Kreativ

ŠTÍTEK: Magnesia Litera

Přerovský rodák Marek Torčík získal za svůj románový debut Rozložíš paměť cenu Magnesia Litera za prózu. Foto: Se souhlasem Marka Torčíka

Přerovský rodák Torčík získal cenu Magnesia Litera: Přerov má bolavá místa

Románový debut přerovského rodáka Marka Torčíka Rozložíš paměť získal minulý týden nejprestižnější literární cenu Magnesia Litera za prózu. Román je podle kritiků unikátním pokusem vnést do českého kontextu témata světové literatury. Jak dlouhá byla cesta bývalého studenta přerovského Gymnázia Jana Blahoslava mezi českou literární elitu? Ovlivnil život v rodném městě začátky jeho tvorby?

Krkonošské Louky získaly Magnesii literu

Krkonošské Louky získaly Magnesii literu

Kniha Louky – dobrodružství poznávání autorů Stanislava Březiny, Sylvie Pecháčkové, Hany Skálové a Františka Krahulce získala prestižní ocenění Magnesia Litera v kategorii za naučnou literaturu. Kniha vychází z poznání krkonošských luk a nabízí vzácnou příležitost rozkrýt děje probíhající uvnitř louky a hledat jejich paralely s děním v lidské společnosti. A život luk líčí téměř jako dobrodružnou výpravu.

Minulý pátek pátého dubna se ve vyškovské Knihovně Karla Dvořáčka uskutečnil komponovaný večer s tématem Poutě krajinou.

Poutě krajinou: Ve Vyškově se sešly významné osobnosti české literatury

/FOTO/ Minulý pátek pátého dubna se ve vyškovské Knihovně Karla Dvořáčka uskutečnil komponovaný večer s tématem Poutě krajinou. Pozvaní hosté byli vybráni z autorů stejnojmenného čísla časopisu Veronica. Jedná se o brněnský časopis s třiceti sedmi letou historií, který je svým způsobem unikátní – snaží se propojovat ochranu přírody s uměním.

Pavel Tomeš je známý stand-up komik a reklamní textař.

Bývalý editor Rovnosti Tomeš napsal knihu. Za předchozí získal Magnesiu Literu

Sbírka povídek pod názvem 13! (Třináct faktoriál - pozn. red.) vychází ve čtvrtek spisovateli a známému stand-up komikovi Pavlu Tomešovi. „Je to pestrá mozaika třinácti příběhů, kdy se hrdinové ocitnou v často velmi bizarních situacích. Někdy to nedopadne úplně dobře, ale ať už převládne smích nebo smutek, žádná tma není tak temná, aby ji neprozářil černý humor,“ řekl o knize autor.

Zbigniew Czendlik  a Jaroslav Červinka.

V Dobrušce má premiéru film ZIBI, dokument Jaroslava Červinky o životě kněze

/FOTO, VIDEO/ Nejen o kněžském životě vypráví nový film Jaroslava Červinky ZIBI, který přibližuje Zbigniewa Czendlika, charismatického muže, autora knihy Postel, hospoda, kostel, v níž v roce 2016 zveřejnil příběhy svého života a o rok později za ni obdržel cenu čtenářů v rámci soutěže Magnesia litera 2017.

Literární rezidence v Litomyšli

Litomyšl hledá spisovatele detektivek. Poskytne mu na měsíc bydlení a 1000 euro

Litomyšl hledá spisovatele, který by ve městě napsal knihu s detektivní tematikou. Literární rezidence strážníka Kmoníčka je v Litomyšli vypsána už podruhé. V prvním ročníku na zámeckém návrší psala svoje dílo spisovatelka Markéta Pilátová, která byla za své knihy několikrát nominována na Magnesii Literu a Cenu Josefa Škvoreckého.

Audioknižní novinky: Příběh Karla Gotta, magický Golem i Lábus v Operaci Banány

Pavel Klusák ve své knize Gott – Československý příběh, která získala cenu Magnesia Litera, nabízí nezávislý pohled na život hvězdného zpěváka. S Meyrinkovým Golemem se můžete vydat do pražského židovského města konce 19. století. Agatha Christie přivádí na scénu manželský pár detektivů Tommyho a Pentličku. A Jiří Lábus se pustil do dalšího humoristického kousku Davida Walliamse. Přinášíme vám tipy na audioknihy, kterými si můžete zpříjemnit třeba cestu na dovolenou.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Adolf Knoll.

Cenu Magnesia za přínos knižní kultuře získal náchodský rodák Knoll

Letošní dvaadvacátý ročník knižních cen Magnesia Litera přinesl několik novinek. Jednou z nich je čestná kategorie Cena Magnesia za přínos knižní kultuře. Tu si odnesl Adolf Knoll, vědecký pracovník a knihovník, který se zasloužil mimo jiné o významný rozvoj digitalizace rukopisů, starých tisků a novin a jejich široké zpřístupnění odborné komunitě i veřejnosti.

Václav Dvořák a jeho kniha Písečníci a probuzení krále

Cenu čtenářů na Magnesii Liteře získal podruhé Liberečan Václav Dvořák

Liberecký autor knih pro děti a mládež a vysokoškolský profesor Václav Dvořák si připsal další úspěch. Na začátku tohoto týdne byly slavnostně rozdány literární ceny Magnesia Litera a spisovatel se tak mohl radovat už podruhé z Kosmas ceny čtenářů za jeho knihu Písečníci a probuzení krále. O ceně rozhodují přímo samotní čtenáři.

Autor vítězné Knihy roku Miloš Doležal se sbírkou veršů loučí se svou ženou Janou

Poezie jako terapie. Prestižní cenu Magnesia Litera za rok 2022 získal Doležal

Jana bude brzy sbírat lipový květ. Takto poeticky se jmenuje sbírka Miloše Doležala, jež se stala knihou roku 2022. Porota prestižní soutěže Magnesia Litera, jež na slavnostním ceremoniálu na Nové scéně vyhlásila výroční ceny, vyzdvihla sílu jejího básnického slova. Poprvé v historii soutěže byl oceněn i romský autor - Patrik Banga.

Inscenace Feminista vzniká v době, kdy téma zneužívání moci na školách opět silně rezonuje.

Zneužití moci pedagogy přináší na divadelní jeviště brněnská Reduta

/FOTO, VIDEO/ Sexuální obtěžování na pedagogické fakultě, rezignace ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky kvůli podezření z obtěžování studentek nebo kauza s nabízením kreditů výměnou za sex na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. V době, kdy společností rezonuje zneužívání moci, přináší brněnské divadlo Reduta hru Feminista, která toto téma přenáší na divadelní jeviště. Premiéru má v pátek.

Inscenace Feminista vzniká v době, kdy téma zneužívání moci na školách opět silně rezonuje.

Sex, moc a Feminista. Téma obtěžování na školách v Brně otevírá nová hra

/FOTO, VIDEO/ Sexuální obtěžování na pedagogické fakultě, rezignace ředitele Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky kvůli podezření z obtěžování studentek nebo kauza s nabízením kreditů výměnou za sex na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. V době, kdy společností rezonuje zneužívání moci, přináší brněnské divadlo Reduta hru Feminista, která toto téma přenáší na divadelní jeviště. Premiéru má v pátek.

Antonín Bajaja

Zemřel zlínský spisovatel Antonín Bajaja

Ve věku 80 let zemřel po těžké nemoci v pátek 16. prosince zlínský spisovatel Antonín Bajaja. Za svůj román Zvlčení získal v roce 2004 ocenění Magnesia Litera, v roce 2010 pak za knihu Na krásné modré Dřevnici obdržel Státní cenu za literaturu.

Kateřina Tučková nepatří ke spisovatelkám, které si nad realitou našeho světa udržují bohorovný nadhled, či naopak určitými věcmi obyčejného života záměrně intelektuálně opovrhují

Psaní je někdy i celodenní šichta, říká spisovatelka Kateřina Tučková

Spisovatelka Kateřina Tučková zaujme nejen literárními úspěchy, kterých dosáhla už krátce po třicítce, ale i životními osudy. Své velmi intenzivní a často komplikované osobní prožitky promítá do svých prozaických děl. Není pouze spisovatelkou. Donedávna se živila i jako kurátorka, přesto není uzavřena pouze ve výtvarném a beletristickém světě. Zajímá se o další druhy umění, psala novinové eseje a sloupky pro různá periodika. Za svůj nejnovější román Bílá Voda dostala Státní cenu za literaturu a při jejím přebírání nezapomněla zdůraznit, že je teprve třetí ženou, která si toto ocenění odnesla.

Představení a křest knihy Kolik je zvířat?

Kolik je zvířat? V libereckém knihkupectví představili knihu říkánek a ilustrací

/FOTO,VIDEO/ Křest knihy Kolik je zvířat? a následná beseda s jejich tvůrci proběhla v úterý 11. října v libereckém Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Kniha prostřednictvím říkánek, počítání a barevných ilustrací seznamuje čtenáře s nejvíce ohroženými zvířaty naší planety a přináší dětem poučení, jak se chovat ohleduplně k přírodě kolem nás. Na jejím vzniku se také podílela Zoo Liberec.

Bývalý novinář, komik, spisovatel a nakladatel Pavel Tomeš

Komik Pavel Tomeš: V Čechách stačí říct, že jsem z Brna, a lidé se hned smějí

Jeden z nejoblíbenějších českých stand-up komiků, spisovatel, nakladatel. To je Pavel Tomeš z Brna, jenž za svou poslední knihu až na ten konec dobrý získal Cenu čtenářů Magnesie Litery 2022. „Humor může být dobrý, špatný, velmi nemístný nebo úplně debilní, ale neměl by být nikdy zakázaný. A myslím, že ještě nikdy žádnému tématu neprospělo, když se z něj nemohla dělat sranda,“ říká.

Bývalý novinář, komik, spisovatel a nakladatel Pavel Tomeš. Foto: se svolením Pavla Tomeše

V Čechách stačí říct, že jsem z Brna a lidé se hned smějí, říká komik Tomeš

Bývalý redaktor brněnské Rovnosti, jeden z nejoblíbenějších českých stand-up komiků, spisovatel, nakladatel. To je Pavel Tomeš z Brna, jenž za svou poslední knihu až na ten konec dobrý získal Cenu čtenářů Magnesie Litery 2022. " Humor může být dobrý, špatný, velmi nemístný nebo úplně debilní, ale neměl by být nikdy zakázaný. A myslím, že ještě nikdy žádnému tématu neprospělo, když se z něj nemohla dělat sranda," říká Tomeš.

Olomoucké rozárium 16. června 2022

Vyznání růžím nabídne program pro celou rodinu i oslavy rozária

Tisíce keřů růží v plném květu, floristické show, bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky, degustace vín, trhy a koncerty nabídne od pátku 24. do neděle 26. června festival Vyznání růžím. Zároveň proběhnou také oslavy 50 let od založení olomouckého rozária.

Lipnická bible kniha.

Cenu Magnesia Litera má Lipnická bible. Cestovala i přes velkou louži

Prestižní cenu Magnesia Litera za rok 2022 v kategorii nakladatelský počin získala kniha Lipnická bible, monografie středověkého biblického kodexu. Kniha byla vydána u příležitosti úspěšné výroční výstavy Lipnická bible - Štít víry do neklidné doby 1421-2021, kterou pořádal Národní památkový ústav na hradě Lipnici ve spolupráci s dalšími institucemi včetně Musea Of The Bible z Washingtonu.

Autorské čtení Terezy Dobiášové z knihy Tajemství.

Tereza Dobiášová četla v Písku ze své knihy oceněné Magnesií Literou

Tereza Dobiášová, kterou Písečtí znají především jako bývalou ředitelku dětské galerie Sladovna, působila či stále působí jako dramaturgyně, kurátorka, kulturní manažerka nebo režisérka. Od konce minulého roku může do svého výčtu přidat také roli spisovatelky. A nyní ještě směleji, na vyšší místa. Její románový debut o Anežce České - Tajemství - totiž 10. dubna získal cenu Magnesia Litera.

Předávání výročních knižních cen Magnesia Litera 2021. Ilustrační snímek

Klusák vyhrál dvě ceny Magnesia Litera. Vítězství mu přinesl Karel Gott

Nejlepší knihu roku napsal loni Pavel Klusák. Nese název Gott. Československý příběh a vydalo ji nakladatelství Host. V neděli večer to vyhlásili na Nové scéně porotci literárních cen Magnesia Litera. Autor vítězné publikace, v níž boří některé mýty o nejslavnějším českém zpěvákovi, s ní bodoval také v kategorii nejlepší publicistiky.

Kniha bruntálské rodačky Elišky Beranové Chlapec s rybí hlavou je nominována na debut roku ve výročních knižních cenách Magnesia Litera.

Magnesia Litera dnes vyhlásí vítěze. Mezi nominovanými je i rodačka z Bruntálu

Z rekordních 503 titulů vybíraly letos poroty nejlepší tuzemské knihy vydané v uplynulém roce. Kromě vítězů v jednotlivých kategoriích, jako je beletrie, poezie, překlad, publicistika či kniha pro děti, bude vyhlášen také hlavní vítěz, držitel ocenění Kniha roku. Vítězové budou dnes (v neděli 10. dubna) večer vyhlášeni v Praze na Nové scéně, program bude přenášet Česká televize.

Z vernisáže výstavy 'Jiří Orten - mému městu' ve Spolkovém domě v Kutné Hoře.

Na letošnímu festivalu Ortenova Kutná Hora vystoupí autoři zvučných jmen

Festival Ortenova Kutná Hora se sice uskuteční až na začátku září, již nyní je ale jasné, že bude lákat na hosty zvučných jmen. Osmadvacátý ročník festivalu, který je pojmenován po slavném kutnohorském rodákovi, básníku Jiřím Ortenovi, se odehraje v pátek 3. září a v sobotu 4. září a ponese se mimo jiné ve znamení cen Magnesia Litera.

Mezi nominovanými na prestižní cenu Magnesia Litera mají letos knihy z brněnských nakladatelství čtyři zástupce. Foto: Moravská galerie Brno

Čtyři brněnské knihy se uchází o prestižní cenu Magnesia Litera

Čtyři knihy pocházející z brněnských nakladatelství se letos ucházejí o prestižní cenu Magnesia Litera. O tom, zda si některá z nich cenu odnese, rozhodnou porotci za měsíc. Mezi nominacemi je například kniha brněnské Moravské galerie Jak namalovat vejce?, která přibližuje život česko-francouzského malíře Josefa Šímy.

Facebookový profil přerovské městské policie je plný originálně popsaných zásahů strážníků

Městská policie v Přerově má nominaci na cenu Magnesia Litera

Městská policie v Přerově, jejíž práci zpopularizovaly humorně laděné krimi příběhy zveřejněné na Facebooku nebo v místním tisku, opět boduje. Ocitla se mezi trojicí nominovaných na prestižní cenu Magnesia Litera v kategorii Blog roku. Udílení knižních cen se uskuteční 8. června, nominovaní ve všech kategoriích byli zveřejněni už v úterý.

Dílo spisovatele Petra Čorneje (druhý zprava) s názvem Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka bylo vyhlášeno Knihou roku 31. srpna 2020 v Praze při vyhlašování cen Magnesia Litera. Cenu předala herečka Jana Plodková. Vlevo jsou moderátoři večera Dan

Žižkův životopis od Čorneje se stal Knihou roku. Cenu za prózu získal Kratochvíl

Knihou roku a hlavním vítězem výročních knižních cen Magnesia Litera se dnes stala životopisná publikace o Janu Žižkovi od historika Petra Čorneje. Titul Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka zvítězil i v kategorii Litera za naučnou literaturu. Literu za prózu získal Jiří Kratochvil za román Liška v dámu. Ceny, které chtějí popularizovat kvalitní literaturu, se dnes předávaly v náhradním termínu na Nové scéně Národního divadla.

Petr Borkovec je básník, prozaik a překladatel držitel Ceny Jiřího Ortena či německé Ceny Huberta Burdy.

Knihovna Třinec přivítá literární osobnosti

Čtyři výrazné literární osobnosti přivítá Knihovna Třinec na konci srpna. Miřenka Čechová, Aleš Palán, Marek Šindelka a Petr Borkovec vystoupí v pátek 28. srpna od 18 hodin na Letním literárním večeru v Třinci a půjde o poslední akci pro veřejnost, kterou třinecká knihovna o prázdninách organizuje.  

Pavel a Jaroslav Sapíkovi.

Tip Deníku na úterý 3. prosince: Knihu podepíše držitelka ceny Magnesia Litera

Novou knihu Od hospody k hospodě v úterý třetího prosince představí lidem držitelka ceny Magnesia Litera Markéta Zahradníková a kuchař Jaroslav Sapík. Publikaci tvoří rozhovor literátky se známým kuchařem. Oba aktéři lidem na místě knihy i podepíší. Autogramiáda se koná v knižní kavárně knihkupectví Dobrovský v brněnské Joštově ulici.

Šestatřicetiletá spisovatelka Tereza Semotamová pochází ze Spešova. Za knihu Ve skříni byla nominovaná na prestižní cenu Magnesia Litera. Léta žila v Německu. Poté se přestěhovala do Prahy, kde žije posledních pět let.

Spisovatelka Semotamová: Každý má vlastní příběh, který může vyprávět

Praha, Spešov /ROZHOVOR/ - Sestra na očním v nemocnici vraždí své pacienty, nebo je jejich obětí. I takovéto detektivky by se čtenáři na Vyškovsku mohli v budoucnu dočkat z pera Terezy Semotamové. "Jednou to s kamarádem Jakubem Vítkem napíšeme a křest bude v cukrárně Severka, kterou oba velmi milujeme,“ říká talentovaná spisovatelka. V nedávné době sklidila velký úspěch se svou knihou Ve skříni, se kterou byla nominovaná na prestižní cenu Magnesia Litera.  

Radka Denemarková si v neděli převzala cenu Magnesia Litera 2019.

TIP DENÍKU: Autorka knihy roku přijede na jih

Veselí nad Lužnicí - V kulturní domě se přestaví v rámci projektu Spisovatelé do knihoven v úterý 9. dubna od 18.30 hodin čerstvá držitelka ceny Magnesia Litera 2019, Radka Denemarková.