Kreativ

ŠTÍTEK: Magnesia Litera

Lichožrouti

Lichožrouti budou v Librexu

Ostrava - Možná i vám se právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Pavel Šrut a Galina Miklínová, kteří poprvé v historii popsali záhadného tvora, který žere ponožky a z párů dělá licháče.

Ilustrační foto

Objevem roku je scénárista

Luhačovice, Uherský Brod - Osmý ročník výročních knižních cen Magnesia Litera 2009 už má své vítěze. Do akce, která má za úkol propagovat kvalitní literaturu bez ohledu na žánry, byl letos přihlášen rekordní počet knih a to 323.

Obálka knihy

Co spojuje avantgardu s barokem?

Praha - Jednou z knih, která právem uplynulou sobotu získala cenu Magnesia Litera v kategorii naučné literatury, je práce Josefa Vojvodíka Povrch, skrytost, ambivalence – Manýrismus, baroko a (česká) avantgarda, kterou vydalo nakladatelství Argo.

Umělé víno asistentka připravuje k degustaci.

PODÍVEJTE SE: Den vína? Rekordních 650 vzorků

Buchlovice - /VIDEO, FOTOGALERIE/ Stovky vzorků vín, humorné i seriozní přednášky a v neposlední řadě zpívání – takový program nabídl v pořadí sedmnáctý Den vína v Buchlovicích, který se uskutečnil v sobotu 28. února v tamních zámeckých sklepích.

Státní zámek Buchlovice.

Buchlovice chystají diskuzi o víně a krizi

Buchlovice - Dalším ročníkem Dne vína, a také jeho nezbytnou součástí – literární konferencí, ožijí v sobotu 28. února Buchlovice. Na řadu přijde degustace vín i aukce šampionů a vzácných vzorků.

„Nebaví mne číst to, co jsem napsala,“ říká básnířka Hana Fousková

Básnířka Hana Fousková vydala další sbírku poezie

Liberec - “Někde v dáli pod nebesy/ lítá můj pes zběsilec/ neví vůbec že mě děsí/ že může být umrlec“ – to je krátká ukázka z nové sbírky veršů Hany Fouskové Psice. A báseň pokračuje: „Tam vysoko na nebesích/ visí měsíc křivý meč/ proklál mě a ležím v křeči/ tiše vyju jak můj pes.“

Petr Nikl

Petr Nikl nabízí své vítězné pohádky

Ústí nad Labem - Setkání s Petrem Niklem je vždy zážitek. A platí to, ať už si prohlížíte jeho obrázky v galerii – třeba zrovna v ústecké Bárce vedle Hraničáře, užíváte si jeho poněkud šílené vystoupení s dívčím/ženským sborem Lakomé Barky nebo posloucháte jeho písničky z desek.

Ilustrační foto.

Nová kniha Davida Bátora

Opava – Nadějné vyhlídky. Další ze série literárních večerů, které pořádá opavské nakladatelství Perplex, je připravena na sobotu 7. června.

Petr Nikl přebírá letošní cenu Magnesia Litera

Niklova grotesknost zvítězila v Liteře

Praha - Jedna z nejvýznamnějších českých knižních (nikoli pouze literárních) cen, Magnesia Litera za rok 2008, byla v neděli večer udílena v sále pražské Městské knihovny

Petra Hůlová

Petra Hůlová četla ukázky z knih

DVůR KRÁLOVÉ - Držitelka ceny Magnesia Litera, mladá spisovatelka Petra Hůlová besedovala v pondělí se čtenáři v knihovně Slavoj. Četla také ukázky ze svých knížek.

Ilustrační foto

Finalistů Ceny Josefa Škvoreckého je deset

PRAHA - Letos poprvé bude udílena další z řady literárních cen, které již u nás existují. Vedle Státní ceny za literaturu, je tu i Cena Magnesia Litera, Cena Karla Čapka, Cena Jaroslava Seiferta, Cena Franze Kafky, Cena Jiřího Ortena, Cena Knižního klubu a řada dalších. Mnohé z nich jsou dotovány částkami v řádu stovek tisíců korun pro vítěze.

Ilustrační foto

Kniha Dva proti Říši zvítězila

PRAHA - Vítězem dvanáctého ročníku Literární ceny Knižního klubu se stal Jiří Šulc, autor historického románu Dva proti říši, uváděného zároveň nakladatelstvím na knižní trh. Výsledek renomované literární soutěže, jejíž vítěz je kromě vydání díla oceněn prémií 50 tisíc korun, byl vyhlášen vKaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně.

KŘEHKÁ CENA, DRSNÉ DÍLO. Radka Denemarková v sále pražské Městské knihovny po udělování cenMagnesia Litera.

Vše, co se děje druhému, se mě dotýká

PRAHA - V neděli obdržel cenu Magnesia Litera za nejlepší prózu loňského roku román Radky Denemarkové Peníze od Hitlera. Autorka (1968) vystudovala germanistiku a bohemistiku na UK, působila jako vědecká pracovnice Ústavu pro českou literaturu AVČR a jako lektorka a dramaturgyně v Divadle Na zábradlí. Publikovala monografii o režisérovi Evaldu Schormovi Sám sobě nepřítelem, redigovala sborník Zlatá šedesátá, je autorkou románů A já pořád kdo to tluče a Peníze od Hitlera.

Radka Denemarková, držitelka ceny Magnesia Litera 2007 v kategorii próza.

Magnesia Litera - knihou roku rumunský román Simion Výtažník

PRAHA - Autorem publikace, která se dnes stala českou knihou roku 2006, je rumunský spisovatel Pétru Cimpoesu. Román Simion Výtažník, který přeložil Jiří Našinec a vydalo nakladatelství Dybbuk, získal v rámci výročních knižních cen Magnesia Litera i ocenění v kategorii překladových knih.

Spisovatelka Radka Denemarková s rodiči Jiřinou a Františkem Zajíčkovými.

Spisovatelku nominovali na literární cenu

KOLÍNSKO - Literární a divadelní svět se stal neoddělitelnou součástí života uhlířskojanovické rodačky Radky Denemarkové. Její román Peníze pro Hitlera se uchází o cenu Magnesia Litera 2007.

Spisovatelka Radka Denemarková s rodiči Jiřinou a Františkem Zajíčkovými.

Spisovatelku nominovali na literární cenu

UHLÍŘSKÉ JANOVICE - Literární a divadelní svět se stal neoddělitelnou součástí života uhlířskojanovické rodačky Radky Denemarkové. Její román Peníze pro Hitlera se uchází o cenu Magnesia Litera 2007.

Spisovatel Miloš Urban

Bavič se zbytnělou obrazností

Miloš Urban je talentovaný spisovatel, jehož knihy často spojují zálibu v temných, osudových příbězích se společenskou angažovaností. Sešli jsme se s ním u příležitosti jeho novinky, sbírky povídek Mrtvý holky.