/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Kolik chodů má mít správná svatební hostina? Kdo určuje její pravidla? Může se podávat ryba? Pokud vás na takové otázky právě hledáte odpovědi, ulehčete si svůj úkol jednoduchým pravidlem: Dobrá svatební tabule je taková, u níž nikdo nehladoví.
Říká se mu špargl, což může někomu znít skoro jako posměšná přezdívka. Přitom chřest zaslouží náš respekt. Má močopudné vlastnosti a k tomuto účelu se používá jako lék. Sbírají se mladé výhonky chřestu a lahodné jsou zejména jeho špičky. V gastronomii má dalekosáhlé využití a šéfkuchaři vybraných restaurací se stále překonávají s nápady, v jakých kombinacích by mohli svým hostům zelený zázrak připravit.
Žatec - Regionální muzeum K. A. Polánka zve do své pobočky v Křížově vile na zahájení výstavy Je libo kousek máslíčka?, které se uskuteční ve čtvrtek 9. května od 17 hodin.
FOTOGALERIE / Již třináctým rokem byla akce s názvem Velikonoce na Buchlově spojena s oslavou procitnutí ze zimního spánku, s jarem, ale také oslavami nejkrásnějších svátků v roce.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Když nepotřebujete vybírat z dietních jídel a klidně si můžete pošmáknout, sáhnete po slanině, která láká už v obchodech tím, jak krásně vypadá. A co teprve, když jí dodáme zlatavou barvu při přípravě.
Za 29.90 v Jičíně, v marketu u trati. Není polské. Nekup to. Nejbližší jiná cena víc než 36 korun. Ale 3. dubna v sedm, když se otevřelo, nebylo. Paní vedoucí, už v sedm dost uhoněná, vysvětluje, že nestačejí vykládat z kamionu. Nemá lidi.
Co vám doporučíme v době jarní očisty? Samá nenáročná jídla. Nebudeme na vás tak přísní, abychom vám odepřeli rýži nebo rybu, to zase ne. Ale vyzkoušejte si přípravu jídel, která vás dokážou nabít energií, aniž byste měli pocit, že vás přejel parní válec - jako když jste si posledně pochutnali na uzeném vepřovém koleni, vzpomínáte?
Pokud prahnete po jednoduché kuchyni a přitom chcete využít svou kreativitu, určitě sáhněte po těstovinách. Kombinací s různými druhy masa, zeleniny, koření a dochucovadel je totiž nepřeberné množství.
Solidní teploty a sluneční svit konečně vylákaly zahrádkáře k záhonům, ale ještě nějaký čas bude trvat, než se z jejich čerstvých výpěstků budou radovat i kuchaři. Ale přece jen by se na zahradě dalo najít něco, co už se sklidit dá.
Až do středy 6. března letos trvá období masopustu, které začalo svátkem Tří králů. Masopust je sice nejveselejší svátek roku, ale slaví se také dobrým jídlem. Předci to měli dobře vymyšleno – dojídali totiž zásoby z minulé sezony a chystali se na čtyřicetidenní půst, kdy se neměli dotknout žádného masa.
Pokud jste se rozhodli Valentýna oslavit doma, určitě si budete chtít zpestřit večer něčím speciálním k snědku. Valentýnské recepty se vyznačují jednoduchostí, jsou laděné do barev lásky a jako základ jídla často slouží suroviny, které obsahují afrodiziaka.
Třebíčsko – Nejprve sportovní vyžití, potom dobrá večeře. Nejen to je ve valentýnské nabídce akcí na Třebíčsku. Vyberou si jak zamilovaní, tak i svobodní.
Prostějov – Po delší době kvalitou nabitá sestava hokejového Kladna zapomněla na své předešlé moravské neúspěchy a na ledě silného Prostějova vyválčila těsnou výhru 3:2. Režíroval ji navrátilec do sestavy Tomáš Plekanec, byť připsal jen jednu asistenci, spolu s autorem rozhodující trefy Jiřím Říhou.
Jablonec n. N. - Další florbalové klání čekalo na hráče z Koberov. A trenér Tomáš Fabián mohl konstatovat, že ho jeho svěřenci mile překvapili, když vyhráli, co se dalo.
Jaroměř - V sobotu se uskutečnilo v jaroměřské hale ASVAJ 3. kolo fotbalové Fain ligy firem 2019. Tím se seriál turnajů přehoupl do své druhé poloviny, neboť se tradičně uskuteční pět dílů.
Tajemství spokojeného života Švédů tkví v usilovné práci a následném odměňování se kávou a chutným zákuskem, který voní po skořici, kardamomu či vanilce. Díky receptům Deníku si na švédských sladkostech můžete pochutnat i vy.
Může se to sice zdát jako protimluv, o raw podnicích to ale opravdu platí. Přesto se tu najíte. Jen tu místo klasických pokrmů nabízejí výhradně syrovou stravu. V současnosti můžete v Praze zavítat nejen do raw restaurací, ale i do cukrárny.
Střední Čechy – Mlsání sladkého, tradiční hodování po venkovsku i spánek v cizí posteli. Takové jsou tipy Středočeské centrály pro plánování programu na víkend.
Přestože levné části vepřového masa mají své zastánce v řadách slavných šéfkuchařů, mezi lidmi patří spíše k opomíjeným částem. Přitom kromě skvělé ceny mají i báječnou chuť. Připravte si s Deníkem vepřové dobroty, které vám nevyluxují peněženku.
Největší česká mlékárna Madeta chce do dvou let otevřít v Plané nad Lužnicí sýrárnu za stovky milionů korun. Společnosti se loni dařil odbyt másla, prodala ho 7600 tun. V letošním roce plánuje firma poprvé tržby přes šest miliard korun. Informoval o tom generální ředitel Madety Milan Teplý. Firma má asi 1500 zaměstnanců.
Tradičních pověry spojují čočku s penězi, zdravím i hojností. Není proto divu, že prvního ledna nechyběla na stole v celé řadě domácností - podle hesla jak na Nový rok, tak po celý rok. Čočku si však můžete vychutnat kdykoli. Uvařte si ji tradičně na kyselo nebo se inspirujte našimi originálními recepty. Chutnají skvěle, a navíc přinášejí štěstí.
Tvarůžková zmrzlina, kremrole či věnečky. Tyto dobroty rozhodně nepotěší zapřísáhlé konzervativce, nadšence si však nachází. Zlatý poklad z Hané už dávno nepatří jen na chleba s máslem.
Liberec – Mytická Medusa s hadími vlasy a krásným obličejem i nahá žena v oblacích lákají do liberecké knihovny na výstavu imaginativní malby Jiřího Lochmana a Petra Másla neboli Tandemu L + M, která potrvá až do konce ledna.
Rakovník - Podzimní sezonou prošli nad očekávání dobře, dá se říct, že ji projeli jako horký nůž máslem. V poločase krajské I.B třídy ve skupině A jsou suverénně na prvním místě fotbalisté rezervy rakovnického SK. Ani jednou neokusili hořkost porážky a nasbírali třicet šest bodů. Ztratili tedy jen tři body. Trenér mužstva Zdeněk Weis musí být nadmíru spokojený.
Zbavit se povánoční nadváhy není tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Postačí vám k tomu plná lednice kvalitní zeleniny, vůle nepřejídat se a chuť zkusit nové recepty. Tak se pusťme do vaření!
Cheb – Svátek Tří králů – v tento den se naposledy zapalovaly svíce na vánočním stromku. Až do roku 1691 tímto dnem začínal kalendářní rok, proto byl označován jako „Velký Nový rok“ a předvečer jako „Třetí svatý večer“.
Transplantace orgánů jsou mnohdy pro pacienty se závažnými onemocněními jedinou šancí na přežití. Pro 68letou Američanku však nové plíce přinesly naprosto nečekanou komplikaci. Pouhé dva týdny po operaci se u ženy, která nikdy netrpěla alergií na arašídy, projevila po jejím oblíbeném sendviči s burákovým máslem těžká alergická reakce. Jak se ukázalo, alergií na arašídy trpěl muž, od kterého plíce pocházely.
Premiér Andrej Babiš (ANO) s chotí Monikou navštívili v Lánech prezidentský pár Miloše Zemana a jeho manželku Ivanu. Prezident při setkání s premiérem žertoval o velikosti kytic přítomných dam a naznačil, že by si přál, aby Babiš pokračoval v čele kabinetu i po příštích volbách. Po setkání Babiš uvedl, že hovořili o podpoře exportu i o rodinných záležitostech.
Pardubice - Skutečný osud českého letce, který se v touze po svobodě rozhodl pro riskantní útěk ze socialistického Československa na západ, ožívá v novém videoklipu Michala Hrůzy.
Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.