Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Brabec

Ilustrační fotografie.

Všichni kandidáti slibují větší počet parkovacích míst

Mšeno – Když se řekne Mšeno, většině lidem se vybaví tamější plochá drahá, která je ovšem v kritickém stavu a nutně potřebuje milionovou rekonstrukci. Ale z nejširšího okolí se sem sjíždějí lidé hlavně do zdejších městských lázní, které svou atmosférou připomínají časy první republiky. Je to beze sporu jedno z nejpůsobivějších koupališť v celém Česku.

Pro dotace na zateplení už nemusíte na úřad. Nově bude stačit pár kliknutí myší

Méně papírování, širší okruh příjemců dotací a možnost jednat s úřady třeba jen přes internet. Tyto změny čekají od 15. října program Nová zelená úsporám, který pro majitele rodinných domů připravilo ministerstvo životního prostředí. Lidé z něj mohou získat peníze například na úsporné rekonstrukce prováděné svépomocí nebo na stavbu nízkoenergetických domů.

Jan Hamáček

Hamáček chce zrychlit ukončení pobytu cizinců, kteří páchají trestné činy

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhne ve Sněmovně urychlit ukončení pobytu cizinců, kteří se v Česku dopustí opakovaně úmyslné trestné činnosti. Pozměňovací návrh k vládní novele cizineckého zákona by podle něj měl zajistit, aby proces o ukončení pobytu trval maximálně šest měsíců. Hamáček dnes ve Sněmovně novinářům řekl, že v současnosti řízení trvá dva roky i více. V posledních letech 2016 a 2017 bylo takových řízení vždy kolem 400, uvedl.

Ilustrační foto.

Ministerstvo přidá peníze do Dešťovky. K čerpání dotací vyzývá i města

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) hodlá přidat peníze do projektu Dešťovka pro majitele rodinných a bytových domů. Ministr Richard Brabec (ANO) zároveň na briefingu k semináři Problematika sucha a vody v Senátu vyzval větší města a obce, aby čerpaly dotace na zadržování vody a lepší hospodaření s ní. Na příští rok má resort připravené dva pilotní projekty tzv. umělé infiltrace.

Předseda vlády Andrej Babiš

Stát podpoří stavbu bytů. Babiš slíbil stoprocentní dotace na sociální bydlení

Pokud se obce pustí do výstavby bytů a pětinu z nich vyčlení jako sociální, stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na pořízení těchto sociálních bytů poskytne stoprocentní dotaci. Babiš to dnes řekl starostům na sněmu Svazu měst a obcí (SMO). Sociálních bytů je třeba zhruba 65 000, stát by na jejich pořízení v příštích letech vyčlenil až 80 miliard korun, uvedl Babiš.

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vláda vyhlašuje boj proti suchu. Podpoří opatření na zadržení vody v krajině

Stát bude dělat pouze takové pozemkové úpravy, které budou mít protierozní funkci, nebo budou zadržovat vodu v krajině. Po dnešním prvním jednání národní platformy pro boj proti suchu to novinářům řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Ministerstvo zároveň požaduje, aby bylo možné provádět terénní úpravy k zachycování srážkových vod do 1,5 metru pouze na ohlášení. Ministerstvo pro místní rozvoj zase podpoří žadatele o dotace, kteří se budou problematikou vody v krajině zabývat.

Ilustrační foto.

Miliony na nové šetrné lampy. Startují dotace na výměnu veřejného osvětlení

Ministerstvo životního prostředí vyhlašuje dotační výzvu s cílem snížit tzv. světelné znečištění. V rámci Národního programu Životní prostředí má připraveno 30 milionů korun. Obce v chráněných krajinných oblastech mohou na rekonstrukci veřejného osvětlení získat až dva miliony korun. Z dotace pořídí úspornější a zdravější pouliční lampy, díky kterým omezí negativní vliv veřejného osvětlení na přírodu a zdraví lidí a zároveň sníží své výdaje za energie.  

Návštěvníky rezervace Soos čekají už brzy vylepšení za miliony korun

Na Soosu vznikne moderní návštěvnické centrum

Skalná - Tento týden bude slavnostně zahájena stavba návštěvnického centra národní přírodní rezervace Soos, která se nachází nedaleko Františkových Lázní. A u této příležitosti je připravený program také pro veřejnost.

Dobrovolníci Greenpeace protestují proti nadměrnému používání plastů

Plastový útok v Praze. Hnutí Greenpeace protestovalo proti zbytečným obalům

Dobrovolníci hnutí Greenpeace ČR dnes dopoledne u supermarketu poblíž pražského náměstí Republiky demonstrativně rozbalili plastové obaly s potravinami. Obsah přemístili do látkových tašek a plasty odnesli zpět do supermarketu. Na akci upozornili i transparentem „Chceme kupovat jídlo, ne zbytečné plasty!“ Protestovali tak proti nadměrnému používání plastových obalů v obchodech.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy. Oslabené dřeviny jsou náchylnější vůči cizopasným houbám i škůdcům. Teplotní extrémy oslabují lesní porost. Nejvíce je tímto vývojem ohrožen právě smrk a jeho hlavním škůdcem je právě kůrovec. V okol

Rychleji. Od pohromy jménem kůrovec mají pomoci dotace

/INFOGRAFIKA/ Zastavit šíření kůrovce do dalších regionů Česka. To je nyní hlavním úkolem lesníků i úřadů. Poslancům to na včerejší schůzi sněmovny řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). 

Boj s kůrovcem - Ilustrační foto

Válka s kůrovcem? O pomoc romských pracovníků nikdo nestojí

Již před třemi týdny nabídla ostravská Asociace romských podnikatelů a spolků v otevřeném dopise ministrům zemědělství a životního prostředí minimálně tisíc pracovníků schopných pomoci při likvidaci kůrovcové kalamity v Česku. Přestože se v ČR nedostatek pracovní síly skloňuje ve všech pádech, na Asociaci se s žádostí o pomoc nikdo neobrátil. 

Jan Hamáček

Prvním místopředsedou vlády je Hamáček, Malá je předsedkyní legislativní rady

Předseda ČSSD Jan Hamáček se stal prvním místopředsedou vlády, ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) bude v nové vládě předsedkyní legislativní rady. Po prvním zasedání menšinového kabinetu ANO a ČSSD, který se má opírat o podporu komunistů, to řekl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Nová vláda bude mít i zmocněnkyni pro lidská práva, a to Martinu Štěpánkovou.

Ilustrační snímek

Plastové šálky postupně skončí. Firmy se vracejí zpět ke sklu a porcelánu

Dáváte si po ránu cestou do práce kávu v plastovém kelímku na jedno použití a mícháte si ji lžičkou, která také ihned letí do koše? Ve vlacích Českých drah a Leo Express, na pumpách Benziny či v provozovnách některých stravovacích firem brzy takové „nádobí“ postupně nahradí opakovaně použitelné šálky. Kávu si můžete nechat udělat také do vlastního hrníčku.

Návštěva Vlády ČR v Pardubickém kraji, návštěva Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích.

Babiš řešil v Pardubicích traktor. Nebo nakladač?

Pardubice /FOTO/ - Na pravidelné výjezdní zasedání v pondělí vláda vyrazila do Pardubického kraje. Přijela běžným rychlíkem a po městě ji vozil mikrobus. I ten ale dokázal zablokovat provoz na zdejších křižovatkách.

BABIŠOVA VLÁDA v Pardubickém kraji.

Babiš přijel vlakem a po Pardubicích jezdil autobusem

Pardubice – Na pravidelné výjezdní zasedání včera vláda vyrazila do Pardubického kraje. Přijela běžným rychlíkem a po městě ji vozil mikrobus. I ten ale dokázal zablokovat provoz na zdejších křižovatkách.¶

Obnovitelné zdroje. Fondy zaměřené mimo fosilní paliva mají až překvapivě vysoký výnos.

Podíl obnovitelných zdrojů v EU má narůst na 32 procent, Česko značně zaostává

Evropa by měla do roku 2030 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů nejméně na 32 procent. Shodly se na tom dnes nad ránem členské státy, Evropská komise a Evropský parlament. Výsledné cíle jsou vyšší v porovnání s původními návrhy. V České republice se přitom podíl alternativních zdrojů energie pohybuje kolem 15 procent a roste jen nepatrně.

Richard Brabec.

Vláda schválila vlastní návrh omezení politických trafik

Vláda v demisi dnes podle informací tiskového odboru odsouhlasila vlastní verzi takzvaného nominačního zákona. Podle vicepremiéra a místopředsedy hnutí ANO Richarda Brabce přidá na transparentnosti výběru lidí do orgánů státních firem, i když dává ministrům možnost odmítnout kandidáty doporučené vládním výborem.

Andrej Babiš

Výročí spolupráce. Babiš zamíří s dalšími členy vlády do Drážďan

Premiér Andrej Babiš (ANO) s dalšími členy vlády v demisi navštíví v pondělí Drážďany. Společně se saskou zemskou vládou si připomenou 25. výročí podpisu dohody, která vytvořila základ pro spolupráci Česka se sousední německou spolkovou zemí. Česko a Sasko jsou spolu v úzkém kontaktu, premiéři se pravidelně vzájemně navštěvují a loni se v Praze konalo výjezdní zasedání saské vlády.

Ilustrační foto

Ministerstvo zrušilo záporné stanovisko ke spalovně

Pardubice – Město Pardubice se musí potýkat s dalším problémem ohledně spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Ministr životního prostředí Richard Brabec totiž zrušil záporné závazné stanovisko k její modernizaci. Podle ministra není negativní stanovisko správně odůvodněno a celá záležitost se znovu projedná.

Richard Brabec (vlevo) a Andrej Babiš.

Odmítnutí vlády ze strany ČSSD? Plán B nemáme, připustil Brabec

Hnutí ANO nepřipravuje žádný plán B pro případ, že by referendum uvnitř ČSSD o vstupu do společné vlády nedopadlo kladně. Kdyby taková situace nastala, hnutí ANO by o ní muselo jednat. V dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl místopředseda ANO a vicepremiér v demisi Richard Brabec. 

CNG je stlačený zemní plyn využívaný jako levné a ekologické palivo do aut. Nyní je dostupné také v Krnově.

Stát podpoří auta na plyn. Ministři podepsali memorandum o CNG do roku 2025

Pět ministerstev a čtyři představitelé plynárenských společností a sdružení dnes podepsali Memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti vozidel na zemní plyn CNG do roku 2025. Stát tak chce přispět ke snížení znečištění ovzduší. Stěžejním závazkem je, že do roku 2025 sazba daně pro zemní plyn určený pro pohon motorů nepřekročí hranici 290 korun za megawatthodinu.

Ještě 14 dní a z larev kůrovce by se vylíhl brouk a rozlétl by se do lesa na další stromy. Lapák proto lesníci co nejdříve z lesa odstraní.

Kůrovcová kalamita? Bojovat by s ní nyní měli i zahraniční dělníci

Kůrovcová kalamita v podhůří Jeseníků plně vytěžuje zaměstnance Lesů ČR. Včera o ní jednal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s ministry zemědělství Jiřím Milkem a životního prostředí Richardem Brabcem. Podle Babiše chybí asi 2000 lidí, kteří by měli s následky řádění hmyzího škůdce bojovat.

Šlechtová na policejní akademii v Bagdádu, kde čeští vojáci cvičí irácké rekruty.

Vojenské mise? Projedná je ANO a KSČM

Vojenské mise, o jejichž nerozšiřování žádají komunisté v souvislosti s případnou tichou podporou menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD, je podle místopředsedy hnutí a vicepremiéra v demisi Richarda Brabce třeba probírat jednotlivě. ANO chce dodržet závazky vůči spojencům, řekl dnes novinářům s tím, že požadavek ale nevnímá jako zásadní rozpor, protože některé mise končí, další jsou závislé pouze na rozhodnutí České republiky.

Ještě 14 dní a z larev kůrovce by se vylíhl brouk a rozlétl by se do lesa na další stromy. Lapák proto lesníci co nejdříve z lesa odstraní.

Kůrovcová kalamita? Bojovat by s ní nyní měli i zahraniční dělníci

Kůrovcová kalamita v podhůří Jeseníků plně vytěžuje zaměstnance Lesů ČR. Včera o ní jednal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s ministry zemědělství Jiřím Milkem a životního prostředí Richardem Brabcem. Podle Babiše chybí asi 2000 lidí, kteří by měli s následky řádění hmyzího škůdce bojovat.

Jan Hamáček (vlevo) a Jiří Zimola.

ANO a ČSSD dojednaly programové prohlášení. Shodly se i na karenční době

Vyjednavači ANO a ČSSD se dohodli na textu programového prohlášení jejich společné vlády. S výsledkem však chtějí obě uskupení nejprve v pátek seznámit své stranické orgány, proto ho zatím nebudou komentovat. Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek České televizi řekl, že strany obsadí ta ministerstva, která byla původně plánována.

Richard Brabec (vlevo) a Andrej Babiš.

Brabec nevyloučil změny v resortech. Je to ale na Babišovi, řekl k jednání

Místopředseda hnutí ANO, vicepremiér Richard Brabec uvedl, že by se při vyjednáváních o nové vládě mohli politici ANO a ČSSD ještě vrátit k rozdělení resortů v souvislosti informací z médií, že sociální demokraté by chtěli vyměnit ministerstvo zemědělství za resort obrany. Novinářům Brabec řekl, že rozhodnutí je na předsedovi ANO Andreji Babišovi a změnu by musely schválit výbor a poslanecký klub hnutí ANO.

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Starosta Kyjova lobuje u Babiše. Za ochranu pitné vody u Moravského Písku

Hodonínsko – Do strategických dokumentů české vlády chce starosta Kyjova František Lukl prosadit ochranu prameniště pitné vody u Moravského Písku na Hodonínsku. Loboval proto u premiéra Andreje Babiše, který s ostatními členy kabinetu navštívil minulý týden jižní Moravu. „Jde o natolik závažné téma, že by si vláda měla naše zkušenosti odvézt do Strakovy akademie (sídlo vlády – pozn. red.),“ uvedl Lukl pro Deník Rovnost.