Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Brabec

Ilustrační foto.

Dotační program Dešťovka stále pokračuje. Není vyčerpán ani po 14 dnech

Dotační program na využívání dešťové a odpadní vody v domácnostech Dešťovka ještě není po dvou týdnech od spuštění druhého kola vyčerpaný. Stát v něm dává až 105 tisíc korun na domácnost, celkem chce nyní přerozdělit 240 milionů korun. Podpora může pokrýt maximálně polovinu ceny systému. V prvním kole s poloviční alokací peníze zmizely za 28 hodin. Sdělila to tisková mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingová.

Maruška Václavová z organizačního týmu přehlídky autorské tvorby Dyzajn marketu a Libor Langhammer z projektu Rekola.

Na sdílení kol půjde 20 milionů. Města mohou žádat o dotace

Sdílení jízdních kol ve městech podpoří nová dotace ze Státního fondu životního prostředí. Na takzvaný bikesharing je určeno 20 milionů korun. O peníze mohou žádat města, dopravní podniky i soukromé firmy. Dalších 20 milionů půjde do osvěty pro ekologicky čistou dopravu. 

Ilustrační foto

Život bez zbytečného odpadu. Opravárna spouští nový projekt

Potřebujete vyměnit prasklý displej u mobilního telefonu, zašít kalhoty, renovovat nábytek, nebo vám neslouží pračka? Nový web nazvaný Opravárna společně se Sdružením českých spotřebitelů (SČS) a Ministerstvem životního prostředí chce bojovat za větší opravitelnost výrobků. V projektu je zatím zaregistrováno více než 550 aktivních opravářů a odborných servisů z celé republiky a každým dnem přibývají další.

Tříděním dáváte odpadu druhou šanci

Češi málo recyklují. Nikdo je k tomu nenutí

/ANKETA/ Na severu Itálie jsou schopni zrecyklovat až 70 procent odpadů. V sousedním Německu se podařilo za několik let zvýšit recyklaci z 50 procent na 60. „My ani těch 50 procent zdaleka nedosahujeme,“ řekl Deníku programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Veletrh ekologické výchovy v Ekocentru Paleta Oucmanice.

Na horizontu budoucnosti. Ekocentrum hostí veletrh

Oucmanice - Ještě v pátek 8. září probíhá v Ekocentru PALETA Oucmanice celostátní Veletrh ekologické výchovy. Akce se koná ve spolupráci se sdružením středisek ekologické výchovy Pavučina a pod záštitou ministra životního prostředí Richarda Brabce a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

Znojmo s řekou Dyjí

Podyjí: více tmy pro přírodu zajistí dotace

Znojemsko – Miliony korun, které pošle ministerstvo do Podyjí, pomohou obcím i přírodě. Obce v národním parku totiž díky dotacím vyměňují dosluhující veřejné osvětlení. „Budeme usilovat o pořízení nových světel. Zatím nevíme, kolik peněz budeme potřebovat, jsme teprve na začátku,“ sdělil starosta Havraníků na Znojemsku Aleš Kňazovčík.

Národní park Šumava, ilustrační foto

V otázce budoucnosti Šumavy vědecká obec selha

Šumava - Téměř dvacet let trvající spor reprezentovaný na jedné straně šumavskými starosty, lesníky, Jihočeským a Plzeňským krajem a regionálně příslušnými poslanci a senátory a na druhé straně nevládními organizacemi, vyvrcholil přijetím novely zákona 114/92, která zařazuje „nadpoloviční většinu“ národních parků do divočiny či bezzásahovosti.

Ilustrační foto.

Sněmovna po průtazích schválila pařížskou klimatickou dohodu

Sněmovna dnes schválila pařížskou klimatickou dohodu, která je namířena proti globálnímu oteplování. Opoziční ODS se nepodařilo odročit rozhodování o smlouvě o rok. Horní komora přijetí dohody podpořila už na jaře. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Andrej Babiš.

Babiš: Klíčem jsou investice

Volební program hnutí ANO působí proti vizionářské knize Andreje Babiše střídmě. Místo dramatické změny politického systému nabízí jen jednokolové volby do Senátu, sloučení několika ministerstev a klouzavý mandát pro poslance, kteří zasednou ve vládě. 

Členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny rozhodovali 30. srpna v Praze, zda zda doporučí sněmovně, aby zbavila imunity poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Na snímku jejich společná tisková konference.

Vedení ANO se postavilo za Babiše a Faltýnka, nevidí důvod pro vydání

Vedení ANO nevidí důvod pro vydání svého předsedy Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Novinářům to po dnešním večerním jednání řekl místopředseda hnutí Richard Brabec. Výbor ANO považuje kauzu za politicky motivovanou.

Procházka Křivoklátskem

Sto milionů pro obce v českých národních parcích. Startuje nová výzva

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí startují dotační program pro obce v českých národních parcích. Obce i správy mají tak nyní šanci opravit veřejná prostranství, turistické cesty, snížit světelné znečištění nebo například spolufinancovat nákladnější projekty z Operačního programu Životní prostředí.

První den přijímání žádostí o kotlíkové dotace v Olomouci

Kotlíková revoluce pokračuje, druhá vlna žádostí přijde na podzim

Více než 3,4 miliardy korun. Tolik peněz čeká na zájemce v rámci druhé vlny kotlíkových dotací. Cílem je další zlepšení ovzduší v ČR. První kraj, který začne s přijímáním žádosti, a to od 30. srpna, je Karlovarský. Nejpozději do konce roku by se měly přidat i všechny další kraje.

Děti ze ZŠ Dobrá Voda: škola v přírodě.

Školy dostanou peníze na ozdravné pobyty, když v nich bude ekologická výchova

Ústecký kraj - Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. Září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou.

Dětský tábor. Ilustrační foto.

Na ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí půjde 40 milionů

Praha - Na ozdravné pobyty dětí, žijících ve smogových oblastech, půjde 40 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Žádat o ně mohou školy, školky a nově i dětské skupiny, a to od 4. září. Oproti dřívějším dotacím je nyní podmínkou, aby byl pobyt spojený s ekologickou výchovou. V dnešní tiskové zprávě to sdělilo ministerstvo životního prostředí.

Ilustrační foto

Novoborsko má problém se suchem

Českolipsko - V Novém Boru platí zákaz používání vody z potoků a řek. Problém se týká čtyř vodních toků, sucho však trápí celé Českolipsko.

VELKÉ SUCHO se promítlo do stavu povrchových a podzemních vod. Chytrá opatření nabízí Dešťovka.

Polovina z 240 milionů korun v Dešťovce půjde do suchých oblastí

V druhém kole dotačního programu Dešťovka, který je zaměřen na projekty využívající odpadní a dešťovou vodu v domácnosti nebo na zahradě, bude polovina peněz určena pro obyvatele obcí, které v posledních letech trápilo sucho. Celkem bude v novém kole 240 milionů korun, více než dvojnásobek prvního dotačního kola, který stát spustil letos.

Cyklistické klání na silnicích Moravskotřebovska.

Devadesát kilometrů dřiny a triumf Zechmeistera

Moravská Třebová – Vítězem letošního ročníku Amper Market Cupu se na devadesátikilometrové trase stal Tomáš Zechmeister (TJ Favorit Brno). Na sedmdesátikilometrové trati vyhrál Ladislav Pelc (Forced Kick Zlín), v kategorii žen byla nejúspěšnější domácí Markéta Hájková z SKP Duha Lanškroun.

VELKÉ SUCHO se promítlo do stavu povrchových a podzemních vod. Chytrá opatření nabízí Dešťovka.

V druhém kole Dešťovky půjde o čtvrt milardy

Ve druhé výzvě dotačního programu Dešťovka, ve kterém se využívá dešťová a odpadní voda v domácnostech, bude 240 milionů korun. Dnes to oznámilo ministerstvo životního prostředí. Dříve hovořilo o 200 milionech, což byl dvojnásobek prvního dotačního kola. To se vyčerpalo za 28 hodin. 

Ilustrační foto.

O výjimce pro dětské tábory u řek poslanci možná rozhodnou v září

Praha - O výjimce, která by umožnila budování dětských táborů v záplavových zónách kolem řek, rozhodnou poslanci možná až na své zářijové schůzi. Pokud se k tomu dostanou, mohli by ve druhém i třetím čtení projednat vládní novelu vodního zákona, do níž chce sněmovní zemědělský výbor uvedenou výjimku vložit. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) doufá, že se novelu v září podaří projednat a schválit. Ministerstvo je podle něj schopné výjimku pro tábory podpořit.

Hromady kalů znamenají pro Vratimov dlouhodobou ekologickou zátěž.

Jedovaté odpady zmizí, kraj na to získal peníze

/FOTOGALERIE/ „Ochutnávat nebudu,“ odtušil včera ministr životního prostředí Richard Brabec sklánějíce se ve Vratimově u kupy zaprášené mastné hmoty zapáchající po vyjetém oleji. Na její odstranění přivezl 32 milionů korun!

Starkoč navštívil ministr životního prostředí Richard Brabec

Starkoč navštívil ministr životního prostředí Richard Brabec

Starkoč /FOTOGALERIE/ - Obec na Čáslavsku ve čtvrtek dopoledne navštívil první místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec. Starostovi Janu Jiskrovi symbolicky předal dotační podporu, kterou Starkoč získala na zřízení systému domácích čističek odpadních vod.

Ilustrační foto

Světelné znečištění by mělo mít své limity, říká ministerstvo

Světelné znečištění jako fenomén dnešní doby neovlivňuje pouze životní prostředí a lidské zdraví, je i třeba otázkou ekonomických úspor nebo bezpečnosti. V Česku téma poprvé otevřel ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten také dnes vládě předložil materiál o světelném znečištění mapující, čím a jak nás zatěžuje a jak by se tento problém měl do budoucna řešit.