Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Kulinářská akce Ukrajinská kuchyně.

OBRAZEM: Boršč i holubky. Studenti vařili pro Ukrajinu, zkuste jejich recepty

Studenti i pedagogové Vysoké školy hotelové a ekonomické v Praze 8 se ve čtvrtek pustili do vaření ukrajinských jídel. Na kulinářské akci, která se uskutečnila v 1. patře budovy školy, byla tradiční jídla a nápoje ukrajinské gastronomie. Tradiční ukrajinská jídla si můžete zkusit uvařit i sami doma. Zkuste to podle receptů.

Vyzkoušejte na Velikonoce netradiční recepty

Svátky jara trochu jinak. Vsaďte na netradiční recepty

Kraslice, pomlázky, výtečné pokrmy i rodinné tradice. Velikonoce už jsou za rohem a pomalu, ale jistě bychom se na ně měli začít připravovat. Kromě jarní výzdoby svého domova byste se měli zamyslet i nad tím, jaké sladké dobroty letos nachystat na sváteční tabuli. Pokud už vás omrzelo mlsání podle tradic a rádi byste vyzkoušeli něco originálnějšího než každoroční klasiku v podoběmazance, beránka nebo třeba jidášů, vyzkoušejte naše tipy. Připravte si třeba větrníky nebo sušenkový sendvič podle cukrářky Ivety Fabešové.

Kaše

Bramborová kaše bez šťouchadla: Dokonalý videonávod, jak ji dělaly naše babičky

/VIDEO/ Věděli jste, že bramborovou kaši můžete vykouzlit během pár okamžiků, i když právě nemáte ruční mixér nebo šťouchadlo? Jde to. Naše babičky to tak dělaly, i když jste to možná tehdy vůbec nepostřehli. Takto připravená kaše je jemná, bez hrudek, rozplývá se na jazyku. Je prostě dokonalá. Stejně jako videonávod od časopisu Glanc, který vám pomůže k perfektnímu výsledku.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Plněné žampiony

Silvestrovská umami chuťovka: plněné žampiony

Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

V pátek 10. prosince skončil Kurz vánočního cukroví v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě.

Cukroví se peče i ve škole. Studenti v Mostě zkoušeli klasiku, která doma potěší

Z kuchyně se ozývá smích a cinkot plechů jako v pohádce o Popelce. Skupina dívek v kuchařských uniformách kmitá kolem napečených sladkých dobrot, které ještě potřebují ozdobit. Vedle hotových pracen vznikají vosí hnízda. Piškoty, moučkový cukr, změklé máslo, kakao, pět lžic mléka, pět lžic rumu. A nezapomenout žloutek do náplně. Tak to má být. Do Vánoc zbývají dva týdny a v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě vrcholí dvoudenní Kurz vánočního cukroví. Kdo ho sní? No přece rodiny studentů.

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku

Kuchyň se bez tuků neobejde. Umíte s nimi zacházet?

Rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Některé z nich se hodí pro studenou kuchyni, jiné zase na smažení. Víte, jak je správně používat a jak z nich vytěžit maximum pro svoje zdraví?

Češi vyrážejí ve velkém na nákupy do Polska

Nová lednice, cigarety, levnější máslo. Nákupy v Polsku zažívají opětovný boom

Už to nejsou obří „nálety“, při kterých Češi hromadně najížděli auty či autobusovými zájezdy do polského příhraničí za levnými nákupy do místních tržnic. Takové časy minuly. Na výhodné nákupy u severních sousedů ale našinci úplně nezapomněli. Stále totiž existuje hodně položek, které jsou v Polsku levnější než u nás.  A slabý kurz zlotého vůči koruně hraje Čechům do karet.

Obec Dolní Domaslavice.

Tam, kde se rekreační ráz potkává s vesnickým klidem. To jsou Dolní Domaslavice

/SERIÁL, FOTOGALERIE/ Poslední roky se sem stěhují především rodiny s dětmi. Co je láká? Vesnický ráz příjemné obce v podhůří Beskyd a zároveň rekreační prostředí blízko Žermanické přehrady. Deník v dalším díle svého putování po obcích a městech Frýdecko-Místecka a Třinecka zavítal do Dolních Domaslavic.

Online i v běžném životě obyvatelé Jihočeského kraje milují mléčné výrobky od Madety. Vede máslo.

Jihočeši jsou patrioti, milují lokální potraviny a značky

Nakupování potravin online už dávno není výsadou velkých měst. Potvrzují to zkušenosti online supermarketu Košík.cz na jihu Čech. Za poslední měsíce na území kraje zaznamenal velký zájem a rozšije tak své služby. Jihočeši podle informací Deníku nakupují nejraději máslo od Madety nebo čerstvé ryby. Oblíbili si také celozrné pečivo, zeleninu či maso na grilování. Pivo mají radši točené.