Svatomartinské rohlíčky patří k oblíbeným pochoutkám, které se pečou zejména v listopadu na svatého Martina. Měla jsem trochu strach, že budou hodně složité. Pak jsem ale objevila skvělou variantu. Tyto nekynuté svatomartinské rohlíčky jsou snadné a zvládnete je i v případě, že nemáte s pečením velké zkušenosti. Určitě si je oblíbíte a na lahodné pohoštění se budou hodit i kdykoliv během roku.
Máslo se stalo pro Čechy luxusním zbožím. Jeho cena stoupá, v současné době platí kupující za čtvrt kila v průměru téměř 70 korun. Zákazníci na Tachovsku mohou ušetřit, jen když si máslo koupí ve slevových akcích.
Zoufalost, drzost, zklamání. Takové pocity zažívají lidé na Berounsku při pohledu na cenu másla, která před Vánoci vzrostla o desítky korun. Deník porovnal ceny za kostku másla na Berounsku.
Smažené řízky, obalovaný sýr, bramboráky nebo hranolky patří k jídlům, která zkrátka milujeme. Když na talíři leží čerstvý, šťavnatý a do zlatova vypečený řízek, mnohdy neřešíme, na čem se vlastně smažil. A to je chyba. Některé oleje, včetně běžně používaného slunečnicového oleje, jsou totiž na smažení nevhodné. Při přepalování vznikají karcinogenní látky a hrozí rakovina i nemoci srdce.
Máslo se stalo pro Čechy luxusním zbožím. Jeho cena stoupá, v současné době platí zákazníci za čtvrt kila téměř 70 korun. Zákazníci na Rokycansku mohou ušetřit, jen když si máslo koupí ve slevových akcích.
Koupit vánoční cukroví je na Hradecku možné v řadě cukráren či kaváren. Největší výběr je přitom v Hradci Králové. Kilový balíček často zahrnuje dvanáct druhů cukroví a jeho cena většinou přesahuje tisíc korun. Podívejte se na 5 tipů, kde cukroví pořídit.
Pekařka a cukrářka Marcela Soukupová ze Zadní Třebaně, která získala cenu Regionální potravina Středočeského kraje 2024 za malé vázané tvarohové koláčky, si přichystala na podzim novinku v podobě dýňového koláče s mandlemi. A Deníku prozradila recept.
Téměř sedmdesát korun musí v momentální chvíli zaplatit čeští nakupující za čtvrt kila másla. Podobně vysoká cena jako dnes byla také ke konci roku 2017 nebo na podzim roku 2022. Jak se proměňovala cena másla a zda bude i nadále stoupat, zjišťovala datová redakce Deníku.
Podstatnou část tvorby naší redakce tvoří videa, a i mezi vámi čtenáři se těší veliké oblibě. Jaká vás zaujala nejvíce v měsíci říjnu? Podívejte se sami.
Překvapení, nechuť a pátrání po slevách. Chomutovany nemile zaskočily rostoucí ceny másla, navíc v čase, kdy se blíží Vánoce a pečení cukroví. Obchody je nabízejí nejčastěji za 65 až 70 korun. Lidé rezignovaně platí, pokukují ale po slevových akcích. Další se rozhodli, že si raději máslo odpustí.
Hnus, šílenost, drzost, zoufalé pohledy, čekání na akce. Ústečany s blížícími se vánočními svátky nemile překvapily ceny za čtvrtkilovou kostku másla, která napříč ústeckými supermarkety leckdy atakuje i sedmdesátikorunovou hranici. Právě máslo je přitom v předvánočním období jedním z nejžádanějších potřeb mnoha kuchyní. Zjišťovali jsme, kolik za něj aktuálně zaplatí lidé v Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ Hnus, šílenost, drzost, zoufalé pohledy, čekání na akce. Ústečany s blížícími se vánočními svátky nemile překvapily ceny za čtvrtkilovou kostku másla, která napříč ústeckými supermarkety leckdy atakuje i sedmdesátikorunovou hranici. Právě máslo je přitom v předvánočním období jedním z nejžádanějších potřeb mnoha kuchyní. Zjišťovali jsme, kolik za něj aktuálně zaplatí lidé v Ústí nad Labem.
/FOTO, VIDEO/ Cena másla v Česku i Evropě prudce roste, což domácnosti pociťují zejména v období před Vánocemi, kdy je máslo tradičně žádané. Zdražení o desítky procent za poslední měsíce je výrazné a je ovlivněno i sezónními faktory. Jaké jsou hlavní příčiny tohoto nárůstu a co lze očekávat do budoucna?
Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.
/FOTO/ Spotřeba másla, cukru nebo mouky v příštích týdnech výrazně vzroste. V českých domácnostech totiž pojedou na plno trouby chystající vánoční cukroví. Jako každý rok i letos do jeho ceny výrazně promluví ceny jednotlivých komodit. Obzvláště ceny másla v posledních týdnech raketově rostou. Deník navštívil tři obchody ve třech zemích, aby porovnal jednotlivé ceny másla, cukru a mouky.
V období před Vánoci je máslo jedním z nejkupovanějších artiklů, a to zejména kvůli k jeho nepostradatelnosti pro přípravu spousty druhů vánočního cukroví. Zdá se však, že letos mnohé domácnosti sáhnou při pečení místo másla po jeho náhražkách, byť cukroví ztratí tradiční chuť. Cena másla totiž v posledních měsících setrvale roste a v Libereckém kraji ne dokonce výrazně nad průměrem.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Lounsku a Žatecku.
Podzimní „máselnou krizi“, která před koncem roku často přichází, prožívají letos spotřebitelé obzvlášť těžce. Podle předsedy představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka jsou ale vysoké ceny másla nyní namístě. Nabídku másla snižuje menší obsah tuku v mléce dojnic v letních měsících, naopak po něm výrazně roste poptávka. „Pokud je máslo v akcích výrazně levnější, může jít o starší výrobky po zmrazení,“ uvedl v rozhovoru pro Deník.
V období před Vánoci je máslo jedním z nejkupovanějších artiklů, zejména vzhledem k jeho nepostradatelnosti pro přípravu velké části vánočního cukroví. Letos však možná sáhnou nejen domácí kuchařky a cukrářky při pečení k náhražkám másla. Jeho cena totiž v posledních měsících stále stoupá, a řada zákazníků si tak hlídá akce, při kterých nakoupí více kusů a třeba si je zamrazí.
Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.
Zbývají dva měsíce do Vánoc a hospodyňky, které chystají těsta na domácí cukroví z poctivého másla, se začínají děsit jeho stále stoupající ceny. Čtvrtkilové balení se momentálně blíží k sedmdesáti korunám, v některých navštívených obchodech už do této cifry chybí jen deset haléřů. Za hubičku už není ani v sousedním Polsku. Podívejte se na aktuální ceny.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Trutnovsku.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Orlickoústecku. Omezili jste kvůli vysokým cenám nákup másla? Hlasujte v anketě.
Cože? Tolik? Počkám si na akci… Tato slova se v těchto dnech honí hlavou nejednomu nakupujícímu při pohledu na cenovku u čtvrtkilové kostky másla. A to víceméně bez ohledu na market, do kterého zavítal. Zjišťovali jsme, na kolik aktuálně přijde máslo na Teplicku.
Nemůžete si pomoct: zase jste šli na houby, ale máte už dost bramboraček, řízečků nebo smaženic. Co by si z hub připravil známý českobudějovický kuchař Jan Krob z Fine Food Academy? Máme pro vás recepty.
Oproti období před dvěma lety, kdy kvůli skokovému růstu ceny energií v důsledku ruské války na Ukrajině výrazně podražily také potraviny, je letos situace příznivější. A to navzdory tomu, že zemědělci hlásí výrazně horší sezonu, než bývá zvykem. Důvodem byly časté výkyvy počasí. Přesto se některé položky nyní zákazníkům v obchodě výrazně prodraží. Jde zejména o máslo.
Malé dobrotky ve tvaru dýně jsou prostě okouzlující. Těsto doopravdy obsahuje dýňovou dužinu. Proto je výsledná pochoutka ještě více lákavá v době podzimní sklizně a blížícího se Halloweenu. Foodblogerka Markéta Chovancová radí, jak si malé nadýchané dýněčky s medovou krustou snadno připravit.
Rohlík sice není právě synonymem pro zdravou výživu, ale o to víc umí potěšit naše chuťové buňky. Musí být voňavý, na povrchu křupavý a uvnitř nadýchaný. To se pak stává skvělým doplňkem pro dobrou paštiku či oblíbenou pomazánku, můžeme jej přikusovat ke gulášové polévce či k salátu, nebo jej jen tak máznout máslem a domácí marmeládou. Životnost rohlíku je krátká, proto je nejlepší čerstvý. Pokud si pro něj jdeme do obchodu, může nás čekat zklamání z nevábných produktů zvaných gumáky. Není však problém upéct si rohlíky doma. Domácí jsou totiž nejlepší!
S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
Ovesné vločky jsou jedním z hlavních představitelů toho, čemu se říká zdravá výživa. Jejich pravidelná konzumace je pro člověka velmi prospěšná, ale přiznejme si: i když si ovesné kaše zpestřujeme nejrůznějšími způsoby, občas už se nám zajídají. Ovesné vločky však mají v kuchyni velký potenciál. Hodí se do koláčů i chleba, do karbanátků, sekané i polévek, sladkých lívanců a slaných placek či jako základ pro nepečený cheescake. A jejich zdravotní přínos se nemění.
Drobenka je oblíbená součást různých koláčů a buchet. Drobenkový koláč má však z drobenky celé těsto. Jak si výborný drobenkový koláč upéct rychle a jednoduše, poradila česká foodblogerka známá jako Markéta v troubě.
Cizinci se při jejich ochutnávání často tváří rozpačitě. Za hranicemi je na jídelním lístku, nota bene mezi hlavními jídly, najdete jen stěží. My si na ně ovšem sáhnout nenecháme, ovocné knedlíky jsou náš národní poklad a jejich sezóna je v plném proudu! Tady jsou vychytávky, recepty blogerů a jedna medaile za čirý minimalismus.
Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
Krémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.
Významnou stopu po sobě zanechali manželé Rettigovi v Rychnově nad Kněžnou, kam přišli v roce 1824. Jejich působení ve městě, kde strávili 10 let, popisují historické prameny. Nebyla to jen proslulá Domácí kuchařka, kterou zde v roce 1825 Magdalena Dobromila Rettigová dopsala a do níž vás necháme nahlédnout. Bylo toho více, čím Rettigovi ovlivnili život v Rychnově a možná i na dalších místech Podorlicka.
Venku svítí sluníčko, všude kolem svěží zeleň, rozkvetlé stromy i květiny a vám je přesto mizerně? Cítíte se unavení, vyčerpaní a máte chuť zalézt zpátky do postele, místo abyste radostně vyrazili někam na výlet? Nejste v tom sami. Jarní únavou a vyčerpáním organismu po zimě trpí hodně lidí. Způsobů, jak vrátit ztracenou vitalitu, je celá řada. Pomoct vám s tím mohou i úplně obyčejné ovesné vločky, které máte ve spíži. Přečtěte si, co obsahují a proč byste je měli právě na jaře zařadit do svého jídelníčku.
Znáte buchtu s úsměvným názvem Prošívaná deka? Patří mezi dobroty, které upečete snadno a rychle na plechu. Jak si buchtu z nekynoucího těsta upéct, radí foodlogerka Markéta Chovancová, která je známá jako Markéta v troubě.
Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.
Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat.
Květáková polévka je chutné jídlo, které je navíc prospěšné našemu zdraví. Jak udělat opravdu lahodnou krémovou květákovou polévku? Podívejte se na jednoduchý a navíc zdravý recept.
Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.
/FOTO, VIDEO/ Pověst praví, že recept na křehké trubičky z jemné oplatky potřené máslem a medem a sypané cukrem, skořicí a ořechy přivezl do Hořic v Podkrkonoší cukrář císaře Napoleona. Hořické trubičky se dokonce staly jedním z 24 výrobků, které získaly od EU chráněné zeměpisné označení. Reportérka Jičínského deníku se vydala do provozovny, kde tato legendární pochoutka vzniká. Víte, že každou trubičku mají cukrářky v procesu výroby v ruce až sedmkrát?
Byl prvním poválečným vozem slavné francouzské automobilky. Brzy po svém představení na autosalonu 1946 se Renault 4CV stal velice populárním. Vydobyl si také prvenství v podobě francouzského vozu s více než milionem vyrobených kusů. Zároveň se stal prvním západním osobním automobilem dováženým do někdejšího socialistického Československa. Ve Francii mu říkali „hrouda másla“ u nás dostal přezdívku „želvička“.
Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?