Kreativ

ŠTÍTEK: Magnesia Litera

Radek Fridrich, básník a spisovatel a učitel UJEP.

Radek Fridrich: „Recept na dobrou báseň neexistuje"

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Radek Fridrich je básník, překladatel a pedagog. Vystudoval ústeckou Pedagogickou fakultu obor český jazyk a literatura a německý jazyk. Nyní působí na Střední zdravotnické škole Děčín a částečně jako vysokoškolský učitel Katedry bohemistiky.

Z křestu knihy Zbigniewa Czendlika Postel hospoda kostel v pražském Luxoru.

Postel hospoda kostel získala cenu čtenářů

Orlickoústecko - V Národním divadle v Praze se v úterý udělovaly literární ceny Magnesia Litera. Cenu čtenářů získala kniha rozhovorů s lanškrounským farářem Zbigniewem Czendlikem Postel hospoda kostel. S charismatickým duchovním je vedla Markéta Zahradníková.

Bianca Bellová.

Knihou roku se v soutěži Magnesia Litera stal román Jezero Biancy Bellové

Praha - Knihou roku se v soutěži Magnesia Litera stal román Jezero, který napsala Bianca Bellová. Próza je drsným příběhem o dospívání a zároveň postapokalyptickým podobenstvím o zničení přírody, po kterém následuje zpustošení lidských vztahů i duší jednotlivých lidí. Pořadatelé dnes v Národním divadle v Praze vyhlásili i vítěze osmi kategorií soutěže, jež má propagovat kvalitní četbu. V té nejsledovanější, v kategorii prózy, zvítězil Marek Šindelka s románem Únava materiálu.

Druhý ročník Benešovského literárního festivalu. Vystoupil Jiří Hájíček, dvojnásobný držitel ceny Magnesia litera.

Benešov zažil druhý ročník literárního festivalu

Druhý ročník benešovského literárního festivalu pokračoval 17. března v kavárně Na Slovíčko setkáním s úspěšným prozaikem Jiřím Hájíčkem, který je svým životem a tvorbou spjat s krajinou jihočeského venkova.

Vzducholoď na střeše galerie DOX.

Gulliver láká knihomoly

Praha - První úspěšný let má vzducholoď nad Centrem současného umění DOX za sebou. Co nabídne dál? Dámy a pánové, odpoutejte se – těmito slovy ve středu odstartoval Gulliver svou první vzduchoplavbu. Prvním jejím průvodcem byl vlámský spisovatel Dimitri Verhulst, který během více než hodinového letu představil svůj nejnovější román Opozdilec.

Petra Dvořáková

Nasávám svět puberťáků

Praha - Každý má svou lajnu. To je nová kniha Petry Dvořákové a také jedna z novinek Velkého knižního čtvrtka, který dnes startuje v řadě knihkupectví.

Knihovna. Ilustrační foto.

Měsíc čtenářů pokračuje, co chystají knihovny?

Kladensko – Již osmý ročník celostátní akce Březen – měsíc čtenářů, které se každoročně účastní více než 400 aktivních veřejných knihoven z celého Česka, se přehoupl do své druhé poloviny. Jaký speciální program si připravily pro své návštěvníky knihovny na Kladensku?

Ceny Magnesia Litera. Ilustrační foto.

O titul Magnesia Litera letos soutěží 27 knih a šest blogů

Praha - Ocenění v rámci 16. ročníku knižních cen Magnesia Litera má šanci získat 27 knih a šest blogů. Mezi nimi nechybí kniha Stingl Miloslav. Biografie cestovatelské legendy od Adama Chrousta, který nad obsáhlou publikací aspirující na Literu za nakladatelský počin spolupracoval s tímto světoznámým českým cestovatelem. V každé z osmi kategorií jsou tři nominace, jen původní domácí próza má nominací šest. Pořadatelé cen letos zaznamenali rekordních 352 přihlášených knih ze 134 nakladatelství či jiných subjektů. Novináře o tom dnes informoval předseda pořádajícího spolku Litera Pavel Mandys.

Ivan Baborák

Hemží se to v našem regionu různorodými akcemi

Ahoj. Je stále ještě únor, ale končí. Loučí se chlapec. Je větrno a deštivo a říkala mi skvělá vědma Milenka Marešová, že jí budí sny o povodních, tak si dejte vodohospodáři a majitelé chalup u potoků a řek bacha.

Tereza Rychnovská.

Tereza Rychnovská: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Tereza Rychnovská je ředitelka České filmové a televizní akademie, která stojí za velkou filmovou událostí roku cenami Český lev. Už několik let se také podílí na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a literárních cenách Magnesia Litera. Kde si ráda dává kávu a jezdí na kole?

Autorka Knihy Roku Točité věty Daniela Hodrová

Do soutěže Magnesia Litera se vrátí kategorie publicistiky

Praha - Spolek Litera vyhlásil 16. ročník výročních knižních cen Magnesia Litera. K sedmi kategoriím přibude cena za publicistiku. V soutěži byla již dříve, pořadatelé pak od jejího udílení ustoupili, soustředili se mimo jiné na větší propagaci původní české prózy. Uzávěrka přihlášek je 20. ledna, vítězové budou vyhlášeni 4. dubna.

Ilustrační foto.

Marek Šindelka napsal román o migrační krizi pohledem uprchlíků

Praha - Nositel ceny Magnesia Litera v nejsledovanější kategorii prózy Marek Šindelka vydává v těchto dnech svůj druhý román. Jmenuje se Únava materiálu a podle nakladatele jde o první český román, který zachycuje téma uprchlické krize. Šindelka navíc popisuje situaci z pohledu uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy s vidinou lepšího života. Také další oceňovaní čeští autoři přicházejí s novinkami v předvánočním čase, který je z hlediska tržeb knihkupců nejsilnější v roce.

Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči, říká malíř a ilustrátor Pavel Čech, autor knih a komiksů a držitel ceny Magnesia Litera. Jeho fantazijní obrazy a ilustrace představuje na nové výstavě Muzeum města Brna.

Malíř Pavel Čech vypráví svými obrazy tajemné příběhy. Na Špilberku

Brno – Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči, říká malíř a ilustrátor Pavel Čech, autor knih a komiksů a držitel ceny Magnesia Litera, který se podílel na tvorbě knih Jana Skácela či Jiřího Kratochvila. Jeho fantazijní obrazy a ilustrace představuje na nové výstavě Muzeum města Brna.

Výtvarníci David Böhm a Jiří Franta tvoří novou stálou expozici v Moravské galerii: malují „kopie" všech obrazů ve výstavním prostoru moderny.

Kniha Moravské galerie dětem ukáže, jak se dělá muzeum umění

Brno - Do zákulisí galerijního provozu nahlédnou dětští čtenáři díky nové knize ilustrované Davidem Böhmem, držitelem ceny Magnesia Litera. Pod názvem Jak se dělá galerie knihu vydalo druhé největší muzeum umění v Česku, tedy Moravská galerie v Brně. Autory textu jsou zkušení kurátoři. O vydání knihy informovala mluvčí galerie Michaela Paučo.

David Zábranský.

David Zábranský: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Spisovatel David Zábranský má na kontě čtyři romány a několik novel. Za knížku Slabost pro každou jinou pláž získal ocenění objev roku Magnesie Litery. Praha je jeho rodným městem a lásku k ní vyjadřuje i prostřednictvím vlastní občanské angažovanosti. Například vyjadřoval podporu Iniciativě pro Invalidovnu nebo se zasazoval proti zbourání Libeňského mostu.

Výtvarnice Lucie Seifertová

Knihy dělám tak, aby nikoho ani nenapadlo, že se vzdělává

Rakovník – Setkání žáků škol s autorkou knih a knižních ilustrací Lucií Seifertovou doprovodilo výstavu knižních ilustrací v roubence Lechnýřovna. Pokud na ni zavítáte, nechte se vtáhnout do naší historie prostřednictvím společenské interaktivní hry. Pokrývá celou plochu roubenky a provede vás našimi dějinami od lovců mamutů do současnosti. Jak hra vznikala a mnoho dalších věcí prozradila Lucie Seifertová v rozhovoru.

Petr Nikl.

Petr Nikl: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Petr Nikl patří k nejvšestrannějším českým umělcům současnosti. Začínal sice jako výtvarník, postupně se ale výrazněji rozkročil a začal se věnovat i jiným kulturním oblastem. Za svou knihu Záhádky dokonce před osmi lety získal Magnesii Literu v kategorii Kniha roku. Kromě toho se věnuje také fotografii, hudbě i divadlu. Velké úspěchy sklidil Petr Nikl se svou hravě pojatou výstavou Play. Jeho výtvarná díla si lidé mohli naposledy prohlédnout v Galerii Václava Špály.

Lichožrouti

Jak nezůstat lichý

Otázka, kam mizí naše ponožky, je zodpovězena. V tlamičkách podezřelých individuí, jež obývají naše příbytky. Dosvědčuje to půvabný animák Galiny Miklínové Lichožrouti, jenž teď vstupuje do kin.

Ilustrační foto

Týden knihoven: Amnestie, registrace zdarma i řada soutěží

Karlovy Vary - Nejrůznější akce pro stávající i nové čtenáře naplánovala na Týden knihoven, který začal v pondělí a potrvá do soboty, karlovarská krajská knihovna. Ta se do této celostátní knihovnické akce zapojuje pravidelně každý rok. A každý rok připravuje zajímavé akce nad rámec běžného dění.

Knihovna. Ilustrační foto.

Začíná Týden knihoven, propaguje čtenářství a veřejné služby

Praha - Veřejné knihovny po celé zemi se ode dneška zapojují do kampaně na podporu čtenářství a propagace svých služeb. Tradiční Týden knihoven se koná podvacáté, letos s mottem Braňte knihu! Jednou z hlavních aktivit Týdne knihoven bude Maraton čtení. Čtenáři a návštěvníci knihoven se na něm budou moci setkat s autory, jejichž díla byla v minulosti oceněna nebo nominována do soutěže Magnesia Litera.

Dokumentaristka Helena Třeštíková.

Své dokumenty uvedou do kin Helena Třeštíková i Martin Ryšavý

Praha - Dokumentaristka Helena Třeštíková v návaznosti na svůj projekt Manželské etudy natáčený takzvanou časosběrnou metodou pokračuje ve sledování jedné z dvojic – rodiny Strnadových. Loni v zahraničí zaujala snímkem Mallory uvedeným na festivalech; má šanci být nominován na evropské filmové ceny, ale filmařka to nechce zakřiknout.

Petr Nikl jako Bílý trpaslík na zámku předvedl naprostou improvizaci plnou světel, hlasů, zvuků, zpěvu, masek a divných předmětů. Když ve finále začal v kapli rozhazovat pohybující se brouky, děti už to nevydržely a vběhly k němu na scénu.

Na rudoltickém zámku Petr Nikl vypustil brouky

/FOTOGALERIE/ Slezské Rudoltice - místo múz a umění je název výstavy, která na zámku prezentuje díla známých umělců. Na vernisážovou performanci Petra Nikla účastníci jen tak nezapomenou.

Robert Fulghum

Třinec: přijede uznávaný autor Robert Fulghum

Do třinecké knihovny zavítá tento týden známý americký spisovatel Robert Fulghum, autor knih Drž mě pevně a miluj mě zlehka nebo Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce.

V Náchodě poprvé ocenili podnikatele roku 2015.

V Náchodě ocenili úspěšné podnikatele

Náchodsko - V Náchodě zřejmě vznikla nová tradice, při které se budou oceňovat úspěšní podnikatelé. Předávání cen Podnikatel roku 2015 se poprvé uskutečnilo v pátek a mezi oceněnými byly firmy a společnosti ANTEX Jiří Ansorge, SAVAGE COMPANY, BOHEMIA Trafo a VEBA. Cenu starosty města Náchoda si odnesla společnost CDS Náchod.

Spisovatel Robert Fulghum v Brně.

Jablečné lázně navštíví Fulghum

Jablonec n. N. - Letošní program v Městských lázních odstartuje 29. dubna projekt LiStOVáNí. Do Jablonce v rámci něj přijede Marie Doležalová nebo Robert Fulghum.

Aňa Geislerová.

Věci kolem tak neprožívám, říká Aňa Geislerová

Praha - Téměř sedm desítek rolí v celovečerních filmech, televizních snímcích a seriálech má na kontě oblíbená herečka Aňa Geislerová. Získala za ně devět nominací na České lvy, z nichž pět úspěšně proměnila. Loni získala i hereckou cenu na setkání filmařů v Irsku. Koncem loňského roku se atraktivní rusovláska objevila v dosud neznámé roli, a to jako spisovatelka, když vydala své deníkové zápisky. Za knihu s názvem P.S. převzala začátkem tohoto měsíce v rámci ocenění Magnesia Litera Cenu čtenářů.

Spisovatelka Daniela Hodrová získala 5. dubna v Praze hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera. Její román Točité věty se stal Knihou roku 2016.

Vítězka Magnesie Daniela Hodrová: Stačí vše prožívat a psát

Praha /ROZHOVOR/ – Točité věty. To je Kniha roku, kterou včera večer slavnostně představila porota cen Magnesia Litera spolu s dalšími oceněnými na Nové scéně Národního divadla. Její autorkou je Daniela Hodrová, zkušená literární teoretička a spisovatelka, jež má na kontě už Státní cenu za literaturu a Cenu Franze Kafky. V textu psaném takřka v básnických obrazech, který sama charakterizuje jako román-zpověď (vydalo Malvern) oživuje sny, ženské přátelství, postavy z historie, životní paralely.