Kreativ

ŠTÍTEK: léto

V Brně přibudou nová pítka

Nová osvěžení pro obyvatele Brna? Po konci tropů. Načasování je nesmysl, zaznívá

I přes třicet stupňů Celsia se vyšplhaly v posledních dnech teploty v Brně. Lidé tam vítají každou možnost osvěžení. K tomu slouží pítka, letos přibydou další čtyři: v Lesné u polikliniky, v Černých Polích ve Volejníkově ulici, v Jundrově ve Veslařské a v Králově Poli v Hlaváčkově. Jenže funkční mají být nejdřív až na konci léta. Podle některých lidí je ale jejich zprovoznění až na konci letní sezony zvláštní.

Již 46. ročník hudebního festivalu Kladrubské léto přinese sérii čtyř koncertů v kostele kladrubského benediktinského kláštera.

Varhany či saxofony. Vše zazní v rámci hudebního festivalu Kladrubské léto

Komorní hudba, bravurní výkony vystupujících spojené s úžasnou hrou světel, jakou dokázal architekt Santini zabudovat do svého mistrovského díla v Kladrubech. Milovníci vážné hudby si i v letošním roce přijdou na své. Jeden z nejstarších hudebních komorních festivalů v regionu, Kladrubské léto, i tentokrát nabídne hudební lahůdky.

Strážníci v ulicích Mostu, ilustrační foto.

Přes léto je v ulicích Mostu více strážníků a asistentů prevence kriminality

Městská policie v Mostě na léto posílila pěší hlídky v problémových lokalitách, na sídlištích, v parcích a ve volnočasových areálech. Lidé zde budou moci potkat více pěších hlídek strážníků i asistentů prevence kriminality. Do volnočasových areálů vyjíždějí cyklohlídky a motocyklohlídky. Informovalo o tom město na svých webových stránkách.

Z komentované prohlídky výstavy Tváře dávného Kouřimska v Muzeum Kouřimska v Kouřimi.

Archeologické léto v Kouřimi nabízí komentované prohlídky výstavy a hradišť

/FOTOGALERIE/ Komentované prohlídky výstavy Tváře dávného Kouřimska a slovanských hradišť v Kouřimi lze navštívit v rámci projektu Archeologické léto v šesti zbývajících termínech, a to 11., 15. a 18. července a 1., 15. a 22. srpna, vždy od 14 do 16 hodin se srazem před budovou Muzea Kouřimska na Mírovém náměstí v Kouřimi.

Hradištěm se prohnala smršť rytmů prešovské kapely IMT Smile.

VIDEO: Hradištěm se prohnala smršť rytmů prešovské kapely IMT Smile

/FOTOGALERIE/ Parádní tečku za večerními koncerty festivalu Slovácké léto v Uherském Hradišti udělala v sobotu 8. července prešovská formace IMT Smile. Nečekaný výpadek ozvučení sice hned po první skladbě vyhnal kapelu z pódia, vzápětí ale bylo vše v pořádku a slovenská partička během následujících 90 minut rozpoutala v centru města doslova smršť rytmů. 

Valašská dědina - Národní muzeum v přírodě.

TIP NA VÝLET: Valašská dědina v létě ožívá, seznámí návštěvníky s osudy obyvatel

Nevíte, kam na výlet? Udělejte si cestu do Valašské dědiny, která je nejrozsáhlejším areálem Valašského muzea v přírodě. Svou členitostí připomíná podobu mnohých skutečných vesnic, rozkládajících se na úbočích Beskyd, jak je známe ještě z počátku 20. století. Během letní sezony jsou chalupy otevřeny a některé i obydleny tetičkami a dalšími osobami, které návštěvníky seznámí s každodenním životem a osudy jejich obyvatel. 

Frymburk. Ilustrační foto.

Část ubytovatelů z Lipenska má plno. Turistů ale jezdí míň než před covidem

Lipensko je aktuálně téměř plné výletníků. A i když jsou ubytovací kapacity zaplněné z 90 až 100 procent, volná místa jde najít bez většího hledání. Během letošních prázdnin totiž nejsou ubytovací kapacity na Lipensku obsazené tak jako před covidem. Vybrat si z pestré nabídky jedné z nejnavštěvovanějších lokalit v Česku tak je jednodušší než dřív a volná lůžka jsou k dispozici téměř všude.

Jednou z hlavních hvězd programu Husových oslav byla Petra Černocká (na snímku).

Petra Černocká na slavnostech v Husinci: mezi hraním ji čeká fuška na chalupě

/ROZHOVOR/ Hlavní hvězdou Husových oslav byla ve čtvrtek 6. července zpěvačka a herečka Petra Černocká. Představitelka mladé čarodějnice Saxany, jak sama sebe, hlavně kvůli dětem, představila hned v úvodu svého koncertu v městském parku v Husinci, kde na její vystoupení čekaly stovky fanoušků všeho věku, se Deníku svěřila, jak si užívá léto.

Radek Holub a Bára Hrzánová v komedii Kočka v oregánu

Bára Hrzánová: Na rekordy si nehraju, to mají v oblibě jiní kolegové

Pátý ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží v Praze je v plném proudu. Zastřešená letní scéna Divadla Kalich a jeho hostů v Mahlerových sadech přivítala první diváky 26. června. Hrát se bude až do 6. září. V žánrově pestrém programu příchozí najdou osvědčené tituly z předchozích ročníků i představení a jména, která se pod žižkovskou věží objeví poprvé. Stálicí je herečka Bára Hrzánová, kterou mohou lidé na kamenné scéně Kalichu vídat v pěti inscenacích. A šestá se chystá. 

Jan Tatarka a jeden z jeho kreslených vtipů

Zpestřete si léto smíchem. Jan Tatarka kreslí vtipy, žádné téma není tabu

Venku panuje léto, lidé se chtějí bavit. Ne vždy však každému musí být zrovna do smíchu. A pomoc porazit trudomyslnost vám mohou rychle třeba kreslené vtipy. Například ty od Jana „Oraze“ Tatarky, renomovaného kreslíře z Hané, bývají svěží, reflektují aktuální témata nebo situace z každodenního života a svým často černým a někdy dosti hraničním stylem humoru nemohou nechat chladným vůbec nikoho. A díky spolupráci Deníku s tímto známým tvůrcem vtipů se z nich můžete těšit i na těchto stránkách a dlouhodobě i na magazínovém FB Deník Styl.

Sokol v létě na výletě

Sokol v létě na výletě - 1. týden: rozhledny

Prázdniny začaly! Vydejte se znovu na velké letní dobrodružství se sokolíkem Pepíkem a jeho partou zvířátek. Velká letní soutěž „Sokol v létě na výletě“ navazuje už tradičně na projekt pro děti ze školek „Se sokolem do života“ a přináší více než stovku výletních tipů, zajímavé pohybové i nepohybové úkoly a navíc soutěž o ceny.

K jezírku Dalibor Švarc přidělal malý vodopád

Jezírko, nebo bazén? Kutil z Mělnicka postavil manželce z kamenů koupací ráj

Bytostně se mu nelíbí bazény klasického typu a modrý obdélník nebo ovál na svou zahradu za žádnou cenu nechtěl. Žena Dalibora Švarce se ale chtěla v létě koupat, a tak se pustil do stavby koupacího jezírka. Původně chtěl klasické foliované nebo přírodní jezírko, jeho žena to však šmahem odmítla s tím, že se v žádném kačáku a žabinci koupat nebude. Zrodilo se tak pozoruhodné kompromisní řešení.

V pohádce Princ Mamánek se před kameru téměř po 30 letech vrací představitelka Arabely Jana Nagyová. Hlavní roli jejího syna ztvární Jan Budař.

Filmové léto startuje Princ Mamánek. Krumlov zve na promítání pod širým nebem

Promítáním snímku Princ Mamánek začíná v pondělí 3. července Filmové léto v Moravském Krumlově. Následovat budou snímky Střídavka a přání k narozeninám. Společné sledování filmů pod širým nebem je pro obyvatele města i okolních vesnic jedinou možností, jak si užít komedie nebo pohádky společně se svými známými.

Malé divadlo Kolín vystoupilo v rámci Kolínského kulturního léta,

Kulturní léto odstartovalo Malé divadlo Kolín. Za dva týdny přijde na řadu hudba

/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Celkem šest položek nabízí program letošního Kolínského kulturního léta organizovaného pracovníky Odboru školství, kultury a sportu městského úřadu Kolín. Většina se odehraje na Karlově náměstí. Nedělní start ale byl jednou z vyjímek. Malé divadlo Kolín sehrálo svoji detektivní komedii nazvanou Případ Baskerville aneb Rapsodie na blatech na parkánech kolínské synagogy.

Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Letní drinky: Podlehněte sladkému pokušení a zkuste si připravit lahodný koktejl

Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Jan a Zuzana Machálkovi z Brna hrají v divadelních představeních ve westernovém městečku v Boskovicích.

Indiánské léto v Boskovicích je naše dovolená. Manželé mají Vinnetoua pod kůží

/FOTO, VIDEO/ Společné chvíle klidu a pohody po dobrém obědě. Muž čte u krbu knihu, manželka zatím připravuje kávu. Před dřevěnou farmou v přírodním amfiteátru zrovna Pražský filmový orchestr hraje skladbu ze známého filmu V pravé poledne. Jako farmáře v dobových kostýmech vidí publikum manžele Zuzanu a Jana Machálkovi z Brna. V reálu vedoucí knižního eshopu a celníka na mezinárodním letišti v brněnských Tuřanech.

Zahájení festivalu Slovácké léto na zaplněném náměstí v Hradišti rozpumpovala kapela Tabák

VIDEO: Festival Slovácké léto na zaplněném náměstí rozpumpovala kapela Tabák

Hlavní organizátor festivalu Slovácké léto Marek Pochylý, jeho mluvčí Petra Kučerová, generální ředitel České zbrojovky Jan Zajíc, starosta Starého Města Martin Zábranský a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha slavnostně zahájili v pátek 30. června večer 16. ročník sportovně-kulturního festivalu Slovácké léto.

Pavel Maslák s dcerou Miou

Atletika a rodina se dají dobře skloubit, říká Maslák. Potěšilo ho zlepšení

Drží český rekord na 400 metrů, ale času 44,79 bude příští rok už deset let. Tehdy Pavel Maslák patřil do světové špičky. Zejména série jeho zlatých medailí na halových šampionátech byla obdivuhodná. To už je ale minulost. Závodník Dukly Praha přesto dál tvrdě trénuje a bojuje s konkurencí, i když doma už není nejrychlejší.

Koupaliště - Vodní areál Jih, 26. června 2023, Ostrava.

Kolik stojí v Ostravě vstupné a občerstvení? Sezona koupališť je v plném proudu

/FOTOGALERIE/ Sezona koupališť je v plném proudu a teploty přímo vybízí k osvěžení. Pokud stále váháte, zda a kam letos vyrazit v Ostravě na koupaliště, možná vám v rozhodování pomůže náš přehled, který jsme pro vás připravili již začátkem prázdnin. Ceny se oproti loňskému roku zvedly ve všech službách, a jinak to není ani na ostravských koupalištích. Nejdražší vstupné je na Jihu, o další příčku se dělí Vřesina a Čapkárna, nejlevněji je na Kuňkališti v Proskovicích.

Nemocnice Jihlava. Ilustrační foto.

Mimo provoz: ambulance jihlavské nemocnice v létě omezí ordinační hodiny

Ordinační hodiny ambulancí v jihlavské nemocnici se v červenci a srpnu změní. Některé odborné poradny přes léto přeruší provoz úplně, jiné ho omezí. Přes prázdniny budou mimo provoz například všechny chirurgické odborné ambulance a zavřená bude i ambulance nutričního poradenství.