Kreativ

ŠTÍTEK: Magnesia Litera

Spisovatel Jan Balabán.

Balabánův román Zeptej se táty se stal Knihou roku

Praha/Ostrava -Knihou roku 2011 v soutěži Magnesia Litera se stal román Zeptej se táty ostravského spisovatele Jana Balabána. Jak známo, autor zemřel před rokem ve věku 49 let, román dokončil krátce před smrtí. „Původně se mělo dílo jmenovat Boží smích,“ říká bratr zesnulého autora Daniel Balabán.

Ceny Magnesia Litera se předávaly 10. dubna večer ve Stavovském divadle v Praze. Udílely se v sedmi kategoriích z 24 nominovaných titulů vydaných loni v ČR. Cenu za poezii převzal z rukou herečky Dagmar Havlové Josef Hrubý za sbírku Otylé ach.

Oblázek nebo fialky? ptá se Josef Hrubý, plzeňský básník oceněný Magnesií Literou

Plzeň, Praha /EXKLUZIVNĚ, VÝSLEDKY PRESTIŽNÍCH KNIŽNÍCH CEN/ – Celonárodního úspěchu dosáhl plzeňský básník Josef Hrubý, když v neděli večer přebíral na scéně Stavovského divadla v Praze ocenění za nejlepší knihu poezie loňského roku. Prestižní literární cenou Magnesia Litera byla ověnčena jeho sbírka veršů a koláží Otylé ach.

Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Že děti nečtou? Nesouhlasím! Říká ředitelka knihovny

Liberec /ROZHOVOR/ – Na pozici ředitelky Krajské vědecké knihovny v Liberci si Blanka Kovaříková nemohla právě uplynulý Veletrh dětské knihy na městském Výstavišti nechat utéci. V rozhovoru potvrzuje, že si ho užila nejenom jako profesionální knihovník, ale i jako čtenář.

Ilustrační foto.

Magnesia Litera možná poputuje také do Mezné

Mezná – Autorka dětských knih a ilustrátorka Tereza Říčanová z Mezné stráví nedělní večer v pražském Stavovském divadle, kde se koná slavnostní předávání cen Magnesia Litera za rok 2011.

Radka Denemarková

Radka Denemarková získala potřetí cenu Magnesia litera

Uhlířské Janovice, Praha /FOTO/ - První cenu Magnesia litera 2011 za překlad knihy Herty Müllerové Rozhoupaný dech získala v neděli na slavnostním vyhlášení ve Stavovském divadle Radka Denemarková, rodačka z Uhlířských Janovic.

Radka Denemarková

FOTO: Mé knihy si musí vybojovat své místo na slunci

Kutná Hora, Praha /ROZHOVOR/ - Na literární piedestal vystoupala rodačka z Kutnohorska Radka Denemarková před čtyřmi lety, kdy získala ocenění Magnesia Litera za román Peníze od Hitlera. Nyní je opět nominována na toto ocenění a aktuálně získala další německou literární cenu.

Ilustrační foto.

V Praze odstartoval již tradiční Maratón čtení

Staré Město – Cílem letošního ročníku propagační kampaně Březen – měsíc čtenářů je přimět k návštěvě knihoven kromě pravidelných čtenářů i ty občany, kteří do knihoven nechodí.

Knihou roku 2004 se 25. dubna stal beletrizovaný příběh bratří Mašínů nazvaný Zatím dobrý, který napsal česko-americký spisovatel a scenárista Jan Novák.

Jan Novák: Praha je Chicago 30. let

Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Aljaška. To je novela, s níž přichází po delší době na knižní pulty Jan Novák. Autor, který žije střídavě v USA a Praze a jehož románový příběh bratří Mašínů Zatím dobrý vyhrál cenu Magnesia Litera 2005. Útlou knížku o jedné mstě (Plus ve společnosti Albatros Media) provází fotografie autorova syna Adama Nováka. Se spisovatelem, scenáristou a režisérem Janem Novákem jsme si povídali o nové knize Aljaška, střílení lidí a filmových Mašínech…

Petr Štengl.

Punk a poezie spojeny

Polička – Jedna z nejpodivnějších akcí, co kdy poličská knihovna uspořádala, se konala ve středu večer.

V rámci festivalu se představí také David Zábranský, nositel ocenění Magnesia Litera 2007.

Festival Den poezie v opavském klubu Art

Opava – Hned tři různé programy si tento týden v klubu Art v Obecním domě přichystali pro návštěvníky organizátoři festivalu s podtitulem Den poezie.

Viola Fischerová na snímku z roku 2002

Zemřela básnířka Viola Fischerová

Praha - V pražské nemocnici Motol zemřela 4. listopadu významná česká básnířka, nositelka ceny Magnesia Litera za poezii Viola Fischerová. Bylo jí 75 let. Viola Fischerová se řadila k literátům generace takzvaných šestatřicátníků, mezi něž patřil i prezident Václav Havel. „Václav Havel navštívil Violu Fischerovou v nemocnici a rozloučil se s ní. Věděl, že je nevyléčitelně a těžce nemocná, přesto ho její úmrtí zasáhlo. Znali se od mládí a patřili k téže umělecké generaci," řekla ČTK Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Hana Androníkova

Andronikova: Rozhodla jsem se sdílet něco niterného

Zlín /FOTOGALERIE/ – Prozaička Hana Andronikova si už své místo na české literární scéně vydobyla. Už svojí prvotinou Zvuk slunečních hodin, která vyšla před devíti lety, si zlínská rodačka získala přízeň čtenářů i kritiky.

Spisovatelka Hana Andronikova, na snímku ze 7. června 2006 v pražském divadle Minor, kdy vystoupila v závěru Festivalu spisovatelů.

Hana Andronikova: Rozhodla jsem se sdílet něco hodně osobního, niterného

Zlín /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Prozaička Hana Andronikova si už své místo na české literární scéně vydobyla. Už svojí prvotinou Zvuk slunečních hodin, která vyšla před devíti lety, si zlínská rodačka získala přízeň čtenářů i kritiky. Za román byla oceněna také Literární cenou Knižního klubu a prestižní cenou Magnesia Litera za Objev roku 2002. Nyní se na pulty knihkupectví dostala její autobiografická kniha s názvem Nebe nemá dno. Tu představí čtenářům už v pondělí 1. listopadu od 17 hodin ve zlínském klubu Loft 577, kde také svoji novinku pokřtí. „Kniha vznikala dlouho. Nigerijský spisovatel Wole Soyinka v jednom rozhovoru řekl, že píše pořád, i když zrovna nepíše. To je přesné. Proces tvorby se nedá nějak ohraničit, vymezit. Takže úplný začátek knihy Nebe nemá dno by se dal vysledovat až někam do roku 2002. Pak jsem ji v různých obdobích odkládala a zase se k ní vracela, fáze intenzivního psaní nastala až koncem roku 2007. Takže by se dalo říct, že čistého času jsem ji psala něco přes dva roky,“ vzpomíná spisovatelka.

Z loňského ročníku HOSTování.

Kulturní HOSTování odtajní oslavnou báseň o Brně

Brno – Autorská čtení, představení Loutkového divadla Československo i rokenrolové hity v podání skupiny The Fireballs. Druhý ročník Brněnského kulturního HOSTování, který ode dneška hostí Kavárna Trojka v Dominikánské ulici, láká na různé kreativní žánry. A především na vyhlášení jména autora, jenž napsal nejlepší oslavnou báseň o Brně.

Spisovatelka a držitelka ceny Magnesia Litera 2010 Kateřina Tučková.

Tučková představila Brňanům knihu Vyhnání

Brno /FOTOGALERIE/ - Spisovatelka a držitelka ceny Magnesia Litera 2010 ve čtvrtek navštívila brněnské knihkupectví Barvič a Novotný v České ulici. Zájemcům Tučková představila svoji knihu Vyhnání Gerty Schnirch vydanou nakladatelstvím Host, za níž prestižní literární ocenění získala.

Známý ostravský prozaik Jan Balabán náhle zemřel ve věku 49 let.

Ostravský prozaik Jan Balabán náhle zemřel

Ostrava- Ve věku49 letv páteknáhle zemřelznámý ostravský prozaik Jan Balabán. Jeho nejznámějším dílem se stala povídková kniha Možná že odcházíme, za kterouautor získal před šesti lety cenu Magnesia Litera za prózu a ve stejném roce i nominaci na Státní cenu za literaturu.

Moderátorka slavnostního večera Aňa Geislerová s vítězkou hlavní ceny v soutěži Magnesia litera 2010 a držitelkou titulu Kniha roku Petrou Soukupovou 18. dubna ve Stavovském divadle v Praze. Soukupová byla oceněna za její prózu s názvem Zmizet.

Knihu roku dostala mladá spisovatelka Petra Soukupová

Praha - Hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera 2010 a titul Kniha roku dostala próza Petry Soukupové s názvem Zmizet. Je spojena s odměnou 200 000 Kč pro autorku. Kdo jsou další letošní laureáti a o čem jsou jejich díla?

Herečka Anna Geislerová moderovala 18. dubna v Praze udílení cen Magnesia Litera.

Magnesia Litera, odlehčená, červená

Praha /EXKLUZIVNÍ RECENZE VEČERA/ – „Ve vážné literatuře se vůbec nevyznám. Zato zbožňuju červenou knihovnu.“ Tak předznamenala průvodkyně večerem Anna Geislerová nedělní předávání cen Magnesia Litera v pražském Stavovském divadle. A - aniž by znevážila slavnostní ceremoniál - mile je tím odlehčila.

Letošní Magnesii Literu bude moderovat Aňa Geislerová

Nejprestižnější knižní cena roku, Magnesia Litera, už klepe na dveře

Praha - V přímém přenosu ze Stavovského divadla v Praze se 18. dubna na ČT2 ve 20:00 čtyřiadvacet publikací utká o knižní cenu Magnesia Litera. Slavnostní večer v duchu červené knihovny uvádí Anna Geislerová. Poté pokračuje Večer na téma… premiérou dokumentárního filmu Knihy, knihy, knihy na téma antikváři – oběti svých lásek a snímkem o neobvyklém knižním časopise Grand Biblio.

Ostrožský zámek hostí výstavu fotografií i knih

Ostrožský zámek hostí výstavu fotografií i knih

Uherský Ostroh /FOTOGALERIE/ – Vernisáží fotografií určených pro obálky knih ožila v páteční podvečer Zámecká galerie v Uherském Ostrohu. Výstava, jimiž autory jsou Roman Švejda a Jan Horáček, nese název Černá kniha & bílá kniha.

Svatopluk Slovenčík a Zdeněk Macháček mají společné místo žití Zlín. Jejich výtvarnou linku můžeme pozorovat společně, a to díky výstavě v Městské galerii v Hradci nad Moravicí. Byla otevřena před několika dny.

Galerijní sezonu v Hradci otevřeli dva autoři

Hradec nad Moravicí /FOTOGALERIE/ – Svatopluk Slovenčík a Zdeněk Macháček mají společné místo žití Zlín a také jsou oba umělci, kteří reprezentují české malířství. Oba mají svůj osobitý styl a přestože jsou v ledasčem odlišní, tak jejich výtvarnou linku můžeme pozorovat společně, a to díky výstavě v Městské galerii v Hradci nad Moravicí.

Ilustrační foto

Mladí autoři zahájí malý festival

Liberec – Liberečtí knihomolové si přijdou na své o tomto víkendu. Dnes, v pátek 20. listopadu, od 17.00 hodin, totiž začíná malý festival autorského čtení, Liberecké pozdravy 2009.

Kavárna Evžen na Beethovenově ulici.

Nemocného Trojaka vystřídá Radek Malý

Opava – Den poezie byl v celé republice zahájen. V Opavě se první akce konala uplynulou neděli a pokračuje ve čtvrtek. V Kavárně Evžen začne Luny pat v devatenáct hodin.

Pavel J. Hejátko patří k extravagantním českým básníkům. Lidé se s ním setkají dnes ve Vratislavicích.

Kdo se moc zabývá minulostí, připravuje se o budoucnost

Liberec /ROZHOVOR/ - Nejkontroverznější český básník, politický radikál, buřič, intelektuál s vyhrocenými filozofickými názory, neúplatný kritik nešvarů společnosti, novodobý disident a údajně nejextravagantnější a nejpotetovanější Čech – těmito přívlastky bývá označován Pavel J. Hejátko.

Pavel J. Hejátko patří k extravagantním českým básníkům. Lidé se s ním setkají dnes ve Vratislavicích.

Kdo se moc zabývá minulostí, připravuje se o budoucnost

Liberec /ROZHOVOR/ - Nejkontroverznější český básník, politický radikál, buřič, intelektuál s vyhrocenými filozofickými názory, neúplatný kritik nešvarů společnosti, novodobý disident a údajně nejextravagantnější a nejpotetovanější Čech – těmito přívlastky bývá označován Pavel J. Hejátko.

Spectaculo Interesse v ulicích Ostravy

PÁTEK: Spectaculo Interesse vrcholí

Ostrava - Mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse Ostrava 2009 v pátek vrcholí. Ve čtvrtek krátce po poledni se objevili herci v ulicích města v průvodu, který pojali trochu jako recesi.

Petr Nikl

Slavnost na Spectaculu zahájí kouzelně hravý Nikl

Ostrava- Slavnostní odpoledne s předáváním cen, udílených odbornou porotou festivalu Spectaculo Interesse, který se v Ostravě uskuteční ve dnech 28. září až 2. října, zahájí unikátní představení všestranného umělce – výtvarníka, spisovatele, muzikanta, herce, performera a fotografa – Petra Nikla.

Ilustrační foto

Mentální anorexii a bulimii nelze přehlížet

Domažlice - Poruchám příjmu potravy (PPP), k nimž patří mentální anorexie a bulimie, bude věnována akce, která se uskuteční v úterý 1. září na náměstí Míru v Domažlicích.

Ilustrační foto

Uvidíte největší knihu na světě

Turnov - Do 13. září je v Muzeu Českého ráje v Turnově otevřena výstava s názvem „Leporelo dějin udatného českého národa“, která přestavuje 70 metrů dlouhou knihu.

Ilustrační foto

Uvidíte největší knihu na světě

Turnov - Do 13. září je v Muzeu Českého ráje v Turnově otevřena výstava s názvem „Leporelo dějin udatného českého národa“, která přestavuje 70 metrů dlouhou knihu.

Ilustrační foto

Masarykova knihovna hledá literární talenty

Vsetín - Otevřete své šuplíky! S touto výzvou přišli na počátku června pracovníci vsetínské Masarykovy veřejné knihovny. Po tříleté odmlce totiž vyhlásili čtvrtý ročník literární soutěže nazvané Talent ze šuplíku.

Výstavní plakát.

Ve Sládečkově vlastivědném muzeu představí ilustrace dětských knih

Kladno -Vernisáž výstavy ilustrací a knížek pro děti s názvem Meander Baobab Brio se uskutečnív pondělí 1. červnaod 16 hodin ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Huťské ulici v Kladně. „Přijďte si prohlédnout nejen pohádkové knížky svého dětství, ale především současnou knižní tvorbu pro děti,“ vyzývají návštěvníky pořadatelé akce.