Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních zabijačkách. V současné covidové době se však žádné hromadné akce konat nebudou. Milovníci masitých dobrot si ale mohou naplánovat vepřové hody doma. Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pošlete jej společně s fotkami z minulých akcí na e-mailovou adresu hodoninsky@denik.cz
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních zabijačkách. V současné covidové době se však žádné hromadné akce konat nebudou. Milovníci masitých dobrot si ale mohou naplánovat vepřové hody doma. Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pošlete jej společně s fotkami z minulých akcí na e-mailovou adresu brnensky@denik.cz
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.
Přišel čas jitrnic, prejtu, tlačenky a vůbec zabijačkových dobrot. Oblíbené obecní zabijačky prozatím ruší epidemická omezení. Přesto na ně můžeme zavzpomínat, například s pořadateli obecní zabijačky v Cetkovicích. Máte svoje oblíbené zabijačkové recepty? Podělte se o ně s našimi čtenáři a připojte i fotky a zážitky z obecních i jiných zabijaček. Těšíme se na ně na e-mailové adrese blenensky@denik.cz.
Nedávno jsem četla tak zajímavý výzkum, že se o něj s vámi musím podělit. Věděli jste, že strava má zásadní vliv nejen na intenzitu tělesného pachu, ale zároveň i na pachovou přitažlivost?
Nedávno jsem četla tak zajímavý výzkum, že se o něj s vámi musím podělit. Věděli jste, že strava má zásadní vliv nejen na intenzitu tělesného pachu, ale zároveň i na pachovou přitažlivost?
Nedávno jsem četla tak zajímavý výzkum, že se o něj s vámi musím podělit. Věděli jste, že strava má zásadní vliv nejen na intenzitu tělesného pachu, ale zároveň i na pachovou přitažlivost?
Venkov se změnil. Nejviditelnějším příkladem jsou chlévy a dvorky s hospodářskými zvířaty. Mizí. Nahrazují je zahrady s bazény, grily a garáže. Tradice dříve tak rozšířeného chovu prasat na Hané odchází spolu s nejstarší generací. V Olomouckém kraji je však stále pár stovek hospodářství s „chovem prasat v domácnosti“. V prosinci úřady evidovaly v celém kraji přesně 174 drobnochovatelů prasat.
Venkov se změnil. Nejviditelnějším příkladem jsou chlévy a dvorky s hospodářskými zvířaty. Mizí. Nahrazují je zahrady s bazény, grily a garáže. Tradice dříve tak rozšířeného chovu prasat na Hané odchází spolu s nejstarší generací. V Olomouckém kraji je však stále pár stovek hospodářství s „chovem prasat v domácnosti“. V prosinci úřady evidovaly v celém kraji přesně 174 drobnochovatelů prasat.
Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…
Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…
Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…
Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…
Strach se vznáší nad ohradami chovatelů koní na Kroměřížsku a Zlínsku. Podle několika svědectví a ruchu na sociálních sítích objíždí pastviny po nocích terénní auta s polskými poznávacími značkami se zhasnutými světly. A skupiny česky i polsky hovořících mužů si fotí koně za bílého dne, a to i z dronů…
Králíka na Floridě už jen tak neuvidíte. Ani mývala. Všechno sežraly krajty tmavé. Tomuto extrémně invazivnímu druhu hada, který může dorůstat až šesti metrů délky a zcela zamořil Národní park Everglades, se na slunném poloostrově nebývale daří. Všechny snahy o jeho vymýcení zatím zkrachovaly. Ale mohlo by být lépe. Pokud tedy inspekce povolí, aby se ulovené krajty mohly stát součástí jídelních lístků floridských restaurací.
Jak si užít Vánoce bez následků na zdraví? Nemusíte se vzdát všech dobrot, na které se celý rok těšíte, ale zároveň je do sebe necpěte po kilech. Zkuste se řídit pár tipy a čekají vás šťastné, veselé a hlavně zdravé vánoční svátky.
Šestnáct různých podnikatelů v celém Jihočeském kraji v letošním roce získalo ocenění Spokojený zákazník. Cenu každoročně vyhlašuje Jihočeský kraj a o nominaci svého oblíbeného obchůdku či hospůdky se starají sami zákazníci.
Koronavirus zasáhl velmi výrazně také zemědělské podniky. Ty teď mají problémy s odbytem vepřového a hovězího masa. Zkrátka nemají kam dodávat. Školy, restaurace i kuchyně hotelů a penzionů, to všechno jsou provozovny, do kterých česká jatka dodávala zpracované maso a masné výrobky.
Nebezpečnou salmonelu odhalili veterináři ve slepičárně společnosti Proagro Nymburk v Janské nedaleko České Kamenice na Děčínsku. Utratit bude potřeba více než 41 tisíc nosnic chovaných v jedné z janských hal. Dohromady zde zemědělská společnost chová přibližně 220 tisíc slepic. Na případ jako první upozornila ČTK.
Nebezpečnou salmonelu odhalili veterináři ve slepičárně společnosti Proagro Nymburk v Janské nedaleko České Kamenice na Děčínsku. Utratit bude potřeba více než 41 tisíc nosnic chovaných v jedné z janských hal. Dohromady zde zemědělská společnost chová přibližně 220 tisíc slepic. Na případ jako první upozornila ČTK.
Jeden den museli stánek s madlovicí na brněnském Zelném trhu vyklidit a odvezli zboží. Na vánočních trzích totiž začal platit i zákaz prodeje baleného alkoholu. Druhý den se opatření změnila a zase začali prodávat. K absurdnímu dramatu přirovnala jednatelka Hustopečské mandlárny Kateřina Kopová neustále se měnící koronavirová opatření.
Majitelé psů na Králicku stále musí žít ve strachu, že přijdou o své psí přátele. Travič, kterého víc než měsíc hledá policie, ještě nebyl dopaden. Na svědomí má životy nejméně dvaceti psů.
Další potravinářská bariéra byla prolomena. Singapur jako první na světě povolil tzv. čisté maso, tedy maso, které nepochází z poražených zvířat, ale je vypěstováno uměle v laboratoři. Když zparafrázujeme klasiku: A drůbežáři nebudou mít co žrát.
Prodejci drůbeže a zabijačkových specialit hrozí až milionová pokuta. Kontrola státní veterinární správy totiž v Žádovicích odhalila nejen neregistrovanou výrobnu, ale také prodej výrobků neznámého původu. Veterinární správa o tom informovala koncem minulého týdne.
Řešíme to neustále. Jak moc je to, co jíme, zdravé, ekologické, a není náhodou bezmasý jídelníček lepší? Podle poslední studie by si lidé, kteří preferují rostlinnou stravu, měli na sebe při pohybu dávat větší pozor. Aby se jim něco nestalo.
/FOTO, ROZHOVOR/ Tomáš a Jiří Bílkovi na okraji Malé Hané navazují na zemědělskou tradici svých předků. Sídlí v Chornicích, v jejichž okolí obhospodařují zemědělskou půdu, a zaměřují se především na výkrm býků.
/FOTO, ROZHOVOR/ Tomáš a Jiří Bílkovi na okraji Malé Hané navazují na zemědělskou tradici svých předků. Sídlí v Chornicích, v jejichž okolí obhospodařují zemědělskou půdu, a zaměřují se především na výkrm býků.
/FOTO, ROZHOVOR/ Tomáš a Jiří Bílkovi na okraji Malé Hané navazují na zemědělskou tradici svých předků. Sídlí v Chornicích, v jejichž okolí obhospodařují zemědělskou půdu, a zaměřují se především na výkrm býků.
/FOTO, ROZHOVOR/ Tomáš a Jiří Bílkovi na okraji Malé Hané navazují na zemědělskou tradici svých předků. Sídlí v Chornicích, v jejichž okolí obhospodařují zemědělskou půdu, a zaměřují se především na výkrm býků.
V práci den volna, teplé prádlo, hurá na nákup. Fronta před obchody čeká. Naši mocní se rozhodli nadělit nám k výročí sametu retro dárek. Kdo si vzpomene na takzvané fronty na maso, vyhrává hlavní cenu v soutěži o zlatou mříž. Gumovou kačenku s koblihou v zobáku.
Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích. Zní to skvěle. Cesta k tomu, aby se hmyz stal běžnou součástí našeho jídelníčku, ale bude nejspíš ještě dlouhá.