Bez vanilkových rohlíčků, lineckého nebo pracen by to nebyly ty pravé Vánoce. Ale pečení cukroví chce svůj čas, a i když si mnozí z nás naplánují na dobu adventu řadu klidných a příjemných činností, času se na všechny nedostává. Pokud ho tedy na pečení nevyšetříte, můžete si cukroví objednat. Takovou možnost nabízí spousta cukráren a pekáren.
K období adventu se váže mnoho zvyků, které stojí za to si každoročně připomínat. Pusťte se s námi do jedné takové tradice – prvního svátečního pečení. Ať cukroví stihne změknout, než přiletí Ježíšek. A pozor, mlsat mohou i diabetici. Máme pro vás také dva recepty na vánoční dobroty bez cukru.
Adamov - Fotografie, kresby, mapy, dobové listiny nebo pohlednice. Přes šest stovek unikátních obrázků, z nichž velká část nebyla nikdy publikována. To vše nabídne první díl knihy Jaroslava Budiše Historie Adamova a jeho strojíren v obrazech. Ke čtenářům se dostane v polovině prosince. Na více než třech stech stranách přiblíží historii města a jeho okolí.
/S ROZHOVOREM/ Mléko je nebezpečnou potravinou. Může vám přivodit křeče, nadýmání, průjem, u menších dětí dokonce i dehydrataci. Vědět tedy jak s ní zacházet se vyplatí. V Česku trpí laktózovou intolerancí zhruba jeden z deseti lidí. Některé národy a rasy mléčný cukr dokonce netolerují vůbec.
Zatímco děti sepisují dopis Ježíškovi, dospělí přemýšlejí nad tím, jak před Vánoci všechno stihnout a na nic nezapomenout. A protože největším zrádcem bývá paměť, dali jsme za vás dohromady seznam (nejen) pečicích surovin, které se vám před svátky budou hodit.
Domažlice – Nadějná kuchařka Anna Peštová ze Středního odborného učiliště z Domažlic se probojovala do finálové patnáctky 6. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.
Název aloe vera známe především z kosmetického průmyslu. Jde o sukulentní rostlinu, jejíž dužnaté listy obsahují gel plný cenných látek působících blahodárně nejen na pleť, ale také třeba na trávení. Přesto jeho konzumaci raději předem zkonzultujte s lékařem.
Žacléř - Přesně měsíc před Štědrým dnem zaplnil žacléřskou školní jídelnu jeden z neodmyslitelných vánočních symbolů. Patnáct pekařek ze Žacléře, Bernartic, Lampertic, Trutnova, Vlčic či Batňovic tam naservírovalo návštěvníkům k ochutnávce a posouzení vánočky.
Střední Čechy – Skutečný advent sice začíná až o prvním víkendu v prosinci, aktuální doporučení Středočeské centrály cestovního ruchu však ukazuje, že plné předvánoční atmosféry mohou být už plány na nadcházející volné dny.
Jižní Morava - Vánoce bez cukroví? Pro mnohé nepředstavitelné. Perníčky a linecké jsou na jižní Moravě s tímto obdobím pevně spjaté. „Často peču pro celou rodinu,“ řekla důchodkyně Helena Cáhlíková. Lidé se ale musí smířit s tím, že se cena surovin před Vánocemi vždy zvyšuje.
Vánoce bez cukroví? Pro mnohé nepředstavitelné. Perníčky a linecké jsou nejen na jižní Moravě s tímto obdobím pevně spjaté. „Často peču pro celou rodinu,“ řekla důchodkyně Helena Cáhlíková. Lidé se ale musí smířit s tím, že se cena surovin před Vánocemi vždy zvyšuje.
Jeviněves /FOTOGALERIE/ – Pravá vesnická zabijačka v žádném případě není pro ty, kteří si rádi přispí. Kolotoč se začíná roztáčet už ve čtyři ráno, kdy farmáři připravují necky, trojnožku, na které se prase zavěsí a nesmí chybět vyhřátá teplá místnost, kde budou probíhat ty nejzajímavější a chuťově nejlepší úkony. Řezník Jiří Walter přijíždí už krátce po páté hodině ranní a ve třech kotlích, pod kterými se rozdělal oheň už časně ráno, pomalu vře voda.
Generální úklid je jedním z motorů předvánočního stresu. Všude vám radí, začněte už v listopadu a vypracujte si podrobný plán. Ve finále dřete každý víkend až do Vánoc, kdy s hrůzou zjistíte, co rodinka za ten měsíc stihla zase roztahat a ušpinit. Stres je hned zpátky.
Jen málo turistů přilétá do Irska za jídlem, a přitom nestačí mnoho, aby si vás tamější kuchyně získala. Černé pivo, kvalitní hovězí a dokonalé ústřice – i takový je zážitek, který vám dnes zprostředkujeme. Některé irské lahůdky si díky našim receptům můžete připravit sami.
Litomyšl - Kauza krádeže másla v jednom litomyšlském marketu nabývá stále větších rozměrů. Policie zjistila, že ukradených kostek másla nakonec není 124, ale více než dvakrát tolik.
Litomyšl - Krádež 124 kostek másla v jednom zdejším supermarketu řeší policisté. Oznámila jim to po inventuře 59letá zaměstnankyně obchodu, ztráta tak v přepočtu činí skoro 12 tisíc korun.
Maso se jedlo zřídkakdy, zato ryby se na stůl dostávaly častěji, než je tomu dnes. Své místo měly i ovocné krémy či paštiky a polévky byly často tím nejbohatším pokrmem, který si dělnická rodina dopřála. I tohle je kuchyně první republiky.
Ještě před dvěma měsíci se mohlo zdát, že z houbové sezony nebude nic. V první záříjové dny nakonec zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka. Poradíme vám, jak s ní naložit.
Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Štípat dřevo, stloukat máslo, vázat povřísla, povozit se na koni, střílet z posedu na terč, lovit ryby a řadu dalších aktivit si mohli vyzkoušet návštěvníci při druhém ročníku Dne venkova, který se uskutečnil v areálu žďárského zámku rodiny Kinských.
Toto roční období se vyznačuje příchodem chladného počasí, které v mnohých z nás vyvolává změny nálad. Vypořádat se s nimi můžete velice příjemným způsobem, který zahrnuje spoustu skvělého jídla a pití.
Hrušky právem patří k oblíbeným lahůdkám podzimu. Jejich blahodárné účinky na zdraví a krásu jsou známé už od dob antiky a protože jde o ovoce, jemuž se v našem mírném pásu dobře daří, neměli bychom hledat žádnou výmluvu, proč je nezařadit na svůj podzimní jídelníček.
Když přijde řeč na úspory, většina lidí se rozhodne šetřit na jídle. Co ale nevědí je, že místo levných produktů diskutabilní kvality mohou sáhnout po opravdu dobrých surovinách, které jen nestojí mnoho. Třeba jako vepřová kolena nebo hovězí žebra.
Ústí nad Orlicí - Další dílnu pro veřejnost z cyklu „Cože? ..... ale jak?“ uspořádalo v sobotu 15. září Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. Tato byla věnována zpracování mléka, praktickým ukázkám domácí výroby másla, tvarohu, sýra a jogurtu.
Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.
Sladká slavnost aneb Den medu a medoviny přilákala do Archeoskanzenu Modrá šest stovek mlsounů, kteří se chtěli v sobotu od 10 hodin až do večera dobře bavit, byť několikrát akci trochu narušily dešťové přeháňky.
Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.
Kohoutov - Jaroslav Balcar z Libňatova patří mezi chovatele už od školních let. „V páté třídě jsem začal chovat holuby kvůli kamarádovi. Pořád jsem nechápal, co na nich vidí, a tak jsem se do nich dal taky,“ vzpomíná.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Brno – Velký milovník hygieny zubů je zřejmě devětadvacetiletý zloděj, který pronesl v neděli odpoledne kolem pokladen v prodejně v brněnské ulici U Pošty zubní kartáčky a pasty. Lup měl hodnotu sedm a půl tisíce korun.
Ta nejlepší gastronomická sezona v roce je konečně tady! I letos má léto má opravdu co nabídnout, tak hurá ke stolu ke grilovaným masům, šťavnaté zelenině a dokonale sladkým dezertům.
Badatelské výpravy, stloukání másla nebo třeba plstění. Nejen tyto aktivity nalákaly letos rodiče, aby své ratolesti přihlásili na příměstské tábory na Uherskohradišťsku. V okolí metropole Slovácka se jich koná hned několik.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.