Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Na hradě měli dobroty. Slavili dožínky

Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.  

Vítězka MasterChef Kristína Nemčková: Kuchařina je dřina. I proto dominují muži

Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.

Medu lízání, košt medovin a másla zaplní skanzen v Modré

Kdyby vám někdo říkal, že včelaření lidi moc neláká, není to tak úplně pravda. Přesvědčit se o tom můžete na 16. ročníku Dne medu a medoviny, který se uskuteční 24. srpna od 10 do 16 hodin v Archeoskanzenu Modrá. Návštěvníkům nabídne, jak jinak, než včelí produkty.

Mrazák musí mít řád. Kvůli kvalitě potravin je potřeba dodržet důležitá pravidla

Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.

Máte ráno trochu času? Teplá snídaně vás nastartuje

Komfort, když ráno nespěcháte a svůj den začnete teplou snídaní, je k nezaplacení. Neodbydete se míchanými vajíčky, ale tentokrát si připravíte dobrotu, po které se naladíte do usměvava hned od rána. A je jedno, jestli je sobota, nebo úterý.

Když Francouz vaří v české vsi. Rémi Decroix: Je tu ráj. Nejkrásnější zapadákov

/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.

Nastala doba chřestová. S tímto křupavým zázrakem budete v kuchyni za hvězdu

Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.

Velikonoční Buchlov přilákal davy lidí

FOTOGALERIE /  Již třináctým rokem byla akce s názvem Velikonoce na Buchlově spojena s oslavou procitnutí ze zimního spánku, s jarem, ale také oslavami nejkrásnějších svátků v roce.

KOMENTÁŘ: Jak to bylo, je a bude s máslem

Za 29.90 v Jičíně, v marketu u trati. Není polské. Nekup to. Nejbližší jiná cena víc než 36 korun. Ale 3. dubna v sedm, když se otevřelo, nebylo. Paní vedoucí, už v sedm dost uhoněná, vysvětluje, že nestačejí vykládat z kamionu. Nemá lidi.

Jarní odpočinek od těžkých jídel. Zkuste palačinky s lososem či špenátový salát

Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?

Plekance plný led, rozhodl ale Říha

Prostějov – Po delší době kvalitou nabitá sestava hokejového Kladna zapomněla na své předešlé moravské neúspěchy a na ledě silného Prostějova vyválčila těsnou výhru 3:2. Režíroval ji navrátilec do sestavy Tomáš Plekanec, byť připsal jen jednu asistenci, spolu s autorem rozhodující trefy Jiřím Říhou.

Koberovy kosily jednoho soupeře za druhým

Jablonec n. N. - Další florbalové klání čekalo na hráče z Koberov. A trenér Tomáš Fabián mohl konstatovat, že ho jeho svěřenci mile překvapili, když vyhráli, co se dalo.

Madeta se rozroste. Firma během dvou let postaví sýrárnu za stovky milionů korun

Největší česká mlékárna Madeta chce do dvou let otevřít v Plané nad Lužnicí sýrárnu za stovky milionů korun. Společnosti se loni dařil odbyt másla, prodala ho 7600 tun. V letošním roce plánuje firma poprvé tržby přes šest miliard korun. Informoval o tom generální ředitel Madety Milan Teplý. Firma má asi 1500 zaměstnanců.

Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.  

Kouč Weis: S umístěním panuje absolutní spokojenost

Rakovník - Podzimní sezonou prošli nad očekávání dobře, dá se říct, že ji projeli jako horký nůž máslem. V poločase krajské I.B třídy ve skupině A jsou suverénně na prvním místě fotbalisté rezervy rakovnického SK. Ani jednou neokusili hořkost porážky a nasbírali třicet šest bodů. Ztratili tedy jen tři body. Trenér mužstva Zdeněk Weis musí být nadmíru spokojený.