Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Na Nymbursku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Mělnicku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Kladensku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Kolínsku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Berounsku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Cítovská tradice masopustu vstoupila do šestého ročníku

/FOTOGALERIE/ Průvod plný masopustních masek zahájil v Cítově v sobotu 22. února již šestý ročník masopustu. Průvodu předcházelo předání žezla a povolení starosty obce Davida Rameše Laufrovi, vůdčí postavě masopustního průvodu.

Spadla na Pionýru. Na noze viděla kus masa

Šok po havárii na malém motocyklu měla Iveta Hlobilová ze Znojma. Po pádu na polní cestě odešla po svých. Nepříjemnou, i když nakonec úsměvnou situaci, zažila až na statku u babičky, když si čistila odřené končetiny.

Bezpečné maso? Zamrazte i to z biofarmy, radí odborník

Čeští vědci přišli s překvapivým zjistěním: mezi obyčejnými chovy a biofarmami není prakticky žádný rozdíl. Alespoň pokud jde o parazity. Červy v sobě mají zvířata v obou typech zařízení. Nic na tom nemění ani skutečnost, že pracovníci běžných farem podávají dobytku častěji přípravky na odčervení.  

Krvavý pokus o vraždu v Bedihošti: jak se žilo v domě, kde se tragédie stala?

Nájemník v Bedihošti napadl majitele domu sekáčkem na maso. Několikrát ho sekl do hlavy a amputoval mu končetinu. Napadený leží v umělém spánku v olomoucké nemocnici. Kde konkrétně se případ odehrál? Kdo byl napadený muž? Jak se žilo v domě, kde se tragédie odehrála? Co říká na událost tamní starosta? A jak se daří napadenému v nemocnici? Dozvíte se v reportáži.

Krvavý pokus o vraždu v Bedihošti: Jak se žilo v domě, kde k tragédii došlo?

Nájemník v Bedihošti napadl majitele domu sekáčkem na maso. Několikrát ho sekl do hlavy a amputoval mu končetinu. Napadený leží v umělém spánku v olomoucké nemocnici. Kde konkrétně se případ odehrál? Kdo byl napadený muž? Jak se žilo v domě, kde se tragédie odehrála? Co říká na událost tamní starosta? A jak se daří napadenému v nemocnici? Dozvíte se v reportáži.

Myslivci se snaží prodávat zvěřinu sami. Bez prostředníků a byrokracie, tvrdí

Nejen med, ale také zvěřina přímo ze dvora. Myslivci chtějí svoje úlovky prodávat přímo zákazníkům bez různých prostředníků. Důvodem jsou podle nich marže výkupen. „Mezi tím, za kolik divočáka prodá myslivec a tím, za jakou se prodává v obchodě, je nepoměr,“ říká předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Jedlík spořádal nejsmradlavější jídla planety

Tvarůžky nebo romadur? Slabý odvar. Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého jako první na světě snědl menu složené z nejsmradlavějších jídel planety. Stalo se tak v Brně na turistickém veletrhu.

Místo řízku cizrna. Obchodní centra cílí na vegetariány

„Na vegetariánské menu jsme jako studenti chodili do Góvindy. Bylo to něco jiného než běžná jídla a obsluhovali tam členové hnutí Hare Kršna v růžových hábitech,“ vzpomíná čtyřicátnice Kateřina v obchodním centru Arkády Pankrác. Před sebou má na tácu misku s dýňovým kari. „To je tady moje neoblíbenější. Od té doby, co na podzim otevřeli, sem chodím z kanceláře na oběd skoro každý všední den,“ vypráví Kateřina.

Psa je vám líto, kapra ne. Aktivisté prodávali vánoční psí maso, kvůli osvětě

/FOTOGALERIE/ Kilo psího masa za osmdesát, celý kožich za tři sta. Takové nabídky slyšeli Brňané procházející ve čtvrtek vpodvečer centrem Brna přes Masarykovu ulici. Aktivisté ze skupiny Kolektiv pro zvířata tam pořádali fiktivní prodej vánočních psů. Akcí chtěli upozornit na rozdílné vnímání různých zvířat ve vánočním období.

Co by pomohlo větší spotřebě rybího masa? Podpora zpracovatelů

Čechy, a hlavně ty jižní, jsou krajem rybářů. Přesto Češi rybí maso v průměru moc nejí. A připravují se tím o stravu, která je chutná, a hlavně zdraví prospěšná. Kudy by mohla vést cesta, která by spotřebu masa ze sladkovodních ryb v Čechách zvýšila?

Velký test rybích prstů: třetina výrobků klamala s obsahem masa

Spotřebitelská organizace dTest podrobila testům populární rybí prsty. Do laboratoře poslala šestnáct vzorků a prověřila jejich kvalitu. Tři z testovaných výrobků v nezávislém testu propadly kvůli nedodržení legislativy – obsahovaly méně masa, než výrobci slibovali na obalu.

Nákupy kdysi a dnes: Největší fronty před '89 byly na maso a ovoce

Na jedné straně mnohahodinové fronty před obchody, na druhé bezdotykové karty. Nákupní zvyklosti Čechů se v uplynulých 30 letech zásadně proměnily. Tehdejší zákazníci, zocelení ze shánění nedostatkového zboží, mohli o donášce nákupu až do domu jenom snít. Naopak nynější mladí lidé jen stěží porozumí tomu, jaká protivenství musely při nákupech překonávat předchozí generace. Potvrdil to i nový průzkum, který pro obchodní řetězec Globus provedla agentura STEM/MARK.    

Větší pestrost! Dnes jíme moc masa a živočišných výrobků

/ROZHOVOR/ Jakub Raindl a Andrea Strnadová si otevřeli v Liberci veganské okénko a rozšířili tak gurmánskou nabídku ve městě pod Ještědem. Chodí k nim i „masožravci“. O svém bistru mluvili v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 26. listopadu.

O Vánocích bude opět dominovat kapr, říká zkušený rybář

Pro někoho je štědrovečerní tabule bez kapra takřka nepředstavitelná, druzí však raději sáhnou po nějaké další rybě, případně zvolí úplně jiné maso. Není však žádným překvapením, že zástupci první skupiny nad těmi ostatními co do počtu strávníků vedou. A podle opavského rybáře Pavla Válka bude kapr o Vánocích na stole kralovat i letos.  

Tip na víkend: Ve Vysoké Peci pořádají bábovkové klání

Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.

Známá lovkyně Fialová: Lov? Je přirozenější. Zvířata v Africe ztratila cenu

Vysmátá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom minulý týden na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.

Kontroverzní lovkyně Michaela Fialová: Zvířata v Africe ztratila cenu

Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.

Známá lovkyně Fialová: Lov? Je přirozenější. Zvířata v Africe ztratila cenu

Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.

Známá lovkyně Fialová: Lov? Je přirozenější. Zvířata v Africe ztratila cenu

Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.

Známá lovkyně Fialová: Lov? Je přirozenější. Zvířata v Africe ztratila cenu

Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.