Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Paní Anna Řežuchová bydlí v Janově pod Tisíciletou lípou. Ráda vzpomíná a umí krásně vyprávět.

Poutavé vzpomínky aneb život pod unikátní lípou v Janově

Paní Anna Řežuchová se před půlstoletím v roce 1971 přivdala do stavení, které stojí přímo pod janovskou Tisíciletou lípou. Svatbu s Janem Řežuchou měli v janovském kostele a pak ještě na Obecním úřadě v Jindřichově. Později na jindřichovském úřadě pracovala, takže osobně znala všechny starosty.

Legendární vdolečky

Legendární vdolečky: recept není složitý a výsledek je skvostný

Voňavé vdolečky s nezapomenutelně lahodnou chutí si můžete upéct i doma! V každém kraji mají své odlišnosti, někde je dokonce neznají vůbec. Jak to máte u vás? „U nás se pečou na všechny sešlosti po stovkách až tisících. A všichni je milují,“ říká fooblogerka Markéta Chovancová.

Skotský shortbread

Recept na sušenky shortbread. Tato dobrota zmizí ze stolu okamžitě

Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.

Velikonoční jidáše.

Co jste pekli na Velikonoce? Pošlete nám fotky a recepty

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Jehněčí a kůzlečí maso by na velikonoční tabuli nemělo chybět, stejně tak jako nádivka a červené víno.

Velikonoční recepty: jehněčí pečeně lze udělat čtyřikrát jinak

K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!

Velikonoční jidáše.

Pečete velikonoční jidáše, mazance či nádivky? Pošlete nám recept

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Feferonky. Ilustrační foto.

Králík po kanadsku

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Velikonoční jidáše.

Pečete velikonoční jidáše, mazance či nádivky? Pošlete nám recept

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Velikonoční jidáše.

Pečete velikonoční jidáše, mazance či nádivky? Pošlete nám recept

Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. 

Grilovaný sýr a pohankový chléb

Objevte zdravou chuť pohanky

Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!

Slaný cuketový koláč dvou barev

RECEPT: Slaný cuketový koláč dvou barev

Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!

Autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec

Pivo jako ingredience. Základem je na vaření vybrat kvalitní pivo

Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?

Brusinková marmeláda

Recepty s brusinkami: Chutnají skvěle a ještě prospívají zdraví

Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.

Tetičky z Kobylí se podělily o recepty na trdelniky a boží milosti

Kvůli papandemii nám zatím v Muzeu obce Kobylí zbývá jen vzpomínání na dobu PŘED. Vzpomínek včetně dokumentace máme dost. Tady je jedna z nich. Tetičky z Kobylí v gastrostudiu připravují tradiční koblihy, tentokrát plněné makovou náplní, a boží milosti. Rády přidáváme i recept. Máte také nějakou dobrotu, která stojí za vyzkoušení? Poděle se a poraďte čtenářům. Na vaše recepty a fotky z přípravy laskomin se těšíme na emailu breclavsky@denik.cz

JÍDELNÍČEK: Tajemný mug cake. Lahodná snídaně každého dietáře

/13. DEN/ Víte, co je mug cake? Jednoduchý, v mikrovlnce pečený dortík, který odstrartuje váš den. Má spoustu různých obměn, takže si ho můžete přizpůsobit své chuti. K obědu si naservírujte tresku s kaší a ke svačině netradiční jablko s ořechovým máslem. Večer pak na vás čeká cizrnovo-zelné kari s rýží.  

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Silvestrovské pohoštění: Bodují především pomazánky. A nejen česneková

Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Kapři letos nejsou žádné chudinky, prodej začíná

Už ve čtvrtek na sádkách v Lázních Bohdaneč začne společnost Rybniční hospodářství prodávat vánoční kapry. Lidé si je budou moci nakoupit až do 23. prosince, a to včetně víkendů. Protiepidemická opatření i plynulý prodej si vyžádaly rozdělení prostoru na dvě místnosti. V té první si zákazníci koupí rybu, ve druhé jim pracovníci sádek mohou maso kuchyňsky upravit, například vyfiletovat a případně i zavakuovat.

Práce více lidí? Jde to jako po másle

Když se dá v sociálně terapeutické dílně do práce více lidí, jde to jako po másle. Stačí, když jeden klient vybere knoflíky do páru a druhý dokončí započaté dílo tím, že je přišije. Koníkovi pak už nechybí zrak ani vůbec nic, co k němu patří – pozornost věnujte také krásné hřívě i oháňce.