Libhošťský sportovní areál byl v sobotu 14. září zalitý sluncem a provoněn vůní masa, cibule a koření. O pozornost návštěvníků, diváků i pořadatelů soutěžilo devět týmů složených nejen z místních občanů, ale i z blízkého okolí.
Co je pravdy na zvěstech, že Biskupství ostravsko-opavské chce ukončit nájemní smlouvu restaurace, která si letos dosti pošpinila svou pověst? A co na kauzu říká Plzeňský Prazdroj, který pivo do podniku dodává?
Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
/FOTOGALERIE/ Horské středisko Pec pod Sněžkou po roce opět provoněly guláše. Na parkovišti u kapličky vařilo každé z deseti družstev z 18 kilogramů masa ve velkých kotlích.
/FOTOGALERIE/ Hadí a krokodýlí maso, žabí stehýnka šnečí paštika, hmyzí mix nebo chilli pivo. To vše a mnoho dalších zajímavých pokrmů a nápojů měli v sobotu možnost ochutnat návštěvníci Extreme food festivalu. Od 10 do 18 hodin se konal v areálu letního kina v Olomouci.
Hadí a krokodýlí maso, žabí stehýnka šnečí paštika, hmyzí mix nebo chilli pivo. To vše a mnoho dalších zajímavých pokrmů a nápojů měli v sobotu možnost ochutnat návštěvníci Extreme food festivalu. Od 10 do 18 hodin se konal v areálu letního kina v Olomouci.
Jihlava - Škvarkovou pomazánku s pečivem, pečené plněné brambory, špenátové koláčky nebo guláš. To všechno lidé ochutnají na veganských hodech, které se v pátek 13. září uskuteční v jihlavském Parku Gustava Mahlera. Začátek je v 15 hodin.
Po borůvkových hodech se v Malé Morávce koná další gurmánská akce, je jím Řízkový festival. Ve vybraných restauracích si hosté v sobotu 14. a v neděli 15. září pochutnají na nepřeberné variantě řízků, z nejrůznějších druhů masa i třeba vegetariánských bez masa.
/FOTOGALERIE/ Nejrůznější stánky s pochutinami, grilované maso, čili omáčky, sirupy, ale i čokoládová fontána a plno pamlsků pro děti i dospělé byli na Čerčanském ochutnávání v sobotu 7. září. Gastronomické speciality od koláčů přes zeleninu a klobásy provoněly zahradu sídlící za Kulturním domem Čerčany a návštěvníci mohli polahodit nejen svým čichovým, ale i chuťovým buňkám výběrem z této bohaté nabídky jídel. Ta pak zapíjeli vínem, pivem a dalšími alko či nealko nápoji.
Nové Město na Moravě – O tom, že jídlo podávané ve školní jídelně je velmi chutné, přesvědčila porotce celostátní soutěže nazvané O nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování kuchařka ze Školní jídelny u 2. základní školy v Novém Městě na Moravě Zdena Řádková. Porotu v pokrmu nadchly zejména dvě z přidaných ingrediencí – houby a tofu.
Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.
Stoupající popularitu veganské stravy zaznamenal i americký řetězec rychlého občerstvení KFC, který svým zákazníkům v USA nově nabídne bezmasou verzi kuřecích křidélek. Ujišťuje přitom, že veganská alternativa oblíbeného produktu je chuťově prakticky neroznatelná od té se skutečným masem.
Pegan dieta momentálně platí za velký americký stravovací hit. Měsíčník Kondice se podíval na to, v čem je tenhle kříženec veganství a paleolitického jídelníčku unikátní a komu může pomoci.
Vědci z Mezinárodního panelu pro změny klimatu (IPCC) ve své poslední zprávě doporučili snížit produkci skleníkových plynů v zemědělství, konkrétně snížit spotřebu masa. Stručně řečeno, vědci konstatovali to, co všichni víme: krávy hodně prdějí a říhají, a velká stáda se tak produkcí metanu podílí na skleníkovém efektu a přispívají ke klimatické změně.
Nejprve zhroucení, poté trest. Kuchař ze známé ostravské restaurace U Rady, který připravoval jídla z plesnivého masa a po odhalení se psychicky zhroutil, byl odsouzen k šesti měsícům vězení s podmíněným odkladem na zkušební šestnáctiměsíční lhůtu.
Nejprve zhroucení, poté trest. Kuchař ze známé ostravské restaurace U Rady, který připravoval jídla z plesnivého masa a po odhalení se psychicky zhroutil, byl odsouzen k šesti měsícům vězení s podmíněným odkladem na zkušební šestnáctiměsíční lhůtu.
FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek před polednem došlo k dopravní nehodě na D46 u Brodku u Prostějova ve směru na Vyškov. Při prudkém brzdění vypadl z vozu náklad z kafilerie.
FOTOGALERIE/ ve čtvrtek před polednem došlo k dopravní nehodě na D46 u Brodku u Prostějova ve směru na Vyškov. Při prudkém brzdění vypadl z vozu náklad zkaženého masa.
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje provedla v úterý 20. srpna státní zdravotní dozor v zařízení stravovacích služeb, a to v ústavní kuchyni Nemocnice následné péče v Tylově ulici v Litvínově, jejímž provozovatelem je společnost Gastroland.
Jižní Čechy – Třicet tři kontrol provozoven stravovacích služeb provedli v červnu a červenci veterináři v Jihočeském kraji. Závady odhalili na Strakonicku, Českokrumlovsku nebo Písecku.
Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou a navíc chutnou večeři pak v létě zcela jistě oceníte. Nevěříte?
Městská policie v Kolíně řeší každý týden spousty případů. Těm v nedávné době korunovaly zejména krádeže. Ve dvou případech se policistům podařilo odměnit pokutou muže z Nymburska. Oba dva se vydali do Billy v Kolíně kde se snažili ukrást vepřové maso. Jeden z nich, po opakovaných krádežích, dostal pokutu v hodnotě deset tisíc korun.
Veterináři po zhruba půl roce znovu zaznamenali výskyt parazita svalovce (Trichinella) u divokého prasete uloveného v Bystřici pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Poslední obdobný nález byl zaznamenán na sklonku loňského roku na Frýdlantsku v Libereckém kraji. ČTK to sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Tělo nakaženého divočáka bylo zlikvidováno.
VIDEO/ Další záchranu zvířete si na své konto připsali ostravští hasiči. Tento týden „ulovili“ dospělou poštolku, která vletěla do řeznictví v Ostravě-Porubě, které prochází kolaudací. Dravec v místnosti létal několik desítek minut. Vysvobodili ho až přivolaní hasiči.
FOTOGALERIE/ Předplacené vítězství? Mezi regionálními tipéry, je jméno Hlavinka pojmem. Celkové pořadí v podzimní části ovládli výhradně experti z tohoto klanu. A nestalo se tak poprvé. Odborníci ze Stařechovic a Služína už v minulosti vyhráli třikrát!
Za druhé světové války museli lidé na venkově odevzdávat dávky v naturáliích. Kromě vajec, mouky či masa se vybíraly také husy. Jejich zpracování obstarávala již před válkou rodina paní Anny Mourkové a nejinak tomu bylo i za dob válečných.
Stůl, čtyři židle, lavice a místo na přípravu pokrmů s odkládací plochou a odpadkovým košem. Vše z masivního betonu. Tak vypadá první veřejné grilovací místo v Lounech.
Jižní Čechy – Nedostatky ve skladování syrového masa, plesnivé matrace a chybějící doklad o kvalitě pitné vody. Nejen to jsou prohřešky dětských letních táborů, které odhalila za uplynulé prázdninové týdny krajská hygiena. Pokud inspektoři shledají nedostatky, udělují sankce. Tábora Zálesák v Nesměni se ale tyto vady netýkají.
Čerstvá zelenina, výrobky z kravského, kozího i ovčího mléka a samozřejmě maso. O to je největší zájem v Nákupní skupině Dubí-Cínovec a okolí Venduly Laštovkové, která už několik měsíců prodává lokální potraviny přes platformu Scuk.cz.
Umíte si představit léto bez posezení u grilu? V Jirkově to raději ani nezkouší. V sobotu se v areálu fotbalového hřiště u sauny konala akce Jirkov na grilu.
Čerstvá zelenina, výrobky z kravského, kozího i ovčího mléka a samozřejmě maso. O to je největší zájem v Nákupní skupině Dubí-Cínovec a okolí Venduly Laštovkové, která už několik měsíců prodává lokální potraviny přes platformu Scuk.cz.
Jižní Čechy – Kontrolou veterinárních inspektorů z Jihočeského kraje neprošlo čtvrt tuny masa, které minulý týden přepravovala dodávka na dětský tábor Rosička na Jindřichohradecku. Celníci auto namátkově zkontrolovali na okraji Tábora.
Veterináři objevili při kontrole auta v Táboře čtvrt tuny masa a masných výrobků, zčásti rozmražených, z nichž vytékala tekutina. Dodávka vezla potraviny v nevyhovujících podmínkách, maso bylo určené pro dětský tábor u obce Rosička na Jindřichohradecku. Veterináři nařídili, aby přepravce maso zlikvidoval v asanačním podniku. Provozovateli hrozí pokuta až milion korun. ČTK to dnes řekli mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček a pracovníci krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Jihočeští veterináři udělali letos 20 kontrol zaměřených na zásilky potravin živočišného původu nebo zvířat.
Tachov – Padesátitisícovou škodu po sobě zanechal pachatel, který o víkendu vyloupil dílnu. Případem se zabývají policisté obvodního oddělení v Tachově.
V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.
V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.
V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.
V České republice stále oblíbenější rychlá občerstvení lákají zákazníky na speciality. Lidé mohou ochutnat Lanýžový burger nebo například Jalapeño burger. Kdo chce zůstat u klasiky, v nabídce většiny fastfoodů nechybí ani Cheeseburger. Pestrá menu však kromě burgerů zahrnují i dezerty, kávu nebo domácí limonády. Pochutnat si lidé můžou také na špagetách.
/FOTO, ROZHOVOR/ Léto přeje různým festivalům a nemusí se jednat jen o hudební či filmové. Vůni grilovaného masa, osvěžující nápoje, zajímavé hosty a přátelskou atmosféru nabídl gastronomický festival Food Park, který měl letos premiéru.
/FOTO, ROZHOVOR/ Léto přeje různým festivalům a nemusí se jednat jen o hudební či filmové. Vůni grilovaného masa, osvěžující nápoje, zajímavé hosty a přátelskou atmosféru nabídl gastronomický festival Food Park, který měl letos premiéru.
/FOTO, ROZHOVOR/ Léto přeje různým festivalům a nemusí se jednat jen o hudební či filmové. Vůni grilovaného masa, osvěžující nápoje, zajímavé hosty a přátelskou atmosféru nabídl gastronomický festival Food Park, který měl letos premiéru.
Tábor – Místní policisté podezírají devětadvacetiletého muže ze spáchání přečinu krádeže, které se měl dopustit v pondělí 8. července ve večerních hodinách, když zavítal do jednoho z obchodních domů v Táboře.
/FOTOGALERIE/ Teplé večery a posezení s přáteli u kousku šťavnatého masa připraveného na grilu, k tomu nějaká sklenka alkoholu, zkrátka k letnímu období patří. Ochuzeni o tyto radovánky nemusí být ani lidé bydlící v panelových domech. Hasiči a úředníci však nabádají na opatrnost a také dodržování zákona. V opačném případě vám hrozí tisícové pokuty.
Japonsko dnes obnovilo komerční lov velryb. Pět lodí již ráno vyrazilo z ostrova Hokkaidó, další budou následovat, informovala agentura Kjódó. Stalo se tak po 31 letech. Země na konci loňského roku vystoupila z Mezinárodní velrybářské komise (IWC).
Za poslední zhruba měsíc veterináři zjistili 14 případů, kdy bylo do Česka dovezeno drůbeží maso z Polska se salmonelou. Celkem šlo o 21 tun masa. Dnes to na dotaz ČTK sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou to byly chlazené produkty, když testy bakterie zjistily, byly už snězené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.
Prezident Miloš Zeman chce omezit kouření, protože kvůli němu trpí nechutenstvím. Nechutná mu maso a jí jen sladké. Přes prázdniny chce "trochu" ztloustnout. O svém předsevzetí Zeman mluvil v televizi Barrandov.
Liberec – Více než 260 kilogramů masa neznámého původu zajistili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Libereckém kraji při nedávné kontrole jedné z libereckých restaurací.
Areálem Jízdy králů v Kunovicích se od ranních hodin čtvrté červnové soboty linuly neuvěřitelně lákavé vůně masa a cibule, která je základem každého guláše.
Chov slepic je nenáročný koníček, který má ovšem svá pravidla. Ať už slepice chováte kvůli vajíčkům nebo na maso, určitě se neobejde bez kurníku, dostatečného výběhu a kvalitního krmení.