Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Čtenáři vaří: Jidáše Petry Lacikové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Čtenáři vaří: Jidáše Petry Lacikové

Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Betlémy lákají. Jsou ze dřeva, papíru, ale třeba také z másla či skla

/FOTOGALERIE/ Je to taková vánoční trojice: stromeček, kapr a betlém. Pro hodně lidí by to jinak nebyly ty pravé Vánoce. Zatímco takové ty 'domácí' betlémy jsou povětšinou v menších měřítkách, lidé mohou vyrazit na různá místa, aby se pokochali betlémy velkými, živými, nebo z různých materiálů: dřeva, papíru a nebo třeba také z másla.

Boj o vánoční dobroty. Cukráři již nyní musí odmítat objednávky

Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.

Prázdniny na farmě byly zážitkem pro malé i velké

Umíte sebrat smetanu, vyrobit tvaroh, podmáslí, syrovátku, sýr nebo dokonce máslo? Pokud ne, naučí vás to na farmě v Nětěchovicích. Stejně jako výpravu z Radomyšle, která se na farmu vydala o podzimních prázdninách.

Zákazníci už se hrnou k cukrářům. Objednávají na Vánoce

Vysočina – Řada hospodyněk už si zvykla nechat si vánoční cukroví upéct. Některé výrobny ještě objednávky přijímají, jiné už s nimi končí. Deník oslovil několik cukrářství na Vysočině. Z tohoto malého průzkumu vyplynulo, že se dá kilogram vánočních sladkostí pořídit za 300, ale také až za 640 korun – to pokud je ve zdravé odlehčené verzi. Ne všichni výrobci zdražili. Pokud někdo cenu navýšil, je to o desetikoruny za kilogram.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Obchvat Meziříčí je o krok blíže, geologové zkoumají podloží

Jako nůž máslem proniká dutá hlavice vrtné soupravy mazlavou půdou. Občas narazí na kámen, ale svou drtivou silou ho hravě překoná. Když dosáhne potřebné hloubky, znovu se vynoří a pomocí stlačeného vzduchu vyplivne na zem válec zeminy staré sedmnáct milionů let. Její vzorek vzápětí končí přehledně uložený v dřevěné kazetě.

Poklad na talíři: na kapustu, zelí i fazole se vyplatí počkat

Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.