Výroba masa na jihu Moravy poklesla. Za první tři letošní měsíce o 120 tun
/GRAF/ Celkem 7,4 tisíc tun masa vyrobili řezníci od ledna do března letošního roku na jihu Moravy. Vyplývá to z nejnovějších údajů statistiků.
/GRAF/ Celkem 7,4 tisíc tun masa vyrobili řezníci od ledna do března letošního roku na jihu Moravy. Vyplývá to z nejnovějších údajů statistiků.
V těle mu dost možná koluje i zeleno-bílá krev. Fotbalový příznivec Jan Fiala totiž propadl vášni jménem Celtic Glasgow. Přestože pár let žil ve Velké Británii, dosud jeho stadion nenavštívil. Aspoň menší kopii slavného klubu ze Skotska ale vybudoval v Újezdu u Boskovic. Kromě fotbalu holduje také masu, díky němuž se zapsal i do České knihy rekordů.
Bezchlebovu rodinnou konzervárnu Via Delicia najdete v Zábřehu. Jedná se o malou manufakturu, založil ji Olin Bezchleba v roce 2011 po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla inspirace francouzskými lokálními trhy, které poznal během svého působení ve Francii, a především nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty.
Lze se jen dohadovat, zda travič psů pendluje Chrudimskem. Po prokázaných otravách v Chrasti se ve čtvrtek objevila návnada na zahradě domů v hlinecké Rváčovské ulici.
Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.
Sušené maso z Mitrovského dvora se stalo absolutním vítězem v soutěži Česká biopotravina roku 2020. Přinášíme vám rozhovor s Robertem Zeleným a Karlem Kalným ze Statku Mitrov. Pány bychom směle mohli titulovat jako BIO vizionáře, kteří se neváhají inspirovat v zahraničí a pandemii vnímají jako výzvu.
/FOTOGALERIE/ Když se Jaroslav Němec z Bystrého na Svitavsku pustí do jídla, vždy to stojí za to. Padají rekordy. Není vybíravý a jeho apetit je famózní. Červi, tatranky, jitrnice, zkvašení sledi nebo vejce natvrdo. V sobotu přidal v boskovické pizzerii Heart další rekordní zářez. Poradil si totiž s pizzou o průměru přes půl metru. Na pětačtyřiceticentimetrovou variantu italské pochoutky tam přitom běžně chodí rodiny.
Karlovarák Marek Širl se podílí na výzkumu tzv. kultivovaného masa, tedy masa produkovaného kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živého zvířete.
Dělat řemeslo poctivě se vyplácí. Platí to bezesporu v případě Jana Nesládka, který před dvěma lety pověsil na hřebík kuchařskou zástěru a vyměnil ji za tu řeznickou. Jeho řeznictví a uzenářství v Sedlci, které provozuje spolu s manželkou, si v průběhu dvou let už stihlo vydobýt své místo na slunci. Místní i přespolní tu rádi vystojí frontu, aby dostali kvalitní maso či některou z vyhlášených zabíjačkových specialit, paštik a uzenin. Řeznictví a uzenářství Jan Nesládek je na Kutnohorsku už zkrátka pojem. I v tak Bohem zapomenuté malé uličce se totiž dají sehnat takové věci jako je telecí T-bone steak či pravá italská mortadella.
Když se kuchař věnuje jednomu gastronomickému zaměření většinu života, musí už něco umět a měl by vynikat. Miloš Štěpnička je přesně ten případ, kdy se dlouholetá praxe projevuje jak v umění „u plotny“, tak v předávání zkušeností. Původně byl vychovatelem na zemědělském učilišti, ale učarovaly mu ryby. Proto si později otevřel obchod s vyhlášenými rybími specialitami v jihočeských Vodňanech, kde má rybářství silnou tradici. O značném množství druhů vyuzených ryb, rozmanitých rybích salátech a stovce receptur na rybí konzervy se nesly zvěsti široko daleko.
/FOTO, VIDEO/ Čerstvé maso, tlačenka a párky. O kousek dál krásně nazdobené perníky, valašské frgály nebo vyskládané lahve s ovocným vínem. V Blansku po pauze kvůli epidemii koronaviru odstartovaly ve čtvrtek ráno první farmářské trhy.
I když jsme si letošní nezvyklou sněhovou nadílku užívali, žít stále obklopeni sněhem a ledem si asi jen těžko dokážeme představit. Eskymáci či Inuité žijí v mrazivých oblastech Arktidy tisíce let. I když tu nemohou pěstovat rostliny ani chovat zvířata, dokázali si tito tmavovlasí lidé malého vzrůstu vlastními silami a intelektem s drsnou přírodou poradit.
K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!
Zhruba 37 milionů korun. Tolik činila evropská dotace, s jejíž pomocí se podařilo akciové společnosti Steinex vybudovat v Kuřimi nový závod s vyspělými technologiemi zpracování masa. V současné době vyprodukuje tato společnost každý den zhruba 30 tun masa a masných výrobků.
Lásku si lze jen těžko představit bez sexu. Pokud vám to v posteli momentálně skřípe, věnuje pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát. Významně ovlivňuje vaše libido, míru vaší vzrušivosti a má vliv i na orgasmus. Vybrali jsme nejčastější problémy, s kterými se páry v sexu potýkají, a rozebrali je z pohledu tradiční čínské medicíny, ale i západní vědy. A poradíme, co změnit v kuchyni, aby vám to lépe fungovalo i v ložnici.
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za "rodinné stříbro"
Veronika Petráková žije v Kladně a je maminkou dvou malých dětí. Jejím velkým koníčkem je vaření a jídlo samotné. Jak s oblibou říká dobré jídlo je pro ni především zážitek, za kterým ráda i cestuje. Ovšem jsou i potraviny, které byste u Veroniky hledali marně. Důvod je prostý, snaží se vařit pestře a především kvalitně.
V alkoholovém opojení ztratila veškeré zábrany jednačtyřicetiletá žena, která napadla sekáčkem na maso svého o dva roky staršího přítele. K útoku, který se naštěstí obešel bez vážnějších následků na lidském zdraví, došlo v sobotu odpoledne v jednom z bytů ve východní části Přerova.
Zahradu plnou zvířat má pro radost Luboš Marek z Chlumce. Člověk si tam připadá jako v malé zoologické zahradě. Kromě dvou psů se chovatel stará o králíky, kamerunské ovečky a drůbež. Drůbež je však značně početná a především rozmanitá.
Pokud někdo sám ohodnotí svou práci jako dokonalou, zbystříme. Je ten člověk vážně tak dobrý, nebo se jen vychloubá a nevidí si na špičku nosu? Když Roman Vaněk připravil knihu pro každého správného chlapa, nazval ji jednoduše a zároveň dokonale – Maso.
Mezi zhruba 1500 vzorky, které v rámci monitoringu masa jatečních zvířat na farmakologicky účinné látky prověřovali během posledních dvou let pracovníci Krajské veterinární správy Středočeského kraje (KVS), zjistili loni také dva s pozitivním nálezem. Jeden z nich pocházel z Benešovska.
Zoologická zahrada v Plasích s téměř 250 zvířaty už půl roku bojuje o přežití. Situace vygradovala na konci února, kdy byla odpojena od plynu.
Pokud vám hovězí doveze farmářka Andy Franková, dostanete k němu kromě úsměvu také informace, jak spokojeně si žije skot v Jindřichově ve Slezsku. V létě je na pastvinách a v zimě si může vybrat mezi kravínem a výběhem. Žádná masokostní moučka ani geneticky modifikovaná kukuřice. Jen vojtěška, pšenice a žito z vlastního pole. Žádné hormony. Žádná preventivní antibiotika. Zkrátka víte, co jíte. Není nad kus pořádného hovězího se zajímavým vyprávěním.
Rodinnou farmu Kunclův Mlýn najdete nedaleko Svatého Jána na Příbramsku v romantickém údolí potoka Brziny. Je obklopena loukami a lesy. Na chodu farmy se podílí rodina Kunclů již tři generace. Rodina hospodaří v režimu ekologického zemědělství.
Krůtí maso je zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro vyvážené zdravé stravování. Jak si můžete připravit lahodné krůtí curry?
Pokud vám hovězí doveze farmářka Andy Franková, dostanete k němu kromě úsměvu také informace, jak spokojeně si žije skot v Jindřichově ve Slezsku. V létě je na pastvinách a v zimě si může vybrat mezi kravínem a výběhem. Žádná masokostní moučka ani geneticky modifikovaná kukuřice. Jen vojtěška, pšenice a žito z vlastního pole. Žádné hormony. Žádná preventivní antibiotika. Zkrátka víte, co jíte. Není nad kus pořádného hovězího se zajímavým vyprávěním.
ROZHOVOR/ Jan Žák je majitelem Farmy Rudimov z podhůří Bílých Karpat, která zvítězila v soutěži Česká biopotravina roku 2020 v kategorii Steaková masa. Proč se rozhodl pro chov ovcí? Jak jeho farmu ovlivňuje současná pandemie a co ho vedlo k otevření vlastní bourárny masa?
Řezničinou se tady žije takřka non stop. Maso a vše s ním spojené tu je prodchnuté už odedávna. Mají svoji práci rádi a dělají ji s láskou. Řeč je o řeznické rodině Absolonových ze středních Čech. Výrobní prostory mají v Dlouhé Lhotě u Benešova.
Nejen v Prosečném, ale i v nedalekém Vrchlabí můžou lidé nakupovat vyzrálé hovězí maso ze speciálního samoobslužného automatu. Od pondělí jsou dva automaty umístěny v nově vybudovaném Farmářském domě v Lánovské ulici v Car Clubu na příjezdu do Vrchlabí od Trutnova.
Loňská hromadná - a předčasná - oslavná hostina na Karlově mostě dostala Prahu na stránky světových novin, ani ta se však nevyrovnala největším hostinám, jaká již dříve poznala historie. Přemítáte v čase nedobrovolného půstu o tom, jaké by to bylo udělat "pořádnou žranici"? Ať si vymyslíte cokoli, starým Římanům se asi nevyrovnáte.
Teoreticky by mohl nastoupit do všech závodů. Takovou porci si pro nadcházející mistrovství světa v Oberstdorfu hodlá naložit Michal Novák. „Ještě jsme na vážkách, jestli vynechat skiatlon, který se jede den před týmovým sprintem, v němž existuje možnost, že bychom bojovali o medaile,“ vyprávěl těsně před začátkem šampionátu čtyřiadvacetiletý český běžec na lyžích číslo jedna.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Krkonošští farmáři z Prosečného a Lánova přišli s originální novinkou. Jako první v Česku spustili provoz automatu na maso z vlastního odchovu. Ve Vrchlabí plánují v březnu otevřít Farmářský dům se dvěma typy automatů: jeden bude zajišťovat non-stop prodej výrobků, druhý bude sloužit k výdeji připravených balíčků objednaných na e-shopu, které si zákazník vyzvedne do 24 hodin od vytvoření objednávky.
O jeho užitečnosti a nezastupitelnosti v ekosystému planety nepochybujeme. Ale pohlížet na hmyz jako na zdroj chutného a zdravého jídla? Na tu představu si zvykáme zatím pomalu. Podle vědců je ale právě hmyz zdrojem potravy, která může nasytit nejen stále se rozrůstající lidstvo, ale také hospodářská zvířata, čímž by došlo ke snížení devastace přírody a dopadů klimatických změn. Brněnská Mendelova univerzita provádí na vývoj krmiva z hmyzu aktuálně výzkum.
/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.
/ROZHOVOR/ Zoo Jihlava mívala otevřeno denně. Od loňského března však už byla kvůli koronaviru uzavřena více než sto dní. Chybějící peníze ze vstupného poskytlo město, které ale také musí šetřit. Ředitel Jan Vašák Deníku poodhalil, že vstupné bude o deset korun vyšší. Co se návštěvnosti týká, už jaro je z pohledu tržeb klíčové.
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Václav Vincík z Lenešic se před více než deseti lety dal na podnikání. Věnuje se tomu, co dělal předtím celý svůj život. Je vyučeným řezníkem, pracoval v několika masokombinátech a velkých výrobnách masných produktů.
Pandemická situace letos opět neumožňuje konání tradičních folklorních akcí, mezi něž bezesporu patří fašanková obchůzka. Jako fašanek se na Horňácku označují poslední tři dny masopustního období, tedy jakýsi vrchol období zábav, svateb a všeobecného veselí, které začíná svátkem Tří králů a končí Popeleční středou.
/FOTO/ Káva, mléko, čokoláda nebo čerstvé potraviny z automatu jsou běžnou záležitostí. V Prosečném na Trutnovsku místní farmáři uvedli do provozu originální novinku. Samoobslužný automat na maso! Máte chuť na žebírka? Farmářský automat vám je vydá po zaplacení kartou nebo v hotovosti 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
/ANKETA/ Do cesty před přijíždějící kamion se staví tři mladí lidé ve výstražných vestách. Jeden z nich drží nad hlavou transparent Dejte nám prosím 3 minuty se zvířaty. Řidič hlasitě troubí, ale těsně před nimi zastavuje. Okolo nákladního prostoru se hned sbíhají aktivisté z organizace Brno Chicken Save, aby se rozloučili s kuřaty, která za chvíli zamíří na jatka firmy Vodňanská drůbež. V pátek ráno pořádají u pobočky v Modřicích u Brna pietní akt, takzvaný vigil.
/FOTO/ Káva, mléko, čokoláda nebo čerstvé potraviny z automatu jsou běžnou záležitostí. V Prosečném na Trutnovsku místní farmáři uvedli do provozu originální novinku. Samoobslužný automat na maso! Máte chuť na žebírka? Farmářský automat vám je vydá po zaplacení kartou nebo v hotovosti 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
/FOTO/ Káva, mléko, čokoláda nebo čerstvé potraviny z automatu jsou běžnou záležitostí. V Prosečném na Trutnovsku místní farmáři uvedli do provozu originální novinku. Samoobslužný automat na maso! Máte chuť na žebírka? Farmářský automat vám je vydá po zaplacení kartou nebo v hotovosti 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.
Třem lvicím se narodilo osm lvíčat. Sedm kluků a jedna holka. Kdyby se lvíčata byla narodila v Africe, jejich život by se odvíjel po lvím způsobu. Ale protože se narodila v cirkuse, tak už ve stáří tří týdnů započal jejich výcvik. Cvičitelem byl neznámý donter a budiž mu přičteno k dobru, že nikdy při výuce nepoužíval bič, nikdy neměl v ruce hůl, jen útlý proutek a poslušnost těch malých, plavých klubíček odměňoval kousky syrového masa, které vytahoval z tašky, upevněné na boku.