
Na hradě měli dobroty. Slavili dožínky
Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.
Výrobě domácího moštu, krouhání zelí nebo stloukání másla mohli v sobotu přihlížet návštěvníci dožínkové slavnosti v areálu hradní zříceniny Pořešín u Kaplice.
Ženy v české gastronomii zoufale chybějí. Proto je jenom dobře, že posledním vítězem soutěže MasterChef není muž. Oblíbenou kuchařskou show ovšem nevyhrála ani žena, ale vlastně ještě dívka, sedmnáctiletá studentka Kristína Nemčková, která poskytla rozhovor časopisu Gurmet. Skvostný začátek kariéry, na jejímž startu sympatická a usměvavá slečna právě stojí.
Pětapadesátiletá Petra prodělala jako dítě angínu a v důsledku toho i revmatickou horečku, která je ve dnešní době v Česku velmi vzácná. O mnoho let později se zjistilo, že právě horečka lehce poškodila i její srdce.
Kdyby vám někdo říkal, že včelaření lidi moc neláká, není to tak úplně pravda. Přesvědčit se o tom můžete na 16. ročníku Dne medu a medoviny, který se uskuteční 24. srpna od 10 do 16 hodin v Archeoskanzenu Modrá. Návštěvníkům nabídne, jak jinak, než včelí produkty.
Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou a navíc chutnou večeři pak v létě zcela jistě oceníte. Nevěříte?
Tak co, zkusíme už kopeček? Pokud se takto ptáte u řádku brambor na své zahrádce a výsledek je pozitivní, radujete se z voňavých, zdravých hlíz s jemnou slupkou. Pro zahrádkáře je to důvod k úsměvu a malé oslavě – první nové brambory totiž chutnají opravdu skvěle. Jak s nimi naložit?
Nová Ves u Nového Města na Moravě - Parní válec. Tak se v Nové Vsi u Nového Města na Moravě přezdívá týmu mladší přípravky, který letos projel soutěží okresního přeboru doslova jako nůž máslem.
Při nákupech můžeme být často na pochybách: máme sáhnout po efektním naleštěném kusu ovoce či zeleniny, anebo pro nás bude z hlediska výživy lepší ovoce či zelenina zmrazené? Stále víc lidí sahá po ledové variantě a navíc doma zamrazují nebo zavařují vlastní výpěstky. U jahod, rajčat a dalších skleníkových plodů je totiž zaručeně v pořádku pouze vizuální stránka věci: ostatní aspekty pravděpodobně přinesou zklamání. Je pro náš organismus lepší ovoce a zelenina ze skleníku, či raději z mrazáku? To zjišťoval Týdeník Květy.
Komfort, když ráno nespěcháte a svůj den začnete teplou snídaní, je k nezaplacení. Neodbydete se míchanými vajíčky, ale tentokrát si připravíte dobrotu, po které se naladíte do usměvava hned od rána. A je jedno, jestli je sobota, nebo úterý.
/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve do Křížovy vily na doprovodnou akci k probíhající výstavě Je libo kousek máslíčka?
Kolik chodů má mít správná svatební hostina? Kdo určuje její pravidla? Může se podávat ryba? Pokud vás na takové otázky právě hledáte odpovědi, ulehčete si svůj úkol jednoduchým pravidlem: Dobrá svatební tabule je taková, u níž nikdo nehladoví.
Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.
Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka zve do své pobočky v Křížově vile na zahájení výstavy Je libo kousek máslíčka?, které se uskuteční ve čtvrtek 9. května od 17 hodin.
FOTOGALERIE / Již třináctým rokem byla akce s názvem Velikonoce na Buchlově spojena s oslavou procitnutí ze zimního spánku, s jarem, ale také oslavami nejkrásnějších svátků v roce.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Pokud se chcete držet velikonoční tradice, každý sváteční den byste měli jíst jinou sladkou dobrotu. Kromě Velkého pátku, kdy by měl být půst.
Za 29.90 v Jičíně, v marketu u trati. Není polské. Nekup to. Nejbližší jiná cena víc než 36 korun. Ale 3. dubna v sedm, když se otevřelo, nebylo. Paní vedoucí, už v sedm dost uhoněná, vysvětluje, že nestačejí vykládat z kamionu. Nemá lidi.
Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?
Pokud prahnete po jednoduché kuchyni a přitom chcete využít svou kreativitu, určitě sáhněte po těstovinách. Kombinací s různými druhy masa, zeleniny, koření a dochucovadel je totiž nepřeberné množství.
Solidní teploty a sluneční svit konečně vylákaly zahrádkáře k záhonům, ale ještě nějaký čas bude trvat, než se z jejich čerstvých výpěstků budou radovat i kuchaři. Ale přece jen by se na zahradě dalo najít něco, co už se sklidit dá.
Havířovský rodák a populární český atlet Pavel Maslák vstoupil v pátek do svazku manželského.
Havířov – Havířovský rodák a populární český atlet Pavel Maslák vstoupil v pátek do svazku manželského.
Havířovský rodák a populární český atlet Pavel Maslák vstoupil v pátek do svazku manželského.
Havířov – Havířovský rodák a populární český atlet Pavel Maslák vstoupil v pátek do svazku manželského.
Havířovský rodák a populární český atlet Pavel Maslák vstoupil v pátek do svazku manželského.
Havířovský rodák a populární český atlet Pavel Maslák vstoupil v pátek do svazku manželského.
Až do středy 6. března letos trvá období masopustu, které začalo svátkem Tří králů. Masopust je sice nejveselejší svátek roku, ale slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Pokud jste se rozhodli Valentýna oslavit doma, určitě si budete chtít zpestřit večer něčím speciálním k snědku. Valentýnské recepty se vyznačují jednoduchostí, jsou laděné do barev lásky a jako základ jídla často slouží suroviny, které obsahují afrodiziaka.
Třebíčsko – Nejprve sportovní vyžití, potom dobrá večeře. Nejen to je ve valentýnské nabídce akcí na Třebíčsku. Vyberou si jak zamilovaní, tak i svobodní.
Prostějov – Po delší době kvalitou nabitá sestava hokejového Kladna zapomněla na své předešlé moravské neúspěchy a na ledě silného Prostějova vyválčila těsnou výhru 3:2. Režíroval ji navrátilec do sestavy Tomáš Plekanec, byť připsal jen jednu asistenci, spolu s autorem rozhodující trefy Jiřím Říhou.
Pardubice - Pardubické basketbalisty vede Česko – americká dvojice. Základní část zhodnotil Tomáš Bartošek
Jižní Čechy - Ředitelství silnic a dálnic vyvlastnilo podruhé pozemek pod budovanou dálnicí D3 v úseku Ševětín – Borek severně od Českých Budějovic.
Jablonec n. N. - Další florbalové klání čekalo na hráče z Koberov. A trenér Tomáš Fabián mohl konstatovat, že ho jeho svěřenci mile překvapili, když vyhráli, co se dalo.
Jaroměř - V sobotu se uskutečnilo v jaroměřské hale ASVAJ 3. kolo fotbalové Fain ligy firem 2019. Tím se seriál turnajů přehoupl do své druhé poloviny, neboť se tradičně uskuteční pět dílů.
Tajemství spokojeného života Švédů tkví v usilovné práci a následném odměňování se kávou a chutným zákuskem, který voní po skořici, kardamomu či vanilce. Díky receptům Deníku si na švédských sladkostech můžete pochutnat i vy.
Může se to sice zdát jako protimluv, o raw podnicích to ale opravdu platí. Přesto se tu najíte. Jen tu místo klasických pokrmů nabízejí výhradně syrovou stravu. V současnosti můžete v Praze zavítat nejen do raw restaurací, ale i do cukrárny.
Střední Čechy – Mlsání sladkého, tradiční hodování po venkovsku i spánek v cizí posteli. Takové jsou tipy Středočeské centrály pro plánování programu na víkend.
Váhy jsou svým způsobem základem na české poměry stále neobvyklého obchůdku, jenž druhý měsíc funguje v Tyršově ulici v ostravském centru.
Přestože levné části vepřového masa mají své zastánce v řadách slavných šéfkuchařů, mezi lidmi patří spíše k opomíjeným částem. Přitom kromě skvělé ceny mají i báječnou chuť. Připravte si s Deníkem vepřové dobroty, které vám nevyluxují peněženku.
Nový Bydžov /ROZHOVOR/ - Bydžovský hokejista přispěl dvěma brankami k málo vídané kanonádě.
Největší česká mlékárna Madeta chce do dvou let otevřít v Plané nad Lužnicí sýrárnu za stovky milionů korun. Společnosti se loni dařil odbyt másla, prodala ho 7600 tun. V letošním roce plánuje firma poprvé tržby přes šest miliard korun. Informoval o tom generální ředitel Madety Milan Teplý. Firma má asi 1500 zaměstnanců.
Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.
Tvarůžková zmrzlina, kremrole či věnečky. Tyto dobroty rozhodně nepotěší zapřísáhlé konzervativce, nadšence si však nachází. Zlatý poklad z Hané už dávno nepatří jen na chleba s máslem.
Liberec – Mytická Medusa s hadími vlasy a krásným obličejem i nahá žena v oblacích lákají do liberecké knihovny na výstavu imaginativní malby Jiřího Lochmana a Petra Másla neboli Tandemu L + M, která potrvá až do konce ledna.
Rakovník - Podzimní sezonou prošli nad očekávání dobře, dá se říct, že ji projeli jako horký nůž máslem. V poločase krajské I.B třídy ve skupině A jsou suverénně na prvním místě fotbalisté rezervy rakovnického SK. Ani jednou neokusili hořkost porážky a nasbírali třicet šest bodů. Ztratili tedy jen tři body. Trenér mužstva Zdeněk Weis musí být nadmíru spokojený.
Liberecký kraj – Prestižní značkou Regionální produkt Český ráj se mohou nově pochlubit další dva výrobci.
Zbavit se povánoční nadváhy není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Postačí vám k tomu plná lednice kvalitní zeleniny, vůle nepřejídat se a chuť zkusit nové recepty. Tak se pusťme do vaření!