Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí.

Povidla (nejen) pro Slovácké slavnosti vína vařily Tetičky v Dolním Němčí

Zaplněný areál Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí se v sobotu 3. září královsky bavil při 22. ročníku akce Vaření trnek. Původním způsobem - v tamní černé kuchyni, jako za časů našich prababiček při nepřetržitém míchání v kotlíku nad plameny, postupně houstl metrák trnek v povidla. Ta členky pěveckého sboru Tetičky tradičně několik hodin vařily ve voňavou hmotu z ovoce z horněmčanského sadu zemědělské společnosti Agro Okluky.

Přepuštěné máslo stačí uchovávat i ve spíži. Mělo by vydržet minimálně rok.

Těhotnej kuchař: Videonávod: Přepuštěné máslo je superpotravina

„Dneska si uděláme recept na superpotravinu – přepuštěné máslo. Počkejte si, až bude máslo v akci, pak na šesti kostkách jako mám já, ušetříte minimálně stovku,“ vtipkuje Těhotnej kuchař. Připravil recept, jak si jednoduše doma připravit superpotravinu, za kterou byste jinak v obchodě utratili „majlant“.

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta

Švestkové knedlíky desetkrát jinak. Velkou roli hrají na Trnkobraní

Období švestek trvá až do září a využití tohoto oblíbeného ovoce je víc než pestré. Ostatně považovali si jich už staří Egypťané, v jejichž hrobkách se našly, aby mrtví netrpěli hlady a jako zásoba energie sloužily karavanám obchodníků putujících pouští. I když pánové většinou tvrdí, že švestky jsou nejlepší tekuté v lahvi slivovice, jejich drahé polovičky jejich využití vidí raději v koláčích, povidlech nebo knedlících.  

Creme brulée

Uvařte si podle šéfkuchaře Tiskárna Restaurantu Jakuba Trčky

Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.

Jakub Trčka, šéfkuchař Tiskárna Restaurant v Hranicích

Recepty šéfkuchaře Jakuba Trčky vám vykouzlí úsměv na tváři

Do jídla se snaží přenést svůj pozitivní přístup a chuť do práce. Pak vznikají pokrmy, které vykouzlí úsměv na rtech. Řeč je o Jakubu Trčkovi, který je šéfkuchařem Tiskárna Restaurant v Hranicích. Jako šéfkuchař má praxi ze zahraničí, kde strávil 12 let.

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin. Právě té se inflace dotkla výrazně, ve srovnání s předchozím rokem zdražila o 79 procent.

Rekordní inflace v ČR: Raketově zdražily mouka, máslo, uhlí i další položky

Mouka, máslo, olej, ale i pohonné hmoty, plyn či uhlí. Problematická na současné inflaci není jen její rekordní výše, která v květnu poskočila z dubnových 14,2 procenta na rovných 16 procent, ale hlavně skutečnost, že ji ženou vpřed ty nejzákladnější potraviny, energie a bydlení. Za cukr, mouku ani benzin zkrátka žádná levnější alternativa není.

Kilo krupice pořídíme v ceně do 25 korun ve většině obchodů. Ve spíži nám vydrží dlouho.

Hrubá krupice je neprávem opomíjená a někde i zapomenutá

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Tak si říkám, že krupice, ta hrubá, nikoliv dětská krupička, je v dnešní době opomíjená a v některých kuchyních už zapomenutá. Přitom naše babičky z ní uměly uvařit skvělá jídla, ať jde o bramborové knedlíky, noky anebo krupici praženou, ideální pro horké dny. Dnes si ji zkusíme připravit, je to velice jednoduché.

Ilustrační foto

Když krást máslo, tak aspoň osm kilo, řekl si zloděj. Při útěku ho zahodil

Když krást, tak ve velkém. Neuvěřitelné rozuzlení má velká máslová loupež v jednom obchoďáku v centru Pardubic na Palackého třídě. Zlodějíček se nespokojil s krádeží jednoho másla, pronesl přes pokladny celou krabici. Vzal si ale moc velké sousto, těžký náklad několika desítek kostek másla neunesl a na parkovišti, kde měl v patách ostrahu obchodu, ho odhodil. Policie poté zjistila, že tentýž muž den předtím udělal to samé v jiném obchodě, tentokrát se sýry - tady ukradl též celou krabici v hodnotě čtyř tisíc. 

Ilustrační foto

Když krást máslo, tak aspoň osm kilo, řekl si zloděj. Při útěku ho zahodil

Když krást, tak ve velkém. Neuvěřitelné rozuzlení má velká máslová loupež v jednom obchoďáku v centru Pardubic na Palackého třídě. Zlodějíček se nespokojil s krádeží jednoho másla, pronesl přes pokladny celou krabici. Vzal si ale moc velké sousto, těžký náklad několika desítek kostek másla neunesl a na parkovišti, kde měl v patách ostrahu obchodu, ho odhodil. Policie poté zjistila, že tentýž muž den předtím udělal to samé v jiném obchodě, tentokrát se sýry - tady ukradl též celou krabici v hodnotě 4000 korun. 

Marakuja.

Láska na první pohled? Tajemná mučenka s jizvami Krista

Nejlepší marakuju v životě mi nabídli přátelé, u kterých jsem pobývala na Seychelách. Tyhle ostrovy i mučenka byly láska na první pohled. Do té doby jsem znala marakuju obvykle kombinovanou s broskvemi jen v jogurtu nebo zákusku.

Z kopřivy se dá uvařit špenát i pivo.

Obtěžují vás kopřivy? Využijte je v kuchyni

Je chutná, zdravá a raší na jaře jako jedna z prvních divokých bylin. Velkou pochvalu jí vysekla už legendární rakouská bylinářka Maria Treben, když řekla, že kdyby lidé věděli, jak je kopřiva prospěšná, „pěstovali“ by pouze ji.

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Z kešu jdou připravit dezerty i sýr.

Okuste nové obzory: Z kešu se dají připravit dezerty, máslo i sýr

Kešu patří k nejoblíbenějším druhům ořechů, možná proto, že jsou z nich nejměkčí. Nadchnou vás ale i svou variabilitou – dají se z nich připravit skvělé dezerty, másla nebo třeba veganský „sýr“. A navíc jsou bohatým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, píše se v článku v časopise Kondice.

Vznikne něco úchvatného, něco jako tradiční nebe na jazyku.

Cukrářská výzva: Tartaletky, které obdivují i v televizi

„Tartaletka, nebo košíček? Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Někdo rozlišuje podle velikosti, jiný podle okrajů (rovných či vlnitých). V obou případech se připravují z křehkého či lineckého těsta a plní různými krémy a náplněmi. Mně se na nich nejvíc líbí právě ta rozmanitost – kombinace několika chutí, struktur a nekonečné možnosti zdobení. A nemusí být jen kulaté!“ říká Míša Landová pro časopis Gurmet.

Sníst cokoliv a kdekoliv není pro Jaroslava Němce žádný problém. Dokázal to i v Máslovicích.

Maxijedlík i vynášení smrtky. V Máslovicích se koná tradiční jarní výšlap

/FOTOGALERIE/ Tradiční jarní výšlap s tradičním pojmenováním Máslovická šlápota aneb Šlapeme do Máslovic stloukat máslo je sobotní pozvánkou do obce na Praze-východ, která má máslo nejen v názvu, ale i v místním muzeu. Na 9. dubna se v Máslovicích a okolí chystá již 33. ročník turistického pochodu s devíti trasami od tří do dvaadvaceti kilometrů, v jehož rámci nechybí ani další program.

Šlehačkové donuty

Sladká terapie. Recept na šlehačkové donuty s ovocem a polevou

Pečení je pro spoustu lidí něco jako terapie, tak to zkuste taky. Alespoň na chvilku přijdete na jiné myšlenky a ještě uděláte radost lidem kolem sebe, což se teď určitě hodí. Šlehačkové donuty jsou jemné a vláčné, dopřejte jim i tu čokoládovou polevu, popřípadě maliny.