Lívance se šlehačkou a jahodovou omáčkou: pastva pro oči i žaludek
Spojení jahod a šlehačky nikdy nezklame. Lívance ozdobené dalším ovocem budou pastvou nejen pro žaludek, ale i pro oči.
Spojení jahod a šlehačky nikdy nezklame. Lívance ozdobené dalším ovocem budou pastvou nejen pro žaludek, ale i pro oči.
Už to nejsou obří „nálety“, při kterých Češi hromadně najížděli auty či autobusovými zájezdy do polského příhraničí za levnými nákupy do místních tržnic. Takové časy minuly. Na výhodné nákupy u severních sousedů ale našinci úplně nezapomněli. Stále totiž existuje hodně položek, které jsou v Polsku levnější než u nás. A slabý kurz zlotého vůči koruně hraje Čechům do karet.
Vyzkoušejte lahodný dort s kakaem a tvarohem. Troubu nebudete potřebovat.
Vyzkoušejte recepty, které zahrnují zeleninu. Ta jídlu dodává zcela jiný rozměr.
V tuto dobu je nejlepší péct právě perník, protože je všude cuket, že nikdo neví co s nimi. Tady se jedna ztratí a navíc udělá perník krásně vláčný. Budou vám stačit jen jedna mísa a lžíce.
/SERIÁL, FOTOGALERIE/ Poslední roky se sem stěhují především rodiny s dětmi. Co je láká? Vesnický ráz příjemné obce v podhůří Beskyd a zároveň rekreační prostředí blízko Žermanické přehrady. Deník v dalším díle svého putování po obcích a městech Frýdecko-Místecka a Třinecka zavítal do Dolních Domaslavic.
Nevíte, co na snídani? Zkuste buchtu. Těsto pro tuto dobrotu je jemné a vláčné. Jaké ovoce na ni použijete vy?
Nakupování potravin online už dávno není výsadou velkých měst. Potvrzují to zkušenosti online supermarketu Košík.cz na jihu Čech. Za poslední měsíce na území kraje zaznamenal velký zájem a rozšije tak své služby. Jihočeši podle informací Deníku nakupují nejraději máslo od Madety nebo čerstvé ryby. Oblíbili si také celozrné pečivo, zeleninu či maso na grilování. Pivo mají radši točené.
Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte kefírovou bábovku s ořechy a polevou. Bábovka bude krásně vláčná díky kefíru a přitom vám na přípravu stačí jen miska a metlička.
Hradečtí politici, kteří se teď na provozovatele zlobí, mají sami máslo na hlavě.
Léto je v plném proudu, stromy sklánějí své větve pod tíhou zralého ovoce. Neváhejte a upečte si z něj zdravé letní koláče.
Vyzkoušejte lahodný dort s kakaem a tvarohem. Troubu nebudete potřebovat.
Mazence mají medovou krustu s křupavými mandličkami a vevnitř jsou jako mech, vláčné po tvarohu.
Máte rádi ryby? Pak vyzkoušejte tento jedinečný recept. Jako přílohu zkuste méně obvyklé dýňové pyré.
Jak poznat ty správné tuky? Mnoho lidí se domnívá, že tuky jsou příčinou nadváhy, obezity, a proto je záměrně z jídelníčku vyřazují. Kde je tedy pravda? Pojďme některé z nich prozkoumat trochu podrobněji v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Jak poznat ty správné tuky? Mnoho lidí se domnívá, že tuky jsou příčinou nadváhy, obezity, a proto je záměrně z jídelníčku vyřazují. Kde je tedy pravda? Pojďme některé z nich prozkoumat trochu podrobněji v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Vyzkoušejte recepty, které zahrnují zeleninu. Ta jídlu dodává zcela jiný rozměr.
Léto patří salátům, ovšem zelenina jako taková není zaslíbená jen horkým dnům. Povznese každou večeři i oběd do chuťového nebe.
Paní Anna Řežuchová se před půlstoletím v roce 1971 přivdala do stavení, které stojí přímo pod janovskou Tisíciletou lípou. Svatbu s Janem Řežuchou měli v janovském kostele a pak ještě na Obecním úřadě v Jindřichově. Později na jindřichovském úřadě pracovala, takže osobně znala všechny starosty.
Palačinky. Tuto oblíbenou pochoutku zná snad každý. Existuje v mnoha podobách. S jednou z nich nás seznámí foodblogerka Markéta Chovancová. Na její sametové variaci s ovocem si určitě pochutnáte.
Voňavé vdolečky s nezapomenutelně lahodnou chutí si můžete upéct i doma! V každém kraji mají své odlišnosti, někde je dokonce neznají vůbec. Jak to máte u vás? „U nás se pečou na všechny sešlosti po stovkách až tisících. A všichni je milují,“ říká fooblogerka Markéta Chovancová.
Sušenky shortbread se hodí na ta nejfajnovější pohoštění, v Británii vévodí vánočnímu stolu, vy si je však můžete připravit snadno i doma - jen tak k odpolednímu čaji nebo kávě. Jde o máslové kousky upečené ze dvou dílů másla, tří dílů hladké mouky a jednoho dílu cukru. Podávejte je s malinovou marmeládu a doma budete za hvězdu.
Nepotřebujete znát desítky receptů, stačí pochopit princip luxusního sametového pokrmu. Jakmile do tajů risotta proniknete, můžete je po libosti donekonečna obměňovat podle chuti a sezony. Naučíme vás o něm vše.
Křehké, výborné a hlavně rychle hotové, to jsou tvarohové koláčky bez kynutí. Bez obav se do pečení téhle dobroty může pustit i úplný začátečník.
Na velikonoční pondělí připravuji tradičně králíka pod kanadsku a o recept na tuto báječnou krmi bych se chtěla podělit s ostatními čtenáři.
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!
Jestli se chcete držet i během pandemie velikonočních tradic, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst. Upečte si beránka, mazanec nebo jidáše.
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí.
Pohanka je nevýslovně bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Přesto jí většina lidí nemůže přijít na chuť. A to je velká škoda. Josef Tydlačka, cateringový šéfkuchař Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, proto připravil recept na pohankový chleba, díky němuž zjistíte, že pohanka je nejen zdravá, ale především může i skvěle chutnat!
Máte chuť na sladký dezert, ale nemáte moc času na jeho přípravu? Nezoufejte a vyzkoušejte skvělý recept na rychlou buchtu na plech umíchanou v jedné misce. Hotová je za pár minut. A pokud ji na závěr posypete kokosem či ořechy, bude výsledek jedinečný.
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Dezert z dýně je skvělá chuťovka podle receptu foodblogerky Markéty Chovancové. Nejlíp chutná s plátky studeného másla nebo s oblíbenou marmeládou.
Co stojí za velkou popularitou pokrmů z cuket? Jsou rychlé, levné a zdravé. A pokud při jejich přípravě použijete přepuštěné máslo, překvapí vás svou křehkostí, jemnou chutí a vůní. Vyzkoušejte třeba dvoubarevný cuketový koláč!
Valentýnské ráno je výbornou příležitostí pro společnou snídani třeba v posteli. Stačí si dopředu obstarat ingredience, jako jsou kokosové mléko, banány či avokádo, a zažijete příjemný start dne. Vyzkoušejte recepty na banánové lívance nebo avokádo se slaninou a vejcem.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Máte chuť na vynikající moučník od foodblogerky Markéty Chovanové? Vyzkoušejte pudingoš - závin z kynutého těsta s kakaem. Příprava není složitá a výsledná pochoutka stojí za to.
Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.
Kvůli papandemii nám zatím v Muzeu obce Kobylí zbývá jen vzpomínání na dobu PŘED. Vzpomínek včetně dokumentace máme dost. Tady je jedna z nich. Tetičky z Kobylí v gastrostudiu připravují tradiční koblihy, tentokrát plněné makovou náplní, a boží milosti. Rády přidáváme i recept. Máte také nějakou dobrotu, která stojí za vyzkoušení? Poděle se a poraďte čtenářům. Na vaše recepty a fotky z přípravy laskomin se těšíme na emailu breclavsky@denik.cz
Krémová polévka z červené řepy, zjemněná jablkem a smetanou patří mezi oblíbené recepty foodblogerky Markéty Chvancové. Vyzkoušejte ji, učitě si pochutnáte.
/13. DEN/ Víte, co je mug cake? Jednoduchý, v mikrovlnce pečený dortík, který odstrartuje váš den. Má spoustu různých obměn, takže si ho můžete přizpůsobit své chuti. K obědu si naservírujte tresku s kaší a ke svačině netradiční jablko s ořechovým máslem. Večer pak na vás čeká cizrnovo-zelné kari s rýží.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Jak si zpestřit silvestrovský stůl? Nejčastějším pokrmem jsou jednohubky, tady je několik jednoduchých receptů.
Dobré jídlo k oslavám konce roku patří. Nejčastějším pokrmem jsou jednohubky, tady je několik jednoduchých receptů.