučení s tramvajemi a francouzská komedie

Tento víkend přinese v Plzeňském kraji například další ročník festivalu Muzika, Plzeň se loučí s tramvajemi T3, které tu jezdí skoro 50 let, Divadelní léto pod plzeňským nebem uvede francouzskou komedii z prostředí plastické chirurgie. V regionu se koná několik poutí, v Křimicích se představí začínající rockové kapely a v Domažlicích budou o domácí tituly soutěžit mladí hasiči.

Zřejmě nejznámější karikatura odkazující k takzvanému Velkému zápachu v Londýně v létě 1858, který se společně s různými nemocemi šířil ze silně znečištěné řeky Temže

Lidé zvraceli v ulicích. Shnilé léto v Londýně měl na svědomí splachovací záchod

V létě před 165 lety Londýn drtil nesnesitelný zápach šířící se z Temže. Řeka byla plná splašků i mrtvol. Smrad byl tak velký, že se někteří lidé neudrželi a přímo v ulicích zvraceli či omdlévali. K takzvanému Shnilému létu přispěla paradoxně i technologická novinka dané doby - splachovací záchod. Vše vyřešilo až zbudování kanalizace.

Koncert populární kapely Chinaski v Zooparku Zelčín.

Zelčínské léto: Chinaski přinesli silný zážitek. Na programu jsou další koncerty

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Koncert kapely Chinaski je bohužel za námi. Byl to opravdu silný zážitek se spoustou fanoušků, kteří si přišli tento večer užít. Moc děkujeme, že jste přišli, a děkujeme za nepopsatelnou atmosféru, která se tímto koncertem nesla. Zelčíncké léto má na programu další koncerty známých kapel a zpěváků. Hned v pátek 30. června vystoupí Pokáč, Láska a chybět nebude ani stand up. 

Zakladatel a hlavní organizátor festivalu Slovácké léto Marek Pochylý

Začalo to turnajem v beachvolejbale, dnes nabízíme více než deset disciplín

ROZHOVOR/ Už 16 let je hlavní hybnou sílou festivalu Slovácké léto jeho zakladatel Marek Pochylý. V rozhovoru čtenářům Deníku přibližuje nejen začátky této populární letní akce, ale také na co se návštěvníci Uherského Hradiště mohou těšit začátkem letošního července a co zajímavého jim aktuální festivalový ročník přináší.

Šéfkuchaři toto léto vaří na Vavřinci v Peci

Šéfkuchaři toto léto vaří na Vavřinci v Peci

Za pestrou škálou chutí a vůní letos v létě nemusíte nikam do světa. Celý svět přijede do Pece a vy ho můžete ochutnat v Aparthotelu Svatý Vavřinec. Festival street food zážitků, který toto léto nesmíte minout se jmenuje Vavřincovo Gastro léto.

MUDr. Dita Zikmundová.

ON-LINE: Krev potřebujeme neustále, v létě je situace často kritická

Věděli jste, že jeden odběr málokdy stačí na záchranu jednoho života? Kolik krevních konzerv je potřeba při operaci? A kolik jich potřebují pacienti s onemocněním krvetvorby? Jak dlouho se může odebraná krev skladovat? A proč jsou v létě krevní zásoby tak nízké až kritické? Na dotazy čtenářů Deníku odpovídala MUDr. Dita Zikmundová.

Momentka je ze zápasu uplynulé sezony fotbalové I. B třídy Kamenice - Rapid Liberec. VTJ sice skončila v tabulce druhá, ale v nadcházející sezoně bude hrát krajský přebor!

Rapid jde do krajského přeboru. Známe i další přesuny mužstev mezi soutěžemi

VTJ Rapid Liberec bude hrát v nadcházející sezoně fotbalový krajský přebor. Na zítřejším svazovém aktivu v libereckém hotelu Liberec budou oznámeny další novinky, přesuny mužstev mezi soutěžemi. "Lze říci, že prožíváme z tohoto pohledu poměrně rušné léto," řekl v rozhovoru sekretář krajského svazu Zbyněk Poppr. Deník ví o dalších nečekaných rošádách. Definitivní razítko na složení jednotlivých soutěží dá úterní ostře sledovaný aktiv.

Alkehol vystoupí v Hořicích.

Na Hořických slavnostech vystoupí nejen legendární Fleret

Letní prázdniny se blíží a s nimi jedna jistota… Hořice na Šumavě budou opět naplno žít kulturou! V rámci Hořického kulturního léta do městyse dorazí hned několik slavných umělců, přičemž jednou z legend bude kapela Fleret, která zahraje v rámci Hořických slavností. Ty se uskuteční již v sobotu 24. června.

Druhý koncert oblíbeného letního festivalu Hudební léto na hradbách si užili v úterý večer Přerované. Skvělá kapela Bandaband přivedla posluchače do varu a někteří si s chutí zatančili.

Hudební léto na hradbách v Přerově zpestří Pavel Šporcl ve farní zahradě

Osmý ročník prázdninového festivalu Hudební léto na hradbách, který odstartuje 11. července v Přerově, chystá letos oživení v podobě nového prostoru pro pořádání úterních koncertů. Produkce festivalu se na jeden večer přesune od řeky Bečvy do veřejnosti nepříliš probádaného magického zákoutí centra města - farní zahrady za kostelem sv. Vavřince.

Letní koupaliště Sareza Vřesina, 12. června 2023, Ostrava.

VIDEO: Kam k vodě v Ostravě? Největší středoevropské koupaliště už má otevřeno

/FOTOGALERIE/ Největší koupaliště ve střední Evropě hlásí zahájení sezony už od začátku června. Otevřené brány tady měli kvůli počasí letos zatím jen párkrát. Optimismus ale tady neztrácí správce areálu Jiří Smelík. „Už tady pracuji 20 let, takže mě nic takového nerozhodí. Věřím, že budeme mít vydařenou sezonu,“ řekl Deníku správce. Nyní se zde soustředí alespoň na přípravu areálu.

Okresní přebor - 14. kolo (26. hrané): Sokol Kněžmost - Sokol Březno 1:3, 17. 6. 2023

Novotný se s Březnem rozloučil gólem z půlky hřiště

Fotbalisté Března nedopřáli sestupujícímu Kněžmostu v souboji bývalých účastníků krajských soutěží vítěznou domácí rozlučku s okresním přeborem. Za hosty, kteří naopak teprve v předposledním kole přišli o šanci postoupit do I. B třídy, skórovaly jen opory, které v létě zamíří ke konkurenci.

Chorvatsko je turisty velmi vyhledávanou zemí

Vše o dovolené v Chorvatsku: Co Čechy čeká, jaká jsou nařízení, důležité novinky

Chorvatsko má nakročeno stát se opět nejoblíbenější prázdninovou destinací Čechů. Loni na Jadranu zažili rekordní turistickou návštěvnost. Vše nasvědčuje tomu, že ji mohou překonat. Cestovky hlásí téměř vyprodané kapacity na první polovinu července. Nebývalý zájem měly už o červnové pobyty. Až milion Čechů láká křišťálově průzračné moře, poznávání pláží a ostrovů. Deník pro čtenáře shrnul všechny nejdůležitější změny, přináší i rady a tipy před dovolenou.