Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Hotové svatomartinské rohlíčky.

Recept pro každého: Moje snadné svatomartinské rohlíčky zvládnete i vy

Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku. 

Slunečnicový olej je zdravý, na smažení si ale vyberte raději jiný.

Neděláte chybu při výběru oleje? Na řízku si pochutnáte, je ale karcinogenní

Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.

Máslo.

Máslo jako luxus. Vánoční pečení se Chomutovanům prodraží, sledují akce

Překvapení, nechuť a pátrání po slevách. Chomutovany nemile zaskočily rostoucí ceny másla, navíc v čase, kdy se blíží Vánoce a pečení cukroví. Obchody je nabízejí nejčastěji za 65 až 70 korun. Lidé rezignovaně platí, pokukují ale po slevových akcích. Další se rozhodli, že si raději máslo odpustí.

Ceny másla na Ústecku.

Máslo nad zlato. Lidé ho berou hlavně v akci, nákup v Německu se nevyplatí

Hnus, šílenost, drzost, zoufalé pohledy, čekání na akce. Ústečany s blížícími se vánočními svátky nemile překvapily ceny za čtvrtkilovou kostku másla, která napříč ústeckými supermarkety leckdy atakuje i sedmdesátikorunovou hranici. Právě máslo je přitom v předvánočním období jedním z nejžádanějších potřeb mnoha kuchyní. Zjišťovali jsme, kolik za něj aktuálně zaplatí lidé v Ústí nad Labem.

Ceny másla na Ústecku.

Máslo nad zlato. Ústečané jej berou hlavně v akci, nákup v Německu se nevyplatí

/FOTO, VIDEO/ Hnus, šílenost, drzost, zoufalé pohledy, čekání na akce. Ústečany s blížícími se vánočními svátky nemile překvapily ceny za čtvrtkilovou kostku másla, která napříč ústeckými supermarkety leckdy atakuje i sedmdesátikorunovou hranici. Právě máslo je přitom v předvánočním období jedním z nejžádanějších potřeb mnoha kuchyní. Zjišťovali jsme, kolik za něj aktuálně zaplatí lidé v Ústí nad Labem.

Ceny másla v českolipských supermarketech. Billa.

Máslo za 75 korun. Na Českolipsku lidé čekají na akce, regály pak berou útokem

/FOTO, VIDEO/ Cena másla v Česku i Evropě prudce roste, což domácnosti pociťují zejména v období před Vánocemi, kdy je máslo tradičně žádané. Zdražení o desítky procent za poslední měsíce je výrazné a je ovlivněno i sezónními faktory. Jaké jsou hlavní příčiny tohoto nárůstu a co lze očekávat do budoucna?

Za nákupy se vyplatí vyrazit za hranice Česka.

Předvánoční nákupy v Česku, Německu nebo Polsku: Kde seženete zboží nejlevněji

Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.

Za nákupy se vyplatí vyrazit za hranice Česka.

Česko, Německo nebo Polsko? Deník se podíval, kde nejlevněji nakoupíte na Vánoce

/FOTO/ Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.

Ilustrační foto. Máslo.

Za drahé máslo může i horké léto, ceny v Liberci jsou nad republikovým průměrem

V období před Vánoci je máslo jedním z nejkupovanějších artiklů, a to zejména kvůli k jeho nepostradatelnosti pro přípravu spousty druhů vánočního cukroví. Zdá se však, že letos mnohé domácnosti sáhnou při pečení místo másla po jeho náhražkách, byť cukroví ztratí tradiční chuť. Cena másla totiž v posledních měsících setrvale roste a v Libereckém kraji ne dokonce výrazně nad průměrem.

Máslo dále zdražuje, v říjnu vyšlo na 68,8 koruny za kostku.

Zdražování másla? Šedesát korun za kostku je férová cena, tvrdí šéf mlékařů

Podzimní „máselnou krizi“, která před koncem roku často přichází, prožívají letos spotřebitelé obzvlášť těžce. Podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jsou ale vysoké ceny másla nyní namístě. Nabídku másla snižuje menší obsah tuku v mléce dojnic v letních měsících, naopak po něm výrazně roste poptávka. „Pokud je máslo v akcích výrazně levnější, může jít o starší výrobky po zmrazení,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.

Ceny másla letí vzhůru v Čechách i Německu

Ceny másla letí vzhůru v Čechách i Německu. Víme také, kdy zlevní

V období před Vánoci je máslo jedním z nejkupovanějších artiklů, zejména vzhledem k jeho nepostradatelnosti pro přípravu velké části vánočního cukroví. Letos však možná sáhnou nejen domácí kuchařky a cukrářky při pečení k náhražkám másla. Jeho cena totiž v posledních měsících stále stoupá, a řada zákazníků si tak hlídá akce, při kterých nakoupí více kusů a třeba si je zamrazí.

Máslo (200g) v polském obchodě Biedronka v pondělí 21. října 2024.

Zaostřeno na máslo. Bude jen pro bohaté? Ceny stouply i v Polsku

Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.

Máslo (200g) v polském obchodě Biedronka v pondělí 21. října 2024.

Zaostřeno na máslo. Bude jen pro bohaté? Ceny stouply i v sousedním Polsku

Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých navštívených obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.

Máslo (250g) v obchodním domě Kaufland  v pondělí 21. října 2024.

Proč je máslo tak drahé? V Ústí a Třebové je i za 75 korun, lidé vyhlížejí akce

Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Orlickoústecku. Omezili jste kvůli vysokým cenám nákup másla? Hlasujte v anketě.

Máslo opět zdražuje. A co další potraviny?

Cena másla roste. Jiné potraviny ale navzdory slabší sklizni nezdraží

Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.

Nadýchané dýněčky s medovou krustou.

Nejrozkošnější podzimní pochoutka: nadýchané dýněčky s medovou krustou

Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.

Životnost rohlíků je krátká, proto jsou nejlepší čerstvé.

Domácí rohlíky: Jsou nejlepší, zvládnete je snadno a pečou se jen 11 minut

Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!

Cena másla roste. Je ale celá řada možností, jak ho nahradit.

Máslo za 70 korun? Jak ho nahradit, nebo si ho vyrobit doma

S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.

Ovesné vločky mají v kuchyni velký potenciál a hodí se do mnoha jídel. Velmi oblíbené jsou například lívance s ovesnými vločkami

Přejedla se vám ovesná kaše? Dostaňte zdravé vločky do těla jinak

Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění. 

Tenké těsto, čerstvé jahody, tvaroh, cukr, máslo. Kombinace, která neomrzí.

Ovocné knedlíky: Z 5 surovin za 20 minut i složitější verze. Radí foodblogerky

Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.

Tenké těsto, nakyslá rebarbora, rum, rozinky, citronová kůra a sněhová peřinka. Dáte si?

Poslední sklizeň rebarbory před sv. Janem: Nejlepší koláč z ní pekla Sandtnerka

Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.

Slaný koláč s chřestem podle foodblogerky známé jako Markéta v troubě.

Chřest je zdravý. Známá foodblogerka radí, jak ho připravit snadno a chutně

Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.

Stará radnice na rychnovském náměstí, tady žili Rettigovi. V prostorách jejich bytu je dnes muzeum hraček a také malá expozice věnovaná M. D. Rettigové.

Rettigová v Rychnově: Kurzy vaření i ručních prací a za cizomluvy pokuty

Významnou stopu po sobě zanechali manželé Rettigovi v Rychnově nad Kněžnou, kam přišli v roce 1824. Jejich působení ve městě, kde strávili 10 let, popisují historické prameny. Nebyla to jen proslulá Domácí kuchařka, kterou zde v roce 1825 Magdalena Dobromila Rettigová dopsala a do níž vás necháme nahlédnout. Bylo toho více, čím Rettigovi ovlivnili život v Rychnově a možná i na dalších místech Podorlicka.

Ovesné vločky jsou neprávem opomíjenou potravinou.

Bojujete s jarní únavou? S restartem organismu pomůže obyčejná levná obilovina

Venku svítí sluníčko, všude kolem svěží zeleň, rozkvetlé stromy i květiny a vám je přesto mizerně? Cítíte se unavení, vyčerpaní a máte chuť zalézt zpátky do postele, místo abyste radostně vyrazili někam na výlet? Nejste v tom sami. Jarní únavou a vyčerpáním organismu po zimě trpí hodně lidí. Způsobů, jak vrátit ztracenou vitalitu, je celá řada. Pomoct vám s tím mohou i úplně obyčejné ovesné vločky, které máte ve spíži. Přečtěte si, co obsahují a proč byste je měli právě na jaře zařadit do svého jídelníčku.

Malé lesklé kuličky černé čočky připomínají luxusní černý kaviár Beluga.

Čočka, která nenadýmá: prospívá zdravým i nemocným, navíc pomáhá s hubnutím

Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat. 

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Z oblíbené pochoutky Napoleona chloubou Podkrkonoší. Hořické trubičky provází místní od křtů, narozenin a svateb až do konce života.

Jak vzniká v Hořicích pochoutka Napoleona? Naučit se zatočit trubičku trvá týdny

/FOTO, VIDEO/ Pověst praví, že recept na křehké trubičky z jemné oplatky potřené máslem a medem a sypané cukrem, skořicí a ořechy přivezl do Hořic v Podkrkonoší cukrář císaře Napoleona. Hořické trubičky se dokonce staly jedním z 24 výrobků, které získaly od EU chráněné zeměpisné označení. Reportérka Jičínského deníku se vydala do provozovny, kde tato legendární pochoutka vzniká. Víte, že každou trubičku mají cukrářky v procesu výroby v ruce až sedmkrát?

Renault 4CV byl prvním francouzským vozem s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa.

Garážový miláček: proč se Renault 4CV stal želvičkou cest ve Francii i v Česku

Byl prvním poválečným vozem slavné francouzské automobilky. Brzy po svém představení na autosalonu 1946 se Renault 4CV stal velice populárním. Vydobyl si také prvenství v podobě francouzského vozu s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa. Ve Francii mu říkali „hrouda másla“ u nás dostal přezdívku „želvička“.

Mrkvová polévka se zázvorem v chladných dnech zahřeje a bude prevencí před bacily

Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana

Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?