Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Začínající olomoucký rybář Vilém Grohmann chytil na Slezské Hartě kapitálního candáta.

Úplný nováček chytil kapitálního candáta. Na gumovou rybku

I když je mu šestapadesát let, „řidičák na ryby“ si udělal teprve před nedávnem. Začínajícímu rybáři Vilému Grohmannovi z Olomouce se podařil úlovek, který by mu mohli závidět mnohem zkušenější kolegové. Na Slezské Hartě chytil trofejního candáta.

Ilustrační snímek

Zvěřiny se není nutné bát. Prodej nabízí myslivci i lesy

Neumím to připravit, bojím se odéru, je to drahé. To jsou nejčastější argumenty, proč na českých talířích končí zvěřina jen vzácně. To by se ale mohlo změnit. Lidem  začíná být dostupnější, prodej „ze dvora“ nabízejí vojenské lesy a skrze zvláštní portál i přímo myslivci v našem okolí.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na jednání zastupitelstva hlavního města 12. prosince 2019 v Praze.

Dusno mezi politiky: Prohra selského rozumu, obchod s bílým masem i parodie

Pražští zastupitelé se po povinné dvoutýdenní karanténě kvůli nákaze koronavirem vrátili do práce. Čtvrteční náhradní jednání si „užili“ podobně jako v době, než udeřila na magistrátu nemoc covid-19. Hned u několika témat schůze se politici vládnoucí koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) pohádali, vzkazy si vyměňují i přes sociální sítě a s kritikou se ozvalo také opoziční hnutí ANO.

Utopenci - Ilustrační foto

Zásady chutného utopence: Klíče k úspěchu jsou dva

/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Vítězná Dančí svíčková podle Maxijedlíka Jaroslava Němce.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka

Dobrý den, zasílám můj další recept, se kterým jsem vyhrál na soutěži Mistroství o nejlepší svíčkovou omáčku. Dančí svíčková podle Maxijedlíka.

Vítězná Dančí svíčková podle Maxijedlíka Jaroslava Němce.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka

Dobrý den, zasílám můj další recept, se kterým jsem vyhrál na soutěži Mistroství o nejlepší svíčkovou omáčku. Dančí svíčková podle Maxijedlíka.

Učitele a učitelky ze znojemské Přímky školil profesionál.

Šéfkuchař Polčák ukázal učitelům, jak dělat nejlepší steaky

Umíte poznat dobře vyzrálé maso pro kvalitní steak? Jak maso správně připravit, aby zážitek byl dokonalý? Odpovědi na tyto otázky získalo sedm učitelů odborných předmětů gastronomických oborů ze znojemské Přímky. Ti ani v době koronavirové nezaháleli. Sebevzdělávání, distanční výuka, příprava materiálů k samostudiu pro studenty. Na Přímce se pracuje stále, jen trochu jinak, než za běžných podmínek.

Učitele a učitelky ze znojemské Přímky školil profesionál.

Zvládnete takový steak? Podívejte se, jak ho připravoval profesionál

Poznat dobře vyzrálé maso pro kvalitní steak a vědět, jak maso správně připravit, aby zážitek z pokrmu byl dokonalý učil sedmičku pedagogů ze znojemské Přímky brněnský šéfkuchař Michal Polčák. „Po odborné stránce byl kurz zdařilý. Šlo o přípravu tří druhů minutkového masa, gratinované zeleniny, omáček i obilovin. Zajímavá byla příprava portobello žampionů, kukuřičné polenty a vepřové kotlety Sous – vide,“ sdělil vedoucí oboru kuchař-číšník František Matula. Školilo se ve vzdělávacím středisku NcM v Brně.

Historická kuchařka Žahúři v Jindřichově Hradci je ilustrovaná nádhernými kresbami výtvarníka Tomáše Kadlece.

Žahúři v Jindřichově Hradci: Mastihubkové

Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?

Čištění masa v brněnské fontáně před Janáčkovým divadlem. Červen 2020

Neuvěřitelné: Ve fontáně před Janáčkovým divadlem si čistili maso na grilování

/VIDEO/ Největší dřez v Brně si v úterý v podvečer udělala dvojice z fontány u Janáčkova divadla. Třiačtyřicetiletý muž a o rok mladší žena tam omývali maso. „Měli sáčky, tašky, krabičky a plastový lavor naplněný mletým i celým masem. Strážníci odhadli, že ho může být osm kilogramů,“ uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Grilování - ilustrační foto.

Grilovací sezóna začala. Pošlete nám recept na vaše oblíbené jídlo na grilu

Také už Vám dochází fantazie, co stále vařit nebo péct? Nebo třeba grilovat? Na naši výzvu zareagoval pan Jiří Mika a poslal nám řadu receptů na letní grilování. Pro začátek vybíráme grilování zvěřinového masa. Podělte se také o váš oblíbený rodinný recept, pošlete jej na mail: servis.zapad@denik.cz a my jej zveřejníme. 

Ilustrační foto.

V řeznické firmě hořel mrazák s masem

Škody na zařízení a uskladněných potravinách dosáhly půl milionu korun, uchránit se podařilo hodnoty vyčíslené na tři miliony. Taková je bilance požáru, který hasiči v noci na středu likvidovali v řeznické firmě v obci Líbeznice na Praze-východ.