Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Výstava Pozdraveno budiž světlo v Hradišti

Uherské Hradiště – Od vosku k bakelitu, i takový podtitul by mohla nést výstava přibližující historii svícení začínající u loučí, petrolejek a svíček a končící moderními elektrickými lampami a lustry.

Dětem měl servírovat čaj i máslo s marihuanou

Klatovy – Máslo s marihuanou či čaj z listů konopí – i takovými pochutinami měl hostit dva sourozence, z nichž mladšímu bylo teprve 14 let, Richard Zeman (27) z Velkého Boru na Horažďovicku.

Romští předáci brání Kocoura Mikeše

Východní Čechy - Východočeští romští předáci se vysmáli výzvám některých aktivistů kodstranění rasistických pasáží českých pohádek ze školních učebnic.

FOTOGALERIE: Rybičky 48 předvedly kuchařský um

Kutná Hora, Kaňk - Hostem dalšího dílu kuchařské talk show Vaříme v Mozaice aneb Co se skrývá pod pokličkou byla ve středu večer v centru Mozaika na Kaňku kutnohorská poppunková kapela Rybičky 48 ve složení Kuba Ryba, Petr Lebeda a Ondra Štorek. Rybičky přichystaly zapékané těstoviny, recept na najdete na konci článku.

Třinečtí futsalisté se již připravují na finále

Třinec – V úvodním kole play-off druhé ligy futsalu hráči Likopu Třinec vyřadili 2:1 na zápasy Agromeli Brno (1:0, 2:4 a 10:0). Od postupu do nejvyšší tuzemské soutěže je tak dělí tři vítězství nad poslední překážkou – Hradcem Králové.

Pokorný: Mohli jsme naplno ukázat svoji sílu

Třebíč – Po loňském sestupu z extraligy opanovali moravskou skupinu první ligy a úspěšně zvládli i baráž. Hokejoví junioři Horácké Slavie se tak podle slov kouče Kamila Pokorného vykoupili, když v prakticky totožné sestavě první ligou projeli jako nůž máslem a elitní soutěž do Třebíče vrátili.

Roste rozvědčík houbařského jara

Jablonecko /FOTOGALERIE/ - Košík, nůž a hurá do lesa! Nevěříte? Letošní jaro se zdá být houbám nakloněno. Půda nebyla na sklonku zimy promrzlá, a proto ochotně přijímá vláhu z tajícího sněhu.

Co s vajíčky z pomlázky? Šéfkuchaři mají recept

Prostějovsko – V mnoha rodinách, zvláště tam, kde jsou mezi dětmi kluci, mají v těchto dnech ledničky plné pestrobarevných vajec. Ačkoli je vejce v syrovém stavu přírodní konzervou a vydrží v chladničce až čtyři týdny, po uvaření se tato doba podstatně zkracuje.

Noc s Andersenem v miletínské knihovně

Miletín – Z naší knihovny hlásíme, že jsme čarovnou „Noc“ z 26. na 27. března přežili bez úhony, ale docela dost jsme zmokli při večerní procházce na hřbitov. Taky se nám nepovedlo vypustit lampión štěstí, protože byl stejně mokrý jako my. Jinak vše další se dařilo dle plánu.

OBRAZEM: Krok za krokem malenovickým hradem

Zlín /AKTUALIZOVÁNO, REPORTÁŽ/ – Kdo se chce vypravit za trochou historie, nemusí téměř ani vytáhnout paty ze Zlína. Jen šest kilometrů od centra krajského města totiž stojí hrad Malenovice. Ten v předvelikonoční sobotu 3. dubna zahájil novou sezonu.

Obchodníci se kvůli 'akcím' dostali do pasti

ČR - Obchodní řetězce, které kvůli hospodářské krizi a nižší ochotě Čechů utrácet výrazně zvýšily počet i rozsah akčních nabídek cenově zvýhodněného zboží, se dostaly do vlastní pasti a jen obtížně budou znovu budovat loajalitu zákazníků.

Referendum osamostatnění obcí zamítlo

Velký Dřevíč/Rokytník /VIDEO, FOTOGALERIE, ROZHOVORY/ – „Souhlasíte s osamostatněním místních částí Velký Dřevíč a Rokytník od města Hronova a vznikem společné samostatné obce?“

Nižborští hokejbalisté ve šlágru nestačili na Rozdělov

Kladno - Ovíkendu odehráli nižborští hokejbalisté šlágr oblastní ligy, ve kterém se střetli svedoucím Rozdělovem. Souboj oprvní místo vyzněl lépe pro favorita. Téměř po celý zápas Dynamo vedlo a kontrolovalo skóre. Kelti měli problém především skoncovkou.

"Chceme se vyhnout Tangu a Kunčicím," tvrdí Cieslar

Třinec – Dvě kola před koncem základní části druhé ligy mají futsalisté vedoucího Likopu Třinec k dobru čtyři body na druhý Hradec. Sportovního manažera Josefa Cieslara staršího pochopitelně mrzí, že jeho klub místo přímého postupu do elitní soutěže čeká zrádné play-off.

Cvrčci a švábi: křupavá pochoutka

Brno - Zalít cvrčky horkou vodou a šup s nimi na pánvičku. Trochu másla, česnek a sůl. Během pár minut jsou cvrčci připraveni k jídlu. Kolem odbornice Marie Borkovcové se tísní dav studentů. Každý natahuje hlavu, aby aspoň koutkem oka zahlédl, jak má takový správně usmažený cvrček vypadat.

Házená: Příděl si odvezla i Slavie

Litvínovští hokejisté na Slavii nevyzráli, mostecké házenkářky ano. Svěřenkyně kouče Hanuse v dalším kole první ligy doma položily juniorky pražské Slavie a dál se drží na vrcholu tabulky.

Uzavření strakonické Madety bylo opět odloženo

Strakonice - Uzavření strakonické pobočky Madety bylo opět odloženo, přesto se mu v budoucnu zřejmě nevyhne. O záchranu závodu se Madeta snaží už dva roky, ale podmínky na trhu jsou proti ní, řekla mluvčí největšího tuzemského zpracovatele mléka Barbora Daňková.

Vnikl do bytu, snědl chleba a vynutil si dvě stě korun

Opava – Vazební eskorta přivedla ve středu před senát opavského okresního soudu pětapadesátiletého Karla Janoše. Majitel pětadvaceti předchozích trestů byl nově obžalován z loupeže i z porušování domovní svobody a do sbírky mu při odchodu ze soudu přibyly další čtyři roky.

Gastronomie je můj život

Špindlerův Mlýn– Je mu teprve 25let a už patří knejlepším českým kulinářům. Šéfkuchař OREA Hotelu Arnika Lukáš Čížek řídí kuchyni vnejvětším krkonošském hotelu a navíc pravidelně boduje na gastronomických soutěžích. Vté nejprestižnější, Kuchaři roku, se probojoval až do semifinále. „Je zatím velká dřina,“ říká vrozhovoru pro Krkonošskýdeník.

Zlatem chutná máslo i med

Olešnice, Skalice nad Svitavou – Bylinkové máslo z Olešnické mlékárny ochutí maso při večerním grilování, Dědečkův med z podniku Včelpo ze Skalice nad Svitavou oslaví čaj po ránu. Tyto dva kulinářské výrobky označili porotci za nejlepší na potravinářském veletrhu Salima v Brně.

Zlatou chuť jižní Moravy mají zelí, máslo i dortík

Jižní Morava – Pšenično–žitný chléb a bylinkové máslo spojilo s masovou roládou, kysaným zelím a medem ve středu na brněnském výstavišti zvláštní ocenění. Staly se spolu s několika dalšíma Potravinářskými výrobky Jihomoravského kraje 2009. Jejich výrobci za ně získali diplomy na slavnostním vyhlášení čtvrtého ročníku celokrajské potravinářské soutěže Zlatá chuť jižní Moravy.

Měli jsme vyhrát 5:0, má jasno trenéra Lacina

Praha - Fotbalisté Českého Lva - Unionu Beroun v utkání o umístění na zimním turnaji ve Štěrboholech porazili rezervu Vltavínu a o víkendu je čeká zápas o konečné třinácté místo.

Debaklem k obhajobě

Karviná – Basketbalisté karvinského Sokola kategorie U20 směřují nezadržitelně k obhajobě prvenství v lize mladých mužů.

Velkopavlovičtí vzdali hold svým stárkům

Velké Pavlovice /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE, VIDEO/ - První setkání stárků ve Velkých Pavlovicích zaplnilo tamní sokolovnu. Stárci pokřtili novou knihu fotografií ohodech.

Medkové v Tachově nenašli přemožitele

Karlovy Vary – Po stříbře z prvního turnaje letošního ročníku Poháru ČNS dorostu ve Žďáru nad Sázavou vybojovali karlovarští bratři Medkové ve druhém turnaji v Tachově trofej nejvyšší.

Pečujeme o auta a na sebe zapomínáme, říká masérka

České Budějovice – Lidem roztírá po zádech med nebo je obkládá nahřátými kameny. Taková je každodenní náplň práce devětatřicetileté Lenky Pudilové, která již několik let masíruje bolavá záda obyvatelům Českých Budějovic.

Vařili jsme vítězný recept: Pravá čína z hovězího masa

Ústí nad Labem – Vítězkou dalšího čtenářského kola o nejlepší recept se stala Jana Pravdová s Pravou čínou. Čtvrteční menu Ústeckého deníku připravovala kuchařka Martina Hiřičová spolu se studentkou prvního ročníku oboru „kuchařka“ Janou Konrádovou.