Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Vladimír Kasík.

Špičák láká v létě na novinky v bikeparku, ale i na novou, moderní restauraci

Areál Ski&Bike Špičák láká návštěvníky nejen v zimě, ale také během léta, kdy je tam možno využít hned několik aktivit. V letošní sezoně tam na příchozí čeká i několik novinek, tou největší je moderní restaurace. Co je ale dále na Špičáku nového, jsme si povídali s jeho ředitelem Vladimírem Kasíkem.

Letošní premiérou Divadelního léta pod plzeňským nebem je hra 39 stupňů, vznikla podle filmu od Afreda Hitchcocka.

Na scéně v Plzni se ve hře 39 stupňů představí čtyři herci ve čtyřiceti rolích

Premiéra špionážní detektivní komedie 39 stupňů, letošní žhavé novinky festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem, se odehraje už ve čtvrtek 15. června.V napínavém příběhu ve stylu film noir účinkují Jan Meduna, Jan Holík, Eva Leimbergerová a Tomsa Legierski. Komedie se bude na scéně v Proluce v Křižíkových sadech hrát do 28. června.

„Ke spoustě diváků jsme blízko, má to jedinečnou atmosféru. I to, že bojujeme s přírodními vlivy, okolními zvuky, má něco do sebe. Vlastně je to svým způsobem dobrodružné,“ přibližuje Vojta Kotek.

Z práce utíkám, říká Vojta Kotek. Hana Holišová zase hledá životní balanc

Přemýšlíte, kam v létě do divadla? Letní scéna Musea Kampa v Praze pomalu ožívá. Herci, kteří v inscenacích pod otevřeným nebem hrají, se na sezonu těší. Zároveň řeší, jak ideálně skloubit práci s osobním životem. Vojtěch Kotek, otec půlročního syna Huberta, rychle mizí po představení ke své rodině. Hana Holišová hledá pro změnu životní balanc. A Berenika Kohoutová? Tu baví komunikace s publikem.

Sehnat brigádu na léto je čím dál tím těžší. Ilustrační foto.

Sehnat brigádu na léto? Nic snadného. Víme, které firmy nabízejí práci

Najít si brigádu na léto je čím dál tím těžší. Ačkoliv se nabídky přivýdělku sem tam objevují na obvyklých webech nebo u personálních agentur, většinou bývají rychle rozebrané. Nebo je to naopak práce, kterou je schopen vykonávat déle jak pár dní jen málokdo, případně se zrovna finančně nevyplatí.

Hlavním trenérem SKV Ústí nad Labem pro nadcházející sezonu se stává Ondřej Žaba. Hrajícího asistenta mu bude dělat Marek Beer. Foto: skvolejbal.cz

Revoluční volejbalové léto: Liberec sehnal třináct posil, Ústí má trenéra Žabu

Uplynulá sezona neskončila pro elitní kluby ze severu Čech vysloveně propadákem, avšak ke spokojenosti chybělo v obou regionálních volejbalových baštách také dost. A tak je tady revoluční léto. Liberec do dvou extraligových výběrů napumpoval celkem třináct nových posil, konkrétně sehnal šest hráčů a dokonce hned sedm nových hráček. Personální rošády prožívá rovněž ústecká parta.

Setkání s herci z inscenací Prima Hvězdného léta při příležitosti blížícího se zahájení pátého ročníku.

Podívejte se: Začíná již pátý ročník Prima Hvězdného léta plného celebrit

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Již pátý ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží nabídne přes padesát představení. Letní scéna přivítá první diváky 26. června, hrát se bude až do 6. září. V žánrově pestrém programu diváci najdou jak osvědčené tituly z předchozích ročníků, tak i představení a jména, která se pod žižkovskou věží objeví poprvé.

Příbramští volejbalisté budou hrát v nové sezoně se zcela vyměněným kádrem.

Kocoury čeká přestavba. Přes léto musí složit kompletně nový tým

Hodně perné a starostlivé léto bude v příbramském volejbalovém klubu. K výměně stráží dojde na všech úrovních. Do předsednického křesla se po odstupujícím Miroslavu Peterkovi vrací Daniel Rosenbaum. Nový bude i trenér a především hráčský kádr, který se teprve hledá a začne se stavět kompletně od začátku.

Letní kino v Žatci.

ANKETA: Trend se obrací. Letní kina v okrese Louny nabídnou více filmů

/FOTO, VIDEO/ Letní kina. Před lety se tento druh kultury dostal do hlubokého úpadku, nyní zažívá v okrese Louny rozkvět. V minulých letech zůstalo funkční jen letní kino v Žatci, v poslední době ale projekcí přibývá i jinde. Pravidelné promítání filmů pod širým nebem se ve větší míře rozjelo v Lounech, a to i v zimě. Do „letňáku“ lze zajít v Podbořanech a Blšanech, letní kino ožívá také v dalším městečku na Podbořansku – Kryrech. Po hudebních akcích tam jsou novinkou letošního léta vystoupení pražského divadla a jedna filmová projekce.

Jak bude vypadat léto ve Špindlerově Mlýně? Naučné stezky, zábavné atrakce a akce pro celou rodinu i lanovky po celou dobu pobytu zdarma

Léto ve Špindlu? Naučné stezky, zábavné atrakce i akce pro celou rodinu

Plánujete již dovolenou na léto? Vyrazte s přáteli nebo rodinou a dětmi do Krkonoš. Skiareál Špindlerův Mlýn otevře oficiálně letní sezónu ORLEN Summer Openingem 10. června. Už nyní se můžete těšit na nespočet turistických tras po hřebenech, oblíbené naučné stezky, terénní koloběžky nebo unikátní výstavu na téma: Horská služba v čase. V rámci ubytování získáte navíc pro všechny členy rodiny jízdenky na lanovky zdarma.

Po celé léto bude uzavřena silnice mezi Planou a Vysokým Jamným z důvodu rekonstrukce tří propustků.

Na léto se uzavře silnice mezi Planou a Konstantinovými Lázněmi

Mnoho jadrných slov již letos procedili přes zuby řidiči jezdící po silnicích Tachovska. A protože se opravy a údržba komunikací prostě dělat musí, přibudou nejspíš další. Z důvodu rekonstrukce propustků bude po celé léto uzavřena silnice č. II/201 mezi Planou a Vysokým Jamným směrem na Konstantinovy Lázně.

Zničená ukrajinská přehrada Kachovka

Komu hraje do karet zničení Kachovské přehrady? Expert: Víc Ukrajincům než Rusům

Zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny hraje do karet víc Ukrajincům než Rusům, míní Zdeněk Kříž z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Kříž se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace či bezpečnostní politiku. Voda například poškodí ruská obranná postavení, řekl Kříž ČTK. Z Kachovské přehrady vytéká voda poté, co její hráz zničila exploze, kterou Kyjev připisuje ruským silám. Rusové z destrukce obviňují Ukrajince. Obě strany uvádějí, že zničení ohrozilo tisíce lidí.

Hana Heřmánková

Hana Heřmánková opět v roli modelky. I po šedesátce jí to na mole slušelo

Bývalá hlasatelka Hana Heřmánková vůbec nestárne. Po delší době se opět prošla po mole, když spolu s dalšími kolegyněmi vynesla novou módní kolekci návrhářky Vlaďky Kouřilové, a to se minulý rok stala oficiálně babičkou. Hana Heřmánková v rozhovoru mimo jiné prozradila, jak se udržuje v kondici a co by si v létě přála zažít. 

Velká Malá Paříž v Teplicích.

Festivaly, divadla, poutě. Živo bude přes léto napříč celým okresem Teplice

Festivaly letošního léta na Teplicku odstartovaly Lázeňskou poslední víkend v květnu. Tato jedna z největších akcí z hlediska návštěvnosti zahájila unikátní cyklus TEPLICE ŽIVĚ – jakési každodenní potkávání Tepličanů s kulturou v ulicích, na náměstích, na nádvoří zámku, zkrátka ve veřejném prostoru. Projekt vznikl s cílem koordinovat pořádání všech kulturních akcí ve městě tak, aby se nepřekrývaly. Město Teplice podporuje kulturu a zábavu prostřednictvím dotačního programu s rozpočtem přes devět milionů korun.

Piva z Jarošovského pivovaru.

Jarošovské pivo poteče na Letní filmové škole i na Slováckém létě

Už druhou významnou letní akci v Uherském Hradišti zaštítí v tomto roce Jarošovský pivovar. Zatímco vloni se stal partnerem Letní filmové školy, letos bude od 30. června do 9. července hlavním partnerem kultury festivalu Slovácké léto 2023. Navíc se podle něj bude jmenovat menší festivalová stage na Masarykově náměstí, hned vedle sportovní arény.

Český premiér Petr Fiala

Rozpočet se nevyvíjí dobře, přiznal Fiala. V létě ale vláda očekává větší příjmy

Deficit letošního rozpočtu se nevyvíjí dobře, nelze ale ještě říct, že vláda schválený schodek za celý rok 295 miliard korun nedodrží. V pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to řekl premiér Petr Fiala (ODS). V létě kabinet očekává příjmy z windfall tax, dividendu z ČEZ či peníze z evropských fondů, pak se uvidí, jaký je skutečný stav rozpočtu, míní. Podle expremiéra Andreje Babiše (ANO) vláda neumí čerpat peníze z evropských fondů. Kritizoval také možné snížení rozpočtů ministerstev školství, průmyslu a obchodu či pro místní rozvoj v příštím roce.

Po desítkách let plánování a více než třinácti rocích příprav získal obchvat Náchoda klíčové stavební povolení od Královéhradeckého kraje.

Obchvat Náchoda má stavební povolení! Už v létě vše odstartují demolice objektů

/FOTO, VIDEO/ Po desítkách let plánování a více než 13 letech příprav získal obchvat Náchoda klíčové stavební povolení od Královéhradeckého kraje. V létě začnou demolice, následovat bude archeologický výzkum a výběr zhotovitele. Podle Ředitelství silnic a dálnic stavbaři vše odstartují na podzim příštího roku. A kdy bude hotovo? Možná už v roce 2027.

Alois Grussmann (vlevo) a Luděk Mikloško.

Mikloško o létu v Baníku: Nejsme nuceni prodávat. Kolik chce posil a co mladíci?

/EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR – 2. ČÁST/ Jedna starost skončila, další však začíná. Po záchraně FORTUNA:LIGY se Luděk Mikloško chystá na své druhé přestupní období ve funkci sportovního ředitele Baníku Ostrava. A ví, že ho čekají pracovně nabité letní týdny. „Příchodů bude určitě více, než v zimě, kdy jsme udělali jen Bitriho,“ přiznává fotbalový funkcionář ve druhé části obsáhlého rozhovoru pro Deník, v níž se vyjádřil k jednáním o setrvání Srdjana Plavšiče a Cadua, budoucnosti veteránů Jana Laštůvky s Jiřím Fleišmanem, nadějným i zavedeným mladíkům, či slovům trenéra Pavla Hapala.

Správa KRNAP ve snaze ochránit přírodu na vrcholu Sněžky před náporem neukázněných návštěvníků instalovala ve středu 31. května ochranné sítě.

Ochránci přírody nasadili na Sněžku sítě kvůli neukázněným turistům

Pracovníci českého a polského Krkonošského národního parku ve středu 31. května opět před létem rozmístili na Sněžce a v nedalekém Obřím sedle několik set metrů ochranných sítí. V exponované letní turistické sezoně mají zábrany zamezit neukázněným návštěvníkům v pohybu mimo vyznačené plochy.

Technické služby ve spolupráci s hasiči města Rožmitál provedli čištění koupaliště.

V Rožmitále pod Třemšínem se připravují na letní sezonu a koupání

/FOTOGALERIE/ Požární nádrž využívaná pro občany jako koupaliště v Rožmitále pod Třemšínem se připravuje na letní sezónu. Technické služby ve spolupráci s hasiči města Rožmitál provedli čištění koupaliště ve svém sportovně rekreačním zařízení. Následovat budou drobné opravy, příkladně laviček a nátěry.

Stanislav Svozil slaví gól v dresu inline hokejistů Přerova

Svozil: Mrzelo mě, že jsem se nedostal na šampionát. Bedarda lákal do Přerova

Tak trošku po vzoru kamaráda a spoluhráče z Reginy Connora Bedarda si vzal na vlastní polovině puk, přejel celé hřiště a nekompromisně rozhodl v prodloužení. Stanislav Svozil válí i na kolečkách, v rámci inline hokejové extraligy takto vystřelil týmu Přerova zatím poslední výhru. „Už to bylo dlouhé, tak jsem si řekl, že to trošku urychlíme a ukončíme. Vyšlo to,“ smál se po zápase.

Ilustrační foto

Tipy na festivalové hity na Olomoucku: Buty, Queenie, Kabáti i Kryštof

Krásná příroda a kvalitní muzika. Spojení, které nabízí nejmladší multižánrový festival na Olomoucku - Šternberský Žleb. U rybníka poblíž Šternberku by letos neměli chybět fanoušci Buty. Léto na Olomoucku bude akcemi nabité. Během festivalové sezony si přijdou na své rockeři i vyznavači českého a slovenského popu. Ve Šternberku pak dopřejí lahůdku všem obdivovatelům legendární britské skupiny Queen.

Barvám neutečeš v Ústí nad Labem.

Kultura v červnu? Pro pejsky a kočičky, Halina Pawlovská a barvy všude

/FOTO/ Každý si v červnu najde, co ho baví. Největším festivalem měsíce bude na Ústecku už dvaadvacátý Útulek fest, kde ucho hudbymilovného návštěvníka potěší především nezávislé a alternativní kapely. Ty mainstreamové si budou moci fanoušci tohoto druhu populární muziky vychutnat na Ústeckém létě, které letos nahradí tradiční akci Labské léto.

Prezident Petr Pavel poskytl Deníku exkluzivní rozhovor v první den své návštěvy Vysočiny.

Vzpomínek i kamarádů tady mám hodně, říká o Vysočině prezident Petr Pavel

/ROZHOVOR/ Na sklonku května zavítal na Vysočinu v rámci oficiální návštěvy prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou. V rámci exkluzivního rozhovoru pro Deník hovořila hlava státu o svém vztahu k Vysočině i o plánech na léto. „Rád se přijedu podívat,“ odpověděl prezident ve čtvrtek odpoledne na dotaz týkající se trávení letní dovolené v kraji na pomezí Čech a Moravy.

Srdjan Plavšič.

Úprk do zahraničí? Naděje umírá poslední. Baník jedná se Slavií o Plavšičovi

/FOTOGALERIE/ Setrvání Srdjana Plavšiče v Baníku? Věc, kterou by si přáli fanoušci, spoluhráči, i vedení ostravského klubu. Byť z nejrůznějších vyjádření se to jeví jako úplné sci-fi, na Bazalech tuto variantu ještě nebalí. Na začátku týdne dokonce mělo podle informací Deníku dojít ke schůzce nejvyšších představitelů Slezanů a pražské Slavie, které srbský křídelník patří.

Srdjan Plavšič.

Naděje umírá poslední! Baník jedná se Slavií o Plavšičovi, jaké jsou šance?

/FOTOGALERIE/ Setrvání Srdjana Plavšiče v Baníku? Věc, kterou by si přáli fanoušci, spoluhráči, i vedení ostravského klubu. Byť z nejrůznějších vyjádření se to jeví jako úplné sci-fi, na Bazalech tuto variantu ještě nebalí. Na začátku týdne dokonce mělo podle informací Deníku dojít ke schůzce nejvyšších představitelů Slezanů a pražské Slavie, které srbský křídelník patří.

Elektrokoloběžky jsou novým fenoménem na silnicích nejen v Nymburce.

Většina koloběžek prodávaných v Nymburce nesmí na silnici. Přesto je o ně zájem

/VIDEO, FOTO/ O elektro koloběžky je na začátku letní sezony mezi kupujícími velký zájem. Potvrdil to prodejce z nymburského Elektra Kutílek Radek Bárta. „Zájem o elektro koloběžky s nastupující sezonou samozřejmě stoupá. V nabídce máme koloběžky v kategorii od 7 500 korun až do 55 tisíc korun. Záleží na síle motoru, na nosnosti, i na délce dojezdu," vysvětlil prodejce.