Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Sníst cokoliv a kdekoliv není pro Jaroslava Němce žádný problém. Dokázal to i v Máslovicích.

Maxijedlík i vynášení smrtky. V Máslovicích se koná tradiční jarní výšlap

/FOTOGALERIE/ Tradiční jarní výšlap s tradičním pojmenováním Máslovická šlápota aneb Šlapeme do Máslovic stloukat máslo je sobotní pozvánkou do obce na Praze-východ, která má máslo nejen v názvu, ale i v místním muzeu. Na 9. dubna se v Máslovicích a okolí chystá již 33. ročník turistického pochodu s devíti trasami od tří do dvaadvaceti kilometrů, v jehož rámci nechybí ani další program.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.

Kulinářská akce Ukrajinská kuchyně.

OBRAZEM: Boršč i holubky. Studenti vařili pro Ukrajinu, zkuste jejich recepty

Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.

Vyzkoušejte na Velikonoce netradiční recepty

Svátky jara trochu jinak. Vsaďte na netradiční recepty

Kraslice, pomlázky, výtečné pokrmy i rodinné tradice. Velikonoce už jsou za rohem a pomalu, ale jistě bychom se na ně měli začít připravovat. Kromě jarní výzdoby svého domova byste se měli zamyslet i nad tím, jaké sladké dobroty letos nachystat na sváteční tabuli. Pokud už vás omrzelo mlsání podle tradic a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího než každoroční klasiku v podoběmazance, beránka nebo třeba jidášů, vyzkoušejte naše tipy. Připravte si třeba větrníky nebo sušenkový sendvič podle cukrářky Ivety Fabešové.

Kaše

Bramborová kaše bez šťouchadla: Dokonalý videonávod, jak ji dělaly naše babičky

/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

V pátek 10. prosince skončil Kurz vánočního cukroví v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě.

Cukroví se peče i ve škole. Studenti v Mostě zkoušeli klasiku, která doma potěší

Z kuchyně se ozývá smích a cinkot plechů jako v pohádce o Popelce. Skupina dívek v kuchařských uniformách kmitá kolem napečených sladkých dobrot, které ještě potřebují ozdobit. Vedle hotových pracen vznikají vosí hnízda. Piškoty, moučkový cukr, změklé máslo, kakao, pět lžic mléka, pět lžic rumu. A nezapomenout žloutek do náplně. Tak to má být. Do Vánoc zbývají dva týdny a v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě vrcholí dvoudenní Kurz vánočního cukroví. Kdo ho sní? No přece rodiny studentů.

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku

Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?