Kreativ

ŠTÍTEK: Richard Brabec

Ilustrační foto.

Na papíře se nově rýsují tři možné středočeské přehrady

Hředle II, Nabdín na Kladensku a Chumava. To jsou místa ve středních Čechách, kde by jednou mohly být vybudovány přehrady. V pondělí o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) – avšak s tím, že jejich výstavba není nyní aktuální. Patří nicméně mezi 31 lokalit v republice, kde je území pro případnou budoucí přehradu podle ministerstva žádoucí „rezervovat“ v rámci přípravy na budoucí klimatické změny; jako území pro možnou akumulaci povrchových vod pro zmírnění projevů sucha. 

Sucho. Ilustrační foto

Jak na boj se suchem: ministerstvo zpřísní podmínky pro hospodaření s vodou

Ministerstvo životního prostředí chce zavést u nových staveb povinnost akumulovat dešťovou vodu, nebo ji vsakovat. Na tiskové konferenci po jednání takzvané Národní koalice pro boj se suchem o tom informoval ministr Richard Brabec (ANO). Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) také uvedl, že jeho resort bude chtít letos navýšit rozpočet až o 2,5 miliardy korun na vodohospodářské stavby a pozemkové úpravy. 

Ilustrační foto

Na papíře se nově rýsují tři možné středočeské přehrady

Hředle II, Nabdín a Chumava. To jsou místa ve středních Čechách, kde by jednou mohly být vybudovány přehrady. V pondělí 11. května o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) - avšak s tím, že jejich výstavba není nyní aktuální. Patří nicméně mezi 31 lokalit v republice, kde je území pro případnou budoucí přehradu podle ministerstva žádoucí „rezervovat“ v rámci přípravy na budoucí klimatické změny; jako území pro možnou akumulaci povrchových vod pro zmírnění projevů sucha. 

Ilustrační foto.

O výsadby je mimořádný zájem

Výsadbová iniciativa Sázíme budoucnost, za kterou stojí Nadace Partnerství spolu s Ministerstvem životního prostředí, láká stovky nových zájemců o výsadby.

Práce na vodovodu. Ilustrační foto.

Vodovod mají k dispozici čtyři pětiny Středočechů

Výstavba vodovodů a hledání nových zdrojů pitné vody pro obce a města patří vedle projektů řešících návrat vody do krajiny k nejčastějším opatřením v rámci boje se suchem. Přesto to nestačí. Stejně jako přepojování některých vodovodů na jiné zdroje.

Ilustrační foto.

O výsadby je mimořádný zájem

Výsadbová iniciativa Sázíme budoucnost, za kterou stojí Nadace Partnerství spolu s Ministerstvem životního prostředí, láká stovky nových zájemců o výsadby.

Ilustrační foto.

O výsadby je mimořádný zájem

Výsadbová iniciativa Sázíme budoucnost, za kterou stojí Nadace Partnerství spolu s Ministerstvem životního prostředí, láká stovky nových zájemců o výsadby.

Studna. Ilustrační foto.

Studny jsou po zimě prázdné, obce na Děčínsku musí dovážet vodu

Nebývalé sucho, o kterém někteří odborníci mluví jako o nejhorším za posledních 500 let, udeřilo také na obce na Děčínsku. V řadě z nich jsou studny už na jaře téměř nebo úplně prázdné. Výrazné zlepšení situace není možné očekávat ani v příštích týdnech. Experti se obávají toho, co přinese léto.

Šumava, Modrý sloup, ilustrační foto

Modrý sloup na Šumavě zůstane zavřený, tetřev opět vyhrál

Hraniční přechod Modrý sloup, propojující šumavský Březník a vrchol Luzného v Bavorském lese, po jehož zpřístupnění už desítky let volají šumavští starostové, milovníci přírody a v posledních letech i šumavský národní park, zůstane zavřený.

Šumava, Modrý sloup, ilustrační foto

Tetřev opět vyhrál. Modrý sloup na Šumavě zůstane zavřený

Hraniční přechod Modrý sloup, propojující šumavský Březník a vrchol Luzného v Bavorském lese, po jehož zpřístupnění už desítky let volají šumavští starostové, milovníci přírody a v posledních letech i šumavský národní park, zůstane zavřený.

Návštěvnické centrum NP Šumava v Srní, kde je možné vidět i vlky.

K vlkům a rysům se už můžete vydat

Pozorovat vlky, rysy nebo jeleny v šumavských výbězích můžete již od svátečního prodlouženého víkendu. Během května a června se pak postupně otevřou informační a turistická centra.

Vyschlé koryto řeky Moravy 23. srpna 2018 u Lanžhota na Břeclavsku.

Na Moravě vysychají drobné toky. Vážná situace panuje i na větších řekách

Některé drobné toky v povodí Moravy v dubnu vyschly. Průtoky v ostatních tocích jsou výrazně podprůměrné, a to v rozmezí tři až 38 procent obvyklého dubnového stavu. ČTK to řekl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař. Stav by se ale mohl zlepšit, počínaje dneškem se má mírně ochladit a má i zapršet.

Ilustrační foto

Vláda chce kraji pomoct s těžbou i v lázeňství

Vládní představitelé přislíbili pomoc Karlovarskému kraji, kde se kvůli koronavirové pandemii nejen zcela zastavil lázeňský život, ale byla také utlumená těžba na Sokolovsku, kde navíc hrozí, že až tisícovka lidí přijde o práci v elektrárně Tisová.

Národní park Šumava, ilustrační foto

Průzkum mezi návštěvníky: Chceme Národní park Šumava a divočina neomezuje

Má Národní park Šumava smysl, cítíte se na území NP Šumava nebo NP Bavorský les nějak omezeni a souhlasíte s velikostí bezzásahového území v těchto národních parcích? Takové a další desítky podobných dotazů byly v posledních třech letech položeny tisícovkám návštěvníků a stovkám místních obyvatel na obou stranách hranice v rámci socio-ekonomického monitoringu. Jeho výsledky nyní dostanou k dispozici veřejnost i zástupci samosprávy.

Zvířata v Zoo Praha během doby, kdy je areál zavřený kvůli koronaviru.

Šéf zoo píše o karanténě: Lidé jsou pro zvířata rozptýlení. Byly horší povodně?

Minulý víkend měla pražská zoologická zahrada slavnostně zahájit novou sezónu, v plánu bylo i otevření Darwinova kráteru. S příchodem jara se vedení zoo obvykle těší z vysoké návštěvnosti. Jenže kvůli koronavirové pandemii je realita zcela odlišná. Brány trojského areálu jsou zavřené, zvířata prostřednictvím plakátů prosebně vzkazují: „Přijďte později!“ Ve skutečnosti si zvířecí obyvatelé pražské zoo musejí zvykat na chovatele v rouškách. A ředitel Miroslav Bobek točí pro veřejnost videa a zamýšlí se nad současnou situací.

Peníze. Ilustrační snímek.

Domovní čističky ve Slavíkově podpoří obec ze státní dotace

Dotaci Ministerstva životního prostředí na budování domovních čističek odpadních vod využije obec Slavíkov na Havlíčkobrodsku. Obec je malá, stavba velké centrální čističky by byla příliš drahá a problematická. Obec má něco přes 200 lidí a patří k ní osm malých osad.  

Richard Brabec.

Kůrovcová kalamita? Mohla by skončit za tři až pět let, uvedl Brabec

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by kůrovcová kalamita mohla skončit za tři až pět let. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) k tomu dodal, že záleží i na množství srážek. Ministři to řekli novinářům po schůzi poradního týmu prezidenta Miloše Zemana.

Šumava. Ilustrační foto

Ministr Brabec podepsal vyhlášku o nové zonaci Šumavy

Ministerstvo životního prostředí už dokončilo vyhlášku o nové zonaci šumavského národního parku. Platit má od 1. března na patnáct let a má park dovést k tomu, že polovina jeho rozlohy bude bezzásahová. Jihočeský kraj se ale boje proti vyhlášce nevzdává.

Sběr papíru. Ilustrační foto.

O sběrový papír už není zájem, zavaluje obce

Kvůli kůrovci, který ničí české lesy, nepřicházejí o peníze jen lesníci. Invaze lýkožrouta má za následek přebytek levného dřeva na trhu. Papírenským firmám se tak vyplatí vyrábět přímo z něj, a nemají tudíž zájem o starý papír.

Ilustrační fotografie.

Vesnice se staví proti zálohování "petek"

Obce ze svitavského okresu se připojily ke kampani proti zálohování plastových lahví. Ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi sepsal dobrovolný svazek obcí z Malé Hané otevřený dopis.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun

Bitva o vodu pokračuje

Do střetu mezi ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a starostou Uherského Ostrohu Vlastimilem Petříkem vyústila polemika o tom, zda je důležitější povolit na Ostrožsku novou těžbu štěrkopísku, anebo jejím nepovolením více ochránit tamní zdroj pitné vody pro 140 tisíc lidí, kteří jsou zejména na Slovácku na ní závislí.

Turów.

FOTO: Monitoring dopadů těžby v okolí Turówa vláda schválila

V okolí hnědouhelného dolu Turów u českých hranic se rozšíří síť vrtů, které zjišťují množství podzemních vod, o 16 nových stanic. Fungovat by měly nejpozději od dubna. Vláda návrh schválila, sdělil ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Polský hnědouhelný důl a elektrárna Turów na snímku pořízeném 27. května 2019

U hranic v okolí Turówa vzniknou kontrolní vrty. Budou zjišťovat dopady těžby

V okolí hnědouhelného dolu Turów u českých hranic se rozšíří síť vrtů, které zjišťují množství podzemních vod, o 16 nových stanic, fungovat by měly nejpozději od dubna. Cena vyjde 600 tisíc korun za rok, pokud by se musely budovat ještě nějaké další vrty, jeden by vyšel zhruba na čtvrt milionu korun. Stát plánuje také měření hluku a emisí v oblasti. Návrh projedná v pondělí kabinet Andreje Babiše (ANO).

Firma EcoWasteEnergy v areálu cementárny drtí plastový opad, ten je palivem v sousedních cementárenských pecích.

Inspekce nic neprokázaly, ale stížnosti na cementárnu trvají

Cementárna Cemex v Prachovicích na Chrudimsku se ohradila proti stížnostem některých lidí z okolních vesnic na znečišťování ovzduší. Vyvrátilo je sice hned několik loňských kontrol ze strany úřadů, námitky přesto pokračují. A už je dokonce řeší i ministr životního prostředí.  

Těžba štěrkopísku, ilustrační foto.

Kraj neuspěl s námitkami. Těžbě písku však chce bránit dál

S dvacítkou připomínek proti chystané těžbě štěrkopísku nedaleko prameniště vody mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem neuspěl Jihomoravský kraj. Ministerstvo životního prostředí je v závazném stanovisku zamítlo. O prostoru pro těžbu štěrkopísku nyní v odvolacím řízení rozhoduje Český báňský úřad.

Ohňostroj, podobný tomu v Trutnově na Silvestra, je na území Krkonošského národního parku zakázaný.

Silvestr bude v Krkonošském národním parku bez petard a ohňostrojů

Návštěvníci hor, kteří budou slavit Silvestra v destinacích, zasahujících do území Krkonošského národního parku, se musí obejít bez petard a ohňostrojů. Zákaz používání zábavní pyrotechniky bude provázet oslavy příchodu nového roku na území všech českých národních parků. Platí třetím rokem. Za porušení zákazu hrozí peněžité pokuty, na místě až do výše deseti tisíc korun. Zákaz je celoroční.

Návštěvnické centrum Správy NP Šumava v Kvildě dává možnost návštěvníkům nahlédnout do života jelena a rysa. Ilustrační foto

Soud odmítl žalobu Jihočeského kraje na MŽP a NP Šumava

Krajský soud v Českých Budějovicích odmítl žalobu Jihočeského kraje na ministerstvo životního prostředí a Správu Národního parku (NP) Šumava. Kraj tvrdil, že ho instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón ochrany přírody v šumavském národním parku. O rozsudku ČTK informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Proti rozhodnutí lze podat kasační stížnost do dvou týdnů od doručení rozsudku.  

Ilustrační foto.

Oslavy ticha: Silvestr a Nový rok užijte v národních parcích opět bez ohňostrojů

Na území všech čtyř národních parků České republiky, tedy NP Šumava, NP Podyjí, NP České Švýcarsko a Krkonošského národního parku, se oslavy příchodu Nového roku musejí opět obejít bez zábavní pyrotechniky. Zákon č. 114 o ochraně přírody a krajiny ji zakazuje na celém území národních parků, a to včetně obcí.