Do kosmu s sebou vezli buňky, zpět na Zemi už steak. Astronauti z mise společnost Space X se ve vesmíru pokusili uměle vypěstovat maso a experiment se jim vydařil. Firma, která pokus připravila, věří, že se se astronauti v blízké budoucnosti na misích uživí právě takto vzniklým jídlem.
Řezník. Pro mnohé starší symbol dávných časů, kdy maso od řezníka nebylo jednoduché sehnat. Tedy takzvaně to lepší maso. A také to, že řezník se měl vždycky dobře. Dobře se mají jistě i Absolonovi ze středních Čech. Nestěžují si. Jsou řeznickou rodinou a jsou na to pyšní. Ale na „podpultovky“ si tu nehrají. Jen mají svoji práci rádi a dělají ji s láskou. Výrobní prostory mají v Dlouhé Lhotě u Benešova ve středních Čechách. A platí tu, že řezničinou se tu žije takřka non stop. Maso a vše s ním spojené tu je prodchnuté už odedávna. Ostatně celou historii řezničiny v této rodině popisuje Zdeněk Absolon.
„Maso nejprve očistíme a pak…“ Očistíme v kuchařských pokynech obvykle představuje okrájení šlach, blan, části kostí nebo jejich zbytků, kůže, případně dodrání špatně otrhaného peří. Rozhodně to ale není „omyjeme“, ačkoli je o tom řada z nás skálopevně přesvědčená. Takže až příště někoho uvidíme, jak se chystá strčit steak nebo celé kuře pod kohoutek, můžeme mu rovnou začít vysvětlovat, že to není dobrý nápad. Nejen kvůli úpravě, ale především kvůli hygieně. Tady je pět hlavních důvodů.
Vlna zdražování, kterou koncem loňského roku rozjel cenový skok u energií, se přelévá i na citlivou položku potravin. Stále víc lidí teď musí „otočit každou korunu“, a proto při nákupech šetří, kde se dá. Základem pro ně stále zůstává využívání oblíbených slevových akcí v obchodech. Podle analýz České distribuční, která je největším distributorem akčních letáků v Česku, činí teď průměrná sleva v těchto akcích 30 procent obvyklé ceny.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
Náklady chovatelů drůbeže v Pardubickém kraji jdou v posledních měsících závratně nahoru. Zvyšuje se cena obilí, nafty, elektřiny a plynu, což navyšuje konečnou cenu kuřat na našem trhu. Zemědělci sami cenu neovlivní a obávají se, že bude hůř. Mnozí z nich uvažují, že s chovem skončí.
Náklady chovatelů drůbeže jdou v posledních měsících závratně nahoru. Zvyšuje se cena obilí, nafty, elektřiny a plynu, což navyšuje konečnou cenu kuřat na českém trhu. Zemědělci sami cenu neovlivní a obávají se, že bude hůř. Mnozí z nich uvažují, že s chovem skončí.
Vše v lednici by mělo mít stálé místo. Díky tomu budete mít lepší přehled o tom, jaké potraviny se v ní nacházejí (a jestli docházejí), navíc vydrží déle čerstvé. Lednice by měla být nastavena na teplotu kolem 4–5°C a zaplněna do tří čtvrtin, aby v ní mohl správně cirkulovat vzduch. Do spodní části, kde je teplota nejnižší (moderní přístroje tu mají tzv. nulovou nebo fresh zónu), patří čerstvé, dobře zabalené maso.
U nás lidé chovají kolem sedmdesáti plemen králíků, celosvětově jich je asi sto. Náš výběr není reprezentativní, spíš chceme ukázat, že když se řekne králík domácí, může mít každý jinou představu.
Zřetelně zdražuje vepřové, hovězí i drůbeží maso. Menší řeznictví v regionu už ceny navýšila, větší obchody začnou cenovky upravovat zřejmě velmi brzy. Ceny mají dál strmě stoupat.
Sluníčko, parta přátel, pohoda, na grilu se chystá vynikající steak, krkovička nebo kuřecí prsa naložená v marinádě. Také to milujete? Tak se připravte, letos si za grilovačku připlatíte. Do peněženek sáhneme hlouběji také při vaření, zdraží svíčková i řízky. Ceny masa totiž v poslední době výrazně stoupají.
Takový salát může být i zajímavým a vydatným jídlem. Salát a zelenina jako odlehčení, maso jako základ a slanina s vejcem, aby to zase nebylo moc zdravé.
Psi mohou trpět celou řadou nemocí. Existuje ale jedna, která je obzvlášť zákeřná. Smrt navíc přichází velmi rychle, doslova v rámci hodin. Strašák všech pejskařů má jméno Aujeszkyho choroba. Přenáší ji divoká prasata a letos už Státní veterinární správa (SVS) eviduje dva případy nakažených psů. Jeden zemřel, druhého musel veterinář utratit.
Někdy nemáme čas na vyváření, to ale není důvod, proč bychom neměli skvěle jíst. Podle našich receptů uvaříte do půlhodinky. Vypište si suroviny, které doma chybějí, a pusťte se do práce. Recepty přinesl časopis Gurmet.
Domluvit se s ním na rozhovoru není jednoduché. Je pořád v letu. Vlastní řeznickou firmu a většinou v ní pobíhá v bílém triku a bílých kalhotách, protože třeba zaskakuje i za svého syna, který se zrovna pořezal. A i když už Karel Klouček usedne ke stolu, kde voní káva, šance na to se něco zeptat, je stejně malá. Mluví, mluví a mluví. A do toho mu často zvoní telefon.
S jistou dávkou sebeironie si říkal „Sušený Rambo“ nebo „Pytlák“. Když na učilišti před spolužáky vyzkoušel, jak chutnají syrové ryby a mražené maso, začali mu přezdívat „Predátor“. Jenom u rybího masa ale nezůstal. Z Alexandra Vladimiroviče Byčkova se stal sériový vrah a kanibal.
Krvavé útoky ve školách už se dávno neodehrávají jen na území Spojených států amerických. V posledních dvaceti letech policisté v České republice museli řešit hned několik případů vážných útoků na učitele přímo ve školách. První případ se smrtelnými následky v historii samostatného státu se stal před 18 lety.
Co kdyby vám někdo řekl, že se v klidu můžete dožít stovky a zůstat přitom zdraví? A nemusíte ani žít na některém z vybraných koutů planety, kde se tohoto věku lidé běžně dožívají.
Loni čeští zemědělci vyprodukovali 466 856 tun masa, což bylo o 2,6 procenta více než v předchozím roce. „Výroba masa nepřetržitě roste čtvrtým rokem. V roce 2021 nejvíce vzrostla výroba drůbežího masa následovaná vepřovým. Hovězího bylo stejně jako přede dvěma lety,“ uvedl ředitel odboru statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) Radek Matějka.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
V Pardubickém kraji celníci od počátku roku zabavili přes půl tuny závadného masa. Nešlo o to, že by bylo zkažené, převážející dopravní firmy i fyzické osoby však při kontrolách nebyly schopny prokázat původ zboží, neměly k němu žádné doklady. Veškeré takové maso skončilo podle celníků ve spalovně, přepravním firmám hrozí tučné pokuty.
Unikátní prodej masa je k vidění ve Chválenicích na jižním Plzeňsku. Prodej masa z faremního automatu nabízí zákazníkům sortiment 24 hodin denně a to sedm dní v týdnu.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Špagety jsou v kuchyni vítané. Nejenže dokonale nasytí a pochutnají si na nich děti i dospělí, ale lze je připravit na mnoho způsobů. Kombinaci mletého masa s rajčatovou omáčkou prostě nejde odolat.
Tvář je téměř lidská, nohy ale chybí a místo nich je ocas. Japonští vědci nyní zkoumají mumii, která svým tvarem připomíná mořskou pannu. Tvor byl údajně vyloven v Tichém oceánu v osmnáctém století. Odborníci uklidňují, že jde jen o fámu a mumie skutečnou mořskou pannou rozhodně není. I tak je ale záhadná.
Ogařisko, Dřevorubec, Ohnivák nebo Talián? Ne, nejsou to žádné chlapské přezdívky, jak by se možná mohlo někomu zdát. Jsou to názvy burgerů, které ve své restauraci v Ratiboři už sedmým rokem připravují Jakub Machálek s Michalem Kocurkem a jejich tým.
Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.
Ve středu odpoledne zastavila hlídka celníků na odpočívadle D11 u Vrbové Lhoty dodávku mířící k Praze. V přepravní části se nacházela tuna masa, ke kterému řidič ani závozník neměli žádné dokumenty. Tvrdili, že jde o ovčí maso, které vezou z nedalekých Dymokur do jedné pražské firmy.
Chrochtání, které zní tři dekády z chovné stanice prasat ve Zlíči nedaleko České Skalice na Náchodsku, možná brzy utichne. Zdejší podnik totiž dlouhodobě není schopen konkurovat nízkým cenám vepřového ze zahraničí. Posledním hřebíčkem do rakve je dle jednatele zlíčské firmy Tomáše Balcara snížení DPH na potraviny v nedalekém Polsku.
Pejskaře i rodiče malých dětí nabádá k ostražitosti Pavel Rakušan z Hlinska. Pár kroků od branky do školky v ulici Budovatelů totiž nalezl kus loveckého salámu, na němž jsou zřetelné tři otvory po vpichu. "Kus odhozené uzeniny bych přisoudil školákovi, kterému nechutná jako součást svačiny, ale tři dírky, z nichž jedna byla napříč salámem, to je nevysvětlitelné," řekl Rakušan. Je přesvědčen, že v místě, kde lidé venčí psy, se prochází i travič.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Dvacet let hospodaří ve Vidhosticích u Vroutku na Podbořansku otec a syn Černíkovi. Zabývají se převážně výkrmem kuřecích a krůtích brojlerů. Po poražení míří vychlazená vakuově zabalená drůbež dle objednávek k zákazníkům po celých Čechách. V poslední době u Černíků zmodernizovali výkrmny, postavili nová jatka.
Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.
Zabijačka přilákala příznivce vepřového a pochoutek z něj připravených do vnitrobloku ulice Karla Steinera v Plzni Skvrňanech. Mistr řezník převedl bourání masa i výrobu jitrnic a dalších pochoutek, které mohli návštěvníci ochutnat i si je zakoupit.
Gulášobraní, během kterého si mohli hosté oblíbené restaurace Terasa na Poděbradech pochutnat na šesti druzích lahodného guláše, má za sebou svou olomouckou premiéru. I když se původně avizovaného gulášového klání nakonec zúčastnil jen jediný tým a vítěz byl předem jasný, porce guláše šly na dračku.
/FOTO, VIDEO/ Čtveřice lidí protestovala ve středu v obchodním centru Globus v brněnských Ivanovicích za osvobození zvířat. S cedulemi a letáky upozorňujícími na kruté zacházení s němými tvory usedli před výdejní pulty plné masa. Blokádou chtějí motivovat lidi i firmy podílející se na živočišném průmyslu k jeho ukončení.
Čtveřice lidí protestovala ve středu v obchodním centru Globus v brněnských Ivanovicích za osvobození zvířat. S cedulemi a letáky upozorňujícími na kruté zacházení s němými tvory usedli před výdejní pulty plné masa. Blokádou chtějí motivovat lidi i firmy podílející se na živočišném průmyslu k jeho ukončení.
Rozemletá cizrna, sezamová pasta tahini, citronová šťáva a česnek. Jednoduchá, a přitom okouzlující kombinace vytvářející jednu z nejpopulárnějších pomazánek světa – hummus. Chuťově výrazný miláček vegetariánů i veganů, vyslanec blízkovýchodní gastronomické kultury.
Masové dobroty firmy Výrobky od Zrcadla vznikly původně jen pro přímý prodej v restauraci předešlého majitele v severočeském Březně u Chomutova. Následně zavedenou firmu, která fungovala pět let, koupil v únoru 2020 Petr Mančík. Přestěhoval ji do Mostu, kde dál pokračuje ve výrobě zavedených receptur a přidává spousty svých novinek, se kterými získává i ocenění a ohlas u svých fanoušků.
Se zabijačkou se to má trochu jako se svatbou – buď je ve vaší režii, nebo vás na ni musí někdo pozvat. Pak je tu ještě třetí možnost: že se na ni pozvete sami. Tak jsem to musel udělat já. Ne, nejsem zase takový vyžírka – bylo to přece kvůli reportáži. A jak by asi řekli na Moravě, kam jsem se vydal až od Kladna: „Tož bylo to dobré!“
„Neví někdo, co Češi dělají s takovým množstvím masa, které nakoupí během jedné návštěvy v supermarketu? Obkládají se jím? Nebo ho možná pálí v peci, protože není normální, že jeden člověk kupuje 10 kilo masa.“ To je jen jeden z příspěvků ve facebookové skupině, v níž Poláci diskutují o nákupní horečce, která mezi Čechy v příhraničí propukla minulý týden. Tedy poté, co v Polsku kvůli nižším daním zlevnily potraviny a benzín.
Zabíjení kvůli lovu ryb a krevet na farmách, ubírání přirozeného prostředí či dokonce lovení pro maso. Tyto a další faktory ovlivňují populaci kočky rybářské, jednoho z nejvíce unikátních druhů divoce žijících koček na světě. Na Červeném seznamu je vedena jako zranitelná, v rámci ochrany a zachování druhu je chována v mnoha zoologických zahradách.
Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.
Svůj první zápas za Teplice odehrál v sobotu stoper Mohamed Tijani. Jeho velmi dobrý výkon ocenili nejen spoluhráči, ale i trenér „sklářů” Jiří Jarošík. Ten sáhl k netradiční změně v jídelníčku, hráčům naservíroval bezmasé menu. „Hráči to vzali, ale druhý den už maso být muselo, protože zrovna takový Tijani by mě asi zabil, kdyby maso v talíři nenašel,” usmíval se Jarošík.
Rodinnou farmu Kunclův Mlýn najdete nedaleko Svatého Jána na Příbramsku v romantickém údolí potoka Brziny. Je obklopena loukami a lesy. Na chodu farmy se podílí rodina Kunclů již tři generace. Rodina hospodaří v režimu ekologického zemědělství.
Označení velryba zabiják si nevysloužily jen tak pro nic za nic. To, že jsou kosatky dravé nebezpečnými predátory, se ví již dlouho. Vědci ale doteď s jistotou nevěděli, zda si troufnou i na největšího tvora na světě, plejtváka obrovského. Nyní už mají odborníci jasno. Troufnou. Úspěšný "zátah" skupiny kosatek na plejtváka zachytili na videu.
Za svůj život má na svém kontě minimálně tisícovku zabijaček. Jaroslav Nitka ze Starého Města u Frýdku-Místku je sice vyučený řezník, ale pětadvacet let pracoval na šachtě, k řezničině se však vrátil.