Kreativ

ŠTÍTEK: léto

Takhle Demänovská ledová jeskyně vypadala v roce 2006

Ledová jeskyně bez ledu. Slovenský přírodní klenot mizí před očima

O tom, že je ledová, vypráví už jen její název. Množství ledu ve slovenské Demänovské ledové jeskyni, jedné z nejstarších popsaných v Evropě, kleslo na historické minimum. Zda návštěvníci přírodního klenotu ještě někdy uvidí typické ledové výjevy, je nejisté. Umělé ochlazování v tuto chvíli není na stole. 

Takhle Demänovská ledová jeskyně vypadala v roce 2006

Ledová jeskyně bez ledu. Slovenský přírodní klenot mizí před očima

O tom, že je ledová, vypráví už jen její název. Množství ledu ve slovenské Demänovské ledové jeskyni, jedné z nejstarších popsaných v Evropě, kleslo na historické minimum. Zda návštěvníci přírodního klenotu ještě někdy uvidí typické ledové výjevy, je nejisté. Umělé ochlazování v tuto chvíli není na stole. 

Pavel Melichar, opora Nového Sedla, má důvod k úsměvu. I v 48 letech pálí jako zamlada.

Melichar dál deptá obrany... A bude dál? Rozhodnu se v létě, říká spasitel Sedla

Šťastná sedmička. Nové Sedlo porazilo v jarní záchranářské bitvě Rumburk 5:3. Hned o čtyři branky domácích se při sedmé výhře v sezoně postaral nestárnoucí snajpr Pavel Melichar a přiblížil tak nováčka fotbalové I. A třídy po 25. kole a před nedělním zápasem v Roudnici, hrát se bude od pěti odpoledne, k udržení. "Zápas to nebyl jednoduchý, pro nás byl důležitý, udělali jsme krok k záchraně," má jasno nyní 48letý obdivovatel střelce mnichovského Bayernu Roberta Lewandowskeho.

Léto 2023 by mělo přát vodním radovánkám

Předpověď počasí na léto 2023: Modely slibují horko, Česko čekají i tropické dny

Jak vypadá dlouhodobá předpověď počasí na léto roku 2023? Teď v půli května je do léta ještě daleko a odborníci jsou tak na předpovědi skoupí. Přesto lze už nyní podle nejrůznějších modelů a indikátorů předpokládat, že také letošní léto přinese velmi teplé počasí. Dočkáme se i tropických teplot. A navíc, pranostiky horké podobě léta přejí.

Patrik Hořeňovský, šéf fotbalového klubu FC Slavia Hradec Králové

Šéf Slavie Hořeňovský: Máme na to Solnici ještě prohnat a možná i předehnat

/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Čtvrtým rokem buduje fotbalový klub FC Slavia Hradec Králové a daří se mu to. Na mládežnické úrovni klub z Orlické Kotliny zaznamenal velký rozvoj a šanci na postup do divize má po počátečním kolísání i A-tým mužů. „Za prozatímní největší úspěch Slavie považuji oblasti mládeže,“ říká sedmatřicetiletý podnikatel Patrik Hořeňovský, předseda FC Slavia, který od léta podporuje také ženský klub FC Hradec Králové, kde byl loni jmenován členem výkonného výboru.

Trenér Sluneta Ústí nad Labem Jan Šotnar

Svejcar může reprezentovat. Sluneta hrála nejlepší basket, jaký kdy v Ústí byl

/ROZHOVOR/ Ústečtí basketbalisté nezopakovali loňské boje o medaile. Přesto považuje trenér Jan Šotnar letošní sezónu za úspěšnější, než byla ta minulá. Nejen o ní, ale také o pokračování letošních tahounů v čele se Spencerem Svejcarem, který by mohl hrát i za českou reprezentaci, se rozhovořil ústecký lodivod.

Šťavnaté, voňavé, dobré. Máločím uděláme svému zdraví větší radost než několika denními porcemi čerstvého domácího ovoce. Kolik toho o něm víte?

KVÍZ: Ovoce jako malá věda. Znáte jeho druhy, listy a zajímavé vlastnosti?

Na jaře krásně kvetou a během léta nás zásobují vitamíny, lahodnou šťávou a voňavou chutí. Ovocné stromy a keře jsou právě teď v plném květu a slibují příští úrodu. V našich zeměpisných šířkách jich neroste tolik jako třeba v subtropech. Vyznáte se v ovoci a jeho benefitech? Otestujte se!

Festival Jamrock v Letohradě

Na Orlickoústecko přijedou v létě zahrát Nazareth, Mirai, Koller nebo Laco Deczi

Festivalové léto na Orlickoústecku nabídne hned několik významných akcí. Odstartuje to letohradský JamRock, v samotném Ústí nad Orlicí se uskuteční festival Město v pohybu. Příznivci dobré hudby si přijdou na své rovněž v červenci během 15. ročníku festivalu Orlická brána v Žamberku, kde vystoupí například David Koller nebo kapela J.A.R. Tahákem druhé poloviny prázdnin by zase měl být 24. ročník multižánrového festivalu Týden hudby ve Vysokém Mýtě.

Dny města každoročně navštíví několik tisícovek lidí.

Hradecké Dny města se blíží. Těšte se na koncerty, bleší trh i pokus o rekord

Jindřichův Hradec si připomene 730 let od založení města ve velkém. Oslavy vypuknou o prvním červnovém víkendu a nabídnou pestrý program ve stylu Rozmarného léta. Kromě koncertů, stánků a dalšího doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit i na pokus o nový český rekord v co největším počtu lidí v plážovém oblečení na jednom místě. Loňské Dny města přilákaly na pět tisícovek návštěvníků.

Vlaky, které jedou Českých Budějovic přes Český Krumlov na Šumavu, v letní sezóně ještě zpomalí. Na ilustračním snímku nádraží v Českém Krumlově.

Vlaky na Šumavu ještě více zpomalí. Některé nedojedou ani do Nového Údolí

Špatnou zprávu pro ty, co v letní sezóně rádi využívají vlaky na Šumavu, přináší Jihočeský kraj. Správa železnic totiž označila jako havarijní technický stav tratě č. 194 z Českých Budějovic do Černého Kříže. Chce proto přes léto na některých úsecích snížit rychlost „Šumavské střely“ až na 20 km/h, což vyvolá zpoždění všech vlaků a současně to zhorší kvalitu dopravní obslužnosti. Změny kvůli tomu doznají i jízdní řády, část vlaků bude končit už na Černém Kříži a u některých nebudou rychlíkové přípoje.

Skiareál a Město Špindlerův Mlýn uklidí před létem nejen sjezdovky. Dobrovolníci mohou vyhrát pobyty v hotelích, vstupy na lanovky, adrenalinové atrakce a mnoho dalšího.

Skiareál a město Špindlerův Mlýn uklidí před létem nejen místní sjezdovky

Tradiční úklidovou akci s názvem Zelený Špindl pořádá Skiareál a město Špindlerův Mlýn v pátek 19. května. Zúčastní se jí i Igor Rattaj, předseda představenstva společnosti Tatry Mountain Resorts provozující Skiareál Špindlerův Mlýn. Pokud máte rádi hory a čistou přírodu, zapojte se i vy a pomozte s úklidem sjezdovek a okolní přírody. Kromě dobrého pocitu získají všichni dobrovolníci jednodenní skipas na zimu nebo zpáteční jízdenku na letní sezónu. Chybět nebude ani workshop. Zájemci se mohou do úklidu poprvé zapojit během celého víkendu 20. a 21. května, kdy na Medvědíně vystoupí zpěvačka Anna Slováčková.

Ilustrační foto

Sdílené elektrokoloběžky se v Hradci příliš neohřály. Letos se do ulic nevrátí

Sdílené elektrokoloběžky se do Hradce Králové nevrátí ani letos. Pro město v minulosti představovaly velký problém. Vozítka nasadily do ulic krajského města v polovině léta 2021 dvě firmy a hned začaly peripetie s odkládáním samohybů. Město zareagovalo speciální vyhláškou, která regulovala provoz sdílených vozítek. Firmy na ně nepřistoupily a už loni se elektrokoloběžky do ulic města nevrátily. A jasné je, že se tak nestane ani letos.

Brněnské letiště. Ilustrační foto.

Více letů a nové destinace. Lidé mají o brněnské letiště enormní zájem

/FOTO/ S větší časovou rezervou před odletem by měli v letošní sezóně počítat cestující z Brna a okolí. Zájem o odlety z regionálních letišť roste. To brněnské by přitom mělo letos v počtu odbavených cestujících dosáhnout historického rekordu. Projít by jím mělo v tomto roce více než šest set tisíc pasažérů. Počet letů pak jen v letní sezóně oproti minulému roku vzroste o polovinu.

Ilustrační foto, jihočeští přepravci.

Víme, jak ušetřit na jízdném. Množství akcí a slev nabízí nejen na jihu Čech

Slevové jízdné, letní akce i víkendové skupinové a časově omezené levnější cestovní doklady lze pořídit napříč Jihočeským krajem i republikou. Deník se zaměřil na to, jak ušetřit na přepravě hromadnými dopravními prostředky a užít si volno bez nutnosti řídit osobní automobil. Není nad to nostalgicky vyjet na výlet vlakem či autobusem za rozumnou cenu. Buďte chytří a využijte třeba v létě Jihočeskou krajskou jízdenku.

Dvoudenní festival hudby a zábavy Pardubický majáles.

Do Pardubic zamíří desítky českých hvězd. Festivalové léto odstartuje Majáles

Pardubické letní akce uvítají jména jako Chinaski, Kabát, Mirai, Mňága a Žďorp nebo Zdeněk Pohlreich či Leoš Mareš. Další české hvězdy pak zazpívají pod Kunětickou horou. Pardubáci se v létě mohou těšit i na legendární české kuchaře, kteří budou vařit pod širým nebem, extrémní catering, koncerty zadarmo na Dnu Pardubického kraje nebo magické divadlo na Kunětické hoře.

Mezi nejúspěšnější zboží těchto edicí se zařadily Lidl tenisky.

Kolekce s logem známého řetězce budí nadšení i odpor. Z tenisek se stal hit

Opakovaný úspěch zažívá obchodní řetězec Lidl s limitovanými módními kolekcemi, v nichž dominuje jeho logo a korporátní barvy, tedy žlutá, modrá a červená. O trička, ponožky, pantofle, ledvinky či osušky je takový zájem, že vždy zmizí během pouhých pár dní. Pro příznivce této módy jde o velký hit, jiní to berou jako recesi, řada lidí však ani existenci, ani oblibu této kolekce nechápe.

Nová olomoucká náplavka ožívá, 8. května 2023

Občerstvení a koncerty. Jak může vypadat léto na náplavce. Hlasujte v anketě

Nová olomoucká náplavka s blížícím se létem stále více ožívá. Lidé ve volném čase korzují podél řeky a za příznivého počasí relaxují na břehu hned u vody. Po hladině Moravy už plují výletní plavidla, do kterých mohou zájemci o projížďku nastoupit. Počátkem léta by se mohly objevit první stánky s občerstvením a v plánu jsou i menší kulturní akce.

Z tréninku vodních záchranářů.

Vodní záchranáři pracují zdarma. Na Chrudimsku hledají posily a cvičí na skále

/FOTO, VIDEO/ Je pondělní sváteční ráno, ale mezi menšími skalisky roztroušenými na okraji lesa pod vysoko čnějícími Čtyřmi palicemi ve Žďárských vrších už je živo. Právě zde, pod třicet metrů vysokými skalními stěnami na Českomoravské vrchovině, totiž rozbili svůj jednodenní tréninkový tábor muži a ženy z chrudimské pobočky Vodní záchranné služby (VZS) Českého červeného kříže. Připravují se na náročné záchranné akce mimo vodní hladinu, které je mohou potkat v nadcházející letní sezóně.

Ilustrační foto.

Letiště Praha má před začátkem sezony nedostatek personálu. Spustilo nábor

Letiště Praha má před začátkem letní sezony nedostatek personálu, chybí mu asi 80 pracovníků. Po covidové krizi je těžké získat pracovníky zpět, řekl ČTK ředitel letiště Jiří Pos. V tiskové zprávě Letiště Praha uvedlo, že očekává silnou letní sezonu. Odhaduje, že za červenec a srpen odbaví přes tři miliony cestujících.

„V minulém životě jsem asi musela být námořník,“ říká Kristýna Frejová. Při jízdě na motorovém člunu nebo lodi je prý nejšťastnější.

Kristýna Frejová: Tatínkovi jsem vypadla ze člunu a chvíli ležela na dně potoka

Kristýna Frejová je nejen vynikající herečka, ale také velmi vášnivá cestovatelka. Umí si dokonale užít hotelové pohodlí, ovšem mnohem víc ji láká spaní pod stanem. „Jistě, fajn hotelem nebo penzionem taky nepohrdnu, ale ten vodák ve stanu je ve mně asi fakt jak v koze,“ svěřila se v rozhovoru pro časopis Story a prozradila, která místa jsou jejímu srdci nejbližší. 

Nový most v Týně nad Vltavou čeká rekonstrukce.

Řidičům v létě ztíží cestování hlavně rekonstrukce mostu v Týně

Na Budějovicku čekají na řidiče v létě dopravní omezení. Na hlavních tazích by nemělo dojít k větším komplikacím, jen je třeba od Českých Budějovic po Krasejovku počítat se stavbou dálnice D3 a z toho vyplývajícími lokálními úpravami. Jinak lze z tranzitních tras čekat zdržení hlavně v Týně nad Vltavou, kde se bude rekonstruovat most a pro osobní auta se chystá provizorní přemostění.

Přípravné práce na rozšiřování dálnice D1 u Brna na šestipruh.

Rozšíření D1 u Brna: vybrali firmu na první úsek, stavba má začít v létě

/FOTO/ Ze čtyřpruhu na šesti pruh. Dálnice D1 u Brna se dočká v příštích letech rozšíření, po rekonstrukci se má zlepšit plynulost provozu. Úprava prvního úseku mezi 194. a 196. kilometrem začne už letos v létě. „V tuto chvíli jsme vybrali zhotovitele stavby a budeme připravovat předání staveniště a zahájení této stavby. To přinese určité komplikace v oblasti, ale zkapacitnit D1 na obchvatu Brna je potřeba," konstatoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Ilustrační foto

Dopravní peklo čeká řidiče v Miletíně. Oprav se dočkají i děravé okresky

Začíná sezóna oprav silnic a na některých místech i letos v létě čekají řidiče objížďky a uzavírky. Velké dopravní tepny tentokrát až na výjimky nechá kraj a Ředitelství silnic a dálnic bez větších omezení, největší komplikace čekají řidiče v okolí rozkopaného Miletína. Královéhradecký kraj ale letos také plánuje zalátat díry hned na čtyřech silnicích třetí třídy.

Žatecká Dočesná.

V létě se v okrese Louny chystá několik festivalů. Dorazí známá jména

Kapely Olympic, Kryštof, Čechomor, Wohnout nebo Mig 21, zpěváci Lucie Bílá, Tomáš Klus, Olga Lounová, Barbora Poláková. Hudební fanoušci se mají letos v létě v okrese Louny na co těšit. Připravuje se řada akcí se známými tvářemi české scény, předprodeje vstupenek za zvýhodněné ceny běží.

Matěj Pekr v dresu Memmingenu.

Německá třetí liga? Finančně daleko lepší než naše první, popisuje Pekr

V Česku hrával za Olomouc, Třebíč, Kladno nebo Jihlavu, v posledních letech ale Matěj Pekr z domácí hokejové mapy zmizel. Usadil se totiž v německém Memmingenu, kde nastupuje v místní třetí nejvyšší soutěži a kde na podzim přidá už svoji třetí sezonu. A i samotný klub může být s akvizicemi bývalých kladenských hráčů spokojený. Pekr v uplynulém ročníku vyhrál klubové bodování a hned za ním skončil Švéd Linus Svedlund. „Známe se z Kladna, takže mi na začátku v některých věcech pomohl. Jsme i teď přes léto v kontaktu, je to dobré,“ pochvaluje si spolupráci pětatřicetiletý rodák z Uničova.

Kino Svět v Táboře prošlo v uplynulých letech zásadní modernizací. Letos v létě dojde i na foyer.

Kino Svět se v létě uzavře. Získá nové foyer za jeden a půl milionu

Kino Svět v Táboře se během posledních let dočkalo rozsáhlé proměny. Modernizací prošel obraz, zvuk i vzhled budovy. Nyní dojde i na rekonstrukci vstupního prostoru, náklady se šplhají na necelého jeden a půl milionu korun. Návštěvníkům kina přinese upravený vestibul mnohem větší komfort. Radnice plánuje rekonstrukci stihnout ještě letos během letních prázdnin.

Lidem, kteří se dostali do dluhových pastí, má pomoci další Milostivé léto. Zaměřuje se na penále a exekuční náklady zejména u dluhů vůči České správě sociálního zabezpečení a finanční a celní správě. Ilustrační foto

Dluhy celníkům či soudům? Z pasti lidem pomůže další Milostivé léto

Rádi by třeba i splatili své dluhy, ale kvůli poplatkům a penále na to nemají jak ušetřit. Lidem, kteří se dostali do dluhových pastí, má pomoci další Milostivé léto. Zaměřuje se na penále a exekuční náklady zejména u dluhů vůči České správě sociálního zabezpečení a finanční a celní správě. Vztahovat se budou také na takzvané justiční pohledávky ve správě soudů nebo Vězeňské služby, popřípadě na dluhy a nedoplatky vůči městům a obcím. Stát si od toho slibuje kromě pomoci lidem také možnost dostat se k jinak těžko vymahatelným pohledávkám.

Nenápadný hrdina baráže Adam Brízgala dostal za čtyři zápasy jen dva góly.

Neprůstřelný Brízgala bude v létě čelit další palbě, čeká ho svatba!

V barážové sérii mezi hokejisty Kladna a Zlína byl hned dvakrát k vidění spíše fotbalový výsledek 1:0. To ukazuje, jak důležité byly výkony obou brankářů. Byť kladenský brankář Adam Brízgala měl oproti svému protějšku méně práce, i tak musel vytáhnout několik skvělých zákroků. „Kluci mi ale hodně pomohli,“ nepřeceňoval svou roli čtyřiadvacetiletý brankář. A jaká bude jeho budoucnost? „To vás nechám ještě překvapit,“ usmál se tajemně maskovaný hrdina, který v celé baráži pustil jen dva góly, to je skutečný unikát.

Bluegrass na sto procent! Multiinstrumentalisté Radim Zenkl (na snímku vlevo) a Ondra Kozák vydali album.

Za oceánem jsem žil naplno svůj sen, říká světový mandolinista z Boskovicka

Ve třiadvaceti letech se Radim Zenkl rozhodl pro zásadní krok, který mu změnil život. Z komunistického Československa se v létě roku 1989 těsně přes sametovou revolucí vydal do Ameriky. Za oceánem prorazil s vlastním unikátním stylem hry na mandolínu. Později podlehl kouzlu i dalších hudebních nástrojů a zařadil je do svého repertoáru.