Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Na Soláň se sjeli řemeslníci

Karolinka – Vánoční atmosféra ovládla v sobotu Zvonici Soláň. V jejích prostorách voněl vánoční punč, perníčky a zazněly také vánoční písně.

OBRAZEM: Na Soláň se sjeli řemeslníci

Karolinka /FOTOGALERIE/ – Vánoční atmosféra ovládla v sobotu Zvonici Soláň. V jejích prostorách voněl vánoční punč, perníčky a zazněly také vánoční písně.

Pekaři mají napilno

Děčínsko – Stále více lidí si cukroví objednává, běžně kupují okolo dvou kil, ale najdou se i tací, kteří koupí sedm či deset kilo vánočního pečiva.

Rybář: O Vánocích je nejlepší smažený kapr

Chrudim – /ROZHOVOR, FOTO/ V ulicích měst se začnou v nadcházejících hodinách objevovat kádě s vánočními kapry. Mezi prodejci nebude chybět Jiří Pilař z Lukavice, kterého jsme požádali o rozhovor.

Piškvorkáři bojovali, na výhru to nestačilo

Hostinné – Piškvorkáři z místního gymnázia bojovali koncem týdne v brněnském finále studentské soutěže v piškvorkách. Její druhý ročník pořádalo i letos Občanské sdružení Student Cyber Games.

Piškvorky? Složité stejně jako šachy

Brno - Místo pozdravu se zeptají, zda má člověk raději křížek nebo kolečko. Jejich rozhovory jsou prošpikovány neznámou hantýrkou. Profesionální hráči ale piškvorky pod školní lavicí nehrají.

Ať žije silvestr a Nový rok 2010

Rok se s rokem sešel a opět jsou před námi oslavy silvestra a Nového roku. Každý, kdo se rozhodne pořádat silvestrovskou party, nemá touhu stát celý večer u plotny nebo běhat kolem hostů. V tento rozverný den se chceme hlavně bavit. A všichni!

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Sladká tečka za vánoční hostinou

Linecká kolečka, kokosové cukroví tlačené strojkem nebo vosí hnízda jsou klasikou, která nezklame. Skoro jsme ale zapomněli, jaké dobroty se dají dělat z včelího medu nebo ze zázvoru. Zkuste s námi „trochu jiné pečení“.

Ryba na vánoční stůl: slavnostně a netradičně

K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.

Kde nakoupíte potraviny nejlevněji

Kutná Hora - Cenové srovnání deseti základních potravin, které jsme učinili v pátek dopoledne ve čtyřech kutnohorských obchodech. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším nákupem je tentokráttřiadvacet korun.

ROZHOVOR: Těsto na perníčky vydrží i několik let

Příbram - Za svůj stolek v hornickém domku na Březových Horách v Příbrami nyní každý den sedává žena, která dělá snad tu nejvoňavější práci na světě. Nataša Roušalová je perníkářkou. Duší už prý od dítěte, ale na živnostenský list až pár let po převratu. Trošku jsme ji při práci vyzpovídali, a to hlavně proto, aby maminkám vymluvila obavy z nepovedené polevy nebo z práce s perníkovým těstem.

Předvánoční relax: Pečeme zdravé cukroví

Vánoce u nás doma voněly medvědími tlapičkami a vánočkami, pečenými přesně podle Marie Janků Sandtnerové. S přibývajícími léty, kilogramy a sílící osvětou jsem se ale přesvědčila, že na světě je i výborné cukroví k lidskému organismu daleko šetrnější.

Před chřipkou ochrání polévky!

Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.

Restaurace v hotelu Godula láká na příznivé ceny

Komorní Lhotka – Hotel Godula je situován v centru Komorní Lhotky. Přízemí zaujímá restaurace. Interiér je rozdělen na dvě části, první je hospoda, jejíž stěny zdobí obrazy a fotografie s motivy z minulosti obce. Ve druhé menší je nekuřácká jídelna s několika obrazy s pouštními výjevy, sedí se v několika oddělených boxech.

Suchý připomene půlstoletí Semaforu

Nový Jičín – Také novojičínské Beskydské divadlo si připomene výročí padesáti let existence. Půlstoletí od své první sezóny u nás soubor Jiřího Suchého oslaví hrou Šlitr s námi a zlý pryč. V kabaretním představení se kromě Suchého a Molavcové objeví i řada dalších známých osobností.

Kde nakoupíte potraviny nejlevněji

Kutná Hora - Cenové srovnání deseti základních potravin, které jsme učinili v pátek dopoledne ve čtyřech kutnohorských obchodech. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším nákupem je tentokráttéměř dvacet pětkorun.

Kde nakoupíte potraviny nejlevněji

Kutná Hora - Cenové srovnání deseti základních potravin, které jsme učinili v pátek dopoledne ve čtyřech kutnohorských obchodech. Rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším nákupem je tentokrát devětatřicet korun.

Na favority vyzrála jen Buková

Slaný - Překvapivá jízda Rozdělova v B skupině futsalové okresní soutěže II. třídy pokračovala, získal další čtyři body a nadále je první. Vyplatilo se mu angažmá dvou mladíků Červeného a J. Švambery, kteří se zásadním způsobem podílí na úspěchu týmu.

Na favority vyzrála jen Buková

Slaný - Překvapivá jízda Rozdělova v B skupině futsalové okresní soutěže II. třídy Kladenska pokračovala. Získal další čtyři body a nadále je první. Vyplatilo se mu angažmá dvou mladíků Červeného a J. Švambery, kteří se zásadním způsobem podílí na úspěchu týmu.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Rybí polévka, bramborový salát a obalovaný kapr – to je tradiční představa svátečního štědrovečerního menu. Slavnostní stůl si žádá slavnostní pokrm. Možností je ale více.

Ilustrační foto

Sladké vánoční pečení

Na štědrovečerní stůl patří cukroví. Jeho pečení patří k tradičním předvánočním činostem. Hospodyňky se pak jedna před druhou chlubí počtem druhů či dokonalostí tvarů. A byt voní vanilkou, citronovou kůrou, kokosem…

Hlasité volání zoufalého hladovce

Chtělo by se věřit, že v době, kdy každé zelené prostranství alespoň na dohled od měst a dnes už i vesnic obsadí „ty gigantické megakomplexy, které vyzývají nanejvýš k tomu, aby se v nich člověk oběsil na multiprovaze“ (jak všechny ty super–, hyper– a megamarkety označil Václav Havel), nás už nic nezaskočí.

Máslo je škodlivější než ztužené margaríny

Praha – Takzvané špatné tuky, které způsobují vážná onemocnění srdce, konečně téměř úplně zmizely z margarínů. Nadále se však používají v trvanlivém pečivu, šlehačkách ve spreji, zmrzlinách a dalších, především plnotučných mléčných výrobcích.