Ivanovice na Hané – Těsně před vydáním je stavební povolení na přestavbu bývalého závodu OP Prostějov v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku. Tvrdí to alespoň současný majitel objektu Vladimír Tirpak. Uvnitř mají vzniknout nové byty, o čemž jako první informoval Deník Rovnost.
Nemusíte si trhat vlasy za snědení 4 vosích hnízd, ani nemusíte uběhnout několik kilometrů, abyste spálila několik lineckých koleček, dokonce se nemusíte vyhýbat bramborovému salátu. Přiblížíme vám běžné domácí činnosti, díky kterým ze sebe vánoční hříchy snadno setřesete.
Hamr – Většina českých domácností si období vánočních svátků bez vánočky dovede jen stěží představit. Rodinná pekárna Pepekárna, která sídlí na Hamru u Trhanova, přináší čtenářům recept na speciální kváskovou vánočku.
/INFOGRAFIKA/ Zákazníci Pražské teplárenské si připlatí o necelá tři procenta. Těm, kteří jsou zásobováni z lokálních plynových zdrojů z Holešovic a Libuše, se cena nemění.
Brno – Výhra, výhra, výhra. Jako nůž máslem zatím procházejí brněnští volejbalisté letošním ročníkem Vyzývacího poháru. Ve třech duelech nepoznali porážku. K postupu do osmifinále mají blízko, stačí jim ve středeční odvetě s Charkovem vyhrát jen dva sety. „Asi víme, co od soupeře očekávat, ale samozřejmě uvidíme, jak kvalitní bude v domácím prostředí,“ uvedl brněnský kouč Ondřej Marek, jehož svěřenci doma vyhráli 3:0.
Člověk pořád nemá času nazbyt a v prosinci to platí dvojnásob. Naštěstí si část volného času můžete ušetřit třeba pro předvánoční nákupy. Místo hnětení, vykrajování a neustálého čekání u trouby nakupte své oblíbené cukroví v obchodě.
Vyškov /REPORTÁŽ/ – Na svátečním stole nechybí natrhaná buchta posypaná mákem a cukrem, politá medem a zakapaná máslem. Ženy v krojích rozkrajují jablko a louskají ořechy, chtějí vědět, zda budou v následujícím roce zdravé. Pak posílají skořápky po vodě a hází botou. Je sobota odpoledne a na Babiččině dvorečku ve vyškovském zooparku se lidé seznamují, jak vypadal advent na hanácké dědině. Dovídají se, že i před tím, než přišla dlouho očekávaná chvíle, Štědrý večer, si dny naši předci uměli zpříjemnit.
FOTOGALERIE / Nejen vanilkové rohlíčky, ale i další voňavé a krásně nazdobené cukroví patří k vánočnímu období stejně neodmyslitelně jako kapr s bramborovým salátem nebo horký punč. Jak na to, aby bylo cukroví správně křupavé, nerozpadalo se ještě v krabici a chutnalo opravdu skvěle?
Teplice nad Metují – Denisa Burgetová ze Střední školy hotelnictví a společného stravování Teplice nad Metují získala třetí místo v 5. ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.
„Rohlíky, chléb, máslo a zubní pastu,“ vyjmenovávala Anežka Hilšerová, co všechno nakoupila v pojízdné prodejně, která v úterý hodinu po poledni dorazila na Sadové náměstí v Olomouci-Svatém Kopečku.
Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval dobrého jídla, cukroví a odpočinku. Během svátků však často polevíme v disciplíně a dopřáváme si více než jindy.
ANKETA/ - Čerstvé pečivo, mléko, máslo, sýr či třeba jogurty. Sehnat základní potraviny přímo ve své obci by do budoucna mohl být v řadě českých vesnic problém, Zlínsko nevyjímaje. Skupina COOP se totiž potýká s nízkými tržbami. Některým prodejnám, zejména na vesnicích do 500 obyvatel, tak do budoucna hrozí možnost uzavření.
Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.
/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Vánoční pečivo v Praze ještě objednat lze, ale cukráren s volnou kapacitou každým dnem ubývá. Kilo vyjde průměrně na 600 korun. K dostání jsou i varianty bezlepkové, bezlaktózové či raw, tedy syrové.
Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.
Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.
Pec pod Sněžkou - Dvouhodinovou degustaci o pěti chodech si v sobotu večer vychutnávali v hotelu Horizont účastníci letošních Gastronomických dnů šéfkuchaře.
Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!
Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.