Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Pracovníci odborné firmy provádějí geotechnický průzkum budoucího úseku silnice I/57 od valašskomeziříčské místní části Bynina po výjezd do Jarcové, známého také jako západní obchvat města; říjen 2019

Obchvat Meziříčí je o krok blíže, geologové zkoumají podloží

Jako nůž máslem proniká dutá hlavice vrtné soupravy mazlavou půdou. Občas narazí na kámen, ale svou drtivou silou ho hravě překoná. Když dosáhne potřebné hloubky, znovu se vynoří a pomocí stlačeného vzduchu vyplivne na zem válec zeminy staré sedmnáct milionů let. Její vzorek vzápětí končí přehledně uložený v dřevěné kazetě.

Ilustrační foto

Poklad na talíři: na kapustu, zelí i fazole se vyplatí počkat

Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.

Cukroví z lineckého těsta

Staročeské Vánoce. Vyzkoušejte recepty na tradiční vánoční cukroví

K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.

Domácí chipsy

Recepty s brambory mají své kouzlo. I doma lze vytvořit oblíbené chipsy

Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Farmářský den ve Valašském ekocentru ve Valašském Meziříčí; neděle 15. září 2019

V ekocentru loupali koukol, šlapali zelí, stloukali máslo a pekli chleba

FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.  

Dožínkovou slavnost si v sobotu užili návštěvníci hradní zříceniny v Pořešíně u Kaplice.

Na hradě měli dobroty. Slavili dožínky

Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.  

Kristína Nemčková

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.

Den medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá

Medu lízání, košt medovin a másla zaplní skanzen v Modré

Kdyby vám někdo říkal, že včelaření lidi moc neláká, není to tak úplně pravda. Přesvědčit se o tom můžete na 16. ročníku Dne medu a medoviny, který se uskuteční 24. srpna od 10 do 16 hodin v Archeoskanzenu Modrá. Návštěvníkům nabídne, jak jinak, než včelí produkty.

Mražený tovar nesmí tvořit slepenec: to by signalizovalo, že zboží už jednou bylo rozmrazeno a pak znovu zmrazeno. Rychle od něj pryč!

Mrazák musí mít řád. Kvůli kvalitě potravin je potřeba dodržet důležitá pravidla

Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.

Zeleninové lečo s párkem

Máte ráno trochu času? Teplá snídaně vás nastartuje

Komfort, když ráno nespěcháte a svůj den začnete teplou snídaní, je k nezaplacení. Neodbydete se míchanými vajíčky, ale tentokrát si připravíte dobrotu, po které se naladíte do usměvava hned od rána. A je jedno, jestli je sobota, nebo úterý.

Rémi Decroix

Když Francouz vaří v české vsi. Rémi Decroix: Je tu ráj. Nejkrásnější zapadákov

/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.

Chřest

Nastala doba chřestová. S tímto křupavým zázrakem budete v kuchyni za hvězdu

Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.

Velikonoce na hradě Buchlov

Velikonoční Buchlov přilákal davy lidí

FOTOGALERIE /  Již třináctým rokem byla akce s názvem Velikonoce na Buchlově spojena s oslavou procitnutí ze zimního spánku, s jarem, ale také oslavami nejkrásnějších svátků v roce.

Máslo nyní koupíte i za 29,90 koruny. Ilustrační foto.

KOMENTÁŘ: Jak to bylo, je a bude s máslem

Za 29.90 v Jičíně, v marketu u trati. Není polské. Nekup to. Nejbližší jiná cena víc než 36 korun. Ale 3. dubna v sedm, když se otevřelo, nebylo. Paní vedoucí, už v sedm dost uhoněná, vysvětluje, že nestačejí vykládat z kamionu. Nemá lidi.

Palačinky s lososem a medvědím česnekem

Jarní odpočinek od těžkých jídel. Zkuste palačinky s lososem či špenátový salát

Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?

Ladislav ZIikmund pokračuje ve střelecké pohodě, v Prostějově dal dva góly.

Plekance plný led, rozhodl ale Říha

Prostějov – Po delší době kvalitou nabitá sestava hokejového Kladna zapomněla na své předešlé moravské neúspěchy a na ledě silného Prostějova vyválčila těsnou výhru 3:2. Režíroval ji navrátilec do sestavy Tomáš Plekanec, byť připsal jen jednu asistenci, spolu s autorem rozhodující trefy Jiřím Říhou.

Úspěchy koberovských florbalistů

Koberovy kosily jednoho soupeře za druhým

Jablonec n. N. - Další florbalové klání čekalo na hráče z Koberov. A trenér Tomáš Fabián mohl konstatovat, že ho jeho svěřenci mile překvapili, když vyhráli, co se dalo.