Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Madeta, provoz

Madeta se rozroste. Firma během dvou let postaví sýrárnu za stovky milionů korun

Největší česká mlékárna Madeta chce do dvou let otevřít v Plané nad Lužnicí sýrárnu za stovky milionů korun. Společnosti se loni dařil odbyt másla, prodala ho 7600 tun. V letošním roce plánuje firma poprvé tržby přes šest miliard korun. Informoval o tom generální ředitel Madety Milan Teplý. Firma má asi 1500 zaměstnanců.

Papriky plněné kešu, rýží a čočkou

Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.  

Fotbalisté rezervy SK Rakovník (ve žlutém) jsou v polovině sezony na prvním místě tabulky I.B třídy skupiny A. na jaře budou hájit svůj náskok.

Kouč Weis: S umístěním panuje absolutní spokojenost

Rakovník - Podzimní sezonou prošli nad očekávání dobře, dá se říct, že ji projeli jako horký nůž máslem. V poločase krajské I.B třídy ve skupině A jsou suverénně na prvním místě fotbalisté rezervy rakovnického SK. Ani jednou neokusili hořkost porážky a nasbírali třicet šest bodů. Ztratili tedy jen tři body. Trenér mužstva Zdeněk Weis musí být nadmíru spokojený.

Ilustrační fotografie.

Posvěcená cibule měla chránit před duchy

Cheb – Svátek Tří králů – v tento den se naposledy zapalovaly svíce na vánočním stromku. Až do roku 1691 tímto dnem začínal kalendářní rok, proto byl označován jako „Velký Nový rok“ a předvečer jako „Třetí svatý večer“.

Sendvič s burákovým máslem.

Nečekaný vedlejší efekt. S novými plícemi žena získala i alergii na buráky

Transplantace orgánů jsou mnohdy pro pacienty se závažnými onemocněními jedinou šancí na přežití. Pro 68letou Američanku však nové plíce přinesly naprosto nečekanou komplikaci. Pouhé dva týdny po operaci se u ženy, která nikdy netrpěla alergií na arašídy, projevila po jejím oblíbeném sendviči s burákovým máslem těžká alergická reakce. Jak se ukázalo, alergií na arašídy trpěl muž, od kterého plíce pocházely.

Ivana a Miloš Zemanovi a Monika a Andrej Babišovi v Lánech na novoročním obědě 2019

Zemanovi a Babišovi obědvali v Lánech. Hovořili o rodině i českém exportu

Premiér Andrej Babiš (ANO) s chotí Monikou navštívili v Lánech prezidentský pár Miloše Zemana a jeho manželku Ivanu. Prezident při setkání s premiérem žertoval o velikosti kytic přítomných dam a naznačil, že by si přál, aby Babiš pokračoval v čele kabinetu i po příštích volbách. Po setkání Babiš uvedl, že hovořili o podpoře exportu i o rodinných záležitostech.

Josef Toufar

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Fakultní nemocnice v Ostravě.

Jeden ze zraněných horníků dál zůstává v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný

Dva horníci zranění minulý čtvrtek při výbuchu metanu v podzemí karvinského Dolu ČSM, kteří byli převezeni do ostravské fakultní nemocnice, jsou nadále v péči lékařů a sester. Jeden z nich zůstává i nadále v kritickém stavu, druhý je stabilizovaný. Oproti pátku se situace nezměnila, řekla ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Při neštěstí minulý týden ve čtvrtek zemřelo 13 lidí, z toho 12 Poláků.

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Losování pod vodní hladinou Živé vody obstaral potápěč

Tři sta padesát dětí i dospělých přišlo mezi desátou a šestnáctou hodinou posledního prosincového pátku prozkoumávat tajemný, barevný a mnohotvárný svět sladkovodní botanické expozice Živá voda na Modré. Stalo se tak v rámci tradiční předsilvestrovské akce, letos nesoucí název Zimní oslava mezi rybami.

Lukáš Palyza

Hvězdy ozáří Královku. Basketbalisté se představí při All Star Game

Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.  

Ilustrační foto.

Ohňostroje zabíjejí ptáky, zní protest ornitologů

Střední Čechy – Ne každý se na přivítání nového roku za bouchání petard a vystřelování rachejtlí těší. O stresu domácích mazlíčků informujeme pravidelně. Nyní se ke kritice novoročních ohňostrojů přidali i ochránci přírody, konkrétně ornitologové. Podle nich mají ohňostroje na ptáky katastrofální dopad.

Ilustrační fotografie.

Běžci a cyklisté se vydají 1. ledna na Žďár

Rokycansko – Už 21. ročník Novoročního závodu z Rokycan na Žďár se blíží. Uskuteční se 1. ledna 2019 a v sázce je pro cyklisty a běžce prémie společnosti EKO KOMÍNY ve výši 10 000 korun za překonání traťového rekordu.

Okna operačních sálů Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc zdobí díky výtvarným schopnostem lékařky kliniky Michaely Uhrové rozměrné malby, které zpříjemňují personálu pracovní čas a pacientům dodávají klid.

Lékařka vyzdobila operační sály ORL, krášlí je zentagle malby

Velké plochy zelené barvy až po strop, a ten je v operačních sálech ve starém nemocničním objektu hodně vysoko. Sterilní prostředí, které působilo až stísněným dojmem, se rozhodli na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Olomouc rozveselit, aby byl pobyt v místnosti příjemnější jak pro personál, tak pro pacienty.

Silvestr Divadla Brod

Prožijte Silvestr s Divadlem Brod!

Nevíte kam na Silvestra? V Uherském Brodě si můžete poslední podvečer roku 2018 zpříjemnit kulturou. Místní ochotníci zvou na tradiční Silvestr Divadla Brod.

Ilustrační foto.

Zdražení tepla nebude tak drastické

Strakonice – V minulých dnech se obyvatelé Strakonic zapotili, aniž by otevřeli své kohoutky na radiátorech. Teplárna totiž avizovala zdražení tepla pro rodinné domy na rok 2019 až o 300 korun měsíčně navíc.

Stanice Masarykovy univerzity na Antarktidě

Anktartický výzkum? Na zmrzlý kontinent míří dva týmy z Brna

Brno /FOTOGALERIE/ – Již více než deset let pořádá Masarykova univerzita každou zimu vědeckou expedici na svoji základnu Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse u Antarktického poloostrova. Příští rok se k jižnímu kontinentu nově vydají dvě skupiny vědců. Ta první zamíří k tradičnímu cíli, druhá vyrazí na Nelsonův ostrov, kde bude zjišťovat možnosti rekonstrukce bývalé základny Eco Nelson. „Především se zaměříme na úklid odpadu, který tam vyplavilo moře,“ řekl Pavel Kapler, vedoucí výpravy.

Ilustrační foto.

Modernizují úřad v Dačicích

Dačice - Druhá část modernizace dačického úřadu, která má zlepšit práci úřadu a umožnit nové služby občanům, bude stát přes dva miliony korun.

Starosta Nymburka Tomáš Mach.

Starosta označil nejtěžší úkoly

Nymburk – Na stránkách vítězného hnutí Nymburk s klidem se na Štědrý den dopoledne objevilo zhruba dvouminutové video s krátkým projevem starosty Tomáše Macha, který je lídrem zmíněného hnutí.

Ilustrační foto

Zmizely trámy i lešení

Skuteč – Policisté ve Skutči se zabývají krádeží, ke které došlo v období od 24. prosince do 27. prosince.

Japonská rodina - ilustrační foto

Mít děti v japonském Nagi se vyplatí. Město za ně nabízí peníze i dovolenou

Japonsko svádí boj s ubývajícím počtem svých obyvatel již od sedmdesátých let minulého století. Na místo rodinného života je totiž stále více tamních lidí pohlceno spíše prací. Na výchovu dětí nemají většinou čas, a pokud ano, limitují je peníze. Žít ve velkoměstech typu Tokio či Nagoja, je velice nákladné. Naději nicméně naskýtá venkov, kde jsou místní úřady ochotny dokonce nově příchozím za každé narozené dítě štědře zaplatit.