Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Brusinková marmeláda

Recepty s brusinkami: Chutnají skvěle a ještě prospívají zdraví

Díky vysokému obsahu vitaminů C, E a dalších antioxidantů se tyhle lehce nahořklé červené bobule řadí k superpotravinám. Podporují imunitu, předcházejí zánětům močových cest a k tomu skvěle chutnají. Uvařte z nich marmeládu nebo jimi rozzáříte třeba muffiny.

Tetičky z Kobylí se podělily o recepty na trdelniky a boží milosti

Kvůli papandemii nám zatím v Muzeu obce Kobylí zbývá jen vzpomínání na dobu PŘED. Vzpomínek včetně dokumentace máme dost. Tady je jedna z nich. Tetičky z Kobylí v gastrostudiu připravují tradiční koblihy, tentokrát plněné makovou náplní, a boží milosti. Rády přidáváme i recept. Máte také nějakou dobrotu, která stojí za vyzkoušení? Poděle se a poraďte čtenářům. Na vaše recepty a fotky z přípravy laskomin se těšíme na emailu breclavsky@denik.cz

JÍDELNÍČEK: Tajemný mug cake. Lahodná snídaně každého dietáře

/13. DEN/ Víte, co je mug cake? Jednoduchý, v mikrovlnce pečený dortík, který odstrartuje váš den. Má spoustu různých obměn, takže si ho můžete přizpůsobit své chuti. K obědu si naservírujte tresku s kaší a ke svačině netradiční jablko s ořechovým máslem. Večer pak na vás čeká cizrnovo-zelné kari s rýží.  

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Silvestrovské pohoštění: Bodují především pomazánky. A nejen česneková

Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Kapři letos nejsou žádné chudinky, prodej začíná

Už ve čtvrtek na sádkách v Lázních Bohdaneč začne společnost Rybniční hospodářství prodávat vánoční kapry. Lidé si je budou moci nakoupit až do 23. prosince, a to včetně víkendů. Protiepidemická opatření i plynulý prodej si vyžádaly rozdělení prostoru na dvě místnosti. V té první si zákazníci koupí rybu, ve druhé jim pracovníci sádek mohou maso kuchyňsky upravit, například vyfiletovat a případně i zavakuovat.

Práce více lidí? Jde to jako po másle

Když se dá v sociálně terapeutické dílně do práce více lidí, jde to jako po másle. Stačí, když jeden klient vybere knoflíky do páru a druhý dokončí započaté dílo tím, že je přišije. Koníkovi pak už nechybí zrak ani vůbec nic, co k němu patří – pozornost věnujte také krásné hřívě i oháňce.

Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné

Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.

Od plotny do obleku. Hoteliér Jiří Gajdošík: I z holandského řízku může být hit

Jiří Gajdošík se po střední hotelové škole několik let živil jako kuchař v Německu, Rakousku či Španělsku. Pak svlékl kuchařský rondon a převlékl se do obleku. Po mnohaletých zkušenostech v hotelových řetězcích založil se svým obchodním partnerem společnost Asten Hotels, která provozuje několik butikových hotelů v Praze a Špindlerově Mlýně, mimo jiné hotel Savoy s restaurací Savoya.

Je tu období chřestu: Jak na recepty s křehkým pokladem?

Odstartovala letošní chřestová sezona a vy si říkáte, jak s křehkým pokladem naložit. Jako inspiraci přinášíme recepty na polévku, salát i dvě hlavní jídla. Ale určitě znáte spoustu dalších variant, tak je klidně vyzkoušejte všechny, protože chřestu není nikdy dost.

Žahúři v Jindřichově Hradci: Královna kaše

Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?

ČTENÁŘI VAŘÍ: Bábovka od Jaroslava Němce

Nouzový stav s sebou přinesl v tisících domácnostech mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!