Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Nová rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

ROK 2018: Mendelovu univerzitu vede poprvé žena

Brno /ANKETA/ - Nejmladší. Po profesorce a prorektorce se Danuše Nerudová může chlubit i titulem nejmladší první rektorky jedné z brněnských vysokých škol. V čele Mendelovy univerzity stojí od letošního února. Nerudová se rektorkou stala v devětatřiceti letech.

Ilustrační foto.

Tisíce lidí netuší, že mají žloutenku typu C. Nakazit se mohli v nemocnici

/INFOGRAFIKA/ Slušný člověk ji nemůže dostat. Hepatitida typu C je přece choroba narkomanů, domnívá se většina Čechů. Jenomže opak je pravdou. Podle odhadů České hepatologické společnosti u nás žije až 80 tisíc nakažených lidí. Drogy přitom řada z nich nikdy nebrala. A co víc: drtivá většina o své chorobě neví.

Ilustrační foto.

Rok 2018 očima Deníku… a co nás čeká v roce 2019

Co zásadního se stalo v roce 2018 v naší zemi? Které události nejvíce ovlivnily náš kraj? Souhrn toho nejzásadnějšího, co se v roce 2018 odehrálo, pro své čtenáře připravili redaktoři Deníku. A to hned ve dvou přílohách. Ta první je souhrnem nadregionálních událostí a najdete ji vloženou v Deníku už v sobotu 29. prosince. Druhou přílohou je speciální Ročenka zaměřená na dění ve vašem regionu.

Kladno (v bílém) - Prostějov 7:3.

Opožděná nadílka. Jestřábi schytali v Kladně debakl

Pryč je vánoční pohoda. Prostějovští hokejisté na ledě kladenských Rytířů nedojídali žádné zbytky cukroví, naopak. Vytrpěli si jednu z nejvyšších porážek v sezoně, od třetího celku Chance ligy schytali v posledním venkovním duelu pomalu končícího roku 2018 ošklivý debakl 3:7.

Benátky Masters 2017.

Špičkový badminton podruhé

Benátky nad Jizerou – Vloni založená tradice má letos na pořadu druhé pokračování. Špičkový badmintonový turnaj Benátky Masters se hraje v pátek od 11 hodin v Nibe Aréně. A k vidění opět bude skvělý badminton evropského formátu.

Ilustrační foto.

Z beznaděje zachránili alespoň bod

Svitavy – Kalendářní rok 2018 zakončili svitavští florbalisté svátečním duelem na domácí půdě. Před více než dvěma stovkami fanoušků v hale Na Střelnici vyzvali aktuálně třetí celek východní skupiny národní ligy z Kopřivnice.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen s vojáky Bundeswehru

Německé armádě chybí odborníci. Zvažuje nábor zájemců z Evropy

Od chvíle, kdy spolková vláda zrušila v Německu uplatňování branné povinnosti, uplynulo sedm let a německá armáda se začíná potýkat s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Ministerstvo obrany proto zvažuje, že by se po vhodných odbornících mohlo poohlédnou za hranicemi.

Vánoční svátky na dispečinku budějovického dopravního podniku.

Služby drží svátek nesvátek

České Budějovice – Nemocniční lékárna ve středu 26. prosince odbavovala jednoho zákazníka za druhým. Ale nejen zdravotníci či hasiči jsou o svátcích v práci.

Šimon Hrubec (vlevo) nedávno oslavil 300. start za Třinec v extralize. Oporou svého týmu byl i v Davosu.

Šimon Hrubec: Cítil jsem se špatně, je tu řídký vzduch

Davos – Byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání za třinecké mužstvo. Šimon Hrubec opětovně podržel během náročného duelu své spoluhráče, slavit ale nemohl, neboť Oceláři vytěžili z nadějně rozehraného utkání na Spengler Cupu proti Magnitogorsku jen bod.

Letiště Boží Dar - letecký snímek

Šedesát milionů kolem Milovic? Kapka v moři, míní hejtmanka

Nymbursko - Přes šedesát milionů z krajských peněz je fuč. Konkrétně 62,5 milionu korun. Tak hodnotí jeden z nejaktivnějších představitelů středočeské opozice, předseda zastupitelského klubu Starostů a nezávislých Věslav Michalik, uzavření dohody mezi krajem a společností Mladá RP o ukončení všech soudních sporů a zahájení rozhovorů o finančním vyrovnání.

Oprava kostela. Ilustrační foto.

V Janovicích opravují kostel

Janovice nad Úhlavou – S opravami kostela svatého Jana Křtitele začali v letošním roce v Janovicích nad Úhlavou. Plzeňskému biskupství na opravy kostela přispívá město.

Od kostela sv. Ondřeje ke sv. Anně u Pohledu se za betlémskou hvězdou putuje už osmnáct let.

Putování za betlémskou hvězdou v Pohledu? Akce s nejdelší tradicí

Pohled – Putování za betlémskou hvězdou patří k nejdelším porevolučním kulturním tradicím na Havlíčkobrodsku. Odehrává se každý rok v obci Pohled na Havlíčkobrodsku na třetí svátek vánoční. Putování má téměř neměnný scénář, který se za ta léta osvědčil. Mění se jenom doprovodné kapely a pěvecké sbory.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo životního prostředí chce bojovat se suchem a znečištěným ovzduším

Boj se suchem, znečištěním ovzduší a tři až čtyři zákony o odpadech budou patřit mezi priority ministerstva životního prostředí pro příští rok. Uvedl to ministr Richard Brabec (ANO). Kromě toho resort připravil novelu zákona o emisních povolenkách, o ochraně přírody a krajiny nebo o invazních druzích, jež jsou v legislativním plánu vlády na příští rok.

Ilustrační foto.

O Štědrém dnu padaly rekordy v datovém přenosu z mobilů

O Štědrém dnu Češi volali z mobilu méně než loni, rekordy ale padaly v objemu přenesených dat. Lidé tak daleko více volali přes internet, posílali vzkazy po sociálních sítích a přes komunikační aplikace. Celkem spojili operátoři 41,2 milionu hovorů, lidé také poslali 54,5 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů.

Staročeské Vánoce v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně.

OBRAZEM: Na Chvojně si staročeské Vánoce připomínali už pojedenadvacáté

Chvojen - Vánoční koledy si společně s muzikanty a početným sborem připomněli na Štědrý den lidé v kostele sv. Jakuba a Filipa na Chvojně. Celkově se tam v novodobé historii místa sešli pojedenadvacáté. Nakonec si lidé mohli domů z kostela odnést, už také tradičně, betlémské světlo a pro štěstí, snítku jmelí. Staročeské Vánoce připravili členové sdružení Přátelé Chvojna.

Ilustrační foto

Co jedí děti na Štědrý večer? Kuřecí řízek nebo kapra

České děti si v současnosti na Štědrý večer pochutnávají spíš na kuřecím řízku než na tradičním kaprovi. Kuřecí řízek jich má zhruba 44 procent, kapra asi třetina. Výrazně méně obvyklé jsou jiné ryby než kapr, vepřový řízek či vinné klobásy. Oblíbenost různých vánočních jídel se liší podle regionů. Ukázaly to výsledky letošního minisčítání mezi zhruba 26 tisíc dětmi, které zveřejnil Český statistický úřad na svém webu.

Betlémské světlo ve skautské klubovně v Jiráskově ulici v Teplicích získala malá Anička.

Distribuce betlémského světla je v režii skautů a římskokatolické farnosti

Teplice – Betlémské světlo dorazilo do Teplic na hlavní nádraží minulou v neděli po poledni. Jeho distribuce probíhá dnes na Štědrý den a je v režii teplických skautů a římskokatolické farnosti. Pokud chcete rozsvítit svůj domov, přineste si s sebou lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, se kterou bezpečně zvládnete světlo z Betléma donést až domů. 

Ilustrační foto.

Křesťanský svět začíná slavit Vánoce, v Betlémě bude půlnoční mše

Lidé na celém světě dnes podle křesťanské tradice začnou slavit Vánoce, které připomínají narození Ježíše. Tradičním procesím začnou oslavy v Betlémě na Západním břehu Jordánu, kde podle biblické tradice Ježíš Kristus přišel na svět. Vánoční mši pak večer odslouží papež František v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Veřejné bruslení. Ilustrační snímek.

Přijďte si zabruslit do liberecké Home Credit Areny

Liberec – Zpestřete si Štědrý den a přijďte si zabruslit do Home Credit Areny. Ta se bruslařům otevře od 13 do 15 hodin. Pro všechny návštěvníky bude v tento den bruslení zdarma. O den později se otevřou brány Svijanské arény, zabruslit si zde můžete do 1. ledna.

Mostecký basketbalový klub naděloval dětem v nemocnici.

Mostečtí basketbalisté se proměnili v Ježíšky a obdarovali nemocné děti

Most /FOTOGALERIE/ - Radost v podobě šesti kusů dvd přehrávačů udělali dětem v nemocnici zástupci Basketbalového klubu Baník Most. Ti totiž uspořádali burzu dresů svého klubu, která přinesla výtežek 11 tisíc korun. Za ten basketbalisté nakoupili šestici dvd přehrávačů a předali je do užívání dětskému oddělení mostecké nemocnice. 

Ilustrační foto

Krmení zvěře: zrnko soli může čížka zabít

Brno - Zmrzlá řepa, vánoční cukroví či čerstvé pečivo do krmelců ani krmítek nepatří. Dobře míněný skutek může zvěři způsobit vážné zdravotní problémy, upozorňují myslivci.

Ilustrační foto.

V Soběslavi za řekou vyroste nová dráha pro in-line bruslaře a cyklisty

Soběslav - Výuková cyklistická a bruslařská dráha Soběslav – tak zní název projektu, který má v blízké budoucnosti rozšířit a podpořit volnočasové aktivity ve městě. Zda dojde k jeho realizaci už v nadcházejícím kalendářním roce, to záleží na formě financování, kromě jiného i na vypsání vhodných dotačních titulů.

U stonavského Dolu ČSM někteří lidé zapalují svíčky za zahynulé horníky.

Havíři zapalovali svíčky za kolegy a kamarády, a plakali

Horníci jsou tvrdí chlapi, pro ostré slovo a třeba i ránu nejdou daleko. Jsou ale okamžiky, kdy i takovým tvrďákům ukápne slza. Třeba když jejich kolegové po směně nevyfárají a po nějaké době jejich těla vyvezou na povrch až záchranáři. 

Utkání 28. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Sparta Praha, 21. prosince 2018 v Ostravě.

Oslava s puncem vítězství. Vítkovice opět porazily Spartu

/FOTOGALERIE/ Ostrava – Hokejové Vítkovice oslavily devadesáté výročí vítězstvím. Svěřenci Jakuba Petra a Pavla Trnky potěšili legendu Františka Černíka, zvládli poslední předvánoční utkání a v prestižním duelu pátečního 28. kola extraligy zdolali pražskou Spartu 4:2.

Oříškové perníčky s kokosovou polevou

Chytré pečení: dva recepty na skvělé cukroví bez lepku

Dejte tělu šanci užít si Vánoce se vším všudy, to znamená i s cukrovím, které k svátkům neodmyslitelně patří. Celiaci a alergici na lepek musejí omezit zejména bílou pšeničnou mouku, která se však vedle pečiva skrývá vesměs v každém průmyslově zpracovaném produktu, včetně koření, sladkých cukrovinek, polotovarů či alkoholu. Že si tedy celiaci na cukroví můžou nechat zajít chuť? Protože bílá mouka, kterou nesmějí, je základem téměř každého vánočního receptu? To už dávno neplatí!