Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Lesníci nabízejí zvěřinu. Na Českolipsku jsou dvě výdejní místa

Z lesa na stůl. Tak zní název nového společného projektu Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků. Jeho účelem je zvýšit konzumaci zvěřiny a vyvrátit mýty s ní spojené. Vznikla tak síť 65 prodejních míst po celé republice, z nichž se dvě nacházejí i na Českolipsku.

Z lesa na stůl: Státní lesy chtějí zvýšit zájem domácností o zvěřinu

Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit. Více na www.zlesanastul.cz.

PODÍVEJTE SE: Léto s vůní steaků. V Ostravě je dělají na formuli 1 mezi grily

/FOTOGALERIE/ Síť podniků, kde mohou připravit steaky na špičkových strojích, se rozrůstá. V Ostravě už jsou čtyři. Po Bernies, Gókaná Sushi Baru a Radegastovně si lidé mohou vychutnat prvotřídní steak z josperu, zvaného kuchařská formule 1, také v nově otevřené Stračeně Garden ve Svinově. Luxusní zahradní terasa s otevřenou kuchyní se tam otevřela na konci minulého týdne.

Postrach tuláků. Pruský kanibal vraždil bezdomovce, jejich maso jedl i prodával

V domovské obci hrál během bohoslužeb v kostele na varhany a mezi sousedy byl oblíbený. "Papa Denke", "Vater Denke" ("táta" či "otec" Denke) říkali lidé, když o něm mluvili. Chválili si jeho velkorysost, starostlivost a nesobeckou péči o druhé. Jenže Karl Denke měl i druhou tvář - tvář sériového vraha a kanibala, za nímž zůstaly desítky mrtvých a snědených tuláků. Od narození zapomenutého lidojeda uplynulo 150 let. 

Párek a burger jsou nejoblíbenější. Na koupalištích se však daří i kuskusu

Venku je parno, slunce svítí, obloha bez mráčku. Ideální čas vyrazit k vodě. Jak však zahnat hlad? Zkuste to zdravě. Bufety na některých koupalištích už svou nabídku přizpůsobily, a tak se na ní objevila i zdravější jídla, než jsou párek v rohlíku a hranolky. Ty však stále zůstávají stálicemi, které najdete takřka všude a mnoho lidí je má s letními radovánkami spojené. 

V Mongolsku se objevil dýmějový mor. Zemřel chlapec, který snědl sviště

Čína zvýšila na třetí stupeň varování přes výskytem dýmějového moru ve městě Bayan Nur v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Po patnáctiletém chlapci, jenž byl hospitalizován jako první, se objevily další případy nákazy touto nemocí. Podle britského bulvárního deníku Mirror souvisí všechny tří případy s konzumací syrových svišťů. Čína proto zakázala lov a požívání zvířat, která by mohla být infikována.

Mladý lev se potatil, jeho sestra je celá máma, říká chovatel

/ROZHOVOR/ - Ještě ho ani nemusí vidět, ale už vědí, že přišel. Hlavy neomylně natočí a oči upřou na bod, odkud se objeví. Brněnská lví rodina pozná příchod chovatele Jaroslava Jasinka již zdálky. Jak by ne, když je Jasinek, dlouholetý chovatel šelem v brněnské zoo, jedním z týmu, který o krále zvířat v Brně denně pečuje. „

Úplný nováček chytil kapitálního candáta. Na gumovou rybku

I když je mu šestapadesát let, „řidičák na ryby“ si udělal teprve před nedávnem. Začínajícímu rybáři Vilému Grohmannovi z Olomouce se podařil úlovek, který by mu mohli závidět mnohem zkušenější kolegové. Na Slezské Hartě chytil trofejního candáta.

Zvěřiny se není nutné bát. Prodej nabízí myslivci i lesy

Neumím to připravit, bojím se odéru, je to drahé. To jsou nejčastější argumenty, proč na českých talířích končí zvěřina jen vzácně. To by se ale mohlo změnit. Lidem  začíná být dostupnější, prodej „ze dvora“ nabízejí vojenské lesy a skrze zvláštní portál i přímo myslivci v našem okolí.

Dusno mezi politiky: Prohra selského rozumu, obchod s bílým masem i parodie

Pražští zastupitelé se po povinné dvoutýdenní karanténě kvůli nákaze koronavirem vrátili do práce. Čtvrteční náhradní jednání si „užili“ podobně jako v době, než udeřila na magistrátu nemoc covid-19. Hned u několika témat schůze se politici vládnoucí koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) pohádali, vzkazy si vyměňují i přes sociální sítě a s kritikou se ozvalo také opoziční hnutí ANO.

Zásady chutného utopence: Klíče k úspěchu jsou dva

/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Dančí svíčková podle Maxijedlíka

Dobrý den, zasílám můj další recept, se kterým jsem vyhrál na soutěži Mistroství o nejlepší svíčkovou omáčku. Dančí svíčková podle Maxijedlíka.

Dančí svíčková podle Maxijedlíka

Dobrý den, zasílám můj další recept, se kterým jsem vyhrál na soutěži Mistroství o nejlepší svíčkovou omáčku. Dančí svíčková podle Maxijedlíka.

Šéfkuchař Polčák ukázal učitelům, jak dělat nejlepší steaky

Umíte poznat dobře vyzrálé maso pro kvalitní steak? Jak maso správně připravit, aby zážitek byl dokonalý? Odpovědi na tyto otázky získalo sedm učitelů odborných předmětů gastronomických oborů ze znojemské Přímky. Ti ani v době koronavirové nezaháleli. Sebevzdělávání, distanční výuka, příprava materiálů k samostudiu pro studenty. Na Přímce se pracuje stále, jen trochu jinak, než za běžných podmínek.

Zvládnete takový steak? Podívejte se, jak ho připravoval profesionál

Poznat dobře vyzrálé maso pro kvalitní steak a vědět, jak maso správně připravit, aby zážitek z pokrmu byl dokonalý učil sedmičku pedagogů ze znojemské Přímky brněnský šéfkuchař Michal Polčák. „Po odborné stránce byl kurz zdařilý. Šlo o přípravu tří druhů minutkového masa, gratinované zeleniny, omáček i obilovin. Zajímavá byla příprava portobello žampionů, kukuřičné polenty a vepřové kotlety Sous – vide,“ sdělil vedoucí oboru kuchař-číšník František Matula. Školilo se ve vzdělávacím středisku NcM v Brně.