Zemědělci na jihu Čech loni navýšili chovy drůbeže meziročně o 27,4 procenta na 2,2 milionu kusů. Snížil se ale průměrný stav nosnic a klesla i produkce vajec. Naopak farmáři chovali více drůbeže na prodej masa a Jihočeský kraj tuto produkci navýšil nejvíce mezi kraji. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Novela veterinárního zákona, která umožní rituální porážky hospodářských zvířat nejen kvůli náboženským, ale i komerčním účelům, prošla Senátem a čeká na podpis prezidenta. Do prezidentské kanceláře teď míří dopisy a také petice s podpisy desítek tisíc lidí, kteří s porážkami nesouhlasí. Zastání naopak návrh nachází u zemědělců. Ti konvenční přivítají nová odbytiště masa, o které v Česku není zájem, protože zákazníci dávají přednost levnější variantě z ciziny. Podle biozemědělců je pak rituální porážka lepší než dlouhé transporty do třetích zemí.
Dalšímu muži, který měl v bohumínských prodejnách „nakupovat“ bez placení, sdělili policisté místního oddělení ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání trestného činu krádeže.
Varování před možným jedem nastraženým v mělnických sadech Na Polabí se objevilo v posledních dnech v jedné z místních facebookových skupin. V části parku, kde lidé krmí toulavé kočky, měl pes sežrat kousek masa obalený modrými krystalky. Následovala veterinární léčba. Zda šlo skutečně o jed a jakého typu, není známo. Opatrnost je ale na místě.
Historie gastronomického okénka ve Ztracené ulici v Olomouci je bohatá. Podávaly se z něj burgery, panini nebo indonéské speciality. Nyní ho obsadila dvojice žen se značkou LanGosh Factory. Nadýchané langoše servírují s trhaným masem, avokádem i nasladko.
Farmáři z Vilémova na Olomoucku nabízejí domácí vajíčka, BIO zeleninu a koření prostřednictvím samoobslužného automatu. Pokud se novinka instalovaná v Litovli osvědčí, plánují sortiment rozšířit. Zákazníci by si mohli zakoupit i chlazené maso.
Historie gastronomického okénka ve Ztracené ulici v Olomouci je bohatá. Podávaly se z něj burgery, panini nebo indonéské speciality. Po pauze na přelomu roku, kdy osiřelo, ho obsadily sympatické Olomoučanky se značkou LanGosh Factory a jak název napovídá, smaží dobrotu, kterou my Hanáci prostě milujeme, a nebojí se experimentovat.
„Vůbec nechápu, proč ti zemědělci protestují,“ nechal se v televizi slyšet ministr zemědělství Marek Výborný. „My to rozhodně víme a pan ministr také,“ konstatuje Vilém Tomíček, předseda Regionální agrární komory Ostravsko.
Tradiční lidová veselice, písničky, tanec, masky a zabijačka. Další ročník populární akce Masopust v Prostějově je za dveřmi. Již v sobotu se náměstí T. G Masaryka promění v pestrobarevný karneval. Bude hrát hudba, porcovat se bude prasátko a na závěr si každý bude moci odnést polévku prdelačku za symbolickou korunu.
Živá hudba, kouřící kotle, vůně česneku a vepřového. Sobotní dopoledne bylo v prostějovském biokoridoru Hloučela veselo. V populárním Bistru U Matesa se konala tradiční zabijačka. Třepavý ovárek, jitrnice, polévky nebo prejty šly na dračku.
Dvanáct kilo mraženého masa a balení kávy ukradl loni začátkem října Pavel B. v Brně. V nestřeženém okamžiku pronikl v brněnské Kounicově ulici do jedné z tamních prodejen a odnesl si zboží za necelé dva tisíce korun. Za krádež poslal brněnský krajský soud ve čtvrtek šestnáctkrát trestaného recidivistu na rok a čtyři měsíce do vězení. Pravomocného rozsudku se muž dočkal v den svých dvaatřicátých narozenin.
Oblíbená masna U Milana na hradeckém Pouchově končí. Budovu koupili od České pošty podnikatelé Le Thi Loan a Nguyen Quang Linh a chystají tady zřejmě večerku a restauraci.
Omráčení elektrickým proudem, poté podřezání hrdla ostrým nožem, vykrvení a odeslání směr Blízký východ. Ve zkratce popis rituální porážky hospodářských zvířat, která se může stát nově běžnou praxí v Česku. Poslanecká sněmovna po měsících názorových veletočů poslala do Senátu novelu veterinárního zákona, která umožní rituální porážky nejen pro náboženské, ale i komerční účely. Proti tomu se staví velká část společnosti, která to považuje za praktiky mimo náš civilizační okruh i století, ve kterém Evropa žije.
V roce 1910 děsil údolí Panar v indickém Kumáónu lidožravý levhart, jehož se báli lidé i zvířata. Vychytralá šelma neprojevovala před lidmi žádný respekt ani obavu a rychle přivykla chuti lidského masa – asi proto, že přišla do styku s mnoha oběťmi řádící cholery. Její poslední střetnutí s člověkem se proměnilo v boj kdo s koho. Lovec měl jen jednu ránu – kdyby minul, stal by se dalším ze stovek obětí lidožrouta.
Veterinární inspektoři v pražské Sapě odhalili nelegální sklad potravin a v něm více než tunu živočišných produktů v nevyhovujícím stavu, část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí za porušení legislativy až milionová pokuta. Veterinární dozor při návrhu výše pokuty zohlední, že stejný provozovatel obdržel za obdobné přestupky pokutu už loni. Tehdy dostal pokutu 250.000 korun. ČTK o tom dnes informovala Státní veterinární správa.
Zimní období je krušným časem pro lidi bez domova. Trápí je nízké teploty a hlad. Potvrzuje to i středeční případ krádeže v prostějovském supermarketu Lidl. Devětatřicetiletý bezdomovec odcizil přes 10 kilogramů krkovičky.
Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Prodej vánočních ryb nekončí na Kladensku ani v první půlce února. Ryby, které se po prosincovém výlovu nedostaly na vánoční stůl, přichází na řadu právě v těchto dnech. Tolstolobici a sumci strávili dva měsíce na sádkách vítovského statku, odkud si je teprve nyní odnášejí zákazníci.
Přesně před sto lety, 6. února 1925, začalo v Třebíči vyšetřování vražd, které neměly obdoby nejen v rámci Československa. Ten den vyšetřovatelé začali pátrat po tělech zakopaných v Kohnově mlýně, v dnešní ulici Na Potoce. Případ však dodnes zůstává obestřen tajemstvím. Kolik vlastně bylo zavražděných?
Zásoby masa v mrazničce nám usnadňují vaření i zásobování a šetří peníze. Pokud seženeme kvalitní maso za dobrou cenu, vyplatí se jej zmrazit a mít tak dlouhodoběji k dispozici suroviny pro přípravu dobrého jídla. Ale ani zmražení nezaručuje masu věčnou trvanlivost. Jeho kvalita může dlouhým skladováním utrpět. Navíc různé druhy masa snášejí pobyt v mrazničce odlišně.
Kurkuma je oblíbenou přísadou do jídel. Má nejen lahodnou chuť, ale i léčivé vlastnosti. Díky obsahu sloučenin s protizánětlivými a antioxidačními účinky pomáhá proti zánětu, ulevuje při infekcích dýchacích cest a zlepšuje imunitu. Kurkuma tak může našemu organismu prospívat zláště nyní, v období proměnlivého počasí a častých chřipek.
Je libo voňavou jitrničku, uzený podbřušec, žebra či libové maso? To a mnoho dalšího se nabízelo na domácí zabijačce v Horních Těšicích v sobotu 18.ledna 2025. Akce se konala Na Výletišti.
Jihočeští veterináři loni uložili nejvíce sankcí v republice, a to 298. Celková částka byla 3,43 milionu korun, ta byla druhá nejvyšší po Praze. Počet sankcí se zvýšil, v roce 2023 jich bylo 256 za 2,57 milionu korun. Veterináři provedli meziročně více kontrol, ale pochybení bylo méně. Chovatelé nejvíce porušovali plemenářský zákon, tam byl růst o jednu čtvrtinu. Letos se jihočeští veterináři více zaměří na zjišťování antibiotické rezistence bakterií. Vyplývá to z informací Krajské veterinárního správy Jihočeského kraje.
V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.
V srdci Pardubic, v Machoňově pasáži, se chystá otevření nového konceptu, který propojí prodejnu a bistro. Návštěvníci se mohou těšit na čerstvé maso ze sloupnického řeznictví a speciality připravené přímo na místě. Otevření je plánováno na březen a slibuje kulinářský zážitek. Výrobky ZD Sloupnice totiž sbírají ceny v soutěžích.
Téměř sedm let sem vedly kroky nejen českodubských zákazníků, kteří zatoužili po čerstvém či sušeném mase. Letos se už dveře regionálního řeznictví Mass.na v Českém Dubu neotevřou. Zůstane tak jen provozovna v libereckých Ruprechticích.
/ROZHOVOR/ V kuchyni restaurace Švejk v Meziměstí je frmol. Ve stolitrové varné vaně se na přesnou teplotu 52 stupňů Celsia předpřipravují naložené steakové porce. Šéf kuchyně Pavel Netík udílí personálu pokyny nejen v češtině, ale kvůli kuchařům z Filipín i v angličtině. Do zahájení steakového večera zbývá přibližně hodina a všechno musí být tipťop. Ono naservírovat během krátké chvíle 28 kilogramových steaků už nějaké logistické náležitosti musí splňovat.
Jako předkrm hovězí rostbíf, pak hlavní chod v podobě kilového steaku s pepřovou či lanýžovou omáčkou a přílohami a k tomu pečlivě vybrané červené víno. Exkluzivní gurmánský zážitek připravil tým z Restaurace Švejk v Centru Walzel společně s Radko Křížem z farmy BioBýk, který dodal hovězí maso ze svého chovu. Přestože degustační menu pro dvě osoby stálo 2500 korun byly všechny stoly v restauraci zaplněny gurmány.
V Litomyšli končí oblíbený Beef Burger, který je známý i z Gastromapy Lukáše Hejlíka. Majitel bistra David Neumann dostal od majitele domu na náměstí výpověď. Posledního ledna vydá z okénka poslední burgery. Denně tady přitom zpracuje okolo dvanácti kilo masa. Za vyhlášenými burgery jezdí do Litomyšle lidé ze Svitav, České Třebové, Pardubic nebo Hradce Králové.
Obchody s potravinami praskají před Štědrým dnem doslova ve švech, a to také kvůli tomu, že některé otevírají až 27. prosince. Lidé se snaží předzásobit na sváteční dny, a tak není divu, že nákupní horečka dosahuje vrcholu.
Ryba bez kostí je přáním všech, kteří se na Štědrý den rozhodnou naservírovat si vedle bramborového salátu kapra. Kvůli strachu z uvíznutí rybí kosti v krku ale někteří volí raději obalovaný řízek. Podle tradic je však kapří maso s Vánocemi úzce spjato, a tak se může hodit návod, jak kapra naporcovat tak, abyste ho mohli konzumovat bez rizika.
Tradiční předvánoční Zabijačkové dopoledne v Plumlově přivábilo davy lidí. Vedle vyhlášených vepřových specialit, domácích pálenek a méně kvalitní hudby, došlo i na zajímavé překvapení. Místní řezník Ivan Mirga obdržel metál ak tomu i náležející prémii 120 tisíc korun!
/ANKETA/ Poukázat na podle nich kruté zacházení s vánočními kapry chtějí lidé z Kolektivu pro zvířata. Ve středu 18. prosince od čtyř hodin odpoledne tak budou v centru Brna nabízet psí maso. Obdobná akce se konala už v minulosti, kdy se od stánku neslo heslo Necpěte se kapříky, zkuste čerstvé hafíky.
Marcela Iglesias se rozhodla vypadat jako živoucí Barbie. Chtěla díky tomu opustit poměrně chudý život v Argentině a stát se celebritou. Zadarmo to však nemá. Měsíčně za svou vizáž utratí v přepočtu 23 tisíc korun.
Až dvouleté vězení hrozí 44leté ženě, kterou policisté podezřívají, že v Hradci Králové za jednu noc spáchala hned tři trestné činy. Není to poprvé, co by překročila zákon, v trestním rejstříku má už patnáct záznamů.
Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.
Burger tortilla je skvělá večeře či svačina, kterou můžete ohromit své blízké. A přitom není přespříliš drahá ani časově náročná na přípravu. Burger tortilla je chutná, navíc je plná bílkovin a vypadá skutečně moderně.
Ochutnávky pokrmů z husího masa, mladá vína a cimbálovka přilákala do doubraveckého Habrmannova parku v neděli několik tisíc lidí na tradiční Svatomartinskou husu.
Z přísně chráněného medvěda hnědého se v tomto roce stala lovná zvěř. Téměř stovka odstřelených kusů je na Slovensku rekord. Proto není divu, že se medvěd dá dnes najít už i na jídelních lístcích.
/OSOBNOST ÚSTECKÉHO KRAJE/ Za úspěchy MAS (místní akční skupina) Český sever se sídlem ve Varnsdorfu stojí manažerka Eva Hamplová, která ji vede šestnáct let. Nezisková organizace letos slaví dvacet let činnosti, což ji řadí k nejstarším v České republice.
Jak chutná maso? To již zjistila nová mláďata lva berberského z Hodonína. Trojice lvích kluků se postupně ukazuje návštěvníkům zoologické zahrady. Zatímco ještě nedávno je chovatelé drželi v ústraní, nyní lze lvíčata spatřit ve vnitřní části expozice.
Pečená husa je oblíbenou pochoutkou podzimních svatomartinských hodů a slavností. Jen málokdo si ale může dopřát na svém jídelním stole pravou českou husu z domácího chovu. Mezi ty „vyvolené“ patří zákazníci Petra Sonnka z Jakubčovic na Opavsku, který se věnuje chovu drobného zvířectva už od dětství. Kvůli svatomartinským oslavám si u něj lidé objednávají husy dokonce rok dopředu.
Bělostné kvalitní peří, dlouhověkost, chutné maso, starostlivý přístup k mláďatům i silné teritoriální chování, které z ní dělá dobrého hlídače každého dvorku. Myšlenky o husách se v těchto dnech ubírají hlavně gastronomickým směrem a očekáváním svatomartinské pečínky. Národní plemeno si pozornost zaslouží ale i jindy než při návštěvě restaurace. Má mimořádný vzhled a unikátní vlastnosti. Historie plemene je pak důkazem pečlivé práce tuzemských chovatelů. Českou husu úspěšně brání v konkurenci ekonomicky výhodnějších hybridů i při změnách, které přinesla proměna tradičního venkova na moderní sídla.
Do Česka přišly první přízemní mrazíky. Zpozornět by proto měli nejen řidiči, ale i houbaři. Podle odborníků již totiž není bezpečné konzumovat hřibovité houby. V lesích však lze narazit i na druhy hub, kterým mráz neublíží. Některé z nich navíc prospívají zdraví.
/OBRAZEM/ Na jihu Čech začaly první přízemní mrazíky. Zpozornět by tak měli nejen řidiči ale i houbaři. Dle odborníků už není bezpečné sbírat a konzumovat hřibovité houby. Naopak je příhodno zaměřit se na chutnější a zdraví prospěšné plodnice, kterým mráz neublíží.
Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.
/FOTO/ Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti - a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.