Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Brabec

Lidé začali okamžitě podepisovat petici proti návrhu nové zonace Krkonošského národního parku, která byla představena v základní škole v Horním Maršově.

Petice proti nové zonaci národního parku. Sbírají se podpisy na dopis ministrovi

Horní Maršov - Lékař Petr Martinov zveřejnil ve čtvrtek petici proti návrhu nové zonace národního parku, který zpracovala Správa KRNAP a má platit od letošního roku dalších 15 let. Učinil tak při veřejném semináři v základní a mateřské škole v Horním Maršově, při němž zástupci Správy KRNAP vysvětlovali změny, vyplývající z nového návrhu rozdělení národního parku.

Richard Brabec na tiskové konferenci po jednání vlády

Česko špatně hospodaří s vodou. Třetinu země trápí silné sucho, říká Brabec

Na třetině území České republiky jsou podzemní vody před začátkem jara ve stavu silného nebo mimořádného sucha, část obcí musí být zásobována vodou z cisteren. Při dnešní diskusi Institutu pro politiku a společnost to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Letošní nadbytek sněhu podle něj problémy se suchem neřeší.

Vizualizace jezu.

Vláda stále nemá jasno o jezu na Labi. Nechá vypracovat další posudek

Děčín – Úsilí státu o vybudování jezu na Labi ani přes negativní stanovisko ochránců přírody nekončí. Vedle toho, že se stále snaží vyjednat vybudování kompenzačních opatření za stavbu plavebního stupně, nyní vláda zadala vypracování nového posudku. Důvodem je to, že se už poněkolikáté nedokázala vypořádat s koncepcí vodní dopravy, kterou předkládá ministerstvo dopravy.

Lodě v Děčíně

Vláda tápe nad děčínským jezem. Chce další posudek od univerzity

Vláda se už poněkolikáté nedokázala vypořádat s Koncepcí vodní dopravy, kterou předkládá ministerstvo dopravy. Kamenem úrazu je labský jez u Děčína, jehož stavbu hatí ochrana životního prostředí. Vláda proto schválení koncepce v pondělí opět odsunula a chce další posudek.

Volební sněm hnutí ANO, 17. února v Praze.

Volební sněm ANO: primátor Ostravy Macura neuspěl

Primátor Ostravy Tomáš Macura neuspěl na nedělním volebním sněmu hnutí ANO, kde usiloval o post místopředsedy. Politika, který bývá označován za rebela hnutí, porazili ve volbě Richard Brabec, Petr Vokřál, Radek Vondráček i Jaroslava Pokorná Jermanová. Hlasovalo 237 delegátů, z toho jeden neplatně. Brabec získal 213 hlasů, Vokřál 195, Vondráček 186 a Jermanová 140. Neúspěšný Macura obdržel 115 hlasů, 47 delegátů hlasovalo proti a 74 se zdrželo.

Volební sněm hnutí ANO, 17. února v Praze. Jaroslav Faltýnek, Andrej Babiš.

Babiš i Faltýnek dál ve vedení hnutí ANO. Neměli protikandidáty

/FOTOGALERIE/ Andrej Babiš na dnešním sněmu v Praze obhájil post předsedy hnutí. Získal hlasy 206 z 238 přítomných delegátů. Jeho prvním místopředsedou bude dále Jaroslav Faltýnek, který nakonec neměl vyzyvatele. Podpořila ho jak středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná, tak brněnský primátor Petr Vokřál, kteří o funkci uvažovali. Jermanová Pokorná i Vokřál se pak stali řadovými místopředsedy, společně s Richardem Brabcem, Petrem Vokřálem a nově Radkem Vondráčkem. Neuspěl Tomáš Macura.

Alena Schillerová.

Ministři se brání škrtům investic. Schillerová vyzývá k hledání úspor

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyzve dnes na koaliční radě ostatní ministry k hledání úspor. Novinářům to řekla po jednání vlády. Ministři před jednáním odmítali škrty v investicích. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zdůraznila, že nechce šetřit na pomoci sociálně slabým skupinám.

Richard Brabec na tiskové konferenci po jednání vlády

Vicepremiér Brabec: Vláda nechce tlačit na NÚKIB, aby měnil svá rozhodnutí

Vláda určitě nechce tlačit na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), aby měnil svá rozhodnutí. Novinářům to dnes před jednáním kabinetu řekl vicepremiér Richard Brabec (ANO). Čínská společnost Huawei oznámila, že je připravena bránit se kvůli varování NÚKIB před jejími technologiemi u soudů i prostřednictvím mezinárodní arbitráže a požaduje zrušení varování. 

Ilustrační foto.

Pěti tisícům domácností vylepší topení dotace

Střední Čechy – Topení je za současného mrazivého počasí zcela aktuální starost. Pro majitele rodinných domů, jejichž vytápění zajišťuje už letitý kotel, je však na místě začít uvažovat i o tom, jakým způsobem si zajistí teplo během dalších zim.

Richard Brabec (vlevo) a Andrej Babiš.

Dalo se to čekat, uvedl Brabec k čínské reakci na varování před Huawei

Čínskou reakci na varování českých úřadů před technologiemi čínské společnosti Huawei bylo možné očekávat, řekl dnes místopředseda vlády Richard Brabec (ANO). Reagoval tak na čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana v TV Barrandov, že Čína kvůli varování chystá vůči Praze odvetná opatření. Brabec nevyloučil ekonomické dopady, pokud by třeba Česká republika prohrála případnou mezinárodní arbitráž.

Lidé bedlivě sledují údaje na svých plynových kotlech. Zemní plyn je druhoým nejdražším palivem, kterým lze topit. Stále častěji tak přecházejí ke dřevu, i za cenu toho, že se zapotí.

Je tu poslední vlna dotací. Můžete dostat až 120 tisíc na nový kotel

Stále jste ještě nevyměnili starý kotel na uhlí za moderní na plyn či biomasu nebo za tepelné čerpadlo? Máte nejvyšší čas zbystřit. Ministerstvo životního prostředí spouští třetí vlnu kotlíkových dotací na výměnu dalších až 30 tisíc starých kotlů, jejichž povolený provoz skončí v září 2022.

Převoz jelena Standy ze Šumavy do Lán.

Standa žije u prezidenta. S nikým se tam ale nekamarádí

Šumava – Hrozila mu smrt. Ale za jeho záchranu bojovaly tisíce lidí, a tak se ho nakonec podařilo zachránit. Dnes se má výborně, starají se o něj lidé prezidenta republiky. O kom je řeč? No přece o nejslavnějším českém paroháči letošního roku, jelenovi Standovi ze Šumavy.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo životního prostředí chce bojovat se suchem a znečištěným ovzduším

Boj se suchem, znečištěním ovzduší a tři až čtyři zákony o odpadech budou patřit mezi priority ministerstva životního prostředí pro příští rok. Uvedl to ministr Richard Brabec (ANO). Kromě toho resort připravil novelu zákona o emisních povolenkách, o ochraně přírody a krajiny nebo o invazních druzích, jež jsou v legislativním plánu vlády na příští rok.

Vizualizace jezu na Labi.

Brabec bude jednat s Evropskou komisí a Němci o kompenzacích za jez u Děčína

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dostal dnes od vlády za úkol jednat s Evropskou komisí a Německem o mezistátní kompenzaci za újmu na přírodě, která vznikne při stavbě jezu na Labi u Děčína. Brabec to řekl novinářům po jednání kabinetu s tím, že podle názoru Správy Národního parku České Švýcarsko nelze negativní vlivy plánované stavby kompenzovat.

Richard Brabec na tiskové konferenci po jednání vlády

Vláda odmítla širší pravomoci krajů ohledně škol. Počty uchazečů stanoví ředitel

Kraje by neměly dostat pravomoc schvalovat předpokládané počty uchazečů o výuku v jednotlivých oborech vzdělání ve svých středních školách. Vláda se na dnešní schůzi negativně postavila ke školské novele Karlovarského kraje, která by širší kompetenci regionů vůči svým středním školám uzákonila. Novinářům to po jednání vlády řekl vicepremiér Richard Brabec (ANO).

Andrej Babiš a Jan Hamáček

Babiš kvůli kauze syna jednal s Hamáčkem a Filipem. SPD chce vystřídat ČSSD

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček jednali mezi čtyřma očima o kauze údajného únosu premiérova syna. Poté se Babiš setkal také s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem a šéfem hnutí SPD Tomiem Okamurou. Ministři, kteří přišli ráno do Strakovy akademie na pravidelnou schůzi menšinového kabinetu, slyšeli od premiéra zhruba pětiminutové vyjádření k citlivému případu. Babiš nadále nevidí důvod pro to, aby odstoupil z funkce premiéra.

Únor 2016. Fronta před budovou RCO v Olomouci první den přijímání žádostí o kotlíkové dotace

Vynechá kotle na uhlí? Ministerstvo připravuje třetí výzvu kotlíkových dotací

Největší rezervy z hlediska znečištění ovzduší má ČR podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) v lokálním vytápění a dopravě. Lokální topeniště podle něj řeší tzv. kotlíkové dotace, ministerstvo proto připravuje třetí dotační výzvu s alokací tří miliard korun a zvažuje, že by mohly být vyřazeny kotle umožňující spalování uhlí.  

Ilustrační foto.

Česko čelí kritice Evropské komise. Musí upravit předpisy o ochraně ovzduší

Evropská komise vyzvala Českou republiku, aby přijala takové právní předpisy na ochranu kvality ovzduší, které budou v souladu s legislativou Evropské unie. Kvůli dlouhodobému porušování emisních limitů vedou evropští komisaři proti Česku takzvaný infringement, tedy řízení pro nesplnění povinnosti. To může v krajním případě skončit až u unijního soudu.

Šumava. Ilustrační foto

Na Šumavě vrátí vodu do míst, odkud ji v minulosti odvedli

Šumava - Na území Národního parku Šumava začíná téměř sedmiletý projekt „LIFE for MIRES“, který má za úkol zlepšit stav na více než 2000 ha v minulosti odvodněného území. Na celé Šumavě se tak bude vracet voda do mokřadů i původních horských potoků a budou se zasypávat odvodňovací rýhy.

Velký Pařezitý rybník.

V Řásné je teď Pařezák tématem číslo jedna

Řásná – O ničem jiném se teď v Řásné nemluví. Hlavním tématem je totiž vypouštění nedalekého Velkého Pařezitého rybníku a oprava jeho hráze. A všechny místní zajímají dopady, jaké tahle akce bude pro obec i okolí mít. Téma přišlo na přetřes například i na konci října na ustavujícím zasedání zastupitelstva.

Délka nových alejí pod Blaníkem dosáhla 200 kilometrů

Délka nových alejí pod Blaníkem dosáhla 200 kilometrů

Ratměřice /FOTO/ - Dvě stě kilometrů. To je délka alejí, které byly za posledních dvacet let vysazeny na Podblanicku díky spolupráci organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) z Vlašimi se sedmdesáti obcemi i městy v podblanickém regionu. 

Rybník Lipiny v Modřanech. Ilustrační foto

Kdo bude vládnout nad vodami? Úřady se přou

Rybníček v Radonicích u Prahy nemá přítok. Přesto je důležitý – zadržuje vodu stékající z blízké dálnice D10. „Kdyby tam nebyl, tak nám vyplaví celou obec,“ říká starosta Stanislav Němec. Za pár let zaneslo nádrž bahno. 

Antonín Schubert

Glosa Antonína Schuberta: Cena odpadů

Jednou z nejdůležitějších povinností obcí v oblasti životního prostředí je odpadové hospodářství. Starostové se v této otázce musí řídit podle strategie odpadového hospodářství státu z dílny ministra životního prostředí Richarda Brabce. A právě tento strategický dokument z dílny ministra Brabce je plný nepoužitelných a nesplnitelných jalových řečí.

Ilustrační foto.

Proti suchu Dešťovkou. Stát přispěje na nádrže miliony

Žlutá tráva, opadané stromy a rozpraskaná zemina strašily malé zahrádkáře i velká města po celé léto. V příštím roce by jim s případným suchem mohly pomoci jímky a nádrže, ve kterých by spořili dešťovou vodu. Od října mohou obce i jednotlivci žádat o peníze na jejich pořízení z dotačního titulu Dešťovka.  

Hnutí ANO uspořádalo na krnovském náměstí hromadné vypouštění balonků. Kampaň měla nečekaný ohlas a rozvířila diskusi, zda jsou latexové balonky odpad poškozující přírodu nebo neškodná zábava.

V krnovské kampani zaujaly balonky ANO

ANO má kreativní imagemakery, kteří umí zaujmout. Kdo by si pomyslel, že v předvolební kampani v Krnově bude nejsledovanějším tématem vypouštění balónků na náměstí.

Krajské cvičení složek IZS a krizových štábů - Povodeň 2018

Ministerstvo poskytne na ochranu před povodněmi 400 milionů

Obce, kraje a další subjekty mohou ode dneška čerpat dotace na dokonalejší varovné systémy před povodněmi a na zabezpečení nestabilních svahů. Z Operačního programu Životní prostředí dostanou k dispozici 350 milionů korun. Z vyčleněných dalších 50 milionů pak mohou státní podniky a příspěvkové organizace získat peníze na zpracování podkladů pro stanovení záplavových území nebo na vybudování či modernizaci systémů předpovědní služby.

Ilustrační foto.

Program Dešťovka může nově využít každý. Ministerstvo přidalo 100 milionů korun

Další mimořádně suchý rok donutil Ministerstvo životního prostředí změní podmínky dotačního programu Dešťovka a navýšit jeho objem o 100 milionů korun. Až 55 tisíc korun na zachytávání dešťové vody pro zalévání zahrady získají od 1. října 2018 domácnosti z celého Česka, nejen ty z úředně vyhlášených suchých oblastí. Nově se program Dešťovka také otevírá i lidem, kteří trvale žijí v rekreačních objektech.