Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Zranění Pumprly nás přibrzdí, říká před nadstavbou Tomanec

Brno – V domácí Národní basketbalové lize se trápí, evropským pohárem Alpe Adria ale zatím prochází jako nůž máslem. Brněnští basketbalisté v sobotním utkání stvrdili postup do semifinále soutěže jednoznačnou výhrou v odvetě se slovinským týmem Helios Suns Domžale 78:40. V prvním utkání na půdě soupeře přitom mmcité v těsné koncovce vyhrálo 67:64.

Jogurty zdražují. Místo smetany obsahují škroby

/INFOGRAFIKA/ Pod víčkem jogurtů můžete objevit nečekané překvapení. Kdo má štěstí, ochutná hustý jogurt s vysokým obsahem proteinů – vzhledem k procentu sušiny a mléčného tuku. Často se ale právě u jogurtů mluví o takzvané dvojí kvalitě. Ty ošizené výrobci zahušťují škroby a stabilizátory.

Sejdou se na „dračkách“ a ochutnají metyju

Hodonice /FOTOGALERIE/ - Ženy v barevných sukních, bílých zástěrách a čepcích sedí kolem stolu, vládne pohoda a je cítit pospolitost i radost ze společné práce. Místností se line vůně koblih a lívanců. Jen při vyprávění historek si musí dát ženy pozor, aby se nerozesmály příliš vehementně.

Zimní houby v Podyjí lze jíst i syrové, míní botanik

Znojemsko – Houbařská sezóna v Podyjí vůbec neskončila. Podzimní houby mohli lidé díky teplé zimě najít na mnoha místech ještě v prosinci a v lednu již začaly růst zimní houby. „Jedná se o hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou a bolcovitku ucho Jidášovo. Všechny zmiňované houby rostou ještě do konce února,“ sdělil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec. Dodal, že na všech zimních jedlých houbách si lze bez obav pochutnat za syrova přímo v lese. Nejlepší jsou podle něho jen tak pokapané olejem, posolené a servírované třeba na chlebu.

Důchodkyně kradla v obchodě máslo. Na policisty plivala a kopala je

Brno – Sedmašedesátiletá žena nejprve nahlásila u pokladny obchodu na Starém Brně, že má u sebe osm kusů másla. Ty vyměnila za jiné a vzala si jedno navíc. Přes pokladnu se snažila odejít bez placení, zadržela ji však ochranka obchodu, která přivolala na místo policisty.

Inflace byla v lednu nejnižší od loňského dubna, zejména kvůli potravinám

Severní Čechy- Inflace se v lednu dostala na nejnižší úroveň od loňského dubna, když dosáhla 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v prosinci. Hlavním důvodem je pomalé zdražování v potravinářství a dopravě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zamilované páry obsadí restaurace

Rokycansko – Svátek zamilovaných je tady. Většina restaurací připravuje pro své zákazníky romantické menu. Zámek Zbiroh dokonce přichystal rovnou celý víkend.

Tábor s vůni hnoje a chutí mléka slibují v Chaloupkách

Zašovice – Z povědomí dětí se vytrácí znalosti o tom, kde se vlastně bere mléko, máslo, sýr, maso či vlna. Těm rodičům, kteří chtějí potomkům otevřít oči a ještě mít klid, že je o ně dobře postaráno, se nyní nabízí příležitost.

Dětem chybí vitamín D. Nejhorší situace je v zimě a na jaře

Českým dětem podle studie Státního zdravotního ústavu (SZÚ) chybí vitamin D, který se tvoří na kůži ze slunečního záření. Jen třetina dětí má dostatek celoročně, nejhorší je situace v zimě a na jaře. SZÚ zkoumal před dvěma lety krev více než 400 dětí, letos plánuje i měření u dospělých.

Polevy? Podle barev nebo jako kytičky. Pečení sušenek v Majáku byla dámská jízda

Vyškov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Odvážit, smíchat suché ingredience, přidat vajíčka a máslo. Nechat odležet v lednici, vyválet tenké těsto a pustit se do vykrajování. Postup je jasný. A děvčatům, která si v pondělí dopoledne přišla upéct do vyškovského Střediska volného času Maják sušenky, jde práce hezky od ruky. I když je mají upatlané od těsta.

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Severní Čechy - Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016.

FOTO: Houby v zimě? Rostou a jsou moc dobré

Ústecký kraj - Pochoutky z čerstvých hub si většina z nás spojuje s obdobím pozdního jara, léta a podzimu. Zima by měla být pro houbaře obdobím klidu. Chyba lávky!

Tonda Blaník chce být prezidentem

Rychnov nad Kněžnou - Hlavní hrdina filmu, který ve čtvrtek od 19.30 hodin hrají v rychnovském kině, Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i sto tisíc podpisů.

Výroba masa stále klesá. Lidé na něm šetří

Češi utrácejí za maso domácích sedláků stále méně, což se projevuje i na jeho výrobě. Třeba vepřového masa dodali sedláci na trh 211 tisíc tun, což bylo o devět tisíc tun méně než v roce 2016. Také výroba hovězího se snížila, a to o více než čtyři tisíce tun na 67,7 tisíce tun. „Naopak drůbežího masa bylo proti roku 2016 vyrobeno více o 2,4 tisíce tun,“ uvedl Jiří Hrbek z ČSÚ.

Čokoláda, fenomén, kterému neodoláte. Do Čech pronikla v roce 1770

Nová Paka - Láká nás vůni, barvou i příchutěmi. Fenomén, kterému lze jen těžko odolat. Pro mnohé je čokoláda neřest, pro naše předky byla pojítkem, které sbližovalo. Dnes si už můžeme vybírat tabulky s pistácií, solí, levandulí, chilli nebo kávou, jahodami. Ochutnat je mohou i návštěvníci výstavy v novopackém Suchardově domě.

Okradení, vytopení. Příběh seniorů z Poděbrad pokračuje

Poděbrady – Zkušenost čtyřiaosmdesátiletého Josefa a jeho ženy Jitky by zřejmě zlomila i mladší a otrlejší povahy. Loni na konci října v době, kdy byli v zahraničí na ozdravném pobytu, se do jejich domu vloupal zloděj. Způsobil požár a potopu. Co neukradl, bylo zničeno. Nešťastným seniorům se však rozhodli pomoci známí, příbuzní i lidé z místního Sokola. Vyhráno však zdaleka neměli. Přinášíme lednové pokračování příběhu. Tak, jak je popsal sám hlavní aktér.

V závodní kuchyni našli hygienici špínu. Na vybavení i na zdech

Lysá nad Labem – Nejenom důkladný úklid, který po návštěvě hygieniků ve stravovacích provozech nebývá výjimkou, ale dokonce i malování a natěračské práce. Takovou podobu měla nápravná opatření následující po kontrole, na niž se v rámci státního zdravotního dozoru vypravili hygienici z územního pracoviště v Nymburce do Lysé nad Labem. 

Druhá etapa haly spolkne 78 milionů, dotace nebude

Kutná Hora – Na druhou etapu výstavby sportovní haly na Klimešce, která se pomalu blíží do finále, město dotaci nezískalo. Financovat ji tak bude muset z vlastní kapsy. Potvrdil to starosta Kutné Hory Josefa Viktora. „Na druhou etapu jsme bohužel dotaci z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nedostali,“ řekl s tím, že kutnohorská radnice už obdržela oficiální vyrozumění, že jako žadatel bodově nedosáhla na částku, která byla rozdělena.

Tip na restauraci: Připraveno v Kastrolu

Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.

Bistro, které si přišlo hrát s ohněm

Když Tomáš Karpíšek, majitel gastronomického impéria Ambiente, zavítal při svých cestách do Mexika a ochutnal tamější drůbež z ohně, dostal nápad na další skvělý podnik. Češi mají kuře rádi, řekl si, ale klasické stánky s grilovaným kuřetem nenabízejí kvalitní kuřecí maso a především ho negrilují na ohni. A tak vzniklo karlínské bistro Grils.

Školy a školky od ledna zdražily obědy

Rakovnicko – Od ledna tohoto roku si rodiče připlatí za stravu svých dětí ve většině základních a mateřských škol. Cena celodenní stravy stoupla v průměru o tři koruny. Na vině je zdražování potravin. Jejich cena byla na konci minulého roku nejvyšší za posledních pět let.

Macík už je pátý, opět se posunul i Brabec

Sedlčany/San Juan de Marcona - Zprávy z Dakaru. Ve třetí písečné etapě, vedoucí do San Juan de Marcona se týmu Big Shock Racing opravdu dařilo. Martin Macík, František Tomášek a Michal Mrkva dojeli mezi kamiony jako čtvrtí nejlepší. V celkovém pořadí jsou na výborném pátém místě a stali se tak aktuálně nejrychlejší českou posádkou. Jan Brabec se dlouho držel mezi nejlepšími, ale nakonec etapu dojel na pěkném 38. místě a celkově si opět polepšil na 76. pozici.

Stopem na Balkán? Klega ukázal, jak na to

Kontroverzní hlučínský cestovatel Pavel Klega, který v Prostřeno přiotrávil další soutěžící, před nedávnem natočil třicetiminutový snímek o své cestě do Albánie.

Veřejná doprava v Praze si prodlouží prázdniny. Nejsou lidi

Střední Čechy – Sliby, že od úterka už se pojede jako po másle, se naplnily. Po dvou problémových dnech na přelomu roku, kdy řada cestujících na příměstských autobusových linkách trojkové řady čekala na svůj spoj marně (s vysvětlením, že společnosti Arriva City nepřišli do práce nemocní řidiči) se v úterý podařilo dosáhnout změny: jízdní řády opět platí.

Letohradští rybáři prodali bezmála jedenáct metráků ryb

Letohrad - „Tři a půl kila, může být? A chcete toho kapra zabít? Vykuchat?“ To byly nejčastější otázky, které provázely v předvánočním čase prodej ryb. Nejinak tomu bylo i u letohradských rybářů, kteří ve třech předvánočních dnech prodávali v orlické rybárně.

Vánoce v restauraci

Vychutnejte si tradiční štědrovečerní večeři netradičně

Vánoce se již nezadržitelně blíží a s nimi i tradiční vánoční a štědrovečerní pokrmy. Nekonečný maraton pečení cukroví, následovaný porcováním a obalováním kapra. Pokud si letos chcete Vánoce užít v poklidu, bez zbytečného stresu a kuchařských orgií, můžete si vánoční a štědrovečerní hostinu vychutnat i v některé z pražských restaurací a věřte, že vybírat budete nejen ze smaženého kapra s bramborovým salátem.

Tvarohová štola

Tvarohová štola s kandovaným ovocem

Cukroví je hotovo, z vánočního pečení teď už zbývá jen vánočka nebo štola. Přinášíme tip na jednoduchou štolu z tvarohového těsta, plnou oříšků a kandovaného ovoce.

Štědrovečerní večeře trochu jinak

Nechce se vám na Vánoce vyvářet a kapr s bramborovým salátem nejsou vašimi favority? Užijte si štědrovečerní večeři v restauraci. A dárky si pak můžete v klidu předat doma.

Vánoce v opavském vězení? Ryba, cukroví i besídka

K snídani vánočka, máslo, nugeta a bílá káva, k obědu hrachovka a nudle s mákem. K večeři pak smažené rybí filé s bramborovým salátem, čaj a navíc balíček, ve kterém budou dva muffiny, dvě linecká kolečka, krabička ovocného čaje a ovoce. To není jídelníček žádného z hotelů, ale opavské věznice na Štědrý den.

Linecká jablíčka

Linecká jablíčka

Elegantně vyhlížející linecká jablíčka budou nejen chutnou specialitkou vánočního stolu, ale i jeho dekorací.

K večeři měli bobálky, po ní chodili koledovat

České Budějovice – Na Vánoce jako vystřižené z Ladových obrázků, doplněné koledováním i radostnými jiskřičkami v očích svých synů, vzpomíná nejraději 79letá Irena Drábová. Ta momentálně žije v Centru sociálních služeb Staroměstská v Českých Budějovicích, původem je ale až z Východního Slovenska.

Piňa colada

Piňa colada

Je libo trochu exotiky v prosincových plískanicích? Tropami inspirované cukroví vám ji dopřeje.