Kreativ

ŠTÍTEK: Magnesia Litera

Marie Šidlová.

Dobrý den, Slovácko

Uherské Hradiště - Malá víska na Kopanicích, kterou ještě před několika lety znal málokdo, je dnes známá v celé republice.

Kateřina Tučková

Knihu Žítkovské bohyně 
jsem musela napsat spisovně

Kopanice a s nimi spjaté žítkovské bohyně si jako téma své třetí knihy vybrala dvaatřicetiletáletá Kateřina Tučková. Spisovatelku okouzlil silný příběh těchto žen. Knihu přijede osobně do Žítkové představit v sobotu 15. června.

Antonín Bajaja

Antonín Bajaja oslavil jubileum

Praha, Zlín - Sedmdesátiny oslavil ve středu spisovatel Antonín Bajaja. Zlínský rodák má dosud na svém kontě čtyři romány. Za Zvlčení (romaneto o vlcích, lidech a úkazech) získal v roce 2004 Magnesii Literu za prózu. Porota Státní ceny za literaturu ocenila před dvěma lety jeho nejnovější román Na krásné modré Dřevnici, v němž píše o tom, jak se Zlín změnil v Gottwaldov.

Spisovatel Jiří Hájíček, držitel prestižní ceny Magnesie litera, vydal nový román Rybí krev, příběh lásky od Temelína.

Stříhali mě v Březí, které zmizelo kvůli Temelínu, říká spisovatel Jiří Hájíček

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Na levém břehu, kde bývala naše chalupa a za ní škola, není nic. Jez je pryč. Všechno je pod vodou, říká v románu Rybí krev hlavní hrdinka Hana. V nové knize spisovatele Jiřího Hájíčka se po patnácti  letech strávených v cizině vrací v roce 2008 do polozatopené vesničky na břehu Vltavy, kde vyrostla, chtěla se vdát a učit v jednotřídce. Ale na návsi stojí sama. Příběh tří kamarádek, které osud rozpráší do světa, se rozjíždí na přelomu 80. a 90. let, kdy se kvůli stavbě Temelína zbouralo několik vesnic. „Je to román psaný víc srdcem než myslí," říká 44letý budějovický prozaik, jenž za poslední román Selský baroko získal cenu Magnesia Litera. Se spisovatelem jsme hovořili  o jeho novém románu Rybí krev, příběhu tří kamarádek z vesnice, zbourané kvůli jaderné elektrárně.

Básník Radek Fridrich bude 11. května hostem akce Literární šleh v Českých Budějovicích. Na snímku s Aňou Geislerovou, když letos přebíral prestižní cenu Magnesia Litera.

Inspiroval mě krkavec a jeho krooa, říká básník Radek Fridrich, držitel Magnesie

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Vítěz letošní Magnesie Litery v oboru poezie četl v pátek na akci Literární šleh… Jeho dílo je spjaté se Sudetami. Tedy s tématem, které je stále žhavé i na jihu Čech. Básník Radek Fridrich, jehož sbírka poezie Krooa krooa získala letos prestižní cenu Magnesia Litera, byl hlavním hostem akce Literární šleh.  „Chtěl jsem se jako trošku ošklivý pták vznášet nad krajinou severních Čech," říká 44letý básník, překladatel a učitel Fridrich, jenž píše i česko-německy, má překlad  i v Británii, organizoval literární akce na děčínském zámku a dělá večery poezie.

Spisovatelka Kateřina Tučková představuje svoji knihu Žitkovské bohyně v galerii Alternativa ve Zlíně

V příbězích rozkrývá tajemné historické kauzy

Zlín - Ve světě neomezených možností, kde když se chce, je všechno jednoduché, nalézala útočiště už od útlého věku brněnská rodačka Kateřina Tomečková. Dnes jednatřicetiletou ženu knižní příběhy doslova fascinovaly.

Básník Radek Fridrich.

Básník Radek Fridrich: Mám sice cenu, ale vracím se do normálního života

Děčín, Praha /ROZHOVOR/ - Magnesia Litera! Prestižní cenu za knihu „Krooa krooa“, jejíž název byl inspirován nápisem ve skalách v Tisé, předala v Praze autorovi Dagmar Havlová. V Děčíně žijící Radek Fridrich, známý sudetský básník, překladatel a pedagog, získal ve čtvrtek prestižní literární cenu Magnesia Litera 2011. Za svou už jedenáctou sbírku. Na slavnostní ceremoniál, knihu i budoucnost jsme zeptali Radka Fridricha. „Mám z ceny velkou radost,“ shodl se s Ivanem Harákem, literárním pedagogem z Univerzity J. E. Purkyně z Ústí, svým bývalým kolegou. Dnes učí na zdravotnické škole v Děčíně, na UJEP zůstává externě.

Dance 2012: Pátek patřil mažoretkám

Co týden dal!

Děčín - Co přinesl první dubnový týden na Děčínsku?

Jiří Knapík Deníku zapózoval se svou dvousvazkovou publikací.

Velký úspěch: odborníci ocenili Jiřího Knapíka

Opava - Je to obrovský úspěch. Nejen pro něho osobně, ale i pro Slezskou univerzitu a město Opavu. Sedmatřicetiletý historik Jiří Knapík získal prestižní ocenění Magnesia Litera. Odborná porota ocenila jeho publikaci nazvanou Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948 až 1967, na níž deset let pracoval v tandemu s Martinem Francem

Alexandra Buršíková

Dobrý den, Vsetíne

Přisátá k televizní obrazovce jsem sledovala vyhlášení cen Magnesia Litera. Těšila jsem se, že hned druhý den ráno si skočím do knihovny a některý z titulů si půjčím. Ale ouha.

Držitelka Nobelovy ceny, spisovatelka Herta Müller

Držitelka Nobelovy ceny Herta Müller je v Praze, večer má autorské čtení

Praha /FOTOGALERIE/ - Nakladatelství Mladá fronta pozvalo ve spolupráci s Goethe-Institutem do Prahy německou spisovatelku Hertu Müller, držitelku Nobelovy ceny za literaturu z roku 2009. Autorka se veřejnosti představí 5. dubna od 19 hodin ve velkém sále Městské knihovny v Praze, moderace autorského čtení se ujme Petr Fischer, vedoucí kulturní redakce ČT. 4. dubna zahájila Herta Müller jako čestný host udílení cen Magnesia Litera.

Michal Ajvaz využil toho, že slavnostně přebíral za svoji knihu letošní nejvyšší ocenění, Magnesii Literu, a prosil sponzory ceny, aby něco udělali se svým chátrajícím majetkem, unikátními Lázněmi Kyselka...

Lucemburská zahrada Michala Ajvaze je mysteriózní cestopis

Praha /UKÁZKA Z KNIHY/ - Román Lucemburská zahrada, čerstvý držitel letošní Magnesie Litery, vyšel na podzim v nakladatelství Druhé město. Kniha líčí sled událostí, které se během letních prázdnin přihodily pařížskému středoškolskému učiteli Paulovi v důsledku toho, že v okamžiku nesoustředěnosti položil ruku na nesprávné klávesy počítače a napsal jedno slovo do vyhledavače špatně: kvůli této chybě prožije nejšťastnější a nejstrašnější chvíle svého života. Děj knihy se odehrává v Paříži, v Nice a v Nantes, ve státě New York, v Moskvě, na karibském ostrově Saint Lucia a ve vybájeném městě Lara… Přečtěte si ukázku z knihy Michala Ajvaze.

Knihou roku se stala Lucemburská zahrada Michala Ajvaze, útlá novela o spisovateli v Paříži, do jehož života vstoupí osudové setkání s tajemným dílem neznámého autora na internetu psaným nesrozumitelným jazykem.

Knihou roku je Lucemburská zahrada Michala Ajvaze

Praha – Porota výročních knižních cen Magnesia Litera ve středu odtajnila letošní vítěze. Na slavnostním večeru ve Stavovském divadle v Praze, kterým tradičně provedla herečka Anna Geislerová, udělila devět cen. Knihou roku se stala Lucemburská zahrada Michala Ajvaze, útlá novela o spisovateli v Paříži, do jehož života vstoupí osudové setkání s tajemným dílem neznámého autora na internetu psaným nesrozumitelným jazykem.

Jiří Knapík Deníku zapózoval se svou dvousvazkovou publikací.

Knapíkova kniha možná získá Magnesii Literu

Opava - Jedno z nejvýznamnějších literárních ocenění u nás Magnesia Litera možná poputuje na Opavsko. Mezi nominovanými je totiž i dvousvazková publikace vedoucího Ústavu historických věd Slezské univerzity Jiřího Knapíka.

Městská knihovna v Hranicích

Březen patří knihovnám, speciality chystají i v Hranicích

Hranice – Březen tradičně patří v rámci návštěvnosti knihoven mezi ta nejúspěšnější období. Právě třetí měsíc v roce bývá totiž pravidelně vyhlášen měsícem čtenáře, čehož si všímá také široká veřejnost v Hranicích. Podle ředitelky hranické knihovny Marie Jemelkové se také letos počítá s vysokým zájmem čtenářů.

Hana Androníkova

Zemřela spisovatelka Hana Andronikova

Praha, Zlín - Ve věku 44 let zemřela zlínská rodačka, spisovatelka Hana Andronikova. Poslední knihu Nebe nemá dno vydala v roce 2010, líčí v ní svůj boj s rakovinou, který včera ráno nakonec prohrála.

Knihou roku 2004 se 25. dubna stal beletrizovaný příběh bratří Mašínů nazvaný Zatím dobrý, který napsal česko-americký spisovatel a scenárista Jan Novák.

Hic a kosa v Chicagu: Americká dobrodružství Jana Nováka

Praha /RECENZE/ – Hic a kosa v Chicagu. Český spisovatel žijící střídavě u nás a v USA Jan Novák je mistr pregnantních titulů. Jeho poslední kniha povídek (vydal Plus u Albatros Media) je jakýmsi průřezem časem. Ohlédnutím za prvními léty prožitými s rodiči v Chicagu, kde se, jak autor píše, „člověk zasekne a to nemilosrdné město se mu zažere pod kůži…“ Ale i za dalšími roky a zkušenostmi, jež mu jako klukovi z emigrantské rodiny klestily zvolna cestu americkou duší i zdejším životním stylem.

Dětský orloj pokřtili jeho autoři, Lucie Seifertová a Petr Pancho Prchal, spolu s Norou Fridrichovou

Poděbrady mají unikátní dětský orloj

Poděbrady - Poděbradská kolonáda má novou turistickou akratci. U vstupu na kolonádu z náměstí Krále Jiřího, naproti soše T. G. Masaryka je od pátka odpoledne dětský orloj, který se po vhození desetikorunové mince rozpohybuje, hraje a zpívá. A formou dětských kreseb představuje historii populárního lázeňského města. Nápad na vytvoření poděbradského diorama vznikl už před lety, ale k jeho realizaci došlo až nyní. A po technické stránce nebyla vůbec jednoduchá.

David Jan Novotný

Rakovnické zastavení s židovskou nostalgií, mystikou i humorem

Rakovník - Čtvrteční dopoledne patřilo v rakovnické městské knihovně setkání se spisovatelem a scénáristou Davidem Janem Novotným, který se veřejnosti a studentům čtvrtého ročníku MOA Rakovník představil jako nositel hlavní ceny Knižního klubu za knížku Sidra Noach, která je navíc nominována na cenu Magnesia Litera 2011 v kategorii prózy.

Spisovatel Jan Balabán na snímku Deníku v roce 2008

Stane se v září Balabánův opus knihou desetiletí?

Praha, Ostrava - O velmi prestižní cenu se nyní uchází díla šesti autorů z celé České republiky. Nominována je i sbírka povídek předčasně zesnulého ostravského prozaika Jana Balabána nazvaná Možná že odcházíme. O cenu Magnesia Litera – Kniha desetiletí se utká šest titulů. O tom, kdo se nakonec stane vítězným autorem nejlepší knihy uplynulé dekády (2002 až 2011), rozhodne odborná porota 22. září. Za pořádající občanské sdružení Litera o tom informoval Pavel Mandys.

Spisovatel Jan Balabán.

Stane se v září Balabánův opus knihou desetiletí?

Praha, Ostrava -O velmi prestižní cenu se nyní uchází díla šesti autorů z celé České republiky.Nominována je i sbírka povídek předčasně zesnulého ostravského prozaika Jana Balabána nazvaná Možná že odcházíme.

Tomáš Kočko (vpředu) se svým orchestrem.

Tomáš Kočko vystoupí U Arnošta

Frýdek-Místek – Svatojánský koncert s novou deskou Godula, tak se nazývá akce, na které vystoupí Tomáš Kočko a orchestr. Koncert hostí hospůdka U Arnošta ve Frýdku-Místku v pátek 24. června ve 20 hodin.

Druhé netradiční čtení s domácí bábovkou.

Druhé netradiční čtení s domácí bábovkou

Nové Město nad Metují - V sobotu 28. května se v novoměstské knihovně uskutečnilo v pořadí již druhé netradiční čtení s domácí bábovkou. Na odpolední neformální setkání pozvaly čtenáře knihovnice z oddělení pro dospělé.

Fridrich Falcký je zajímavá postava dějin

Kniha roku? Je z Ústí!

Ústí nad Labem - Netradiční knižní zpracování rozporuplné osobnosti naší historie, kniha „Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky“, vyneslo Janu Hubkovou, historičku ústeckého muzea, do společnosti našich předních literárních autorů.

Jan Balabán

Balabánova Kniha roku se měla původně jmenovat Boží smích

Praha, Ostrava /EXKLUZIVNĚ/ – Knihou roku 2011 v soutěži Magnesia Litera se stal román Zeptej se táty ostravského spisovatele Jana Balabána. Jak známo, autor zemřel před rokem ve věku 49 let, román dokončil krátce před smrtí. Kniha vyhrála loni v prosinci i v anketě Kniha roku Lidových novin. Vydalo ji nakladatelství Host. „Odchod mého bratra z tohoto světa považuji za velkou ztrátu. Myslím si, že by kniha dopadla jinak, kdyby Honza žil. Chystal se ještě do textu vstoupit,“ říká bratr Jana Balabána Daniel, akademický malíř, který je docentem Fakulty umění Ostravské univerzity.

Plzeňskému básníkovi Josefu Hrubému – jako prvnímu západočeskému spisovateli – předala Dagmar Havlová v pražském Stavovském divadle prestižní literární cenu Magnesia Litera

Oblázek nebo fialky? ptá se oceněný básník

Plzeň, Praha – Celonárodního úspěchu dosáhl plzeňský básník Josef Hrubý, když v neděli večer přebíral na scéně Stavovského divadla v Praze ocenění za nejlepší knihu poezie loňského roku. Prestižní literární cenou Magnesia Litera byla ověnčena jeho sbírka veršů a koláží Otylé ach.

Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Že děti nečtou? Nesouhlasím! Říká ředitelka knihovny

Liberecký kraj /ROZHOVOR/ – Na pozici ředitelky Krajské vědecké knihovny si Blanka Kovaříková nemohla právě uplynulý Veletrh dětské knihy na městském Výstavišti nechat utéci. V rozhovoru potvrzuje, že si ho užila nejenom jako profesionální knihovník, ale i jako čtenář.