Máselná kauza bobtná
Litomyšl - Kauza krádeže másla v jednom litomyšlském marketu nabývá stále větších rozměrů. Policie zjistila, že ukradených kostek másla nakonec není 124, ale více než dvakrát tolik.
Litomyšl - Kauza krádeže másla v jednom litomyšlském marketu nabývá stále větších rozměrů. Policie zjistila, že ukradených kostek másla nakonec není 124, ale více než dvakrát tolik.
Litomyšl - Krádež 124 kostek másla v jednom zdejším supermarketu řeší policisté. Oznámila jim to po inventuře 59letá zaměstnankyně obchodu, ztráta tak v přepočtu činí skoro 12 tisíc korun.
Maso se jedlo zřídkakdy, zato ryby se na stůl dostávaly častěji, než je tomu dnes. Své místo měly i ovocné krémy či paštiky a polévky byly často tím nejbohatším pokrmem, který si dělnická rodina dopřála. I tohle je kuchyně první republiky.
Ještě před dvěma měsíci se mohlo zdát, že z houbové sezony nebude nic. V první záříjové dny nakonec zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka. Poradíme vám, jak s ní naložit.
Žďár nad Sázavou /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Štípat dřevo, stloukat máslo, vázat povřísla, povozit se na koni, střílet z posedu na terč, lovit ryby a řadu dalších aktivit si mohli vyzkoušet návštěvníci při druhém ročníku Dne venkova, který se uskutečnil v areálu žďárského zámku rodiny Kinských.
Toto roční období se vyznačuje příchodem chladného počasí, které v mnohých z nás vyvolává změny nálad. Vypořádat se s nimi můžete velice příjemným způsobem, který zahrnuje spoustu skvělého jídla a pití.
Hrušky právem patří k oblíbeným lahůdkám podzimu. Jejich blahodárné účinky na zdraví a krásu jsou známé už od dob antiky a protože jde o ovoce, jemuž se v našem mírném pásu dobře daří, neměli bychom hledat žádnou výmluvu, proč je nezařadit na svůj podzimní jídelníček.
Když přijde řeč na úspory, většina lidí se rozhodne šetřit na jídle. Co ale nevědí je, že místo levných produktů diskutabilní kvality mohou sáhnout po opravdu dobrých surovinách, které jen nestojí mnoho. Třeba jako vepřová kolena nebo hovězí žebra.
Ústí nad Orlicí - Další dílnu pro veřejnost z cyklu „Cože? ..... ale jak?“ uspořádalo v sobotu 15. září Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. Tato byla věnována zpracování mléka, praktickým ukázkám domácí výroby másla, tvarohu, sýra a jogurtu.
Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.
Sladká slavnost aneb Den medu a medoviny přilákala do Archeoskanzenu Modrá šest stovek mlsounů, kteří se chtěli v sobotu od 10 hodin až do večera dobře bavit, byť několikrát akci trochu narušily dešťové přeháňky.
Ještě lepší, než jíst čerstvé ovoce přímo ze stromu či z keře, je upéct ho v koláči a horkým ovocem s vanilkou a drobenkou posléze provonět celý dům. Protože tak sladce voní léto. Deník pro vás čtyři recepty na vynikající koláče připravil.
Kohoutov - Jaroslav Balcar z Libňatova patří mezi chovatele už od školních let. „V páté třídě jsem začal chovat holuby kvůli kamarádovi. Pořád jsem nechápal, co na nich vidí, a tak jsem se do nich dal taky,“ vzpomíná.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Brno – Velký milovník hygieny zubů je zřejmě devětadvacetiletý zloděj, který pronesl v neděli odpoledne kolem pokladen v prodejně v brněnské ulici U Pošty zubní kartáčky a pasty. Lup měl hodnotu sedm a půl tisíce korun.
Ta nejlepší gastronomická sezona v roce je konečně tady! I letos má léto má opravdu co nabídnout, tak hurá ke stolu ke grilovaným masům, šťavnaté zelenině a dokonale sladkým dezertům.
Pardubický kraj - Ceny másla stále přesahují padesát korun za kostku. Hodně se krade. Populární se stala domácí výroba.
Badatelské výpravy, stloukání másla nebo třeba plstění. Nejen tyto aktivity nalákaly letos rodiče, aby své ratolesti přihlásili na příměstské tábory na Uherskohradišťsku. V okolí metropole Slovácka se jich koná hned několik.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Severní Čechy - V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
V červnu museli Češi při nákupech sáhnout hlouběji do kapsy. Víc platili za benzín, máslo, vajíčka i brambory. Oproti stejnému měsíci loňského roku podle statistiků vzrostly spotřebitelské ceny o 2,6 procenta.
Vyměňte zbytečně strávený čas v kuchyni za procházku přírodou nebo relax na zahradě. Načerpejte inspiraci z našich jednoduchých receptů. Z běžných surovin do půl hodiny vykouzlíte vynikající těstoviny.
Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.
Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Co sa to šupoce za tů stodolů, zní v sobotu odpoledne nádvořím hradu Veveří harmonika doprovázená ženským zpěvem, který se mísí s prskáním oleje a doplňuje ho vůně špekáčků i uzeného masa. Stovky Brňanů i přespolních si tu na festivalu Ochutnej Česko připomínají tradiční česká jídla.
Na Valašsku je okolo dvanácti tisíc včelstev a asi tisíc včelařů. Suché počasí na začátku letošního roku produkci medu trochu přibrzdí. Včelaři odhadují, že cena bude až o třicet korun vyšší.
Dřívější trend cheesecaků a barevných cukrovinek á la makronky už je pasé. Alespoň tak to vnímají v kavárně Tvoje máma, kde se s nabídkou vrátili k české tradici koláčků s poctivou dávkou tvarohu, povidel a drobenky.
Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.
Střední Čechy – Máslo vnímané očima, ale i chutí. To byla hlavní lákadla programu, jemuž v sobotu patřila náves obce Máslovice na Praze-východ. Obec se za mimořádně příznivého počasí stala cílem 31. ročník turistického pochodu Máslovická šlápota – a dění v cíli plně dostálo slovům z podtitulu názvu akce: Šlapeme do Máslovic stloukat máslo.
České Budějovice – Zalíbení v másle konkrétní značky nalezl 27letý muž.
Dejte jaru zelenou! Aby vás neskolila únava, dopřejte si vitaminovou bombu v podobě špenátu. V kombinaci se sýry, kuřecím masem, gnocchi či makrelou chutná přímo božsky.
Ustálené slovní spojení Kolumbovo vejce označuje objev, který není složitý, jen na něj „stačí“ přijít. A to platí i o receptech, díky kterým zjistíte, že z vejce se dá vykouzlit mnohem víc než jen omeleta.
Kladensko - Stále častěji může veřejnost registrovat jev, kdy se pošty na vesnicích či malých městech mění v takzvané Pošty Partner. Jinak tomu není ani na Kladensku. Prakticky se jedná o přechod klasické pobočky České pošty do rukou obce nebo soukromníka. Zatímco někde ovšem jde tento přechod jako po másle, jinde už situace tak růžová není. Některým obcím se totiž nepozdává postup České pošty.
Dvanáctý ročník oblíbené akce Velikonoce na Buchlově nabídl o Velikonoční neděli dvěma tisícům návštěvníků opět pestrý program.
Jihlava – Degustace cvrčka na másle, velkého moučného červa na čili a česneku, grilovaného saranče a pro odvážné i smaženého švába argentinského. Tyto hmyzí speciality si zájemci budou moct ochutnat začátkem dubna v budově Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) v rámci Světového dne zdraví.
Chcete-li si zpříjemnit velikonoční svátky a oslavit je ve společnosti, zamiřte na hrad Buchlov. V neděli a v pondělí se tam koná 12. ročník akce Velikonoce na hradě Buchlově.
Ulici svatého Huberta v Praze na žádné mapě nenajdete. Otevřeli ji totiž nedávno po půl století dlouhé pauze, a to díky vyhlášené cukrárně pana Skály. A tak máte hned dvojí důvod, proč si na zákusek zajít právě tam.
Pomlázka patří k nejstarším velikonočním zvykům. Odměnou pro koledníky bývají kromě tradičních malovaných vajec kupované sladkosti. Pod lákavě vyhlížejícím obalem můžete narazit na náhražky čokolády. Vajíčka nebo zajíčci z kakaové hmoty jsou často k nerozeznání od figurek z pravé čokolády. Vždy se vyplatí přečíst si složení na obalech, jinak se může stát, že si místo čokoládového zajíčka odnesete sladkou hnědou hmotu.
Jablonec nad Nisou – Zvládnout šedesáti metrovou dráhu co nejrychleji, přeběhnout čtyřmetrovou kladinu, zdolat překážku, rozhodit hadice, pospojovat a napojit je na rozdělovač, ještě připojit proudnici a vytvořit tak útočné vedení.
I když v pátek 23. března počasí zrovna jarní nebylo, „první jarní“ nebo také „první noční“ pochod, konaný pod názvem Memoriál Arnošta Valenty, nijak neohrozilo. Na start do zábřežského gymnázia se nakonec dostavilo 710 účastníků napříč všemi věkovými kategoriemi.
Kaplice /VIDEO/ – Večer a noc s Čapkovými kočičkou a pejskem zažily děti mezi knihami v kaplické Městské knihovně. Příběhy pejska a kočičky byly jedním z hlavních motivů Noci s Andersenem, které se v knihovnách celé České republiky odehrála z pátka na sobotu.
Vysoké Mýto - Regionální muzeum pořádá v sobotu 24. března od 14 do 16.30 hodin dílnu pro rodiče s dětmi z cyklu Už vím proč, dědo!, věnovanou výrobě másla a mléčných výrobků.
Lízinka, Rozárka, Gizela, Emička, Fanča, Cecílie, Maruška, Stařka, Černohlávka, Gábina a dalších pětasedmdesát koz se prohání na kozí farmě ve Vizovicích. Mezi nimi se právě motá a poskakuje stovka malých kůzlat. Jejich mekot se nese do okolí. Měsíční kůzlata mají svůj velký den, protože poprvé ochutnávají ječný šrot.
Pelhřimov – Na fakt, že Velikonoce už jsou za dveřmi, upozorňuje v těchto dnech i expozice Zlaté české ručičky, která je součástí Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Právě tyto prostory totiž ve středu zaplnilo několik desítek unikátních kousků forem na velikonočního beránka.
Když se z kuchyně line vůně kávy, přiláká celou rodinu. Co takhle, kdybychom vám řekli, že si na ní můžete pochutnat kdykoliv během dne, a to klidně i večer?
Ředkvičky patří k první zelenině, kterou na jaře vyséváme do záhonů. Rostou velmi rychle, často je sklízíme už dva týdny po vyklíčení.