Venku svítí sluníčko, všude kolem svěží zeleň, rozkvetlé stromy i květiny a vám je přesto mizerně? Cítíte se unavení, vyčerpaní a máte chuť zalézt zpátky do postele, místo abyste radostně vyrazili někam na výlet? Nejste v tom sami. Jarní únavou a vyčerpáním organismu po zimě trpí hodně lidí. Způsobů, jak vrátit ztracenou vitalitu, je celá řada. Pomoct vám s tím mohou i úplně obyčejné ovesné vločky, které máte ve spíži. Přečtěte si, co obsahují a proč byste je měli právě na jaře zařadit do svého jídelníčku.
Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle na plechu. Jak si buchtu z nekynoucího těsta upéct, radí foodlogerka Markéta Chovancová, která je známá jako Markéta v troubě.
Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
/FOTO, VIDEO/ Pověst praví, že recept na křehké trubičky z jemné oplatky potřené máslem a medem a sypané cukrem, skořicí a ořechy přivezl do Hořic v Podkrkonoší cukrář císaře Napoleona. Hořické trubičky se dokonce staly jedním z 24 výrobků, které získaly od EU chráněné zeměpisné označení. Reportérka Jičínského deníku se vydala do provozovny, kde tato legendární pochoutka vzniká. Víte, že každou trubičku mají cukrářky v procesu výroby v ruce až sedmkrát?
Byl prvním poválečným vozem slavné francouzské automobilky. Brzy po svém představení na autosalonu 1946 se Renault 4CV stal velice populárním. Vydobyl si také prvenství v podobě francouzského vozu s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa. Ve Francii mu říkali „hrouda másla“ u nás dostal přezdívku „želvička“.
Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?
Na máslo nejsou peníze? Tak ho nahradíme nečím jiným. Tak uvažoval jeden z Napoleonů ve Francii během 19. století. A vznikl margarín. Cesta k tomu, jak tuto máslovou náhražku známe dnes byla zajímavá a dlouhá. Ponořme se společně do tajemství margarínu coby "másla pro chudé".
Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
Už přes deset let vyrábí Barbora Klecandová produkty ze smrkové pryskyřice pod značkou Smolenka. Kdybychom se ale chtěli dostat na začátek příběhu výroby kosmetických produktů ze smrkové pryskyřice, museli bychom podle ní do 19. století, kdy s výrobou v jejich rodině na jihu Čech začali. Recept se u nich totiž předává z pokolení na pokolení.
Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?
Plněné ořechy jsou křehké a voňavé cukroví s lahodným krémem. Patří k těm pracnějším vánočním dobrotám, ale výsledek je fantastický. Cukroví můžete upéct také podle videoreceptu pekaře Josefa Maršálka.
Skromné a snadné vánoční cukroví voní hřejivým zimním kořením. Madlenky upečete za chvilku. Skvěle se hodí k čaji i ke kávě. Tento recept je vhodný i pro ty, co kvůli alergii nemohou jíst cukroví s ořechy. Jak udělat madlenky bez ořechů? A jak bez ořechů připravit vanilkové rohlíčky?
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
Hledáte inspiraci na vánoční pečení? Zkuste k letos k oblíbeným druhům přidat Masarykovo cukroví. Je na přípravu docela jednoduché a chutná už několik generací.
Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Znáte žabí huby nebo ťupičky? Jestli hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si pochutná úplně každý.
Medvědí pracny jsou vánočním cukrovím, které má hned dvě výhody. Tou první je samozřejmě skvělá chuť a tou druhou je jejich snadná příprava. S plněním těsta do formiček navíc rády pomohou i děti. Medvědí pracny byste měli začít péct už nyní, aby se do Vánoc stihly dobře odležet a zkřehnout.
Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?
O málokterém vánočním cukroví se dá říct, že obsahuje léčivé ingredience. Staročeské zázvorky ale, jak už jejich název napovídá, obsahují zdraví prospěšný zázvor. Jaký je recept na nadýchané zázvorky?
Kristína Nemčková vyhrála oblíbenou kuchařskou show MasterChef, když jí bylo teprve sedmnáct let. Pro časopis Gurmet se podělila o recept Vepřové na houbách s tarhoňou. Tarhoňa je těstovina, která se u nás těší čím dál větší oblibě.
Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.
Svatomartinské rohlíčky nebo také Martinské rohlíčky patří k lahodným pochoutkám, které se pečou zejména na svatého Martina. Nemusíte se bát, že je nezvládnete. O recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky, které zvládnete jednoduše a rychle, se podělila foodblogerka Markéta Chovancová znamá jako Markéta v troubě.
Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Je to ten nejobyčejnější olej. Nebývá mezi lidmi nijak oslavovaný. Je spíše přehlížený – na rozdíl od olivového oleje, nebo oleje slunečnicového, který je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě více oblíbený. Řeč je o opomíjeném řepkovém oleji. Je opravdu slunečnicový olej lepší než řepkový? A na co je dobrý řepkový olej? Možná budete překvapeni, jak a čím dokáže řepkový olej prospět vašemu zdraví.
Do zrcadla času v Archeoskanzenu Modrá mohlo při 20. ročníku Dne medu a medoviny, konané o poslední srpnové sobotě, nahlédnout na osm stovek lidí z různých koutů Česka a Slovenska. Duchovním otcem akce, která je spojena s medem a medovinou, archeologickým skanzenem, jenž představuje ideální podobu slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, je správce Lubomír Sláma.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin.
Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.
Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová.
Operní dort - jeho jednoduchá, ale luxusní chuť se báječně hodí nejen k pěknému divadelnímu představení nebo právě k opeře. Návštěvu jím naprosto ohromíte. Recept na Operní dort využívá efekt rolování. Podívejte se na recept, který najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.
Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.