Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Policie ČR. Ilustrační foto.

Slovák z Prahy čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku

Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dnes to uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až 15 let vězení.

Lidé a roboti - ilustrační foto

Člověk versus robot. Japonští farmáři nedají na lidskou pracovní sílu dopustit

Ačkoliv je Japonsko jednou z nejrozvinutějších zemí, co se týče procesu robotizace, i zde existují odvětví, kde zůstávají lidé nenahraditelní. Alespoň tedy prozatím. Díky pozměněným zákonům se farmářům ze země vycházejícího slunce daleko více vyplatí najmout levnou pracovní sílu ze zahraničí než investovat do moderních zautomatizovaných pomocníků.

Petr Mikolanda.

Fotbalisty Táborska se pokusí dovést za záchranou kouč Petr Mikolanda

Druholigový fotbalový tým FC MAS Táborsko má ode dneška nového trenéra. Po nedávném odvolání Kamila Tobiáše podepsal v pátek smlouvu s předposledním týmem Fortuna národní ligy Petr Mikolanda. Jeho asistentem bude zkušený Jan Kmoch, který s ním na podzim působil na lavičce Viktorie Žižkov.

Vánoční besídka v Krtečku.

Krteček měl vánoční besídku

Písek - Do Krtečka přišel Ježíšek. Děti si pro něj připravily pásmo vánočních písniček, říkadel a také krátký příběh o zvířátkách, která chtěla pomáhat Ježíškovi.

Závod SP v biatlonu ve sprintu na 10 km mužů v Novém Městě na Moravě. Michal Krčmář.

OBRAZEM: Biatlonový start na Vysočině: Češi ve sprintu nezářili

Vysočina - Krátce po doběhu mrkl v aréně na výsledky a řekl: „Můj výsledek neurazí, ale ani nenadchne.“ Tahle slova šla z úst nejlepšího českého biatlonisty Michala Krčmáře. Docela trefné: dnešní sprint v Novém Městě na Moravě nepřinesl fanouškům kýženou radost.

Recept na vánočku od pekařky a cukrářky Resortu Valachy Pavly Stoklasové.

Jak upéct vánočku? Zkuste recept pekařky z Valašska

Vánočka je jedním ze symbolů Vánoc a nechybí o svátcích snad na žádném jídelním stole. Pokud ji nechcete stále jen kupovat a chtěli byste si ji upéct sami, můžete to vyzkoušet podle návodu odborníka z nejpovolanějších – pekařky a cukrářky Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích Pavly Stoklasové.

Ilustrační foto.

Desítky školáků tvrdí, že neznají les

Střední Čechy - Jaké dárky budou mít děti pod vánočním stromečkem, má většinou až do poslední chvíle zůstat překvapením - naopak překvapení na talíři by si o štědrovečerní večeři přál asi málokdo. Naznačují to čerstvě zveřejněné výsledky statistiků, kteří do škol přinášejí svůj projekt Minisčítání. A štědrovečerní večeři volili jako jednu z otázek.

Ilustrační fotografie.

Jídlo kradl ve velkém

Tábor – Mladý muž se při krádeži neostýchal. V sobotu 8. prosince navštívil prodejnu potravin na ulici 9. května.

Vánoční cukroví od Leny Janssens a Ludmily Len z Olomouc-Chomoutov.

Nepeču, objednám. Zájem o cukroví na zakázku roste

Cukroví na Vánoce si hospodyňky stále častěji nechávají vyrábět na objednávku. Zájem stoupá každým rokem a letos cukráři-profesionálové i amatéři, kteří pečou na zakázku, už mnohde musejí zájemce odmítat.

Výrobky Cukrárny U Háje

Nemáte čas na pečení? Jednoduchá pomoc, vánoční cukroví si můžete koupit

Bez vanilkových rohlíčků, lineckého nebo pracen by to nebyly ty pravé Vánoce. Ale pečení cukroví chce svůj čas, a i když si mnozí z nás naplánují na dobu adventu řadu klidných a příjemných činností, času se na všechny nedostává. Pokud ho tedy na pečení nevyšetříte, můžete si cukroví objednat. Takovou možnost nabízí spousta cukráren a pekáren.  

Jaroslav Budiš se svou knihou Historie Adamova a jeho strojíren v obraze.

Munici vozili na žebřiňácích. Historii Adamova a strojíren ukáže obrazová kniha

Adamov - Fotografie, kresby, mapy, dobové listiny nebo pohlednice. Přes šest stovek unikátních obrázků, z nichž velká část nebyla nikdy publikována. To vše nabídne první díl knihy Jaroslava Budiše Historie Adamova a jeho strojíren v obrazech. Ke čtenářům se dostane v polovině prosince. Na více než třech stech stranách přiblíží historii města a jeho okolí.

Ilustrační foto.

Laktóza. Mléčný cukr, který člověka doslova prožene

/S ROZHOVOREM/ Mléko je nebezpečnou potravinou. Může vám přivodit křeče, nadýmání, průjem, u menších dětí dokonce i dehydrataci. Vědět tedy jak s ní zacházet se vyplatí. V Česku trpí laktózovou intolerancí zhruba jeden z deseti lidí. Některé národy a rasy mléčný cukr dokonce netolerují vůbec.

Aloe vera

Aloe vera hojí popáleniny, s vnitřním užíváním ale opatrně

Název aloe vera známe především z kosmetického průmyslu. Jde o sukulentní rostlinu, jejíž dužnaté listy obsahují gel plný cenných látek působících blahodárně nejen na pleť, ale také třeba na trávení. Přesto jeho konzumaci raději předem zkonzultujte s lékařem.

FC Rokycany - SK Petřín Plzeň 6:1

FC Rokycany porazily Petřín

Po vyrovnané první půli, ve které padl jen jeden gól, jehož autorem byl ve 21. minutě Janota, našli po přestávce domácí recept na soupeře z Petřína.

Ilustrační foto

Památky už žijí atmosférou Vánoc

Střední Čechy – Skutečný advent sice začíná až o prvním víkendu v prosinci, aktuální doporučení Středočeské centrály cestovního ruchu však ukazuje, že plné předvánoční atmosféry mohou být už plány na nadcházející volné dny.

Zdobení cukroví. Ilustrační foto.

Vánoce bez cukroví? Suroviny opět zdražují

Jižní Morava - Vánoce bez cukroví? Pro mnohé nepředstavitelné. Perníčky a linecké jsou na jižní Moravě s tímto obdobím pevně spjaté. „Často peču pro celou rodinu,“ řekla důchodkyně Helena Cáhlíková. Lidé se ale musí smířit s tím, že se cena surovin před Vánocemi vždy zvyšuje.

Řezník, který se ovšem v mládí vyučil na zedníka a po zabijačkách už dnes jezdí jen pro zábavu, používá speciální jateční pistoli, která je určená k humánnímu usmrcování bez zbytečných bolestí a stresu.

Správný řezník musí mít dobrou chuť

Jeviněves /FOTOGALERIE/ – Pravá vesnická zabijačka v žádném případě není pro ty, kteří si rádi přispí. Kolotoč se začíná roztáčet už ve čtyři ráno, kdy farmáři připravují necky, trojnožku, na které se prase zavěsí a nesmí chybět vyhřátá teplá místnost, kde budou probíhat ty nejzajímavější a chuťově nejlepší úkony. Řezník Jiří Walter přijíždí už krátce po páté hodině ranní a ve třech kotlích, pod kterými se rozdělal oheň už časně ráno, pomalu vře voda.

Pět tipů, jak udržet byt uklizený až do Vánoc

Generální úklid je jedním z motorů předvánočního stresu. Všude vám radí, začněte už v listopadu a vypracujte si podrobný plán. Ve finále dřete každý víkend až do Vánoc, kdy s hrůzou zjistíte, co rodinka za ten měsíc stihla zase roztahat a ušpinit. Stres je hned zpátky.

Ilustrační foto.

Máselná kauza bobtná

Litomyšl - Kauza krádeže másla v jednom litomyšlském marketu nabývá stále větších rozměrů. Policie zjistila, že ukradených kostek másla nakonec není 124, ale více než dvakrát tolik.

Ilustrační foto.

Máslo bylo drahé, tak ho asi rozkradli

Litomyšl - Krádež 124 kostek másla v jednom zdejším supermarketu řeší policisté. Oznámila jim to po inventuře 59letá zaměstnankyně obchodu, ztráta tak v přepočtu činí skoro 12 tisíc korun.

V pořadí druhý ročník Dne venkova ve žďárském zámku.

Při Dni venkova se lidé učili štípat dřevo nebo stloukat máslo

Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Štípat dřevo, stloukat máslo, vázat povřísla, povozit se na koni, střílet z posedu na terč, lovit ryby a řadu dalších aktivit si mohli vyzkoušet návštěvníci při druhém ročníku Dne venkova, který se uskutečnil v areálu žďárského zámku rodiny Kinských.

Podzimní kuchyně: Sladké hruškové hody

Hrušky právem patří k oblíbeným lahůdkám podzimu. Jejich blahodárné účinky na zdraví a krásu jsou známé už od dob antiky a protože jde o ovoce, jemuž se v našem mírném pásu dobře daří, neměli bychom hledat žádnou výmluvu, proč je nezařadit na svůj podzimní jídelníček.