Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) ve spolupráci s celní správou a policií objevili na dálnici D1 u Tasova při kontrole automobilu s rakouskou poznávací značkou kazící se maso neznámého původu.
Tak dlouho se parta kamarádů hecovala, kdo doma dokáže vyrobit lepší uzené, až z toho vznikla oficiální soutěž. V pořadí už sedmý ročník tradičního Uzenobraní se konal před Vánoci v hospodě U Henzlů v Dobré u Přibyslavi.
/FOTOGALERIE/ Kilo psího masa za osmdesát, celý kožich za tři sta. Takové nabídky slyšeli Brňané procházející ve čtvrtek vpodvečer centrem Brna přes Masarykovu ulici. Aktivisté ze skupiny Kolektiv pro zvířata tam pořádali fiktivní prodej vánočních psů. Akcí chtěli upozornit na rozdílné vnímání různých zvířat ve vánočním období.
Kapři z jižních Čech nechybí na štědrovečerní tabuli ve většině českých domácností. Rybářům z kraje rybníků je ale líto, že v jiných částech roku kapří maso strávníci do svého jídelníčku zařazují jen sporadicky. Co vše už jihočeští rybáři udělali pro to, aby se to změnilo? A co ještě chystají?
Čechy, a hlavně ty jižní, jsou krajem rybářů. Přesto Češi rybí maso v průměru moc nejí. A připravují se tím o stravu, která je chutná, a hlavně zdraví prospěšná. Kudy by mohla vést cesta, která by spotřebu masa ze sladkovodních ryb v Čechách zvýšila?
Spotřebitelská organizace dTest podrobila testům populární rybí prsty. Do laboratoře poslala šestnáct vzorků a prověřila jejich kvalitu. Tři z testovaných výrobků v nezávislém testu propadly kvůli nedodržení legislativy – obsahovaly méně masa, než výrobci slibovali na obalu.
Jídelníček Čechů dnes vypadá výrazně jinak než před třiceti lety. Statistici potvrdili, že v něm od té doby výrazně přibylo zeleniny, luštěnin a ovoce. Naopak ubylo mléka a masa, zejména hovězího, jehož průměrný Čech v roce 1989 spořádal na 30 kilogramů.
Na jedné straně mnohahodinové fronty před obchody, na druhé bezdotykové karty. Nákupní zvyklosti Čechů se v uplynulých 30 letech zásadně proměnily. Tehdejší zákazníci, zocelení ze shánění nedostatkového zboží, mohli o donášce nákupu až do domu jenom snít. Naopak nynější mladí lidé jen stěží porozumí tomu, jaká protivenství musely při nákupech překonávat předchozí generace. Potvrdil to i nový průzkum, který pro obchodní řetězec Globus provedla agentura STEM/MARK.
/ROZHOVOR/ Jakub Raindl a Andrea Strnadová si otevřeli v Liberci veganské okénko a rozšířili tak gurmánskou nabídku ve městě pod Ještědem. Chodí k nim i „masožravci“. O svém bistru mluvili v Týdeníku Liberecko, který vyšel v úterý 26. listopadu.
Jídlo a nealko nápoje jsou u nás o 16 procent levnější než jinde v Evropě. Obrazné „paštiky“ se vyplatí sbalit do Norska a Dánska. Naopak levně nakoupíte v Rumunsku či Polsku.
Pro někoho je štědrovečerní tabule bez kapra takřka nepředstavitelná, druzí však raději sáhnou po nějaké další rybě, případně zvolí úplně jiné maso. Není však žádným překvapením, že zástupci první skupiny nad těmi ostatními co do počtu strávníků vedou. A podle opavského rybáře Pavla Válka bude kapr o Vánocích na stole kralovat i letos.
Festival chutí a vůní se v tradičním listopadovém termínu opět vrátil do Českých Budějovic. Návštěvníci několik dnů mohli ochutnat neznámé exotické i známé a oblíbené pokrmy a nápoje.
Může být klasická mramorovaná z nadýchaného piškotového těsta. Nebo třeba v dietní verzi, kdy cukr nahradí banán a mouku tvaroh. Nebo vůbec nemusí být sladká, ale chutnat po mase, sýru nebo špenátu. Bábovek se dá upéci milion variant a tu nejlepší z nich vyberou na soutěži ve Vysoké Peci.
Vysmátá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom minulý týden na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.
Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.
Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.
Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.
Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.
Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.
Usměvavá kráska s pořádnou kulovnicí nad uloveným lvem nebo zebrou. S takovým obrázkem si nejspíš spojíte Michaelu Fialovou. Mladé pohledné ženě z Litoměřic se ale v hlavě nehoní jen exotická zvířata z jižní Afriky. Trápí ji, jak planetu vysává zemědělství i zvířecí velkochovy. Hovořila o tom před pár dny na přednášce pro školáky ve Štětí na tamní základce ve Školní ulici.
Máte souseda myslivce? Pak teď na podzim často postávejte u jeho dveří a škemrejte, škemrejte. Pokud uspějete a stanete se majiteli čerstvé zvěřiny, gratulujeme vám a přejeme krásný zážitek v kuchyni i v jídelně.
Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Lidé chodí se sklenkou v ruce od stánku ke stánku a ochutnávají mladé víno. Z food trucků se line vůně pečeného či grilovaného masa a do toho zní Cimbálová muzika Valašského Souboru Kašava. Tak vypadal další gastrofestival na kroměřížském výstavišti, tentokrát na téma svatomartinského hodování.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Popel, tělní protézy a balíček s masem. To všechno našla kontrola v krematoriu na ústeckém Střekově. Úředníci z oddělení pohřebnictví ministerstva pro místní rozvoj (MMR) tu byli v pondělí 4. listopadu. Provozovatel krematoria Jiří Šauer považuje maso za nepodstatný detail. Šlo ostatně o hovězí, nejspíš ho tam zapomněl nějaký zaměstnanec.
Jíst hamburger bez masa je teď v kurzu. Průmyslově zpracované výrobky napodobující maso prý šetří planetu a chutnají tak dobře, že vám maso vůbec chybět nebude. Mají ale něco společného se zdravou výživou? Na to odpovídá časopis Kondice.
Blanensko /VIDEO/ - Spadla klec. Tři muži ve věku od jednadvaceti do sedmatřiceti let kradli opakovaně v jednom z blanenských obchodů. Jeden z nich je cizinec.
Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v Tovačově oblíbených ptáků vykrmí ročně až tisícovku.
Krucemburk /FOTOGALERIE/ – Část ryb z rybníku Řeka u Krucemburku na Havlíčkobrodsku už skončila na talířích milovníků tohoto druhu masa. V sobotu 2. listopadu tady totiž rybáři vylovili zhruba 110 metráků ryb, z nichž se prodala přibližně čtvrtina.
/FOTOGALERIE/ Část ryb z rybníku Řeka u Krucemburku na Havlíčkobrodsku už skončila na talířích milovníků tohoto druhu masa. V sobotu 2. listopadu tady totiž rybáři vylovili zhruba 110 metráků ryb, z nichž se prodala přibližně čtvrtina.
Zápach, z něhož se zvedá žaludek, roztahané vnitřnosti, kusy masa, kosti i kůže po okolí, obava z nákazy, strach z napadení divočáky, které láká krvavá hostina. To vše prožívají Jan a Jana Ofnerovi z Podolí nedaleko Běšin. Na kraji lesa, nedaleko jejich domu, opakovaně někdo vyhazuje mrtvé ovce. Poslední před několika dny.
Číňané přišli na chuť vepřovému, ale pro čínskou populaci zatím není tohoto masa dostatek. Čínské zemědělce to vede k tomu, že začínají chovat prasata velká jako lední medvědi. Gigantická zvířata se prodávají za víc než 10 tisíc juanů (zhruba 33 tisíc korun).
Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.
Hygienici odhalili ve velkokapacitní kuchyni špínu, páchnoucí maso a další pokrmy vyhodnotila jako nebezpečné. Poté, co proběhl velký úklid, svolili, aby se opět otevřela.