Tip na Velikonoce: Potěšte koledníky sušenkami ve tvaru ovečky
Velikonoce už pomalu klepou na dveře, těmito ovečkovými sušenkami tedy můžete klidně začít.
Velikonoce už pomalu klepou na dveře, těmito ovečkovými sušenkami tedy můžete klidně začít.
Mazanec k Velikonocům neodmyslitelně patří. Máme pro vás tři netradiční recepty, jak lze tuto pochoutku připravit.
Ani aprílové počasí s poměrně nízkou teplotou nedokázalo v sobotu pokazit veselou atmosféru na návsi obce Máslovice na Praze-východ.
/FOTOGALERIE/ Tradiční jarní výšlap s tradičním pojmenováním Máslovická šlápota aneb Šlapeme do Máslovic stloukat máslo je sobotní pozvánkou do obce na Praze-východ, která má máslo nejen v názvu, ale i v místním muzeu. Na 9. dubna se v Máslovicích a okolí chystá již 33. ročník turistického pochodu s devíti trasami od tří do dvaadvaceti kilometrů, v jehož rámci nechybí ani další program.
Popularita prastaré odrůdy obilí začala upadat už od počátku 20. století. O poslední hřebíček do rakve se postaral Adolf Hitler, který špaldu na území nacistické třetí říše zakázal. A čím že se chudinka provinila? Měla malý výnos.
Pestrobarevným pokrmem potěšíte nejen chuťové buňky. Toto jídlo zvládne uvařit nejpíš každý, navíc příprava netrvá dlouho.
Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Část populace vytáhla do boje proti lepku s cílem zhubnout či si vylepšit kondici. Pak tu máme ale skupinu pacientů, kterým požití lepku přináší prokazatelně zdravotní obtíže.
Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.
Co byste řekli na kynuté knedlíky s borůvkami, které milují snad všichni?
Nemáte čas na přípravu oběda? Na zhotovení tohoto báječného pokrmu stačí pouhých 20 minut.
Kraslice, pomlázky, výtečné pokrmy i rodinné tradice. Velikonoce už jsou za rohem a pomalu, ale jistě bychom se na ně měli začít připravovat. Kromě jarní výzdoby svého domova byste se měli zamyslet i nad tím, jaké sladké dobroty letos nachystat na sváteční tabuli. Pokud už vás omrzelo mlsání podle tradic a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího než každoroční klasiku v podoběmazance, beránka nebo třeba jidášů, vyzkoušejte naše tipy. Připravte si třeba větrníky nebo sušenkový sendvič podle cukrářky Ivety Fabešové.
Tu sametovou konzistenci musíte vyzkoušet. Bílá část je nepečená, dospodu můžete dát rozdrcené sušenky s máslem, aby byl nepečený celý koláč. Ale takhle je to samozřejmě mnohem lepší.
Vepřová panenka s hranolky a zeleninou na másle umí zpříjemnit den.
Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Jestli jste přemýšleli, co upéct o víkendu, tak teď už to víte. Pudingoš je bez kynutí a zamilujete si ho na první kousek.
/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.
Využití ovesných vloček v kuchyni je opravdu hodně široké. Fantazii se meze nekladou. A ve spoustě pokrmů je ani jejich odpírači neodhalí. Píše o tom web www.1000chuti.cz a www.coolinarka.cz.
Málokterý potravinářský výrobek vyvolal v minulosti tak bouřlivé diskuze jako pojem pomazánkové máslo. Cíl Evropské unie jasně definovat zboží, které se na jednotném trhu prodává, donutil ke změně názvu nejen Choceňskou mlékárnu. Tržby jí ale kvůli tomu neklesly, naopak.
Málokterý potravinářský výrobek vyvolal v minulosti tak bouřlivé diskuze jako pojem pomazánkové máslo. Cíl Evropské unie jasně definovat zboží, které se na jednotném trhu prodává, donutil ke změně názvu nejen Choceňskou mlékárnu. Tržby jí ale kvůli tomu neklesly, naopak.
Tento recept je snadný, rychlý a přitom je to naprostá dokonalost.
Tento recept si zamilujete. Je snadný, rychlý, skvělý a zvládne ho úplně každý.
Ať už je pro vás svátek lásky Valentýn nebo 1. máj, bude se vám tenhle recept hodit kdykoli, když budete chtít potěšit toho, kdo je vašemu srdci nejmilejší.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Olivový olej podvědomě a oprávněně zařazujeme do škatulky zdravých potravin. Před několika dny zveřejněná studie o jeho dopadech na lidské zdraví tohle uvažování jedině podporuje.
Milujete švédské masové kuličky? Zkuste si oblíbený pokrm udělat sami. Hotovo máte za chvíli a výsledek je parádní.
Kombinace zeleniny a masa potěší jako svačinka i jako hlavní chod. Příprava salátu je snadná a časově nenáročná.
Originální krém, müsli a ovoce pozvednou sladkou pochoutku o několik levelů výš. Náplň a posyp navíc můžete libovolně pozměňovat, takže taková snídaně či svačinka jen tak neomrzí.
Pokud máte chuť na vegetariánské jídlo, žambionový Stroganov je ideální volba.
Zapojte do pečení i své ratolesti, tohle je bude rozhodně bavit.
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
Recept od babičky, lepší jsem od té doby ještě nepotkala. Můžete si je klasicky obalit v moučkovém cukru. Tuhle várku jsem si trochu ozvláštnila.
Kdybyste nevěděli co doma s dětmi ve volném čase, perníková chaloupka je jasná volba. Získáte vánoční výzdobu, pěkný dárek i sladkou pochoutku.
Vyzkoušejte si adventní kalendář udělat z perníčků. S těstem se dobře pracuje a jsou hned měkké a dobré.
/RECEPT/ Žádné ztužené rostlinné tuky, ale máslo. Studenti v Mostě se učili péct klasické vánoční cukroví.
Z kuchyně se ozývá smích a cinkot plechů jako v pohádce o Popelce. Skupina dívek v kuchařských uniformách kmitá kolem napečených sladkých dobrot, které ještě potřebují ozdobit. Vedle hotových pracen vznikají vosí hnízda. Piškoty, moučkový cukr, změklé máslo, kakao, pět lžic mléka, pět lžic rumu. A nezapomenout žloutek do náplně. Tak to má být. Do Vánoc zbývají dva týdny a v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě vrcholí dvoudenní Kurz vánočního cukroví. Kdo ho sní? No přece rodiny studentů.
Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Tip na výborný a navíc krásný oběd. Plněné rolky nakrájené na plátky jsou pastvou pro oči i žaludek.
/GRAFIKA/ Pečení několika druhů vánočního cukroví je takřka celonárodní sport. Letos se však mnoho hospodyněk ohlíží nejen po rodinné receptuře, ale stále častěji bloumá pohledem po slevových akcích. Sváteční pečení nyní znamená citelný zásah pro rodinný rozpočet, především kvůli cenám surovin a energií.
Nárůst cen energií a také většiny vstupních surovin, jako je máslo, mouka nebo třeba olej, postupně nutí pekaře a cukráře ve Zlínském kraji zvedat ceny. Někteří na vyšší náklady už zareagovali, jiní vyčkávají do příštího roku.
Vyzkoušejte recepty, které zahrnují zeleninu. Vaše chuťové buňky nebudou litovat.
Zelenina jako taková není zaslíbená jen horkým dnům. Právě teď v chladných podzimních dnech přijde vhod. A navíc povznese každou večeři i oběd do chuťového nebe.
Vypadá to možná složitě, ale není to nijak těžké. Tento recept zvládne téměř každý.
Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?