Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Brabec

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek.

Hádka o ministry. ČSSD jich chce ve vládě pět, ANO nabízí čtyři

Místopředsedové hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a Richard Brabec by byli ochotni pro sociální demokraty vyčlenit ve vládě vedení maximálně čtyř ministerstev. Jedním z nich by mohl být takzvaně silový resort. Ministerstva financí se ale ANO vzdát nechce. Premiér v demisi a předseda ANO Andrej Babiš nechce zatím otázku komentovat.

TK po prvním jednání nové vlády s premiérem Andrejem Babišem.

Babiš bude jednat pouze s ČSSD. Chce menšinovou vládu podpořenou KSČM

Hnutí ANO bude v blízkých týdnech jednat o vládní spolupráci výhradně se sociálními demokraty. Cílem je vytvořit menšinovou koaliční vládu, která by se opírala ve Sněmovně o podporu KSČM. Novinářům to dnes řekl premiér v demisi Andrej Babiš. Rozhovory s ČSSD by podle něj měly trvat až do 10. dubna. Předseda ČSSD Jan Hamáček na twitteru uvedl, že jeho strana je připravena jednat o podobě koaliční dohody. Před novináře však zástupci sociálních demokratů po jednání s ANO nepřišli.

Výjezdní zasedání vlády ČR v Libereckém kraji proběhlo 13. března. Na snímku je premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) před schůzkou se členy Rady Libereckého kraje.

FOTO: Kvůli Turówu vyčleníme 60 milionů, slíbil ministr

Liberecko - Češi stále čekají na studii o dopadu dolu Turów na životní prostředí. Ta měla být hotová na konci roku, Poláci ji však zatím nepředložili. Během vládní návštěvy Libereckého kraje o tom informoval ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš

ANO bude jednat s ČSSD do konce března. Vyčká i na její referendum

Programová jednání o možné vládní spolupráci s ČSSD chce hnutí ANO premiéra v demisi Andreje Babiše uzavřít do poloviny března. Už nynější vládní programové prohlášení obsahuje 60 procent požadavků sociální demokracie, uvedl po dnešní schůzce s lídry ČSSD místopředseda hnutí Richard Brabec.

"Přišel a vůbec nebyl agresivní, jen se dával pozor na parohy. Úplné zlatíčko," popsala své setkání s jelen v jelenáriu v Kvildě na Facebooku Lenka Schnelzerová.

Jelen z Kvildy zamíří do lánské obory až shodí parohy

Lány – Jelen Standa, který na začátku února v Návštěvnickém centru Šumavy na Kvildě zranil jednoho z návštěvníků, se stal v posledních dnech nejspíš nejznámějším jelenem v Čechách. Původně měl být kvůli svému útoku na muže zastřelen, nakonec však najde domov v Lánech. Svou zásluhu na tom měli i lidé, kteří se proti tomuto verdiktu bouřili a dokonce i sepisovali petice, aby zvíře, které ztratilo plachost natolik, že se nechávalo od lidí hladit, zůstalo naživu.

Ilustrační foto

Starostové ze Šumavy odmítají usmrcení jelena Standy

Modrava - Svaz šumavských obcí odmítá násilné usmrcení jelena, který byl Správou NP Šumava vydáván v Návštěvnickém centru jelenovitých u Kvildě za divočinu. V případě tohoto návštěvnického centra šlo o opakovaný incident jelena s návštěvníkem. Jediným opatřením Správy Národního parku Šumava bylo utajení incidentů.

"Přišel a vůbec nebyl agresivní, jen se dával pozor na parohy. Úplné zlatíčko," popsala své setkání s jelen v jelenáriu v Kvildě na Facebooku Lenka Schnelzerová.

Jelen, který na Šumavě zranil turistu, najde domov v lánské oboře

Lány – Jelen Standa, který na začátku února v Návštěvnickém centru Šumavy na Kvildě zranil jednoho z návštěvníků, se stal v posledních dnech nejspíš nejznámějším jelenem v Čechách. Původně měl být kvůli svému útoku na muže zastřelen, nakonec však najde domov v Lánech. Zásluhu na tom měli i obyčejní lidé, kteří se proti tomuto verdiktu velmi bouřili a dokonce i sepisovali petice, aby zvíře, které ztratilo plachost natolik, že se nechávalo od lidí hladit, zůstalo naživu.

Jednání Sněmovny o žádost o vyslovení souhlasu s trestním stíhání poslanců Andrej Babiš a Jaroslava Faltýnka 19. ledna v Praze.

ANO kontroluje nominace do dozorčích rad státních firem

Výbor pro personální nominace, který obsazuje dozorčí rady státem ovládaných podniků, je nově tvořen jen lidmi navrženými hnutím ANO. Skončili nominanti ČSSD Pavel Dvořák a lidovců Lenka Jirsa Pavlátková, píše dnešní Právo. Yvonu Charouzdovou (ANO) ve výboru doplnili Radek Augustin a Petr Jan Kalaš. Premiér Andrej Babiš odmítl, že by ANO takto prosazovalo do dozorčích rad své lidi.

Národní park Šumava, letecký snímek.

Je péče o českou a zejména šumavskou krajinu ve správných rukou?

Borová Lada - Svaz šumavských obcí se obrátil na odborné instituce s jednoduchou, ale pro šumavské obce s důležitou otázkou. Rozdílnost odpovědí, kterou od každé z institucí obdržel vyvolává zásadní otázku, zda je péče o českou a zejména o šumavskou přírodu ve správných rukou.

Ochranáři bijí na poplach. Vývoz elektřiny z Česka loni výrazně vzrostl

V loňském roce došlo k výraznému nárůstu vývozu elektřiny oproti roku 2016. Export vzrostl o devatenáct procent z 10,9 na 13 terawatt hodin (TWh). Vyplývá to z nejnovější zprávy Energetického regulačního úřadu o provozu energetické soustavy v Česku. Organizace bojující za ochranu životního prostředí bijí na poplach.

Tomio Okamura

Týmy ANO a SPD příští týden rozpracují společné programové priority

Expertní týmy hnutí ANO a SPD příští týden rozpracují tři desítky priorit, které chce SPD prosadit přes vládu skládanou premiérem v demisi Andrejem Babišem. Při podpoře od SPD a KSČM by to měl být podle ANO kabinet odborníků, řekl po dvouhodinovém jednání s lídry hnutí ANO předseda SPD Tomio Okamura. 

Zbraně. Ilustrační foto.

Vláda přijala novelu zákona o zbraních, co vychází ze směrnice EU

Doba platnosti zbrojních průkazů se pravděpodobně zkrátí, Česko současně zavede nové kategorie zbraní. Počítá s tím novela zákona o zbraních, kterou dnes schválila vláda a která vychází ze směrnice Evropské unie, proti které Česko podalo žalobu. Novelu ještě musí schválit Parlament, nejsilnější opoziční strana ODS dnes oznámila, že zákon odmítá.

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Vznik nové vlády? Podporu zvažují komunisté, SPD vadí obviněný premiér

KSČM bude s hnutím ANO pokračovat v jednáních o programu, strany kvůli tomu vytvoří expertní týmy na jednotlivé oblasti. Pokud by dospěly k závěru, KSČM by aktivně podpořila vznik vlády. Po dnešním setkání zástupců obou subjektů to řekl novinářům předseda komunistické strany Vojtěch Filip. 

Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš poskytl 10. října v Praze rozhovor Deníku.

Že lze objednat trestní stíhání na zakázku? Policie výroky Babiše odmítá

Policie se ohradila proti tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO) z dnešního jednání sněmovny, že je v Česku možné objednat si na zakázku trestní stíhání. Policisté vždy postupují podle platných zákonů a jejich práci dozorují státní zástupci, uvedla v prohlášení pro ČTK mluvčí policejního prezidia Iveta Skupien.

Skládka v Praze Ďáblicích.

Zdražte skládkování, je nejvyšší čas, vyzvalo hnutí Duha ministra Brabce

Hnutí Duha poslalo ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) otevřený dopis, v němž ministerstvo kritizuje za stávající přístup k odpadovému hospodářství a požaduje jeho urychlené změny. Ty by podle ekologů měly zajistit, že odpad neskončí ve skládkách ani na spalovnách, ale že se bude v maximální možné míře recyklovat. 

Poslanec ČSSD Milan Chovanec

Do koalice bychom šli, ale bez Babiše, uvedl Chovanec po schůzce s ANO

ANO a ČSSD se na dnešním odpoledním jednání dohodly, že budou dál diskutovat o programovém průniku a možné další spolupráci. Podle úřadujícího předsedy ČSSD ale platí podmínka sociálních demokratů, že nepodpoří vládu, ve které by byla trestně stíhaná osoba.   

Jednání o důvěře vlády v Poslanecké sněmovně 16. ledna v Praze. Babiš, Brabec

Babiš připustil, že nemusí být premiérem. Zmínil ministra Brabce

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš připustil debatu o osobě příštího premiéra. Podle něj jím být nemusí nutně on, v této souvislosti zmínil jméno ministra životního prostředí a vicepremiéra Richarda Brabce. ANO sice vyhrálo říjnové parlamentní volby, kvůli zájmu policie o Babiše ale nemůže ale najít partnera do vlády. Babišova vláda včera při prvním pokusu nedostala důvěru.

Aktivisté vyvěsili transparent na ministerstvo průmyslu a obchodu

Vláda rozhodla: Česko se nepřidá k žalobě proti limitům znečištění

Česká republika se nepodepíše pod žalobu proti limitům znečištění ovzduší, které schválila Evropská unie v loňském roce. Vláda se tak rozhodla na dnešním zasedání. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu. Úřad tvrdil, že se jeví jako vhodné se k žalobě přidat jako vedlejší účastník na straně Polska.

Jednání o důvěře vlády v Poslanecké sněmovně 16. ledna v Praze. Babiš

Babišova vláda schválila demisi. Zeman ji do konce týdne nepřijme, nemá čas

Pět týdnů po jmenování dnes schválila menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) svou demisi. Reagovala tak na úterní hlasování Sněmovny, ve kterém nedostala důvěru, když ji podpořili pouze poslanci vládního hnutí. Prezident Miloš Zeman se chystá demisi přijmout na osobním setkání s Babišem. Kdy se tak stane, není jasné. Hrad původně termín stanovil do konce pracovního týdne, později své vyjádření změnil.

Vedení Krkonošského národního parku převzal od Jana Hřebačky Robin Böhnisch. Do funkce ho uvedl ve Vrchlabí ministr životního prostředí Richard Brabec.

KRNAP vede nový ředitel, odstartoval s ministrem

Vrchlabí - Robina Böhnische, nového ředitele Správy Krkonošského národního parku, uvedl v sídle organizace ve Vrchlabí do funkce ministr životního prostředí Richard Brabec. Učinil tak ve společnosti Jana Hřebačky, který šéfoval národnímu parku od roku 2008 a na vlastní žádost skončil k 31. prosinci 2017.

Ilustrační foto

Rok 2018 přinese zákaz igelitek zdarma a zpřísnění prodeje kotlů

Příští rok přinese několik novinek v ochraně životního prostředí. Lidí se nejvíc dotkne novela zákona o obalech, která zpoplatňuje plastové tašky. Další změnou je konec prodeje kotlů na tuhá paliva s 3. emisní třídou, který se týká hlavně prodejců. V roce 2018 bude pokračovat čerpání peněz z evropských fondů, pro oblast životního prostředí je připraveno 8,3 miliardy korun.

Ilustrační foto

Igelitka v obchodě? Od ledna už je supermarkety nebudou moci rozdávat

Igelitkám gratis, do nichž obchodníci zákazníkům dávají jejich nákupy, s příchodem Nového roku odzvoní. Na základě novely zákona o odpadech, která vstoupí v platnost od ledna, si za ně lidé při nákupech budou muset alespoň pár korun připlatit. Přinejmenším takovou částku, která odpovídá nákladům na jejich výrobu.

Miloslav Ludvík.

Ministři odcházejí. Na rozjezd dostanou od státu statisíce

/INFOGRAFIKA/ V sídle vlády v pražské Strakově akademii nastalo střídání stráží. Ze sestavy bývalého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v novém kabinetu zasedne jen pětice dosavadních ministrů – Richard Brabec, Robert Pelikán, Martin Stropnický, Dan Ťok a Karla Šlechtová (všichni ANO). Většina jejich dosavadních kolegů v politice zůstává. Jako nově zvolení poslanci se přesunuli do sněmovny.

Zasedání sněmovny 28. listopadu v Praze.

Právníci: Do hlasování o důvěře nemá vláda dělat zásadní kroky

Nová vláda by se měla soustředit na hlasování o důvěře, k němuž musí podle ústavy ve Sněmovně předstoupit do 30 dnů od jmenování. Činit by jinak měla jen neodkladné kroky, i když zákony její pravomoci ve srovnání s kabinetem s důvěrou nijak neomezují, a je tak nutné vycházet spíš z politické a ústavní kultury, řekl dnes ústavní právník Jan Kysela.

Plátěná taška má ministerstvu životního prostředí pomoci v boji proti taškám igelitovým

Igelitku nebrat. Plastové tašky zdarma se od ledna stanou minulostí

Ministerstvo životního prostředí u příležitosti blížícího se zákazu igelitových tašek zdarma velí k návratu k tradici. Spustilo proto kampaň, jejímž středobodem je nová látková taška. Lidé mají přestat zapomínat a mít trvanlivou tašku stále při ruce. 

Andrej Babiš se sešel 28. listopadu s prezidentem Milošem Zemanem a přinesl mu seznam ministrů jeho menšinové vlády.

O Vánocích chce mít Babiš jasno. O podpoře pro kabinet bude jednat před nimi

O možné podpoře své menšinové vlády chce Andrej Babiš (ANO) jednat v týdnu od 18. prosince postupně se všemi sněmovními stranami v pořadí podle výsledků voleb. Novinářům to řekl po dnešním jednání s kandidáty na ministry v sídle hnutí ANO na pražském Chodově. Podle dosavadních stanovisek Babiš pro menšinovou vládu nenajde ve Sněmovně podporu.