Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Vosí hnízda, klasika, které nikdo neodolá

Cukroví, kterému nikdo neodolá. Jak připravit oblíbená vosí hnízda

Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda. 

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Muž chtěl v Brně ukrást čtyři kila másla.

Cukroví chtěl zadarmo. Muž v Brně si v obchodě do tašky naskládal 4 kila másla

Pro čtyři kilogramy másla si přišel v sobotu odpoledne do supermarketu v brněnském Komárově dvaačtyřicetiletý zákazník. Jedná se o jednu z důležitých přísad na vánoční cukroví. S nákupem však chtěl muž odejít bez zaplacení. "Do nákupní tašky si naskládal hned šestnáct čtvrtkilových kostek a prošel s nimi kolem pokladen. Zvolený postup však nebyl dostatečně mazaný na to, aby jím přelstil ostrahu," sdělil v neděli mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Žabka. Snímek je z obchodu oblíbené polské prodejní sítě v Tomaszowie Mazowieckim v centrálním Polsku nedaleko Lodže

Levné nákupy v Polsku? Ceny rostou i zde, inflační spirála zrychluje

Poslední adventní neděle je jednou z mála v Polsku, kdy mají zdejší obchody otevřeno. To platí i pro oblíbené vánoční trhy. Masy Poláků, a u jižních hranic země i Čechů, tuto možnost využijí. Češi s vidinou levných nákupů, Poláci s obavou, že by to mohly být na řadu dalších měsíců poslední nákupy za rozumné ceny. Inflační spirála se v Polsku roztáčí natolik, že zcela vymazává význam nulové sazby DPH, kterou zde vláda zavedla na řadu produktů.

Krádež másla, Ostrava, prosinec 2022.

Když se v Ostravě krade máslo ve velkém. Zloděje zachytila kamera, chtěl se rvát

/VIDEO/ Raketový nárůst cen prakticky veškerého zboží přináší i zvyšující se počet krádeží v obchodech. Prakticky každý den zasahují ochranky, strážníci a policisté v prodejnách. Zloději nejčastěji berou potraviny a drogistické zboží. Případy jsou hlášeny ze všech regionů České republiky. V rámci Moravskoslezského kraje se nejčastěji krade v Ostravě, kde policisté v těchto dnech vyšetřují velkou máslovou krádež.

Krádež másla, Ostrava, prosinec 2022.

VIDEO: Takto se v Ostravě krade máslo ve velkém. Zloděj se pak chtěl rvát

/VIDEO/ Raketový nárůst cen prakticky veškerého zboží přináší i zvyšující se počet krádeží v obchodech. Prakticky každý den zasahují ochranky, strážníci a policisté v prodejnách. Zloději nejčastěji berou potraviny a drogistické zboží. Případy jsou hlášeny ze všech regionů České republiky. V rámci Moravskoslezského kraje se nejčastěji krade v Ostravě, kde policisté v těchto dnech vyšetřují velkou máslovou krádež.

Majitel mlékárny Madeta Milan Teplý.

Ceny potravin brzy spadnou, máslo bude za 45 korun, předpovídá šéf Madety

Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.

Jihočeské máslo

Ceny potravin brzy spadnou. Máslo bude za 45 korun, předpovídá šéf Madety

Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.

Požár ve školní kuchyni v Kunčicích

Kuchařka rozehřívala máslo, evakuovala se celá školní jídelna

Dvacet lidí, z toho 16 dětí, bylo evakuováno včera při obědě ze školní jídelny v Kunčicích nad Labem na Trutnovsku kvůli požáru, který vzplál na plotně kuchyně při rozehřívání másla. Stačilo, aby kuchařka nechala hrnec chvíli bez kontroly. Nikomu se naštěstí nic nestalo a hasiči oheň rychle zlikvidovali, škoda na vybavení kuchyně dosáhla jen 50 tisíc korun. 

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Beluga, rarášci, salát z ryzců a sterilované cibulky.

Úsporná kuchařka Deníku: Je jako kaviár. Černá čočka beluga se kamarádí s máslem

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Černou čočku jsem poznala nedávno a od té doby tu naši klasickou nevařím s výjimkou polévky, tam je nenahraditelná. Baví mne, že má beluga drobná černá zrníčka, která vypadají jako kaviár, a má dvě skvělé vlastnosti: nenamáčí se a nenadýmá. Za nějakých třicet korun se nají čtyřčlenná rodina, a to už stojí za zamyšlení.

Houbový věnec podle Šárky Erb Škachové

Už nevíte, co s houbami? Upečte si chutný i ozdobný hubník podle foodblogerky

Šárka Erb Škachová, autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, a foodblogerka z houbových úlovku peče například staročeský hubník. Ale ne jen tak obyčejně na plech. "Když ho peču ve tvaru věnce, chvilku zdobí stůl, ale pak se s chutí sní," říká. Děkujeme Šárce Erb Škachové za recept. 

Houbový věnec podle Šárky Erb Škachové

Už nevíte, co s houbami? Upečte si chutný i ozdobný hubník podle foodblogerky

Šárka Erb Škachová, autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, a foodblogerka z houbových úlovku peče například staročeský hubník. Ale ne jen tak obyčejně na plech. "Když ho peču ve tvaru věnce, chvilku zdobí stůl, ale pak se s chutí sní," říká. Děkujeme Šárce Erb Škachové za recept. 

Cena vánočního cukroví letos opět poroste

Češi si letos za vánoční cukroví výrazně připlatí. Kilo bude stát i tisíc korun

Vánoční cukroví bylo drahé již loni, letos si však lidé znovu připlatí. Další zvýšení cen je podle pekařů a cukrářů vzhledem ke zdražování energií i některých cukrovin nevyhnutelné. Cena cukru například vzrostla z devíti korun na čtyřicet, o sto procent zdražilo máslo. Ceny mouky, čokolády, ale i oříšků a dalších surovin stoupají rychlostí blesku.

Jablečné vafle

Oslaďte dětem ráno jablečnými vaflemi

Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty. 

S máslem utíkal tak rychle, že i fotka je rozmazaná, chtělo by se glosovat

Máslo lákavější než rum. Velká máslová loupež však v Pardubicích opět nevyšla

Máslo je dnes vyvažováno zlatem. Potvrzením toho je, že po čtyřech měsících se v Pardubicích opět zloděj pokusil o krádež másla z obchodu ve velkém. Ani tentorát to ale nevyšlo. Čtyřicet kusů bylo přece jen nad jeho síly. Máslo je však evidentně lákavější artikl než rum, o ten se letos v Pardubicích zlodějíčci pokusili ve velkém jen jednou.

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí.

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí

Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.

Přepuštěné máslo stačí uchovávat i ve spíži. Mělo by vydržet minimálně rok.

Těhotnej kuchař: Videonávod: Přepuštěné máslo je superpotravina

„Dneska si uděláme recept na superpotravinu – přepuštěné máslo. Počkejte si, až bude máslo v akci, pak na šesti kostkách jako mám já, ušetříte minimálně stovku,“ vtipkuje Těhotnej kuchař. Připravil recept, jak si jednoduše doma připravit superpotravinu, za kterou byste jinak v obchodě utratili „majlant“.

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.