Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.
Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od jedničky na tamním trhu data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od jedničky na tamním trhu data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od tamní jedničky na trhu, s více než třemi tisíci diskontními prodejnami, data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od jedničky na tamním trhu data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Hlavička, sekanice anebo svítek. Pod třemi různými názvy se ukrývá velikonoční nádivka, která by v těchto dnech neměla chybět na žádném svátečním stole. Vyzkoušejte některé z mnoha více či méně tradičních receptů, které nám poslali zejména čtenáři Deníku.
Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.
Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?
Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.
Masopust je nejveselejší svátek roku a slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Namazané, posypané ovocem anebo jen tak samotné. Ať už budete lívance z batátů servírovat jakkoliv, nepochybně zachutnají všem členům domácnosti. Příprava je snadná, tak s chutí do toho.
Všichni mi říkali, že můj vánoční dort chutná jako medovník. Tak vyzkoušejte a posuďte sami. Pekla jsem s máslovou Herou, takže recept funguje s ní i máslem. Záleží na vaší chuti a preferencích.
Perníčky, které nepotřebují čas, a tajné triky, aby změkly, ale přesto voněly kořením a medem, to je svatý grál vánočního pečení. Už nemusíte pátrat, my je pro vás máme. Recept vám přináší časopis Gurmet.
Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda.
Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.
Pro čtyři kilogramy másla si přišel v sobotu odpoledne do supermarketu v brněnském Komárově dvaačtyřicetiletý zákazník. Jedná se o jednu z důležitých přísad na vánoční cukroví. S nákupem však chtěl muž odejít bez zaplacení. "Do nákupní tašky si naskládal hned šestnáct čtvrtkilových kostek a prošel s nimi kolem pokladen. Zvolený postup však nebyl dostatečně mazaný na to, aby jím přelstil ostrahu," sdělil v neděli mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.
Poslední adventní neděle je jednou z mála v Polsku, kdy mají zdejší obchody otevřeno. To platí i pro oblíbené vánoční trhy. Masy Poláků, a u jižních hranic země i Čechů, tuto možnost využijí. Češi s vidinou levných nákupů, Poláci s obavou, že by to mohly být na řadu dalších měsíců poslední nákupy za rozumné ceny. Inflační spirála se v Polsku roztáčí natolik, že zcela vymazává význam nulové sazby DPH, kterou zde vláda zavedla na řadu produktů.
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
/REPORTÁŽ/ Na vánoční pečení se lidé surovinami zásobili už týdny před svátky. Při nákupu potravin hledají domácnosti možnosti úspory víc než dřív. Jak zjistil reportér Deníku v jednom z obchodních řetězců, po kostce másla v megaslevě sáhne téměř každý zákazník.
/VIDEO/ Raketový nárůst cen prakticky veškerého zboží přináší i zvyšující se počet krádeží v obchodech. Prakticky každý den zasahují ochranky, strážníci a policisté v prodejnách. Zloději nejčastěji berou potraviny a drogistické zboží. Případy jsou hlášeny ze všech regionů České republiky. V rámci Moravskoslezského kraje se nejčastěji krade v Ostravě, kde policisté v těchto dnech vyšetřují velkou máslovou krádež.
/VIDEO/ Raketový nárůst cen prakticky veškerého zboží přináší i zvyšující se počet krádeží v obchodech. Prakticky každý den zasahují ochranky, strážníci a policisté v prodejnách. Zloději nejčastěji berou potraviny a drogistické zboží. Případy jsou hlášeny ze všech regionů České republiky. V rámci Moravskoslezského kraje se nejčastěji krade v Ostravě, kde policisté v těchto dnech vyšetřují velkou máslovou krádež.
Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.
Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Plánoval jsem, že upeču medvědí tlapky. Nenašel jsem ale formičky na tlapky a tak se změnily na lepené ořechy. V kuchyni si musíte zkrátka umět poradit.
Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít připravovat vánoční cukroví. Na svátečním stole většinou nechybí tradiční perníčky. Vyzkoušejte tyto měkoučké, slaďoučké a voňavé. Uvnitř potěší džem, na povrchu čokoláda, chutnat ale budou i bez polevy.
Hodí se jen tak ke kávě nebo k čaji, k posezení s přáteli i na vánoční stůl. Linecké koláčky v upravené verzi ocení především ti, kteří se vyhýbají lepku. Chutnat ale budou všem, kteří si oblíbili cukroví s džemem.
Dvacet lidí, z toho 16 dětí, bylo evakuováno včera při obědě ze školní jídelny v Kunčicích nad Labem na Trutnovsku kvůli požáru, který vzplál na plotně kuchyně při rozehřívání másla. Stačilo, aby kuchařka nechala hrnec chvíli bez kontroly. Nikomu se naštěstí nic nestalo a hasiči oheň rychle zlikvidovali, škoda na vybavení kuchyně dosáhla jen 50 tisíc korun.
Langoše s kefírem jsou hotové za pár minut a bez kynutí. Těsto chutná výborně i samotné, případně si ho můžete připravit také nasladko s džemem nebo oříškovým máslem a ovocem.
Liščí maso v zaječí kůži, pivo vařené se starých došků, máslo s příměsí písku, aby víc vážilo. Třinecké muzeum ukazuje, co všechno byli lidé schopni udělat pro to, aby oklamali zákazníka a snadno se dostali k výdělku.
Fronta, strkání, občasné nadávky a předbíhání. Pohoršení a následně velkou diskuzi vyvolalo na sociálních sítích pondělní ranní dění před prodejnou Lidl v Českém Těšíně. Už několik desítek minut před otevřením stála přede dveřmi dlouhá fronta. Důvod? Akce!
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Připravte pro vaše děti tuhle sladkou, ale zdravou dobrotu. Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Příprava není náročná. Výsledkem bude menší verze tradičního dezertu, který je lahodný a zároveň nasytí. Dobrou chuť!
Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Uprchlíci, nedostatek materiálu, odstávky provozu ve fabrikách, zdražování i cesty za levnějším zbožím za hranice. To všechno už tu bylo, se stejnými problémy se potýkali i naši předci před sto lety. Podívejte se.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Uprchlíci, nedostatek materiálu, odstávky provozu ve fabrikách, zdražování i cesty za levnějším zbožím za hranice. To všechno už tu bylo, se stejnými problémy se potýkali i naši předci před sto lety. Podívejte se.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Černou čočku jsem poznala nedávno a od té doby tu naši klasickou nevařím s výjimkou polévky, tam je nenahraditelná. Baví mne, že má beluga drobná černá zrníčka, která vypadají jako kaviár, a má dvě skvělé vlastnosti: nenamáčí se a nenadýmá. Za nějakých třicet korun se nají čtyřčlenná rodina, a to už stojí za zamyšlení.
Šárka Erb Škachová, autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, a foodblogerka z houbových úlovku peče například staročeský hubník. Ale ne jen tak obyčejně na plech. "Když ho peču ve tvaru věnce, chvilku zdobí stůl, ale pak se s chutí sní," říká. Děkujeme Šárce Erb Škachové za recept.