/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
/ROZHOVOR/ Označení uhlíková neutralita se poslední dobou objevuje i u potravin. Trh zaplavují nejrůznější bezmasé potraviny s názvy jako bezmasá játrová paštika, vegetariánský tuňák či napodobeniny řízků. Do jaké míry jde o marketingový tah a na kolik jejich konzumace může ulehčit životnímu prostředí? „Žádné skutečně bezuhlíkaté potraviny neexistují, přesto je důležité se jimi zabývat,“ říká Vladimír Kočí, děkan Fakulty technologie ochrany prostředí VŠCHT.
Nedřete se při přípravách na silvestrovské pohoštění víc, než by bylo zdrávo. Tenhle recept na žampiony plněné parmazánem, smetanovým sýrem, strouhankou a bylinkami je velice jednoduchý a výsledek ohromující. Houby i vyzrálý sýr jsou totiž nositeli páté chuti neboli umami, která je někdy popisována také jako „masová“. Vtip tkví v tom, že v tomto pokrmu žádné maso nenajdete. Na poslední večírek v roce tak budete moct pozvat i kámoše z řad vegetariánů.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Co vlastně jedí o Vánocích vegetariáni a vegani? Deníku to exkluzivněprozradila známá ostravské modelka Monika Rohanová, která žije v Londýně. A právě tam s tátou stráví Vánoce.
Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
Kdysi úspěšnou kapří rasu dnes v rybnících nenajdete. Na jihu Čech se ale odborníci podílejí na zachování genofondu jiných poddruhů kapra, například uchovávají Jihočeského kapra šupinatého, Milevského lysce nebo Třeboňského šupináče.
Králodvorská rybárna letos nabízí část kaprů z vlastního chovu a část byla přivezena z produkce z Klatovského rybářství. Energetická krize se podepsala i na cenách tradiční české pochoutky.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Kvalitní prasata a skot, o které se starají čeští chovatelé, často končí v zahraničí. Naopak do Česka se vepřové maso (včetně původně našeho) vrací v podobě dražší kýty anebo šunky. Dovážíme je zejména z Německa, Španělska či Polska. Přidanou hodnotu a vyšší finanční marži, která vzniká zpracováním masa, tedy obvykle „shrábnou“ tamní firmy. Dlouhodobý nepoměr mezi vývozem živých vepřů a dovozem již zpracovaných masných výrobků ukazují i data statistiků.
Pokud vám na Mírovém náměstí chyběla masna Bartošových, která se před několika týdny zavřela, nemusíte zoufat. Od 2.12 je na stejném místě otevřena prodejna Novák, kde si můžete nakoupit uzeniny, maso, ale také lahůdky. Zašli jsme s fotoaparátem dovnitř.
Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Každý labužník se těší na konec roku, protože na trh přichází bohatá kolekce zvěřiny. Z chuťového i výživového hlediska jde spolu s masnými produkty z certifikovaných biofarem o jedno z nejlepších mas, které je u nás k dispozici. Cesta zvěřiny na český stůl byla poměrně dlouhá a klikatá.
Chtěly jít do Santiaga, a došly do Mikulova. Tak lze stručně popsat jednu několikadenní životní etapu maminky Anny (47 let) a dcery Emy Semiánových (18 let) z Nové Telibi u Mladé Boleslavi. Obě dámy se v roce 2020 rozhodly absolvovat svatojakubskou pěší pouť.
Veterináři varují před mraženými kachnami z Polska od výrobce DROP, které mohou obsahovat salmonely. Podařilo se jich stáhnout 1138 kg, naopak 1627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. Informace o riziku obdržela Státní veterinární správa (SVS) systémem rychlého varování (RASFF). V ČR směřovala zásilka ke dvěma obchodníkům, sdělil dnes ČTK mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Naši pohodu ovlivňuje jídlo, to určitě potvrdí každý. A stejně je tomu tak i u psů. Jenže zatímco my si dokážeme svoji stravu koupit či připravit podle naší chuti, pes si o to příliš říci neumí. Navíc ho ani moc nezajímá, co je pro něj skutečně vhodné, a co by raději neměl. Jak na to?
Spravedlnost vzal do vlastních rukou muž z amerického státu Washington. Policisté jej tento týden zatkli za to, že zabil devatenáctiletého přítele své dcery. Tělo mladíka se našlo před několika týdny. Muž vraždil proto, že přítel jeho dceru údajně prodal obchodníkům s bílým masem.
Když se našim prapředkům podařilo umlátit mamuta kyji a kameny, byla to velká sláva: všichni se nacpali, co se do nich vešlo. Co ale s metráky přebytečného masa, o které se už začali zajímat šakalové a podobní darmojedi? Jak to udělat, aby se za pár dní nezkazilo?
Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní. „S výlovy to není takové, jaké to bylo. Momentálně musím konstatovat, že počítáme s nižším počtem vylovených ryb. Navíc bylo horší počasí,“ říká za Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek
Počet ryb nižší a ceny za kilo rybího českého masa vyšší. Taková je aktuální situace letošních výlovů ryb v okolí Mariánských a Františkových Lázní. „S výlovy to není takové, jaké to bylo. Momentálně musím konstatovat, že počítáme s nižším počtem vylovených ryb. Navíc bylo horší počasí,“ říká za Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) v Jihočeském kraji před několika dny na Prachaticku kontrolovali výrobnu mražených masných polotovarů typu kebab. V provozovně se nacházely hovězí a drůbeží výrobky neznámého původu a některé potraviny měly prošlé datum spotřeby.
Inspektoři krajské veterinární správy (KVS) v Jihočeském kraji před několika dny na Prachaticku kontrolovali výrobnu mražených masných polotovarů typu kebab. V provozovně se nacházely hovězí a drůbeží výrobky neznámého původu a některé potraviny měly prošlé datum spotřeby.
Jelítka, prdelačka nebo gulášek. Kouřící kotle, všeprostupující nezaměnitelná vůně vařeného masa a korzující lidé s konvičkami. Plumlovský zámek hostil tradiční domácí zabíjačku v podání místních vyhlášených řezníků Mirgových.
Ceny v obchodech stoupají. Zdražují nejen potraviny, ale i spotřební zboží či pohonné hmoty. Češi proto hledají všechny způsoby, jak ušetřit. Stále větší popularitu proto získávají nákupy za hranicemi. Výhodný kurz zlotého i nižší ceny lákají do Polska zástupy českých zákazníků.
„Vezmeme dva pytle toho zelí. Co, Marie? A deset kilo brambor k tomu,“ mluví ke své ženě pan Vladimír na tržišti v polských Chałupkách. Do Starého Bohumína je to odtud přes hraniční most asi 500 metrů, z Ostravy po dálnici jste tam za pár minut, takže ve čtvrtek dopoledne převažují mezi zákazníky Češi. „Já bych řekla tak šedesát procent Čechů a čtyřicet Poláků,“ upřesňuje prodavačka Basia.
Když se na Opavsku řekne Řeznictví a uzenářství Latoň, jen málokdo tuto firmu nezná. Malá rodinná společnost si postupem času získávala a získává stále větší oblibu zákazníků. Nejen pro své výrobky, ale třeba i pro usměvavý personál, který u prodejních pultů obsluhuje.
Když se na Opavsku řekne Řeznictví a uzenářství Latoň, jen málokdo tuto firmu nezná. Malá rodinná společnost si postupem času získávala a získává stále větší oblibu zákazníků. Nejen pro své výrobky, ale třeba i pro usměvavý personál, který u prodejních pultů obsluhuje.
Přinášíme pravidelný přehled zpráv z denního tisku od našich německy mluvících sousedů. Tentokrát se věnují přibývajícímu počtu starostek, speciálních "zabedněných" vagónů pro sportovní fanoušky, jediné chatě Alpského svazu, kde se nepodává jídlo z masa, ochraně městských bytů před Airbnb nebo pokusům s pěstováním lanýžů.
/FOTOGALERIE/ Osmatřicetiletý Jaroslav Němec sám sebe označuje jako Maxijedlíka. Nedávno se se svým umění představil třeba na jarmarku v Kácově, kde vyhrál první místo v pojídání švestkových knedlíků.
/FOTOGALERIE/ Osmatřicetiletý Jaroslav Němec sám sebe označuje jako Maxijedlíka. Nedávno se se svým umění představil třeba na jarmarku v Kácově, kde vyhrál první místo v pojídání švestkových knedlíků.
S masem za 130 korun, ukrytým v kočárku, chtěla projít bez placení přes pokladnu supermarketu v Kojetíně sedmatřicetiletá žena. Zlodějku ale hned za pokladnami zastavila ostraha prodejny.
Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso uzeniny Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Podle Lidlu nese odpovědnost za uvedenou situaci výhradně dodavatel z Poličky, od kterého nemá řetězec sjednané dodávky masa z Polska.
Není to jen tak nějaký obchod s chovatelskými potřebami, podobný byste v okolí hledali asi jen těžko. Dog Barf v centru Ostravy se totiž zaměřuje na kvalitní psí stravu - maso, oleje, vitamíny a také granule. A navíc nabádá páníčky, aby své psy vzali na nákup s sebou.
Není to jen tak nějaký obchod s chovatelskými potřebami, podobný byste v okolí hledali asi jen těžko. Dog Barf v centru Ostravy se totiž zaměřuje na kvalitní psí stravu - maso, oleje, vitamíny a také granule. A navíc nabádá páníčky, aby své psy vzali na nákup s sebou.
Jeho krutost zaskočila i zkušené kriminalisty. Americký sériový vrah Jeffrey Dahmer, který zabil sedmnáct mladých mužů, si vysloužil přezdívku Kanibal z Milwauke. Kusy těl svých obětí schovával u sebe v bytě a některé části dokonce jedl. Sousedům přitom tvrdil, že zápach šířící se z jeho obydlí způsobuje pokažená lednice.
Pro houbařskou osvětu není lepšího místa než trojmezí. Zde se podle našeho zasvěceného průvodce, amatérského mykologa Oldřicha Jindřicha, setkávají tři cenné přírodní lokality: lesy Brd, Křivoklátska a Českého krasu, který má navíc vápencové podloží.
V soutěži MasterChef Česko 2021 je ve finálové šestnáctce. Třiatřicetiletý Plzeňan Petr Smazal alias Mad BBQ chce vyhrát hlavně kvůli synovi, který mu na jaře minulého roku zemřel.
Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
/FOTOGALERIE/ Zaměstnanci boleslavské automobilky Škoda mají v těchto dnech neopakovatelný zážitek. Obědy jim vaří a osobně vydávají české kuchařské celebrity Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David či cukrář Lukáš Skála.
Když si dáte sardinky v rajčatové šťávě, prodloužíte si život skoro o hodinu a půl. Ovšem když se naplníte hovězím v tomatové omáčce, jste hodinu a čtvrt v minusu. Američtí vědci prozkoumali, kolik minut života ztratíme či získáme podle toho, co jsme právě snědli.
Mnoho rodičů si často neví rady, jaké zásady stravování by měli u školáků dodržovat. Někdo navštíví nutriční specialisty, jiný zase sousedy nebo prostě vyndá, co má v lednici a s mottem „bez reptání“ předloží pokrm dětem k požití.
Skupina dvaceti aktivistů hlásících se k hnutí za osvobození zvířat se v úterý ráno přivázala ke vchodu do jatek v Mirovicích na Písecku. Chtěla tím bránit provozu areálu.