Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Svatomartinská husa? Po těch od farmářů se už dávno zaprášilo

Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.

Svatomartinská husa? Po těch od farmářů se už dávno zaprášilo

Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.

Svatomartinská husa? Po těch od farmářů se už dávno zaprášilo

Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.

Svatomartinská husa? Po těch od farmářů se už dávno zaprášilo

Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.

V ústeckém krematoriu nalezli balíček s hovězím. Řeší to i policie

Popel, tělní protézy a balíček s masem. To všechno našla kontrola v krematoriu na ústeckém Střekově. Úředníci z oddělení pohřebnictví ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tu byli v pondělí 4. listopadu. Provozovatel krematoria Jiří Šauer považuje maso za nepodstatný detail. Šlo ostatně o hovězí, nejspíš ho tam zapomněl nějaký zaměstnanec.

Maso bez masa. Jsou vegetariánské náhražky zdravější?

Jíst hamburger bez masa je teď v kurzu. Průmyslově zpracované výrobky napodobující maso prý šetří planetu a chutnají tak dobře, že vám maso vůbec chybět nebude. Mají ale něco společného se zdravou výživou? Na to odpovídá časopis Kondice.

Svatomartinská husa? Po těch od farmářů se už dávno zaprášilo

Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.

Zápach i strach z nákazy. Obyvatelé Podolí nacházejí u domu mrtvé ovce

Zápach, z něhož se zvedá žaludek, roztahané vnitřnosti, kusy masa, kosti i kůže po okolí, obava z nákazy, strach z napadení divočáky, které láká krvavá hostina. To vše prožívají Jan a Jana Ofnerovi z Podolí nedaleko Běšin. Na kraji lesa, nedaleko jejich domu, opakovaně někdo vyhazuje mrtvé ovce. Poslední před několika dny.

Podzimní guláše nejen z masa: uvařit jdou i z hub či ryb

Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.

České farmáře děsí plánovaná smlouva. Zavalí nás další maso z Ameriky, míní

Vzpomínáte na kauzu s údajně „argentinským“, ve skutečnosti ale pochybným polským masem? U českého hovězího podle farmářů žádné obdobné nepříjemné zjištění nehrozí. „Spotřebitel se zde může seznámit s podmínkami, ve kterých zvíře vyrůstalo, i s tím, jak a čím bylo krmeno. Třeba u brazilského masa je to nerealizovatelné,“ říká ředitel Svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.

Při výlovu rybníka U Jelena pomáhal i slavný hokejista

/FOTOGALERIE/ Sobotní výlov rybníka U Jelena v Luníkově provázelo krásné slunečné počasí. Na hráz se dostavily stovky návštěvníků. Lidé si nenechali ujít jedinečnou společenskou událost. Na své si přišli nejen milovníci rybího masa, ale i dalších pochoutek a občerstvení, kterého bylo v místě ke koupi více než dost.

Tip na sobotu 19. října: Farmářský trh

Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.

Mykologickou akci nově doplnila výstava fotografií

Poklady a plody lesa často mohou klamat svým vzhledem. Nejlepší ukázkou krásy, zákeřnosti i důmyslnosti přírody se na druhé mykologické akci v Klenčí pod Čerchovem stala houba páchnoucí po shnilém mase.

Tuňákové sušenky či hovězí s brusinkou. I psi mohou mlsat vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.

Na farmě v Částkově bude v sobotu zahradní slavnost

Rodinná farma Částkov pořádá zítra podzimní slavnost. Návštěvníci mohou zakoupit zeleninu, ovoce a byliny pěstované bez použití jakýchkoliv umělých postřiků a hnojiv, jako občerstvení se bude podávat farmářský gulášek, maso a zelenina z grilu, podzimní polévka, koláče, pivo nebo domácí limonády.  

Šneci, červi nebo krokodýlí maso. Každému podle jeho gusta

/FOTOGALERIE/ Slaný na talíři - 1. street food festival ve Slaném zaplavil v sobotu Masarykovo náměstí. Dorazilo na pětatřicet špičkových kuchařů z tuzemska i zahraničí. I přes velmi chladné a deštivé počasí si jedinečnou událost na náměstí nenechaly v průběhu celého dne ujít stovky návštěvníků.

Hradní hodokvas aneb lokální hodování

20. ročník Hodokvasu aneb lokálního hodování přinese spoustu novinek. Akce bude více zaměřena na podporu lokálních gastronomických specialit, které nabízí Moravskoslezský region. Představí se lokální pivovárky, vinná zona Navínko, farmáři a restaurace, které nabídnou pochutiny pro milovníky masa i veganské stravy. 

VIDEO: Lidé v Ochozi se vrátili do středověku. A dali si u toho pěkně do nosu

/FOTOGALERIE/ Neodolatelná směsice vůní pečeného i vařeného masa, koláče, domácí chléb a ženy krev a mlíko v historických krojích. Tradiční Svatováclavské vepřové hody v malé obci nedaleko Konice nabízejí vskutku originální zážitek. Do Ochoze se pravidelně o poslední zářijové sobotě sjíždějí lidé z blízkého i širokého okolí.

O vítězství v Gulášfestu rozhodl jeden hlas

Libhošťský sportovní areál byl v sobotu 14. září zalitý sluncem a provoněn vůní masa, cibule a koření. O pozornost návštěvníků, diváků i pořadatelů soutěžilo devět týmů složených nejen z místních občanů, ale i z blízkého okolí.

Odkud máme maso? Češi začali být ostražití, jdou už také po kvalitě

Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Lidé ochutnají guláš a škvarkovou pomazánku bez masa a sádla

Jihlava - Škvarkovou pomazánku s pečivem, pečené plněné brambory, špenátové koláčky nebo guláš. To všechno lidé ochutnají na veganských hodech, které se v pátek 13. září uskuteční v jihlavském Parku Gustava Mahlera. Začátek je v 15 hodin.  

Řízkový festival

Po borůvkových hodech se v Malé Morávce koná další gurmánská akce, je jím Řízkový festival. Ve vybraných restauracích si hosté v sobotu 14. a v neděli 15. září pochutnají na nepřeberné variantě řízků, z nejrůznějších druhů masa i třeba vegetariánských bez masa.

Čerčanské ochutnávání své speciality každým rokem obměňuje

/FOTOGALERIE/ Nejrůznější stánky s pochutinami, grilované maso, čili omáčky, sirupy, ale i čokoládová fontána a plno pamlsků pro děti i dospělé byli na Čerčanském ochutnávání v sobotu 7. září. Gastronomické speciality od koláčů přes zeleninu a klobásy provoněly zahradu sídlící za Kulturním domem Čerčany a návštěvníci mohli polahodit nejen svým čichovým, ale i chuťovým buňkám výběrem z této bohaté nabídky jídel. Ta pak zapíjeli vínem, pivem a dalšími alko či nealko nápoji.

Kuchařka z novoměstské jídelny uspěla v celostátním klání s jídlem bez masa

Nové Město na Moravě – O tom, že jídlo podávané ve školní jídelně je velmi chutné, přesvědčila porotce celostátní soutěže nazvané O nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování kuchařka ze Školní jídelny u 2. základní školy v Novém Městě na Moravě Zdena Řádková. Porotu v pokrmu nadchly zejména dvě z přidaných ingrediencí – houby a tofu.

Školní kuchyně drtí nedostatek personálu

Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.  

Rostlina místo kuřete. Řetězec KFC začal nabízet bezmasá křidélka

Stoupající popularitu veganské stravy zaznamenal i americký řetězec rychlého občerstvení KFC, který svým zákazníkům v USA nově nabídne bezmasou verzi kuřecích křidélek. Ujišťuje přitom, že veganská alternativa oblíbeného produktu je chuťově prakticky neroznatelná od té se skutečným masem.