Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Brabec

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš při tiskové konferenci na krajském úřadě Jihomoravského kraje v Brně.

Andreje Babiše při náštěvě Brna překvapila cena budoucího nádraží

Brno /FOTOGALERIE/ – Proč je nové brněnské nádraží tak drahé?, ptal se ve středu, při prvním návštěvním dni Jihomoravského kraje, český premiér v demisi Andrej Babiš. Reagoval tak na zjištění cenu šestačtyřicet miliard. Kdy bude jasná poloha nádraží, je však podle něj otázka dalších jednání.

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš při tiskové konferenci na krajském úřadě Jihomoravského kraje v Brně.

Babiše při návštěvě Brna překvapila cena nádraží. Je to moc, prohlásil

/FOTOGALERIE/ Proč je nové brněnské nádraží tak drahé? Takovou otázku položil ve středu při prvním návštěvním dni Jihomoravského kraje český premiér v demisi Andrej Babiš. Reagoval tak na zjištění cenu šestačtyřicet miliard. Kdy bude jasná poloha nádraží, je však podle něj otázka dalších jednání.

Jan Hamáček (vlevo) a Jiří Zimola.

Kdy bude vláda? Referendum ČSSD by mohlo být jasné začátkem června

Místopředsedové ANO Richard Brabec a ČSSD Jiří Zimola pracují kvůli výjezdu kabinetu v demisi do Jihomoravského kraje na definitivní verzi programového prohlášení možné společné vlády na dálku. Do konce týdne se uskuteční schůzka ohledně koaliční dohody na úrovni předsedů.

Jaroslav Faltýnek.

Faltýnek z ANO: Koaliční smlouva by mohla být do konce týdne

Republikový výbor ANO podpořil další vyjednávání s ČSSD o společné vládě. Po jednání výboru to dnes řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Výbor podle něj dostal informaci o podmínkách ČSSD pro koaliční vládu a vzal je pouze na vědomí. Koaliční smlouva by mohla být hotova do konce týdne, uvedl Faltýnek.

Andrej Babiš (vlevo) a Richard Brabec.

ANO se nelíbí podmínky ČSSD pro vládní účast, Babiš sdílný nebyl

Představitelé ANO nejsou příliš nakloněni podmínkám ČSSD ohledně premiéra a předsedy hnutí Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury, jimiž sociální demokraté podmiňují svou účast ve vládě s ANO a s podporou KSČM. Vyplynulo to z jejich vyjádření pro novináře při příchodu na dnešní jednání předsednictva a republikového výboru hnutí, které má Babiš informovat o svých rozhovorech s předsedy ČSSD a KSČM Janem Hamáčkem a Vojtěchem Filipem.

Přerovská chemička Precheza.

Přepíše únik škodlivin z chemičky zákony?

Dva policisté, kteří skončili s popálením a poleptáním hrtanu v nemocnici. Ale i řada dalších lidí, kteří si stěžovali, že je obtěžuje štiplavý zápach a pálí oči. Takové následky měl únik oxidu siřičitého z přerovské chemičky Precheza před třemi lety.

Jan Hamáček (vlevo) a Jiří Zimola.

S demisí našich ministrů musí skončit i premiér, zní koaliční podmínka ČSSD

ČSSD chce do koaliční smlouvy s hnutím ANO začlenit podmínku, že po demisi všech pěti ministrů sociální demokracie by musel do týdne rezignovat také premiér spolu se zbytkem kabinetu. Po dnešním jednání o možné vládní spolupráci to řekl statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Ve vládě by měla ČSSD vést ministerstvo zahraničních věcí, které upřednostnila před ministerstvem obrany, uvedl předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Jaroslav Faltýnek

Podle koaliční smlouvy ČSSD by odsouzený politik měl odejít. ANO návrh nechce

Hnutí ANO nechce v případné koaliční smlouvě s ČSSD podmínku, že by prvoinstančně odsouzený politik měl odejít z vlády. Řekl to místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Před schůzkou, na které mají strany debatovat o koaliční smlouvě a programovém prohlášení, takovou podmínku označil za nepřijatelnou a absurdní. 

Předseda Senátu Milan Štěch.

Senátoři ČSSD jsou proti vstupu do vlády s ANO. Pobouřil je Babiš

Senátoři ČSSD chtějí, aby sociální demokraté nešli do vlády ANO a zůstali v opozici. Budou tak vystupovat vůči členské základně před případným vnitrostranickým referendem. Na tiskové konferenci dnes uvedli, že respektují páteční těsné rozhodnutí předsednictva ČSSD o znovuotevření jednání. Za podmínek, které ANO nabízí, by podle nich ale ČSSD do vlády vstupovat neměla.

Richard Brabec (vlevo) a Andrej Babiš.

Brabec chce mít do konce týdne základ koaliční smlouvy s ČSSD

/ANKETA/ Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec chce mít tento týdnen přichystaný základ koaliční smlouvy s ČSSD i programového prohlášení společné vlády. Novinářům to dnes řekl při příchodu na jednání kabinetu. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) rozhovory s ČSSD začnou ve středu odpoledne. Brabec očekává, že se bude navazovat na jednání, která obě uskupení vedla na přelomu března a dubna.

Skládka v Ďáblicích.

Den Země je letos zaměřen na boj proti plastovým odpadům

Den Země, který se od roku 1971 slaví 22. dubna, je v letošním roce zaměřený na celosvětové znečištění přírody plasty. Jeho téma vyhlásila pořádající organizace Earth Day Network a v Česku se do něj zapojila ekologická hnutí, ale i některé další organizace.

VIZUALIZACE pěčínské nádrže špatně nevypadá, jen  je pod hladinou skryto  25  domů.

Přehrada v Pěčíně dostala stopku

Pěčín - Vláda ve středu 18. dubna na návrh ministerstva zemědělství pozastavila přípravné práce na vybudování obří vodní nádrže v Pěčíně na Rychnovsku.

Robert Plaga.

Vláda rozhodla. Rozpočet neveřejných škol se zvýší o 131 milionů

Letošní rozpočet soukromých a církevních škol se zvýší o 131 milionů korun. Na návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO) to dnes schválil kabinet v demisi, informoval novináře vicepremiér Richard Brabec (ANO). Jde o částku, kterou resort potřebuje na dorovnání příjmů učitelů neveřejných škol, jejichž mzdy rostou pomaleji než platy na veřejných školách. Brabec řekl, že peníze budou do rozpočtu ministerstva školství putovat z vládní rozpočtové rezervy.

Ilustrační foto

Šedesátiprocentní nemocenská? ANO asi kývne, změnu chce nejdříve za rok

Hnutí ANO zřejmě vyhoví požadavkům ČSSD a KSČM na zavedení 60procentní nemocenské v prvních třech dnech nemoci, změnu chce ale posunout minimálně na červenec 2019. Na dotaz České televize to dnes novinářům řekl vicepremiér a místopředseda vládního hnutí Richard Brabec s tím, že zrušení takzvané karenční doby by mělo být propojeno s kompenzačními opatřeními pro zaměstnavatele a zavedením elektronické neschopenky.

Kateřina Perknerová.

Komentář Kateřiny Perknerové: Okamura ostrouhal, Filip je na koni

Ve čtvrtek odpoledne při odchodu z Lán rozdával šéf SPD Tomio Okamura sebevědomé úsměvy a přednášel seznam nežádoucích ministrů v příští vládě hnutí ANO, kterou bude společně s komunisty podporovat. Ujišťoval, že prezident republiky je právě takovému řešení nakloněn.

Andrej Babiš.

Zase změna. Hnutí ANO chce obnovit vyjednávání o společné vládě s ČSSD

Hnutí ANO chce obnovit vyjednávání o společné vládě s ČSSD. Rozhodly o tom na dnešním jednání předsednictvo a výbor ANO. Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD, uvedl na twitteru předseda hnutí a premiér v demisi Andrej Babiš. O nabídce ministerstev se ale členové hnutí podle místopředsedy ANO Richarda Brabce nebavili. 

Bývalý radní Jiří Zelenka u mosteckého soudu, kde čelí obžalobě pro pomluvu.

Máme pro tebe byt, práci a funkce. U soudu zazněla nahrávka z tajné schůzky

Most - Na Okresním soudu v Mostě v pondělí skončilo první dějství procesu, ve kterém bývalý radní za Severočechy Most Jiří Zelenka čelí obžalobě z pomluvy zastupitelky a náměstkyně ministra životního prostředí Bereniky Peštové (ANO), kterou nařkl z uplácení politiků při sestavování nové radniční koalice v září 2015.

Celonárodní akce Úkliďme Česko se v Litoměřicích zúčastnil i ministr životního prostředí Richard Brabec, který zde bydlí.

OBRAZEM: V Litoměřicích uklízel i ministr

Litoměřice - Akce Ukliďme Česko proběhla také v Litoměřicích. S dobrovolníky se zde do ní zapojil i ministr životního prostředí Richard Brabec, který ve městě bydlí. Prohlédněte si fotografie.

Úklid v Trutnově.

Uklízelo se Česko. Tisíce dobrovolníků se vrhly likvidovat nepořádek

Trutnov - Tisíce dobrovolníků (loni jich bylo 96 tisíc) se v sobotu zapojily v celé republice do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Nepořádek se uklízel celkem na 2596 místech! Hojně se uklízelo také na pod Krkonošemi. V naší fotogalerii se můžete podívat na fotoreportáž Jana Bartoše z Trutnova a Malých Svatoňovic a Jakuba Jenšovského z Hostinného.

Sjezd CSSD v Hradci Králové

ANO a ČSSD se sešly k jednání o vládě. Shodly na daních a karenční době

Vládní vyjednavači hnutí ANO a ČSSD se dnes večer dohodli na kompromisní variantě zrušení karenční doby i na předběžné podobě daní. Nemají tak už zásadní programové rozpory. O obsazení ministerských křesel v případné společné menšinové vládě s podporou komunistů budou dál jednat ve čtvrtek večer. Novinářům to dnes po schůzce řekl vicepremiér v demisi Richard Brabec (ANO).

Dětská skupina. Ilustrační foto.

Otevřít přípravné třídy pro děti, kterým je pět, vláda nepodpoří

Vláda v demisi podle očekávání ve Sněmovně nepodpoří navrhované rozšíření okruhu dětí, které mohou navštěvovat přípravné třídy základních škol. Skupina poslanců z řad KDU-ČSL, Pirátů, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN chce, aby školy opět mohly přijímat do těchto tříd také děti narozené od září do prosince kalendářního roku, které mají takzvaný odklad věkem. Podle ministerstva školství by se ale měl počet odkladů snižovat.

Richard Brabec.

Návrh náhradního výživného vláda nepodpoří, slibuje ale řešení

Vláda v demisi nesouhlasí s návrhem komunistů na zavedení náhradního výživného, zálohované výživné ale kabinet chce řešit. Bude jednou z priorit budoucí vlády, řekl dnes vicepremiér v demisi Richard Brabec (ANO) po jednání kabinetu. Téma je podle něj součástí vyjednávání hnutí ANO o nové vládě, ve které se chce strana opřít o ČSSD a KSČM. Řešení tíživé sociální situace zejména žen po rozvodu musí být podle Brabce komplexní.

Ilustrační foto

Omezte plastové nádobí a brčka, vyzývá ministerstvo fastfoody. Připravilo kampaň

Ministerstvo životního prostředí by se chtělo domluvit s provozovateli restaurací a občerstvení v nákupních centrech na omezení plastového nádobí a brček. Připravilo proto kampaň Dost bylo plastu a jedná s obchodními společnostmi o uzavření dohod, které by měly vést ke snížení spotřeby plastových výrobků. Asociaci hotelů a restaurací ČR se podle jejího prezidenta Václav Stárka zatím ministerstvo neozvalo.

Andrej Babiš.

ANO nadále trvá na Babišovi. Rozpor s ČSSD je i ohledně ministerstev

Hnutí ANO se nehodlá vzdát postu premiéra pro svého šéfa a předsedu vlády v demisi Andreje Babiše. S ČSSD se stále rozchází i v názoru na to, kolik resortů by v případné koaliční vládě měla sociální demokracie obsadit a které by to mohly být. Vyplynulo to z interních konzultací ANO, které se uskutečnily během Velikonoc, řekl novinářům místopředseda ANO Richard Brabec. Strany se k dalšímu jednání sejdou ve středu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Pět ministerstev a vláda bez stíhaného Babiše. ČSSD trvá na podmínkách

Jednání o vládě dnes pokročila v otázce programu, naopak personální záležitosti jsou i nadále zásadní problém. Novinářům to po schůzce se zástupci hnutí ANO řekl předseda ČSSD Jan Hamáček, který připomněl výhrady sjezdu sociální demokracie k účasti trestně stíhaného člověka ve vládě. ANO si podle Hamáčka vzalo týden na rozmyšlenou, aby přišlo s návrhem řešení. Příští pátek se pak sejde předsednictvo ČSSD, které nabídku posoudí. 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Richard Brabec se zajímal například o problematiku protipovodňových opatření.

Debata o nové spalovně se točí hlavně kolem dopravy

Horní Počaply – Hned dvakrát se s důraznými protesty proti záměru vybudovat spalovnu, kterou jako ZEVO neboli zařízení pro energetické využití odpadu chystá společnost ČEZ v Elektrárně Mělník v Horních Počaplech, setkal ve středu premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Andrej Babiš

Problémy ve vznikající vládě? ANO a ČSSD se dohaduje nad premiérem i nad daněmi

Mezi ČSSD a ANO zůstávají rozpory ohledně daňové politiky a proplácení prvních dnů nemocenské. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka ale půjde rozpory vyřešit. ČSSD také nadále požaduje pro případnou koaliční vládu pět ministerstev, zatímco ANO jí nabízí čtyři, řekl po jednání špiček obou stran předseda ČSSD Jan Hamáček. ANO trvá na svém předsedovi Andreji Babišovi jako jediném kandidátovi na premiéra.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Co v kraji smrdí nebo nevoní, přijedou obhlédnout ministři

Střední Čechy – Zde by kraj potřeboval od ministrů velkou podporu – a tady ještě větší. Zhruba tohle by při své středeční návštěvě Středočeského kraje, kam se vydají společně autobusem, měli slyšet členové kabinetu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). V rámci cyklu výjezdů do krajů, které již absolvovala na Zlínsku a na Liberecku, se vláda vypraví poznávat střední Čechy.

Ilustrační foto

Zhasínáme. Vláda řeší světelné znečištění oblohy

Evropu stále více zasahuje světelné znečištění. Ani Česko není výjimkou. Způsobuje je mnoho umělých zdrojů světla, což potvrzují vědci a jejich měření. Mnoho lidí proto trpí nedostatkem spánku, snižuje se tak kvalita jejich života. Zlepšení by měla přinést opatření, která včera schválila vláda v demisi.

Richard Brabec (ANO)

Brabec: ANO a ČSSD se často shodují. Spor o daně ale trvá

ANO a ČSSD se programově shodují ve většině oblastí. Podle vicepremiéra Richarda Brabce za ANO na to ukazují dosavadní jednání expertních týmů obou uskupení o nové vládě. Největší rozpory panují v sociální politice a daních. Ministryně financí Alena Schillerová za ANO dnes po jednání expertních týmů uvedla, že ANO odmítá jakékoli zvyšování daní. Sociální demokraté naopak už dříve uvedli, že chtějí prosadit progresivní daně z příjmu fyzických osob nebo zavést sektorové daně.

Hnědouhelný důl Turow v Polsku.

Stát pošle vodárnám v severních Čechách 60 milionů. Kvůli dolu Turów

Na vodohospodářská opatření ve Frýdlantském výběžku v souvislosti s plánovaným rozšířením těžby uhlí v nedalekém polském dole Turów uvolnila dnes vláda 60 milionů korun. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše peníze použijí vodohospodářské firmy působícím v regionu na přípravu alternativního vedení vody. To by mělo zajistit vodu pro zhruba 30 tisíc obyvatel, dojde-li ke ztrátě zdrojů pitné vody kvůli plánovanému rozšíření těžby v Polsku.

Andrej Babiš.

Čtyři ministerstva pro ČSSD? Velkorysá nabídka, míní Babiš

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš má nabídku čtyř ministerských postů pro sociální demokraty za velkorysou. Za nejsložitější téma pro vyjednávání mezi oběma stranami považuje jednání o daních, které se dnes odpoledne odehraje na ministerstvu financí.

Andrej Babiš

Zaměstnavatelé by měli platit 1. až 11. den nemoci, navrhuje ANO

Při vládních vyjednáváních se sociálními demokraty, kteří trvají na zrušení takzvané karenční doby, hnutí ANO navrhne, aby zaměstnavatelé vypláceli nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci. Lidé by tak za stejné náklady firem dostali peníze i za první dny stonání, nyní zaměstnavatelé proplácejí 4. až 14. den. Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš dnes novinářům řekl, že po uplynutí 11 dnů nemoci by na sebe náklady vzaly pojišťovny.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vpravo) a místopředseda Jakub Michálek.

Pirátská kuchařka: Babiši, neříkejte nám kluci, my vám taky neříkáme strejdo

Piráti poslali předsedovi vlády a hnutí ANO Andreji Babišovi na jeho vyžádání kuchařku, jak s nimi jednat. Vyzvali ho mimo jiné k tomu, aby poslance Pirátů nenazýval kluky, protože mají ve svých řadách i holky a premiérovi taky neříkají "strejdo". Kuchařku v úvodu dnešního jednání Sněmovny dostal místo absentujícího Babiše vicepremiér Richard Brabec (ANO) a také předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.