Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Popel, tělní protézy a balíček s masem. To všechno našla kontrola v krematoriu na ústeckém Střekově. Úředníci z oddělení pohřebnictví ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tu byli v pondělí 4. listopadu. Provozovatel krematoria Jiří Šauer považuje maso za nepodstatný detail. Šlo ostatně o hovězí, nejspíš ho tam zapomněl nějaký zaměstnanec.
Jíst hamburger bez masa je teď v kurzu. Průmyslově zpracované výrobky napodobující maso prý šetří planetu a chutnají tak dobře, že vám maso vůbec chybět nebude. Mají ale něco společného se zdravou výživou? Na to odpovídá časopis Kondice.
Blanensko /VIDEO/ - Spadla klec. Tři muži ve věku od jednadvaceti do sedmatřiceti let kradli opakovaně v jednom z blanenských obchodů. Jeden z nich je cizinec.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Krucemburk /FOTOGALERIE/ – Část ryb z rybníku Řeka u Krucemburku na Havlíčkobrodsku už skončila na talířích milovníků tohoto druhu masa. V sobotu 2. listopadu tady totiž rybáři vylovili zhruba 110 metráků ryb, z nichž se prodala přibližně čtvrtina.
/FOTOGALERIE/ Část ryb z rybníku Řeka u Krucemburku na Havlíčkobrodsku už skončila na talířích milovníků tohoto druhu masa. V sobotu 2. listopadu tady totiž rybáři vylovili zhruba 110 metráků ryb, z nichž se prodala přibližně čtvrtina.
Zápach, z něhož se zvedá žaludek, roztahané vnitřnosti, kusy masa, kosti i kůže po okolí, obava z nákazy, strach z napadení divočáky, které láká krvavá hostina. To vše prožívají Jan a Jana Ofnerovi z Podolí nedaleko Běšin. Na kraji lesa, nedaleko jejich domu, opakovaně někdo vyhazuje mrtvé ovce. Poslední před několika dny.
Číňané přišli na chuť vepřovému, ale pro čínskou populaci zatím není tohoto masa dostatek. Čínské zemědělce to vede k tomu, že začínají chovat prasata velká jako lední medvědi. Gigantická zvířata se prodávají za víc než 10 tisíc juanů (zhruba 33 tisíc korun).
Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.
Hygienici odhalili ve velkokapacitní kuchyni špínu, páchnoucí maso a další pokrmy vyhodnotila jako nebezpečné. Poté, co proběhl velký úklid, svolili, aby se opět otevřela.
Vzpomínáte na kauzu s údajně „argentinským“, ve skutečnosti ale pochybným polským masem? U českého hovězího podle farmářů žádné obdobné nepříjemné zjištění nehrozí. „Spotřebitel se zde může seznámit s podmínkami, ve kterých zvíře vyrůstalo, i s tím, jak a čím bylo krmeno. Třeba u brazilského masa je to nerealizovatelné,“ říká ředitel Svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.
Na první pohled triviální věc. Možná dokonce symbol obyčejnosti. Žádné lanýže či kaviár, ale kus masa osmažený v rohlíku a strčený mezi dva krajíce šumavy. Jak říká měsíčník Gurmet - na tom jsme přece všichni vyrostli, protože řízek patří k naší DNA stejně jako plzeňské.
Sehnat exotické ovoce jako banány či pomeranče, toaletní papír nebo maso často nešlo za minulého režimu bez toho, aniž by si zákazníci vystáli nějakou tu frontu. Vyplývá to z výsledků velké ankety Deníku Jak vidí Češi listopad 1989 mezi respondenty, kteří zažili na vlastní kůži reálný socialismus.
/FOTOGALERIE/ Sobotní výlov rybníka U Jelena v Luníkově provázelo krásné slunečné počasí. Na hráz se dostavily stovky návštěvníků. Lidé si nenechali ujít jedinečnou společenskou událost. Na své si přišli nejen milovníci rybího masa, ale i dalších pochoutek a občerstvení, kterého bylo v místě ke koupi více než dost.
Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.
Cestovatel Leoš Šimánek prokřižoval celý svět. I ve svých 73 letech touží cestovat. Vánoce ale slaví u Šimánků klasicky, jak byli zvyklí z mládí. Nejedí maso a stromeček zdobí těsně před Štědrým dnem, kdy ho pan Leoš ho uřízne u domu na zahradě.
Infarkt si asi všichni spojujeme s bolestí na hrudi, nemožností dýchat a úzkostí. Ale infarkt může proběhnout, aniž by si toho dotyčný všiml. Říká se mu němý, tajný nebo tichý.
Poklady a plody lesa často mohou klamat svým vzhledem. Nejlepší ukázkou krásy, zákeřnosti i důmyslnosti přírody se na druhé mykologické akci v Klenčí pod Čerchovem stala houba páchnoucí po shnilém mase.
Brno /FOTOGALERIE/ – Nejlepší burgr z Ostravska, korejské či kanadské speciality, tacos nebo třeba jelení maso na chlebu ochutnávají u brněnského nákupního centra Vaňkovka desítky mlsounů. Od pátku do neděle se tam koná Food truck festival.
Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.
Rodinná farma Částkov pořádá zítra podzimní slavnost. Návštěvníci mohou zakoupit zeleninu, ovoce a byliny pěstované bez použití jakýchkoliv umělých postřiků a hnojiv, jako občerstvení se bude podávat farmářský gulášek, maso a zelenina z grilu, podzimní polévka, koláče, pivo nebo domácí limonády.
Číňané přišli na chuť vepřovému, ale pro čínskou populaci zatím není tohoto masa dostatek. Čínské zemědělce to vede k tomu, že začínají chovat prasata velká jako lední medvědi. Gigantická zvířata se prodávají za víc než 10 tisíc juanů (zhruba 33 tisíc korun).
/FOTOGALERIE/ Slaný na talíři - 1. street food festival ve Slaném zaplavil v sobotu Masarykovo náměstí. Dorazilo na pětatřicet špičkových kuchařů z tuzemska i zahraničí. I přes velmi chladné a deštivé počasí si jedinečnou událost na náměstí nenechaly v průběhu celého dne ujít stovky návštěvníků.
20. ročník Hodokvasu aneb lokálního hodování přinese spoustu novinek. Akce bude více zaměřena na podporu lokálních gastronomických specialit, které nabízí Moravskoslezský region. Představí se lokální pivovárky, vinná zona Navínko, farmáři a restaurace, které nabídnou pochutiny pro milovníky masa i veganské stravy.
/FOTOGALERIE/ Neodolatelná směsice vůní pečeného i vařeného masa, koláče, domácí chléb a ženy krev a mlíko v historických krojích. Tradiční Svatováclavské vepřové hody v malé obci nedaleko Konice nabízejí vskutku originální zážitek. Do Ochoze se pravidelně o poslední zářijové sobotě sjíždějí lidé z blízkého i širokého okolí.
Libhošťský sportovní areál byl v sobotu 14. září zalitý sluncem a provoněn vůní masa, cibule a koření. O pozornost návštěvníků, diváků i pořadatelů soutěžilo devět týmů složených nejen z místních občanů, ale i z blízkého okolí.
Co je pravdy na zvěstech, že Biskupství ostravsko-opavské chce ukončit nájemní smlouvu restaurace, která si letos dosti pošpinila svou pověst? A co na kauzu říká Plzeňský Prazdroj, který pivo do podniku dodává?
Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
/FOTOGALERIE/ Horské středisko Pec pod Sněžkou po roce opět provoněly guláše. Na parkovišti u kapličky vařilo každé z deseti družstev z 18 kilogramů masa ve velkých kotlích.
/FOTOGALERIE/ Hadí a krokodýlí maso, žabí stehýnka šnečí paštika, hmyzí mix nebo chilli pivo. To vše a mnoho dalších zajímavých pokrmů a nápojů měli v sobotu možnost ochutnat návštěvníci Extreme food festivalu. Od 10 do 18 hodin se konal v areálu letního kina v Olomouci.
Hadí a krokodýlí maso, žabí stehýnka šnečí paštika, hmyzí mix nebo chilli pivo. To vše a mnoho dalších zajímavých pokrmů a nápojů měli v sobotu možnost ochutnat návštěvníci Extreme food festivalu. Od 10 do 18 hodin se konal v areálu letního kina v Olomouci.
Jihlava - Škvarkovou pomazánku s pečivem, pečené plněné brambory, špenátové koláčky nebo guláš. To všechno lidé ochutnají na veganských hodech, které se v pátek 13. září uskuteční v jihlavském Parku Gustava Mahlera. Začátek je v 15 hodin.
Po borůvkových hodech se v Malé Morávce koná další gurmánská akce, je jím Řízkový festival. Ve vybraných restauracích si hosté v sobotu 14. a v neděli 15. září pochutnají na nepřeberné variantě řízků, z nejrůznějších druhů masa i třeba vegetariánských bez masa.
/FOTOGALERIE/ Nejrůznější stánky s pochutinami, grilované maso, čili omáčky, sirupy, ale i čokoládová fontána a plno pamlsků pro děti i dospělé byli na Čerčanském ochutnávání v sobotu 7. září. Gastronomické speciality od koláčů přes zeleninu a klobásy provoněly zahradu sídlící za Kulturním domem Čerčany a návštěvníci mohli polahodit nejen svým čichovým, ale i chuťovým buňkám výběrem z této bohaté nabídky jídel. Ta pak zapíjeli vínem, pivem a dalšími alko či nealko nápoji.
Nové Město na Moravě – O tom, že jídlo podávané ve školní jídelně je velmi chutné, přesvědčila porotce celostátní soutěže nazvané O nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování kuchařka ze Školní jídelny u 2. základní školy v Novém Městě na Moravě Zdena Řádková. Porotu v pokrmu nadchly zejména dvě z přidaných ingrediencí – houby a tofu.
Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.
Stoupající popularitu veganské stravy zaznamenal i americký řetězec rychlého občerstvení KFC, který svým zákazníkům v USA nově nabídne bezmasou verzi kuřecích křidélek. Ujišťuje přitom, že veganská alternativa oblíbeného produktu je chuťově prakticky neroznatelná od té se skutečným masem.