Jako nůž máslem proniká dutá hlavice vrtné soupravy mazlavou půdou. Občas narazí na kámen, ale svou drtivou silou ho hravě překoná. Když dosáhne potřebné hloubky, znovu se vynoří a pomocí stlačeného vzduchu vyplivne na zem válec zeminy staré sedmnáct milionů let. Její vzorek vzápětí končí přehledně uložený v dřevěné kazetě.
Na první pohled triviální věc. Možná dokonce symbol obyčejnosti. Žádné lanýže či kaviár, ale kus masa osmažený v rohlíku a strčený mezi dva krajíce šumavy. Jak říká měsíčník Gurmet - na tom jsme přece všichni vyrostli, protože řízek patří k naší DNA stejně jako plzeňské.
Zelenina, o kterou jste na zahrádkách od jara pečovali, je konečně připravena ke sklizni. Trvalo to u některých odrůd klidně i 160 dní, než jste se dočkali. Hlávky kapusty, zelí, růžičková kapusta, pnoucí fazole – jsou ale výpěstky, na které se vyplatilo čekat.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Co naplat, na konci září už musí i pozdní brambory ven. Kdo je nechá v záhonu nebo na poli, riskuje, že je spořádají hlodavci, případně že začnou hnít. My vám ale chceme hlavně poradit, jak s nimi dobře naložit v kuchyni. I proto, že jsou prý tím nejlepším, co lidstvu přineslo objevení Ameriky.
/VIDEO/ K neuvěřitelné souhře okolností došlo na konce letošního srpna kolem půl šesté večer v provozovně Penny v letňanské Havířovské ulici. V tu chvíli tam zároveň kradli dohromady tři muži.
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
Lesy se opět zaplnily houbaři, kteří se předhánějí, kdo nasbírá víc hříbků, klouzků, křemenáčů či bedel. Pokud z nich nechcete dělat stále dokola smaženici, houbovou omáčku či houbového kubu, zkuste naše recepty.
FOTOGALERIE/ Na zahradě valašskomeziříčského ekocentra se v neděli rozhostil podzim a s ním vyvstala hromada práce. Bylo třeba namoštovat čerstvou úrodu jablek, nakrouhat a našlapat zelí, shrabat seno, cepem vymlátit obilí a na žernovu z něj umlet mouku, ale též vyprat na valše prádlo, nařezat dříví na zimu a stlouci máslo.
Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.
Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
Pětapadesátiletá Petra prodělala jako dítě angínu a v důsledku toho i revmatickou horečku, která je ve dnešní době v Česku velmi vzácná. O mnoho let později se zjistilo, že právě horečka lehce poškodila i její srdce.
Kdyby vám někdo říkal, že včelaření lidi moc neláká, není to tak úplně pravda. Přesvědčit se o tom můžete na 16. ročníku Dne medu a medoviny, který se uskuteční 24. srpna od 10 do 16 hodin v Archeoskanzenu Modrá. Návštěvníkům nabídne, jak jinak, než včelí produkty.
Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou a navíc chutnou večeři pak v létě zcela jistě oceníte. Nevěříte?
Tak co, zkusíme už kopeček? Pokud se takto ptáte u řádku brambor na své zahrádce a výsledek je pozitivní, radujete se z voňavých, zdravých hlíz s jemnou slupkou. Pro zahrádkáře je to důvod k úsměvu a malé oslavě – první nové brambory totiž chutnají opravdu skvěle. Jak s nimi naložit?
Nová Ves u Nového Města na Moravě - Parní válec. Tak se v Nové Vsi u Nového Města na Moravě přezdívá týmu mladší přípravky, který letos projel soutěží okresního přeboru doslova jako nůž máslem.
Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.
Komfort, když ráno nespěcháte a svůj den začnete teplou snídaní, je k nezaplacení. Neodbydete se míchanými vajíčky, ale tentokrát si připravíte dobrotu, po které se naladíte do usměvava hned od rána. A je jedno, jestli je sobota, nebo úterý.
/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Kolik chodů má mít správná svatební hostina? Kdo určuje její pravidla? Může se podávat ryba? Pokud vás na takové otázky právě hledáte odpovědi, ulehčete si svůj úkol jednoduchým pravidlem: Dobrá svatební tabule je taková, u níž nikdo nehladoví.
Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.
Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka zve do své pobočky v Křížově vile na zahájení výstavy Je libo kousek máslíčka?, které se uskuteční ve čtvrtek 9. května od 17 hodin.
FOTOGALERIE / Již třináctým rokem byla akce s názvem Velikonoce na Buchlově spojena s oslavou procitnutí ze zimního spánku, s jarem, ale také oslavami nejkrásnějších svátků v roce.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Za 29.90 v Jičíně, v marketu u trati. Není polské. Nekup to. Nejbližší jiná cena víc než 36 korun. Ale 3. dubna v sedm, když se otevřelo, nebylo. Paní vedoucí, už v sedm dost uhoněná, vysvětluje, že nestačejí vykládat z kamionu. Nemá lidi.
Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?
Pokud prahnete po jednoduché kuchyni a přitom chcete využít svou kreativitu, určitě sáhněte po těstovinách. Kombinací s různými druhy masa, zeleniny, koření a dochucovadel je totiž nepřeberné množství.
Solidní teploty a sluneční svit konečně vylákaly zahrádkáře k záhonům, ale ještě nějaký čas bude trvat, než se z jejich čerstvých výpěstků budou radovat i kuchaři. Ale přece jen by se na zahradě dalo najít něco, co už se sklidit dá.
Až do středy 6. března letos trvá období masopustu, které začalo svátkem Tří králů. Masopust je sice nejveselejší svátek roku, ale slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Pokud jste se rozhodli Valentýna oslavit doma, určitě si budete chtít zpestřit večer něčím speciálním k snědku. Valentýnské recepty se vyznačují jednoduchostí, jsou laděné do barev lásky a jako základ jídla často slouží suroviny, které obsahují afrodiziaka.
Třebíčsko – Nejprve sportovní vyžití, potom dobrá večeře. Nejen to je ve valentýnské nabídce akcí na Třebíčsku. Vyberou si jak zamilovaní, tak i svobodní.
Prostějov – Po delší době kvalitou nabitá sestava hokejového Kladna zapomněla na své předešlé moravské neúspěchy a na ledě silného Prostějova vyválčila těsnou výhru 3:2. Režíroval ji navrátilec do sestavy Tomáš Plekanec, byť připsal jen jednu asistenci, spolu s autorem rozhodující trefy Jiřím Říhou.
Jablonec n. N. - Další florbalové klání čekalo na hráče z Koberov. A trenér Tomáš Fabián mohl konstatovat, že ho jeho svěřenci mile překvapili, když vyhráli, co se dalo.
Jaroměř - V sobotu se uskutečnilo v jaroměřské hale ASVAJ 3. kolo fotbalové Fain ligy firem 2019. Tím se seriál turnajů přehoupl do své druhé poloviny, neboť se tradičně uskuteční pět dílů.
Tajemství spokojeného života Švédů tkví v usilovné práci a následném odměňování se kávou a chutným zákuskem, který voní po skořici, kardamomu či vanilce. Díky receptům Deníku si na švédských sladkostech můžete pochutnat i vy.
Může se to sice zdát jako protimluv, o raw podnicích to ale opravdu platí. Přesto se tu najíte. Jen tu místo klasických pokrmů nabízejí výhradně syrovou stravu. V současnosti můžete v Praze zavítat nejen do raw restaurací, ale i do cukrárny.
Střední Čechy – Mlsání sladkého, tradiční hodování po venkovsku i spánek v cizí posteli. Takové jsou tipy Středočeské centrály pro plánování programu na víkend.