Kdyby mělo být o Vánocích na stole jenom jedno jediné cukroví, nejspíš by to bylo linecké. Klasika všech klasik voní, chutná i zdobí. Příprava lineckého cukroví není složitá, na pár věcí si ale přece jen musíte dát pozor. Jak správně upéct linecké cukroví?
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.
Znáte žabí huby nebo ťupičky? Jestli hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si pochutná úplně každý.
Medvědí pracny jsou vánočním cukrovím, které má hned dvě výhody. Tou první je samozřejmě skvělá chuť a tou druhou je jejich snadná příprava. S plněním těsta do formiček navíc rády pomohou i děti. Medvědí pracny byste měli začít péct už nyní, aby se do Vánoc stihly dobře odležet a zkřehnout.
Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?
O málokterém vánočním cukroví se dá říct, že obsahuje léčivé ingredience. Staročeské zázvorky ale, jak už jejich název napovídá, obsahují zdraví prospěšný zázvor. Jaký je recept na nadýchané zázvorky?
Kristína Nemčková vyhrála oblíbenou kuchařskou show MasterChef, když jí bylo teprve sedmnáct let. Pro časopis Gurmet se podělila o recept Vepřové na houbách s tarhoňou. Tarhoňa je těstovina, která se u nás těší čím dál větší oblibě.
Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.
Svatomartinské rohlíčky nebo také Martinské rohlíčky patří k lahodným pochoutkám, které se pečou zejména na svatého Martina. Nemusíte se bát, že je nezvládnete. O recept na nekynuté svatomartinské rohlíčky, které zvládnete jednoduše a rychle, se podělila foodblogerka Markéta Chovancová znamá jako Markéta v troubě.
Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Receptů na přípravu rychlé večeře není nikdy dost. Tento pokrm s růžičkovou kapustou a mletým masem vás zasytí, zahřeje a nezabere mnoho času. Navíc je plný zdraví prospěšných látek jako jsou vitamíny, minerály a bílkoviny.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Je to ten nejobyčejnější olej. Nebývá mezi lidmi nijak oslavovaný. Je spíše přehlížený – na rozdíl od olivového oleje, nebo oleje slunečnicového, který je mezi českými spotřebiteli dlouhodobě více oblíbený. Řeč je o opomíjeném řepkovém oleji. Je opravdu slunečnicový olej lepší než řepkový? A na co je dobrý řepkový olej? Možná budete překvapeni, jak a čím dokáže řepkový olej prospět vašemu zdraví.
Do zrcadla času v Archeoskanzenu Modrá mohlo při 20. ročníku Dne medu a medoviny, konané o poslední srpnové sobotě, nahlédnout na osm stovek lidí z různých koutů Česka a Slovenska. Duchovním otcem akce, která je spojena s medem a medovinou, archeologickým skanzenem, jenž představuje ideální podobu slovanského opevněného sídliště z doby Velké Moravy, je správce Lubomír Sláma.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Na budějovickém agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl premiér. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin.
Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Makových koláčů znají české země hromady, ale citron k nám historicky nepatří. Lemon Curd je něco jako citronová pomazánka nebo marmeláda, objevte jeho chuť a možnosti při přípravě dortu Citromáček. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.
Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová.
Operní dort - jeho jednoduchá, ale luxusní chuť se báječně hodí nejen k pěknému divadelnímu představení nebo právě k opeře. Návštěvu jím naprosto ohromíte. Recept na Operní dort využívá efekt rolování. Podívejte se na recept, který najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.
Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Když se řekne zemědělec, lidem se vybaví pole, traktor nebo krávy na louce. V Bludově to však znamená také šunka, klobásy, škvarky, ale i knedlíky, sýry, tvaroh nebo máslo. A nebo také obědy za příznivou cenu. Místní zemědělci část produkce zpracovávají na vlastní výrobky. A také z ní vaří.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.
Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
Čas od času se vynoří nějaká nová dieta či výživový postup, který kompletně zakazuje určitou složku potravin. Jednou je původcem „všeho zla“ laktóza, jindy lepek, cukr či rovnou všechny sacharidy. Nejednou se na paškál dostaly i tuky jako máslo, sádlo či olej. Kdo se však trochu zajímá o zdravou výživu, ten ví, že tuky mají v těle celou řadu životně důležitých a nenahraditelných funkcí. A každý, kdo se aspoň občas mihne u sporáku, zase ví, že se bez nich neobejde žádné vaření. Není však tuk jako tuk a je potřeba vědět, v jakých situacích po jakém druhu sáhnout.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od jedničky na tamním trhu data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od jedničky na tamním trhu data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od tamní jedničky na trhu, s více než třemi tisíci diskontními prodejnami, data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Při zahraničních nákupech vyrážejí Češi hojně do polských obchodů Biedronka s logem berušky. Redakce Deníku získala od jedničky na tamním trhu data o počtech českých zákazníků a co nejčastěji nakupují.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Hlavička, sekanice anebo svítek. Pod třemi různými názvy se ukrývá velikonoční nádivka, která by v těchto dnech neměla chybět na žádném svátečním stole. Vyzkoušejte některé z mnoha více či méně tradičních receptů, které nám poslali zejména čtenáři Deníku.
Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.
Máte rádi mák a přemýšlíte, co z této suroviny připravit? Chuť, ale zároveň také hlad spolehlivě zaženou pečené knedlíčky s mákem. Hodí se i jako rodinný oběd, protože si pochutnají jak děti, tak dospělí. A nějaká ta návštěva jistě také nepohrdne. Tak s chutí do toho!
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Jak uvařit zdravý a chutný oběd, vejít se do cenových limitů a ještě dodržet předepsaný spotřební koš? Při aktuálním zdražování téměř všech potravin je to pro vedoucí školních jídelen pořádný oříšek a každodenní boj. Ceny školních obědů se snaží udržet co nejdéle, protože vědí, že sociálně slabé rodiny mají s jejich placením už teď problémy.
Receptů na chutný jablečný koláč existuje hned několik. „Já jsem si oblíbila jeden takový lehce obrácený s vrstvou másla, který voní po skořici, mandlích a rozinkách v rumu. Nemusíte tak složitě připravovat těsto, karamelizovat jablka a ani zaplétat mřížky. Stačí jen jednoduše smíchat všechny suroviny, vložit do pekáčku a dát péct. Takže žádné hory špinavého nádobí a čekání, zda se těsto povedlo,“ říká Linda Pazderová. Vyzkoušíte recept z jejího food stories blogu?
Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
„Nadýchané Honzovy buchty jsem měla chuť upéct hned od doby, kdy jsme jedny výborné ochutnali na výletě na Helfštýn. Jestli máte stejné chutě jako já, uložte si recept a upečte je také,“ říká Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně.