
Tipy na víkend 25. - 27. října: Je libo maso, draky, dýně, koně, lampiony?
Přinášíme vám pravidelný servis plný tipů, jak zajímavě strávit víkend
Přinášíme vám pravidelný servis plný tipů, jak zajímavě strávit víkend
Vzpomínáte na kauzu s údajně „argentinským“, ve skutečnosti ale pochybným polským masem? U českého hovězího podle farmářů žádné obdobné nepříjemné zjištění nehrozí. „Spotřebitel se zde může seznámit s podmínkami, ve kterých zvíře vyrůstalo, i s tím, jak a čím bylo krmeno. Třeba u brazilského masa je to nerealizovatelné,“ říká ředitel Svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.
Na první pohled triviální věc. Možná dokonce symbol obyčejnosti. Žádné lanýže či kaviár, ale kus masa osmažený v rohlíku a strčený mezi dva krajíce šumavy. Jak říká měsíčník Gurmet - na tom jsme přece všichni vyrostli, protože řízek patří k naší DNA stejně jako plzeňské.
Sehnat exotické ovoce jako banány či pomeranče, toaletní papír nebo maso často nešlo za minulého režimu bez toho, aniž by si zákazníci vystáli nějakou tu frontu. Vyplývá to z výsledků velké ankety Deníku Jak vidí Češi listopad 1989 mezi respondenty, kteří zažili na vlastní kůži reálný socialismus.
/FOTOGALERIE/ Sobotní výlov rybníka U Jelena v Luníkově provázelo krásné slunečné počasí. Na hráz se dostavily stovky návštěvníků. Lidé si nenechali ujít jedinečnou společenskou událost. Na své si přišli nejen milovníci rybího masa, ale i dalších pochoutek a občerstvení, kterého bylo v místě ke koupi více než dost.
Na pestrou nabídku zeleniny a ovoce, sýrů, masa, medu a dalších produktů pocházejících především z Novoměstska, se mohou těšit zájemci při dalším oblíbeném farmářském trhu na novoměstském Vratislavově náměstí.
Kapři, líni, candáti, tolstolobici. To vše a mnohem víc se ocitá v sítích východočeských rybářů. Je čas výlovů rybníků, vůně pečeného masa a podzimu.
Cestovatel Leoš Šimánek prokřižoval celý svět. I ve svých 73 letech touží cestovat. Vánoce ale slaví u Šimánků klasicky, jak byli zvyklí z mládí. Nejedí maso a stromeček zdobí těsně před Štědrým dnem, kdy ho pan Leoš ho uřízne u domu na zahradě.
Infarkt si asi všichni spojujeme s bolestí na hrudi, nemožností dýchat a úzkostí. Ale infarkt může proběhnout, aniž by si toho dotyčný všiml. Říká se mu němý, tajný nebo tichý.
Poklady a plody lesa často mohou klamat svým vzhledem. Nejlepší ukázkou krásy, zákeřnosti i důmyslnosti přírody se na druhé mykologické akci v Klenčí pod Čerchovem stala houba páchnoucí po shnilém mase.
Žíraviny vedle jídla, znečištěné zařízení i prošlé maso přesvědčily hygieniky o nutnosti uzavřít kláštereckou restauraci Peřeje.
Brno /FOTOGALERIE/ – Nejlepší burgr z Ostravska, korejské či kanadské speciality, tacos nebo třeba jelení maso na chlebu ochutnávají u brněnského nákupního centra Vaňkovka desítky mlsounů. Od pátku do neděle se tam koná Food truck festival.
Vanilkové rohlíčky, linecké, vosí hnízda. Na takové dobroty se těšíme my lidé, vánoční cukroví už voní ve všech domácnostech. Ale co takhle hovězí maso s brusinkami, tuňákové sušenky, lososová pochoutka nebo lahůdky z kuřecího či srnčího masa? Že by to také mohla být dobrota? Je! Ale psí. Stále více lidí peče vánoční pamlsky také svým čtyřnohým miláčkům.
Rodinná farma Částkov pořádá zítra podzimní slavnost. Návštěvníci mohou zakoupit zeleninu, ovoce a byliny pěstované bez použití jakýchkoliv umělých postřiků a hnojiv, jako občerstvení se bude podávat farmářský gulášek, maso a zelenina z grilu, podzimní polévka, koláče, pivo nebo domácí limonády.
Číňané přišli na chuť vepřovému, ale pro čínskou populaci zatím není tohoto masa dostatek. Čínské zemědělce to vede k tomu, že začínají chovat prasata velká jako lední medvědi. Gigantická zvířata se prodávají za víc než 10 tisíc juanů (zhruba 33 tisíc korun).
/FOTOGALERIE/ Slaný na talíři - 1. street food festival ve Slaném zaplavil v sobotu Masarykovo náměstí. Dorazilo na pětatřicet špičkových kuchařů z tuzemska i zahraničí. I přes velmi chladné a deštivé počasí si jedinečnou událost na náměstí nenechaly v průběhu celého dne ujít stovky návštěvníků.
20. ročník Hodokvasu aneb lokálního hodování přinese spoustu novinek. Akce bude více zaměřena na podporu lokálních gastronomických specialit, které nabízí Moravskoslezský region. Představí se lokální pivovárky, vinná zona Navínko, farmáři a restaurace, které nabídnou pochutiny pro milovníky masa i veganské stravy.
/FOTOGALERIE/ Neodolatelná směsice vůní pečeného i vařeného masa, koláče, domácí chléb a ženy krev a mlíko v historických krojích. Tradiční Svatováclavské vepřové hody v malé obci nedaleko Konice nabízejí vskutku originální zážitek. Do Ochoze se pravidelně o poslední zářijové sobotě sjíždějí lidé z blízkého i širokého okolí.
Vaří lépe ženské nebo chlapi? Tahle otázka stála za zrodem Kotlíkové gulášparády, která se v sobotu 28. září konala v Panenském Týnci na Lounsku.
Libhošťský sportovní areál byl v sobotu 14. září zalitý sluncem a provoněn vůní masa, cibule a koření. O pozornost návštěvníků, diváků i pořadatelů soutěžilo devět týmů složených nejen z místních občanů, ale i z blízkého okolí.
Co je pravdy na zvěstech, že Biskupství ostravsko-opavské chce ukončit nájemní smlouvu restaurace, která si letos dosti pošpinila svou pověst? A co na kauzu říká Plzeňský Prazdroj, který pivo do podniku dodává?
Doba, kdy Češi při nákupu potravin hleděli jen na cenu, je minulostí. Móda farmářských trhů je vyhledávat kvalitu. „Zájem o český původ roste. Před pár lety to bylo většině zákazníků jedno. Dnes se jich mnohem víc začíná ptát, odkud výrobky pocházejí a zda se nevezly přes půlku světa,“ řekl Deníku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
/FOTOGALERIE/ Horské středisko Pec pod Sněžkou po roce opět provoněly guláše. Na parkovišti u kapličky vařilo každé z deseti družstev z 18 kilogramů masa ve velkých kotlích.
/FOTOGALERIE/ Hadí a krokodýlí maso, žabí stehýnka šnečí paštika, hmyzí mix nebo chilli pivo. To vše a mnoho dalších zajímavých pokrmů a nápojů měli v sobotu možnost ochutnat návštěvníci Extreme food festivalu. Od 10 do 18 hodin se konal v areálu letního kina v Olomouci.
Hadí a krokodýlí maso, žabí stehýnka šnečí paštika, hmyzí mix nebo chilli pivo. To vše a mnoho dalších zajímavých pokrmů a nápojů měli v sobotu možnost ochutnat návštěvníci Extreme food festivalu. Od 10 do 18 hodin se konal v areálu letního kina v Olomouci.
Jihlava - Škvarkovou pomazánku s pečivem, pečené plněné brambory, špenátové koláčky nebo guláš. To všechno lidé ochutnají na veganských hodech, které se v pátek 13. září uskuteční v jihlavském Parku Gustava Mahlera. Začátek je v 15 hodin.
Po borůvkových hodech se v Malé Morávce koná další gurmánská akce, je jím Řízkový festival. Ve vybraných restauracích si hosté v sobotu 14. a v neděli 15. září pochutnají na nepřeberné variantě řízků, z nejrůznějších druhů masa i třeba vegetariánských bez masa.
/FOTOGALERIE/ Nejrůznější stánky s pochutinami, grilované maso, čili omáčky, sirupy, ale i čokoládová fontána a plno pamlsků pro děti i dospělé byli na Čerčanském ochutnávání v sobotu 7. září. Gastronomické speciality od koláčů přes zeleninu a klobásy provoněly zahradu sídlící za Kulturním domem Čerčany a návštěvníci mohli polahodit nejen svým čichovým, ale i chuťovým buňkám výběrem z této bohaté nabídky jídel. Ta pak zapíjeli vínem, pivem a dalšími alko či nealko nápoji.
Nové Město na Moravě – O tom, že jídlo podávané ve školní jídelně je velmi chutné, přesvědčila porotce celostátní soutěže nazvané O nejlepšího kuchaře roku 2019 ve společném stravování kuchařka ze Školní jídelny u 2. základní školy v Novém Městě na Moravě Zdena Řádková. Porotu v pokrmu nadchly zejména dvě z přidaných ingrediencí – houby a tofu.
Výběr alespoň ze dvou jídel na oběd na základních školách? Trochu luxus. „Brzy se dostaneme do situace, kdy budeme rádi, že škola vůbec vaří,“ uvedla zlínská náměstkyně primátora pro školství Kateřina Francová.
Jednačtyřicetiletý kuchař ze známé ostravské restaurace U Rady už si u soudu verdikt vyslechl.
Stoupající popularitu veganské stravy zaznamenal i americký řetězec rychlého občerstvení KFC, který svým zákazníkům v USA nově nabídne bezmasou verzi kuřecích křidélek. Ujišťuje přitom, že veganská alternativa oblíbeného produktu je chuťově prakticky neroznatelná od té se skutečným masem.
Pegan dieta momentálně platí za velký americký stravovací hit. Měsíčník Kondice se podíval na to, v čem je tenhle kříženec veganství a paleolitického jídelníčku unikátní a komu může pomoci.
Vědci z Mezinárodního panelu pro změny klimatu (IPCC) ve své poslední zprávě doporučili snížit produkci skleníkových plynů v zemědělství, konkrétně snížit spotřebu masa. Stručně řečeno, vědci konstatovali to, co všichni víme: krávy hodně prdějí a říhají, a velká stáda se tak produkcí metanu podílí na skleníkovém efektu a přispívají ke klimatické změně.
Nejprve zhroucení, poté trest. Kuchař ze známé ostravské restaurace U Rady, který připravoval jídla z plesnivého masa a po odhalení se psychicky zhroutil, byl odsouzen k šesti měsícům vězení s podmíněným odkladem na zkušební šestnáctiměsíční lhůtu.
Nejprve zhroucení, poté trest. Kuchař ze známé ostravské restaurace U Rady, který připravoval jídla z plesnivého masa a po odhalení se psychicky zhroutil, byl odsouzen k šesti měsícům vězení s podmíněným odkladem na zkušební šestnáctiměsíční lhůtu.
FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek před polednem došlo k dopravní nehodě na D46 u Brodku u Prostějova ve směru na Vyškov. Při prudkém brzdění vypadl z vozu náklad z kafilerie.
FOTOGALERIE/ ve čtvrtek před polednem došlo k dopravní nehodě na D46 u Brodku u Prostějova ve směru na Vyškov. Při prudkém brzdění vypadl z vozu náklad zkaženého masa.
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje provedla v úterý 20. srpna státní zdravotní dozor v zařízení stravovacích služeb, a to v ústavní kuchyni Nemocnice následné péče v Tylově ulici v Litvínově, jejímž provozovatelem je společnost Gastroland.
Jižní Čechy – Třicet tři kontrol provozoven stravovacích služeb provedli v červnu a červenci veterináři v Jihočeském kraji. Závady odhalili na Strakonicku, Českokrumlovsku nebo Písecku.
Grilovat nemusíte jen maso nebo klobásy, skvěle chutná i lilek, kukuřice, sýr nebo houby. Lehkou a navíc chutnou večeři pak v létě zcela jistě oceníte. Nevěříte?
Městská policie v Kolíně řeší každý týden spousty případů. Těm v nedávné době korunovaly zejména krádeže. Ve dvou případech se policistům podařilo odměnit pokutou muže z Nymburska. Oba dva se vydali do Billy v Kolíně kde se snažili ukrást vepřové maso. Jeden z nich, po opakovaných krádežích, dostal pokutu v hodnotě deset tisíc korun.
Veterináři po zhruba půl roce znovu zaznamenali výskyt parazita svalovce (Trichinella) u divokého prasete uloveného v Bystřici pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Poslední obdobný nález byl zaznamenán na sklonku loňského roku na Frýdlantsku v Libereckém kraji. ČTK to sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Tělo nakaženého divočáka bylo zlikvidováno.
VIDEO/ Další záchranu zvířete si na své konto připsali ostravští hasiči. Tento týden „ulovili“ dospělou poštolku, která vletěla do řeznictví v Ostravě-Porubě, které prochází kolaudací. Dravec v místnosti létal několik desítek minut. Vysvobodili ho až přivolaní hasiči.
FOTOGALERIE/ Předplacené vítězství? Mezi regionálními tipéry, je jméno Hlavinka pojmem. Celkové pořadí v podzimní části ovládli výhradně experti z tohoto klanu. A nestalo se tak poprvé. Odborníci ze Stařechovic a Služína už v minulosti vyhráli třikrát!
Za druhé světové války museli lidé na venkově odevzdávat dávky v naturáliích. Kromě vajec, mouky či masa se vybíraly také husy. Jejich zpracování obstarávala již před válkou rodina paní Anny Mourkové a nejinak tomu bylo i za dob válečných.
Stůl, čtyři židle, lavice a místo na přípravu pokrmů s odkládací plochou a odpadkovým košem. Vše z masivního betonu. Tak vypadá první veřejné grilovací místo v Lounech.
Jižní Čechy – Nedostatky ve skladování syrového masa, plesnivé matrace a chybějící doklad o kvalitě pitné vody. Nejen to jsou prohřešky dětských letních táborů, které odhalila za uplynulé prázdninové týdny krajská hygiena. Pokud inspektoři shledají nedostatky, udělují sankce. Tábora Zálesák v Nesměni se ale tyto vady netýkají.
Čerstvá zelenina, výrobky z kravského, kozího i ovčího mléka a samozřejmě maso. O to je největší zájem v Nákupní skupině Dubí-Cínovec a okolí Venduly Laštovkové, která už několik měsíců prodává lokální potraviny přes platformu Scuk.cz.
Umíte si představit léto bez posezení u grilu? V Jirkově to raději ani nezkouší. V sobotu se v areálu fotbalového hřiště u sauny konala akce Jirkov na grilu.