PRAHA - Ptačí chřipku holubi neroznášejí. Volat veterináře kvůli mrtvému holubovi je tedy zbytečné, upozorňují pražští veterináři. Kdo ovšem najde mrtvého vodního či tažného ptáka, například labutě či kachnu, měl by zatelefonovat na městskou policii.
MORAVSKÁ TŘEBOVÁ - Moravskotřebovsko a Jevíčsko se připravují na finanční podporu z evropských fondů. Když uspějí, rozdělí částku mezi obce a podnikatele. Města chtějí zvýšit zájem o region.
ČESKOBUDĚJOVICKO - Cyklisty, bruslaře i chodce sčítala během uplynulého víkendu Místní akční skupina Hlubocko – Lišovsko (MAS) na cyklostezce číslo 12 v úseku mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou.
Názvy obcí na Bruntálsku, pečetě a erby naznačují, že velký význam v jejich historii měla těžba a zpracování rud, zvláště pak železné rudy. Ta se ve středověku zpracovávala v tzv. hamru (z něm. Hammer = kladivo). Odtud také častý název obcí Hamr.
PARDUBICE - „Přinesl jsem si domů vakuově zabalené maso z obchodu, dal vařit a těšil se na oběd. Jaké bylo ale moje překvapení, když maso v hrnci začalo velmi nepříjemně zapáchat,“ popsalBohumil Příborský, který se s žádostí o pomoc obrátil na redakci Pardubického deníku.
PARDUBICE - „Přinesl jsem si domů vakuově zabalené maso z obchodu, dal vařit a těšil se na oběd. Jaké bylo ale moje překvapení, když maso v hrnci začalo velmi nepříjemně zapáchat,“ popsalBohumil Příborský, který se s žádostí o pomoc obrátil na redakci Pardubického deníku.
OSTRAVA - Soud začal projednávat krvavý případ, ve kterém figuruje i násilník ze základní školy. Výběrčí si přišel pro splátku úvěru. Když vstoupil do bytu, netušil, že mu za chvíli půjde o život.
Telecí maso slaví svůj návrat na české stoly. Proto jsme pro vás tentokrát přichystali jídlo, ve kterém se báječně spojuje chuť jemného masa se šťavnatou karotkou a hráškem. Voňavá šalvěj pak dílo skvěle dokončí.
RYCHNOVSKO - Výrobci, kteří chtějí své produkty označit co nejdříve certifikátem „Orlické hory originální produkt,“ se přihlásili do výběrového kola, jehož 1. kolo sběru žádostí o udělení certifikátu bylo 25. května. Zájemci naleznou kontakty na internetových stránkách www.pohodavenkova.cz.
VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.
ANCHORAGE - Od okamžiku, kdy v roce 1986 vstoupilo v platnost mezinárodní moratorium na lov velryb, bylo zabito více než 29 tisíc velryb. Přestože moratorium na komerční lov velryb platí už 20 let, zabíjení kytovců pokračuje dál.
VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech kuchař – číšník, cukrář, číšník i kuchař.
VÝCHODNÍ ČECHY - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky. Pod vedením učitelek odborného výcviku zúročili nabyté vědomosti a vyzkoušeli si ještě naposledy před praktickými zkouškami své dovednosti. Jejich úkolem bylo samostatně připravit několik minutkových pokrmů. Uvádíme některé z receptů, jež zdárně přetvořili v chutné pokrmy. Suroviny na recepty jsou rozpočítány vždy na jednu porci.
HRONOV, VRCHLABÍ - Třetímu ročníku učebního oboru Kuchař se blíží závěrečné zkoušky. V naší škole mohou získat žáci výuční listy ve tříletých oborech Kuchař – číšník, Cukrář, Číšník i Kuchař. Tři žáci závěrečného ročníku posledně jmenovaného oboru připravili v rámci posledních příprav na závěrečné zkoušky minutky.
VŠECHOV - Aeroklub ČR, Svaz modelářů ČR a Letecko-modelářský klub Sezimovo Ústí pořádá už o tomto víkendu mezinárodní soutěž FAI zařazenou do hodnocení letošního ročníku Světového poháru.
LOKET: Rozhovor s Robertem Kodymem a P. B. CH. o koncertu, který se nakonec neuskutečnil. Článek byl v roce 2007 stažený z internetu, jelikož skupina tenkrátkoncertní turné odvolala
PRAHA - Češi si oblíbili grilování, z čehož mají radost obchodníci. Prodej grilů, masa a grilovacích potřeb totiž v posledních letech výrazně roste a lidé podle obchodníků neváhají investovat do kvalitnějších a dražších grilů.
VELEHRAD - Vydáváním zbrusu nového desetideníku s názvem Buch’lover se na sklonku minulého týdne zabývala v Základní škole Velehrad koordinační schůzka ředitelů základních škol a představitelů mikroregionu Buchlov.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jiný úhel pohledu do světů vzdálených i nás bezprostředně obklopujících nabídne v pátek večer v českobudějovickém kině Kotva masová fotografická akce spojující vizuální a hudební projekci autorů.
ČESKÉ BUDĚJOVICE - V posledních týdnech začalo nové kolo cenového boje mezi producenty, zpracovateli a prodejci masa a masných výrobků. Zemědělci například upozornili na svou kritickou situaci protestem na hranicích s Rakouskem, odkud se zvýšil dovoz masa.
Možná už jste to také zažili. Zatímco se marně pokoušíte shodit pár kil, vaši sousedé hubnou před očima. Stali se totiž vegetariány. Vychvalují vám přednosti rostlinné stravy, vyjmenují deset receptů na úžasné saláty a navrch přihodí, kolika nemocem díky tomu předejdou.
VELKÁ NAD VELIČKOU - „Já mám zeleninu převelice rád, ale maso je maso,“ smál se jeden z návštěvníků koštu klobás, který se uskutečnil v sobotu ve Velké nad Veličkou.
BRNO - Na rohu ulic České a Solniční se většinou Brňané zastavují pro párek v rohlíku nebo v létě pro zmrzlinu. Impozantní dům, jehož přízemí obchody okupují, je přitom starý skoro sto let. A téměř stejně dlouho tu funguje lahůdkářství rodiny Horčiců.
POZNAŇ - Talíře evropských labužníků dobudou polští zubroni. Těší se na to několik polských chovatelů, kteří začali křížit zubry s domácími kravami. „Maso kříženců je velmi chutné, křehké a neobsahuje cholesterol,“ tvrdí Henryk Ordanik ze statku poblíž Poznaně.