Masopust je nejveselejší svátek roku a slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Namazané, posypané ovocem anebo jen tak samotné. Ať už budete lívance z batátů servírovat jakkoliv, nepochybně zachutnají všem členům domácnosti. Příprava je snadná, tak s chutí do toho.
Všichni mi říkali, že můj vánoční dort chutná jako medovník. Tak vyzkoušejte a posuďte sami. Pekla jsem s máslovou Herou, takže recept funguje s ní i máslem. Záleží na vaší chuti a preferencích.
Perníčky, které nepotřebují čas, a tajné triky, aby změkly, ale přesto voněly kořením a medem, to je svatý grál vánočního pečení. Už nemusíte pátrat, my je pro vás máme. Recept vám přináší časopis Gurmet.
Někdo jim říká vosí hnízda, jiný včelí úly. U tohoto cukroví můžeme pozorovat zajímavý paradox. I když ho všichni zbožňují, dělá se poměrně málo. Při pravidelných přehlídkách vánočních výrobků na návštěvách nebo při chlubení mezi kolegy zaručeně zmizí jako první. Připravte si opravdu výtečná vosí hnízda.
Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.
Pro čtyři kilogramy másla si přišel v sobotu odpoledne do supermarketu v brněnském Komárově dvaačtyřicetiletý zákazník. Jedná se o jednu z důležitých přísad na vánoční cukroví. S nákupem však chtěl muž odejít bez zaplacení. "Do nákupní tašky si naskládal hned šestnáct čtvrtkilových kostek a prošel s nimi kolem pokladen. Zvolený postup však nebyl dostatečně mazaný na to, aby jím přelstil ostrahu," sdělil v neděli mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.
Poslední adventní neděle je jednou z mála v Polsku, kdy mají zdejší obchody otevřeno. To platí i pro oblíbené vánoční trhy. Masy Poláků, a u jižních hranic země i Čechů, tuto možnost využijí. Češi s vidinou levných nákupů, Poláci s obavou, že by to mohly být na řadu dalších měsíců poslední nákupy za rozumné ceny. Inflační spirála se v Polsku roztáčí natolik, že zcela vymazává význam nulové sazby DPH, kterou zde vláda zavedla na řadu produktů.
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
/REPORTÁŽ/ Na vánoční pečení se lidé surovinami zásobili už týdny před svátky. Při nákupu potravin hledají domácnosti možnosti úspory víc než dřív. Jak zjistil reportér Deníku v jednom z obchodních řetězců, po kostce másla v megaslevě sáhne téměř každý zákazník.
/VIDEO/ Raketový nárůst cen prakticky veškerého zboží přináší i zvyšující se počet krádeží v obchodech. Prakticky každý den zasahují ochranky, strážníci a policisté v prodejnách. Zloději nejčastěji berou potraviny a drogistické zboží. Případy jsou hlášeny ze všech regionů České republiky. V rámci Moravskoslezského kraje se nejčastěji krade v Ostravě, kde policisté v těchto dnech vyšetřují velkou máslovou krádež.
/VIDEO/ Raketový nárůst cen prakticky veškerého zboží přináší i zvyšující se počet krádeží v obchodech. Prakticky každý den zasahují ochranky, strážníci a policisté v prodejnách. Zloději nejčastěji berou potraviny a drogistické zboží. Případy jsou hlášeny ze všech regionů České republiky. V rámci Moravskoslezského kraje se nejčastěji krade v Ostravě, kde policisté v těchto dnech vyšetřují velkou máslovou krádež.
Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.
Současné šponování cen potravin dlouho nevydrží, myslí si majitel Madety Milan Teplý. A předpovídá, že ceny výrazně spadnou po Vánocích. V rozhovoru, kde odhadl, kolik koncem roku zaplatíme za oblíbené Jihočeské máslo, také upřesnil, kdy se do obchodů vrátí oblíbené lahodné mléko nebo jak největší mlékárna v zemi čelí zdražování energií.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Plánoval jsem, že upeču medvědí tlapky. Nenašel jsem ale formičky na tlapky a tak se změnily na lepené ořechy. V kuchyni si musíte zkrátka umět poradit.
Pokud jste ještě nezačali, je nejvyšší čas začít připravovat vánoční cukroví. Na svátečním stole většinou nechybí tradiční perníčky. Vyzkoušejte tyto měkoučké, slaďoučké a voňavé. Uvnitř potěší džem, na povrchu čokoláda, chutnat ale budou i bez polevy.
Hodí se jen tak ke kávě nebo k čaji, k posezení s přáteli i na vánoční stůl. Linecké koláčky v upravené verzi ocení především ti, kteří se vyhýbají lepku. Chutnat ale budou všem, kteří si oblíbili cukroví s džemem.
Dvacet lidí, z toho 16 dětí, bylo evakuováno včera při obědě ze školní jídelny v Kunčicích nad Labem na Trutnovsku kvůli požáru, který vzplál na plotně kuchyně při rozehřívání másla. Stačilo, aby kuchařka nechala hrnec chvíli bez kontroly. Nikomu se naštěstí nic nestalo a hasiči oheň rychle zlikvidovali, škoda na vybavení kuchyně dosáhla jen 50 tisíc korun.
Langoše s kefírem jsou hotové za pár minut a bez kynutí. Těsto chutná výborně i samotné, případně si ho můžete připravit také nasladko s džemem nebo oříškovým máslem a ovocem.
Liščí maso v zaječí kůži, pivo vařené se starých došků, máslo s příměsí písku, aby víc vážilo. Třinecké muzeum ukazuje, co všechno byli lidé schopni udělat pro to, aby oklamali zákazníka a snadno se dostali k výdělku.
Fronta, strkání, občasné nadávky a předbíhání. Pohoršení a následně velkou diskuzi vyvolalo na sociálních sítích pondělní ranní dění před prodejnou Lidl v Českém Těšíně. Už několik desítek minut před otevřením stála přede dveřmi dlouhá fronta. Důvod? Akce!
Přemýšlíte, co s podzimní úrodou jablek? Tento koláč není složitý na přípravu a potěší jako sladký dezert po víkendovém obědě stejně jako třeba při všedních večerech u televize. A ta vůně! Neodoláte.
Připravte pro vaše děti tuhle sladkou, ale zdravou dobrotu. Uvidíte, že se po ní jen zapráší. Příprava není náročná. Výsledkem bude menší verze tradičního dezertu, který je lahodný a zároveň nasytí. Dobrou chuť!
Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Uprchlíci, nedostatek materiálu, odstávky provozu ve fabrikách, zdražování i cesty za levnějším zbožím za hranice. To všechno už tu bylo, se stejnými problémy se potýkali i naši předci před sto lety. Podívejte se.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Uprchlíci, nedostatek materiálu, odstávky provozu ve fabrikách, zdražování i cesty za levnějším zbožím za hranice. To všechno už tu bylo, se stejnými problémy se potýkali i naši předci před sto lety. Podívejte se.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Černou čočku jsem poznala nedávno a od té doby tu naši klasickou nevařím s výjimkou polévky, tam je nenahraditelná. Baví mne, že má beluga drobná černá zrníčka, která vypadají jako kaviár, a má dvě skvělé vlastnosti: nenamáčí se a nenadýmá. Za nějakých třicet korun se nají čtyřčlenná rodina, a to už stojí za zamyšlení.
Šárka Erb Škachová, autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, a foodblogerka z houbových úlovku peče například staročeský hubník. Ale ne jen tak obyčejně na plech. "Když ho peču ve tvaru věnce, chvilku zdobí stůl, ale pak se s chutí sní," říká. Děkujeme Šárce Erb Škachové za recept.
Šárka Erb Škachová, autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, a foodblogerka z houbových úlovku peče například staročeský hubník. Ale ne jen tak obyčejně na plech. "Když ho peču ve tvaru věnce, chvilku zdobí stůl, ale pak se s chutí sní," říká. Děkujeme Šárce Erb Škachové za recept.
Vánoční cukroví bylo drahé již loni, letos si však lidé znovu připlatí. Další zvýšení cen je podle pekařů a cukrářů vzhledem ke zdražování energií i některých cukrovin nevyhnutelné. Cena cukru například vzrostla z devíti korun na čtyřicet, o sto procent zdražilo máslo. Ceny mouky, čokolády, ale i oříšků a dalších surovin stoupají rychlostí blesku.
Za vánoční cukroví letos lidé, oproti i tak drahému minulému roku, zaplatí jednou tolik. Podle pekařů a cukrářů je to vzhledem ke zdražování energií, mouky a másla nevyhnutelné.
Událostmi nabitý týden mají za sebou strážníci Městské policie Prostějov. Nejčastěji byli voláni k drobným krádežím, ale podařilo se jim také dopadnout sprejera nebo zachránit poraněnou poštolku.
Snídaně je základ dne. Měla by být proto nejen chutná a vydatná, ale zároveň zdravá. Tyto vafle nepochybně potěší i nasytí všechny strávníky. Obzvlášť teď na podzim, kdy na zahradách či v přírodě dozrávají jablka. Ovoce tak bude čerstvé a šťavnaté. Na ozdobu se však budou hodit třeba i lesní plody nebo jiné dobroty.
Máslo je dnes vyvažováno zlatem. Potvrzením toho je, že po čtyřech měsících se v Pardubicích opět zloděj pokusil o krádež másla z obchodu ve velkém. Ani tentorát to ale nevyšlo. Čtyřicet kusů bylo přece jen nad jeho síly. Máslo je však evidentně lákavější artikl než rum, o ten se letos v Pardubicích zlodějíčci pokusili ve velkém jen jednou.
Recept na lívance, které máme moc rádi, pochází z kuchařského sešitu, který jsem zdědila po své babičce. Budu ráda, když vám bude chutnat a uložíte si ho.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Vyzkoušejte ho také.
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
Na tento oběd pro více hladových krků postačí pár surovin a zhruba půl hodiny času. Postup je snadný, tak s chutí do toho! Recept pro čtenáře Deníku zveřejnil slovenský kuchař Viliam Lajgút, který si přezdívá Muž s varechou.
Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.
Hold medu a produktům z něj, ale také ze smetany ustloukanému máslu, které je známé už tisíce let, ale na chleba se maže teprve pár století, přišlo do Archeoskanzenu Modrá o poslední srpnové neděli bezmála tisíc lidí z různých koutů Česka i Slovenska.
„Dneska si uděláme recept na superpotravinu – přepuštěné máslo. Počkejte si, až bude máslo v akci, pak na šesti kostkách jako mám já, ušetříte minimálně stovku,“ vtipkuje Těhotnej kuchař. Připravil recept, jak si jednoduše doma připravit superpotravinu, za kterou byste jinak v obchodě utratili „majlant“.
Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní.
/NÁVOD/ Kostka másla za šedesát možná i za stovku. Hospodyňkám se ježí vlasy a myslí na svoje prababičky, které máslo kupovat nemusely. Dělaly ho doma. Vzaly si máselnici a usilovně stloukaly.
Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.
Bublaniny bývají často dusivky. S tímto receptem s tajnou ingrediencí už ji ale nikdy nebudete dělat jinak. A můžete dát shora i mandlové lupínky, úžasně tam pak křupají.
Vepřová panenka je vždycky sázkou na jistotu. A je jen na vás, zda si ji dopřáváte propečenou do růžova, nebo raději o něco více. Vyzkoušejte ji například s hořčičovou omáčkou.