Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Boj o vánoční dobroty. Cukráři již nyní musí odmítat objednávky

Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.

Prázdniny na farmě byly zážitkem pro malé i velké

Umíte sebrat smetanu, vyrobit tvaroh, podmáslí, syrovátku, sýr nebo dokonce máslo? Pokud ne, naučí vás to na farmě v Nětěchovicích. Stejně jako výpravu z Radomyšle, která se na farmu vydala o podzimních prázdninách.

Zákazníci už se hrnou k cukrářům. Objednávají na Vánoce

Vysočina – Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Obchvat Meziříčí je o krok blíže, geologové zkoumají podloží

Jako nůž máslem proniká dutá hlavice vrtné soupravy mazlavou půdou. Občas narazí na kámen, ale svou drtivou silou ho hravě překoná. Když dosáhne potřebné hloubky, znovu se vynoří a pomocí stlačeného vzduchu vyplivne na zem válec zeminy staré sedmnáct milionů let. Její vzorek vzápětí končí přehledně uložený v dřevěné kazetě.

Poklad na talíři: na kapustu, zelí i fazole se vyplatí počkat

Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Na hradě měli dobroty. Slavili dožínky

Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.  

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.

Medu lízání, košt medovin a másla zaplní skanzen v Modré

Kdyby vám někdo říkal, že včelaření lidi moc neláká, není to tak úplně pravda. Přesvědčit se o tom můžete na 16. ročníku Dne medu a medoviny, který se uskuteční 24. srpna od 10 do 16 hodin v Archeoskanzenu Modrá. Návštěvníkům nabídne, jak jinak, než včelí produkty.

Mrazák musí mít řád. Kvůli kvalitě potravin je potřeba dodržet důležitá pravidla

Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.

Máte ráno trochu času? Teplá snídaně vás nastartuje

Komfort, když ráno nespěcháte a svůj den začnete teplou snídaní, je k nezaplacení. Neodbydete se míchanými vajíčky, ale tentokrát si připravíte dobrotu, po které se naladíte do usměvava hned od rána. A je jedno, jestli je sobota, nebo úterý.