Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Žahúři v Jindřichově Hradci: Mastihubkové

Představujeme historickou kuchařku "Žahúři v Jindřichově Hradci" jindřichohradecké autorky Sabiny Langerové. Víte, jaká je poutavá historie kuchařského řemesla v Jindřichově Hradci?

Neuvěřitelné: Ve fontáně před Janáčkovým divadlem si čistili maso na grilování

/VIDEO/ Největší dřez v Brně si v úterý v podvečer udělala dvojice z fontány u Janáčkova divadla. Třiačtyřicetiletý muž a o rok mladší žena tam omývali maso. „Měli sáčky, tašky, krabičky a plastový lavor naplněný mletým i celým masem. Strážníci odhadli, že ho může být osm kilogramů,“ uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Grilovací sezóna začala. Pošlete nám recept na vaše oblíbené jídlo na grilu

Také už Vám dochází fantazie, co stále vařit nebo péct? Nebo třeba grilovat? Na naši výzvu zareagoval pan Jiří Mika a poslal nám řadu receptů na letní grilování. Pro začátek vybíráme grilování zvěřinového masa. Podělte se také o váš oblíbený rodinný recept, pošlete jej na mail: servis.zapad@denik.cz a my jej zveřejníme. 

V řeznické firmě hořel mrazák s masem

Škody na zařízení a uskladněných potravinách dosáhly půl milionu korun, uchránit se podařilo hodnoty vyčíslené na tři miliony. Taková je bilance požáru, který hasiči v noci na středu likvidovali v řeznické firmě v obci Líbeznice na Praze-východ. 

Grilujeme v létě, například zvěřinu

Také už Vám dochází fantazie, co stále vařit nebo péct? Nebo třeba grilovat? Na naši výzvu zareagoval pan Jiří Mika a poslal nám řadu receptů na letní grilování. Pro začátek vybíráme grilování zvěřinového masa. 

Cena potravin půjde nahoru. Vedle koronaviru ji pohání i sucho

Uvolnění karanténních pravidel bude v příštích týdnech a měsících provázet pravděpodobně také zdražení řady komodit včetně potravin. Důvodem je jednak samotná koronavirová pandemie, také ale přetrvávající velké sucho, jarní mrazy a oslabení koruny.

Klatovské povídání z časů minulých 42

Klatovský řezník pan Huspek všemi zvaný Orlík koupil jednou začátkem roku 1880 v jedné vesnici nevyzrálé tele, které však, když byl udán, rychle stáhl a maso do hnoje zahrabal.

Koronavirus dopadá i na zemědělce

Problémy s vrtkavým počasím a nízké ranní teploty nejsou zdaleka to jediné, co přidělává v současé době zemědělcům vrásky na čele. Pandemie koronaviru a s tím související vládní opatření zkomplikovala všechny jarní práce. Ale nejenom to. K výraznému zpřísnění ochrany před nákazou došlo zejména i v provozech živočišné výroby. Případné zavedení karantény by byl obrovský problém, zvířata by totiž neměl kdo krmit.

Na Nymbursku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Mělnicku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Kladensku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Kolínsku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Na Berounsku se jí méně masa, zato více obilovin. Platí to také u vás?

/FOTOGALERIE/ Husté smetanové omáčky, pečená kachna nebo vepřo-knedlo-zelo. To si asi většina z nás představí pod pojmem 'typická česká kuchyně'. I když si nejspíš tato ne zrovna zdravá jídla jednou za čas dopřejeme, český jídelníček se za posledních třicet let docela změnil. 

Cítovská tradice masopustu vstoupila do šestého ročníku

/FOTOGALERIE/ Průvod plný masopustních masek zahájil v Cítově v sobotu 22. února již šestý ročník masopustu. Průvodu předcházelo předání žezla a povolení starosty obce Davida Rameše Laufrovi, vůdčí postavě masopustního průvodu.

Spadla na Pionýru. Na noze viděla kus masa

Šok po havárii na malém motocyklu měla Iveta Hlobilová ze Znojma. Po pádu na polní cestě odešla po svých. Nepříjemnou, i když nakonec úsměvnou situaci, zažila až na statku u babičky, když si čistila odřené končetiny.

Bezpečné maso? Zamrazte i to z biofarmy, radí odborník

Čeští vědci přišli s překvapivým zjistěním: mezi obyčejnými chovy a biofarmami není prakticky žádný rozdíl. Alespoň pokud jde o parazity. Červy v sobě mají zvířata v obou typech zařízení. Nic na tom nemění ani skutečnost, že pracovníci běžných farem podávají dobytku častěji přípravky na odčervení.  

Krvavý pokus o vraždu v Bedihošti: Jak se žilo v domě, kde k tragédii došlo?

Nájemník v Bedihošti napadl majitele domu sekáčkem na maso. Několikrát ho sekl do hlavy a amputoval mu končetinu. Napadený leží v umělém spánku v olomoucké nemocnici. Kde konkrétně se případ odehrál? Kdo byl napadený muž? Jak se žilo v domě, kde se tragédie odehrála? Co říká na událost tamní starosta? A jak se daří napadenému v nemocnici? Dozvíte se v reportáži.

Krvavý pokus o vraždu v Bedihošti: jak se žilo v domě, kde se tragédie stala?

Nájemník v Bedihošti napadl majitele domu sekáčkem na maso. Několikrát ho sekl do hlavy a amputoval mu končetinu. Napadený leží v umělém spánku v olomoucké nemocnici. Kde konkrétně se případ odehrál? Kdo byl napadený muž? Jak se žilo v domě, kde se tragédie odehrála? Co říká na událost tamní starosta? A jak se daří napadenému v nemocnici? Dozvíte se v reportáži.

Myslivci se snaží prodávat zvěřinu sami. Bez prostředníků a byrokracie, tvrdí

Nejen med, ale také zvěřina přímo ze dvora. Myslivci chtějí svoje úlovky prodávat přímo zákazníkům bez různých prostředníků. Důvodem jsou podle nich marže výkupen. „Mezi tím, za kolik divočáka prodá myslivec a tím, za jakou se prodává v obchodě, je nepoměr,“ říká předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota.

Jedlík spořádal nejsmradlavější jídla planety

Tvarůžky nebo romadur? Slabý odvar. Maxijedlík Jaroslav Němec z Bystrého jako první na světě snědl menu složené z nejsmradlavějších jídel planety. Stalo se tak v Brně na turistickém veletrhu.

Místo řízku cizrna. Obchodní centra cílí na vegetariány

„Na vegetariánské menu jsme jako studenti chodili do Góvindy. Bylo to něco jiného než běžná jídla a obsluhovali tam členové hnutí Hare Kršna v růžových hábitech,“ vzpomíná čtyřicátnice Kateřina v obchodním centru Arkády Pankrác. Před sebou má na tácu misku s dýňovým kari. „To je tady moje neoblíbenější. Od té doby, co na podzim otevřeli, sem chodím z kanceláře na oběd skoro každý všední den,“ vypráví Kateřina.