Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky na vánočním stole nesmějí chybět. Přinášíme tradiční recept s mandlemi.

Vánoční jídelníček, který chutná a neškodí

Vánoce se nezadržitelně blíží, a spolu s nimi i každoroční příval dobrého jídla, cukroví a odpočinku. Během svátků však často polevíme v disciplíně a dopřáváme si více než jindy.

Houbičky s marmeládou

Houbičky s marmeládou

Houbičky se dají připravit i z kupovaného lineckého těsta. Náš recept nicméně popisuje přípravu těsta domácího.  

COOP zvažuje rušit prodejny v některých obcích. Obavy panují i na Zlínsku

ANKETA/ - Čerstvé pečivo, mléko, máslo, sýr či třeba jogurty. Sehnat základní potraviny přímo ve své obci by do budoucna mohl být v řadě českých vesnic problém, Zlínsko nevyjímaje. Skupina COOP se totiž potýká s nízkými tržbami. Některým prodejnám, zejména na vesnicích do 500 obyvatel, tak do budoucna hrozí možnost uzavření.

Jedlé kaštany v domácí kuchyni

Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.

Rýžovky

Rýžovky

Další zajímavý receptík, který nezabere moc času a ani nevyjde draho.

Čokoládové preclíky

Čokoládové preclíky

Chuťovka k čaji, která není nijak náročná na přípravu, a přitom vypadá jako od cukráře.

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka z pečeného česneku

Trochu netradičně upravená česneková pomazánka je vděčným pohoštěním svátečních nebo silvestrovských návštěv. Může také skvěle dochutit grilované maso či pečenou zeleninu a brambory.

Berlínská esíčka

Berlínská esíčka

Tento recept ocení zejména ti, kdo rádi v předvánoční kuchyni experimentují a chtějí se blýsknout neobvykle vyhlížejícím cukrovím.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Rumové koláčky

Rumové koláčky

Lískové oříšky a vůně rumu jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc. Obě ingredience jsou základem těchto křehkých koláčků.

Žabí hubky

Žabí hubky

Pro hravé hospodyňky pečící společně s malými ratolestmi tu máme další "zvířátkové" cukroví, tentokrát oříškové žabičky.

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Madlenky

Madlenky

Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.

Lucie Hadašová: Schwarzwald je můj věčný favorit

Modelku a maminku dvou holčiček, Lucii Hadašovou (31), byste na milovnici sladkého asi netipovali. Lucie je ale důkazem, že mlsání a skvělá postava mohou jít ruku v ruce – stačí se držet hesla „všeho s mírou“. Upečte si podle Lucie její oblíbené moučníky nebo zjistěte, proč je tak snadné stát se „biomatkou“.  

Včelí úly s ořechovým likérem

Včelí úly s ořechovým likérem

Také patříte k nadšeným fanouškům a ještě nadšenějším konzumentům včelích úlů? Představujeme vám jednu z jejich luxusních verzí.

Kokosové mušle

Plněné kokosové mušle

Kokosové mušle plněné lahodným krémem ze sýru Ricotta mohou posloužit jako odlehčená varianta klasických laskonek a příjemně obohatí vánoční mlsání.

Ohromte přátele silvestrovským čatní

Nevíte, čím byste své přátele na Silvestra uchvátili? Máme pro vás tip – místo nudných chlebíčků zkuste letos třeba silvestrovské čatní s různými tipy hermelínů. Příprava vám zabere nanejvýš hodinu a uvidíte, že se určitě vyplatí. 

Medové bonbony

Medové bonbony na stromeček

Bonbony ze stromečku přijdou vhod zejména po svátcích, kdy se krabice s cukrovím začínají povážlivě vyprázdňovat. Proč je kupovat, když si je můžete vyrobit doma? Máme pro vás jednoduchý recept.

Mandlové slzičky

Mandlové slzičky

Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Cukráři mají až do Vánoc pohotovost

Nová Paka - Vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, marokánky nebo raději myslivecké knoflíky a nové citrónové? Právě nyní hospodyňky dumají, jak se postavit k přípravě vánočního cukroví. Podle průzkumu si většina z nich dobroty na vánoční stůl připravuje sama a pro mnohé je to prestižní záležitost. Mladé maminky se naopak zamýšlejí nad tím, proč plýtvat cenným časem u plotny, a raději sáhnou do regálu v obchodě.

Sparta promrhala tříbrankové vedení, přesto proti Jihlavě získala dva body

/RASTR/ Všechno šlo jako po másle. Zápas věnovaný 114. výročí klubu sparťané odstartovali výborně, dostali se do tříbrankového náskoku a zdálo se, že míří za jasným vítězstvím. Stačilo ale pár minut a Jihlava se nadechla k velkému obratu. Ani ona však nedotáhla nadějný stav do konce. Ve velké přestřelce nakonec uspěli Pražané. O výhře 6:5 v prodloužení rozhodl Richard Jarůšek.

Za letošní Vánoce si vesměs připlatíme

Cukroví, kapr, bramborový salát, stromek. Toto všechno je už tradiční součástí Vánoc. A pochopitelně nic není zadarmo. Avšak v případě těch nadcházejících si do kapes sáhneme ještě hlouběji než v letech minulých.

Pohledem Stanislava Šulce: Chvála nezaměstnanosti

Češi makají jak šrouby a pracuje jich nejvíc v novodobé historii. Tedy přesněji bez práce je nejméně lidí za několik dekád. Ale ještě, než si ke čtení zpráv o říjnové míře nezaměstnanosti otevřete bublinky, chvíli počkejte.

Cukroví podražilo, přesto cukráři pečou dál po kilech

Nymbursko – Už jen necelý měsíc zbývá do Vánoc a snad nikdo si je neumí představit bez voňavého cukroví. Cukráři jsou většinou v tuto dobu vytíženi vůbec nejvíc z celého roku. Nicméně zvýšení cen některých surovin zdražilo cenu cukroví a někde zakázky klesly.

Vánoce se očekávají dražší

Ať už je to cenou másla, vajec nebo nižší produkcí ryb. Ve většině případů zaplatíme za letošní Vánoce o něco více než loni.

Školákům v Berouně podražily obědy o tři koruny

Beroun - Dražší máslo, vejce, mléko i brambory zvedají ceny nejen v restauracích, ale i školních jídelnách. Už přes tři týdny platí za dražší obědy rodiče žáků berounských základních škol. Firma, která pro děti pokrmy připravuje, zdražila od listopadu o tři koruny.  

V kostce z regionu: Piškvorkáři bojovali o postup

Pardubický kraj /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Padesát žáků středních a základních škol v Chrudimi se ve středu utkalo na půdě zdejší SOŠ a SOU obchodu a služeb v piškvorkách. Toto klání patřilo do série turnajů soutěže pIšQworky.

Nepečené cukroví Vánoce rozhodně nezkazí

Pardubický kraj, Litomyšl - Co takhle citrónový košíček? Čokoládové košíčky sypané sušenými jahodami? Kokosové kuličky obohacené o mladý ječmen? V raw kuchyni nic neobvyklého.