Kreativ

ŠTÍTEK: maso

Jídla bez masa nabízí stále více restaurací

Vysočina – Restaurace, kde nenajdete maso. Jídla vaří ze zdravých a čerstvých surovin. Vegetariánská strava si získává stále větší oblibu ve větších městech. Často láká i zákazníky, kteří normálně do svého jídelníčku maso zařadí.

Kuchyně jako koníček. Naučte svého teenagera vařit

Chcete si ráno přispat a zároveň se chutně nasnídat? Už máte dost dní strávených o samotě v kuchyni? Zapojte teenagery do vaření, nebo jim rovnou přenechte celé kuchyňské království. Poradíme vám, jak na to.

Ve Francii zatkli šest radikálních veganů, útočili na řeznictví a McDonald's

Francouzská policie zatkla šest veganských aktivistů, kteří ve městě Lille prováděli výtržnosti proti řeznictvím. Devět provozoven, mezi kterými je řeznictví, obchod s rybami, obchod se sýry a místní McDonald's mělo po řádění veganů rozbitá okna. Jejich zdi výtržníci posprejovali a potřísnili falešnou krví.

Tymián je přítelem kuchyně i spánku. Dochutí maso i sladké dobroty

Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.

Jak připravit nejlepší steak? Hlavně ho nepřepéct

Mitrov – Žďársko si může přidat další prvenství. Nejlepší českou biopotravinou je totiž steak z Mitrovského dvora na Bystřicku. Rozhodla o tom odborná porota v soutěži Česká biopotravina roku 2018, kterou pořádal již posedmnácté PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Uspořádejte pro své přátele zahradní party!

Končící léto a příjemnější teploty jsou ideální pro venkovní posezení s přáteli či k narozeninovým oslavám pod širým nebem. Pozvěte své blízké k sobě na zahradu ať už domů nebo na chalupu a překvapte je svou kreativitou.

Ochutnejte poctivé výrobky Z Gruntu

Supermarkety Terno a Trefa, které se dlouhodobě zaměřují na kvalitu a širokou nabídku čerstvých potravin, mají ve své nabídce výjimečnou skupinu výrobků značky Z Gruntu.

Zloděj kradl mražené maso

Kraslice – Mražené maso kradl v obchodě v Kraslicích sedmačtyřicetiletý muž. Ukázalo se navíc, že na svědomí má i další krádež.

Plánujete grilovat? Zkuste maso vcelku

České Budějovice – Zapomeňte na klobásy i na tenké plátky masa. Pokud se chystáte grilovat a chcete být opravdu „in“, kupte větší kus flákoty a upravte jej vcelku. Šéfkuchař Honza Krob vám garantuje, že se všichni třeba po grilovaném hovězím či krůtím mase vcelku budou oblizovat.

I bez masa je jídlo chutné. Přijďte veggetit a uvidíte

Kynšperk nad Ohří – Většina mých přátel jí maso a většina z nich si myslí, že vegetariáni jedí v létě saláty a v zimě smažák a sladké knedlíky, říká Kateřina Veselá, která je sama několik let vegetariánka.

Výsek ve Zbyslavicích nahradilo komunitní centrum

Před dvaceti lety ve Zbyslavicích zavřeli výsek masa. Dnes v této části komplexu, kde sídlí i jediný obchod v obci, otevírají volnočasové Komunitní centrum s bohatým využitím. A jednou zde možná bude třeba knihovna.

Celníci vyšetřují Berouska i Vietnamce z tržnice SAPA. Zabíjeli tygry na maso

V honosném sídle Ludvíka Berouska - Zooparku Bašť - v pondělí způsobil pořádný "cirkus" zásah policie a celníků. Na člena známého cirkusového klanu si vyšetřovatelé posvítili, protože mají podezření, že spolu s dalšími kumpány neoprávněné nakládali s volně žijícími chráněnými živočichy. Nejspíš Berousek prodával Vietnamcům tygry do restaurací.

Komodští "draci" neznají při krmení bratra. Pražská zoo přišla na nový systém

/FOTOGALERIE/ Pražští chovatelé přišli na to, jak krmit varany komodské, kteří při lovu neznají bratra, co nejpřirozenější cestou. Dramatické chvilky, kdy ještěři trhají kusy masa, pražská zoo pravidelně ukazuje svým návštěvníkům. Varany komodské, jejich krmení a způsob života představil pro Pražský deník kurátor plazů Petr Velenský.

Vaříme s dětmi v přírodě. Recepty na ohni pro celou rodinu.

Rybička, ešus a deka znamenají jediné – hurá, jde se na vandr! Tyto kouzelné chvíle v přírodě znají snad všechny generace, i když něco se za poslední roky rozhodně změnilo. Netřeba s sebou na cestu balit chléb se šunkou, na ohni si díky našim receptům připravíte i daleko složitější recepty, které nasytí celou rodinu.

Maso 2.0 nebo čisté maso? Jak budeme říkat burgeru ze zkumavky?

Pokud je maso pěstováno v laboratoři bez zabíjení zvířat, co by mělo být nazváno. Válka o slova v současnosti zaměstnává americké regulátory. Na jedné straně stojí aktivisté bojující za práva zvířat a na druhé straně chovatele dobytka a masný průmysl, kteří nehodlají ustoupit ze svých pozic. Informovala o tom agentura AP.

Pojedenácté. Španěl Nadal opět zvítězil na Roland Garros

Je to vůbec člověk z masa a kostí? Rafael Nadal se letos už pojedenácté probojoval do finále Roland Garros a pojedenácté si pak zapózoval s blyštivým Pohárem mušketýrů. Jeho finálový soupeř Dominic Thiem mohl jen uznale zatleskat králi pařížského grandslamu.

Areál jízdy králů v Kunovicích žil premiérovým Gulášfestem

Prvního ročníku mezinárodního festivalu amatérských družstev ve vaření kotlíkového guláše s názvem Gulášfest Kunovice 2018 se v sobotu v Areálu tamní jízdy králů zúčastnilo devět tří až pětičlenných týmů. Osm jich bylo z Kunovic, jen Turanci přijeli ze Slovenska.

Ötzimu hrozil infarkt a mrtvice. Kardiolog by mu zakázal jíst tučné

Ledový muž Ötzi, 5300 let stará mumie pravěkého muže, která byla v roce 1991 objevena v italských Alpách, nepřestává ani po letech vydávat nová tajemství. Naposledy vědci pomocí počítačové tomografie prozkoumali stav jeho srdce a tepen. Pokud by žil Ötzi dnes, zakázal by mu lékař tučné maso a předepsal léky na cholesterol a vysoký tlak. Kdykoli ho mohl postihnout infarkt nebo mrtvice.

Seniorka: Bylo by smutné, kdybychom vyhráli my

Telč – Vynikající těstoviny se špenátovou omáčkou a s krůtím masem, nadýchané lívanečky s ovocem a se zakysanou smetanou a také slabounké palačinky jako od babičky. Úterní dopoledne bylo zážitkem nejen pro hodnotící komisi, ale i pro tři telčské seniory.

Nastává sezóna grilování. Jak na pokrmy nad kouřem, které znali už Indiáni?

Grilování se pro mnohé stalo kulinářským zážitkem a zároveň příjemnou společenskou událostí a časem stráveným s rodinou a přáteli. Maso, zeleninu a další lahůdky připravené na ohni si navíc spojujeme s „příchutí“ léta. Docílit parádního výsledku, navíc s pochvalou strávníků, chce ale také notnou dávku trpělivosti a disciplíny. V čem nám pomohli naši předkové a jaké vychytávky nám ulehčují zvládnout grilování na jedničku dnes?

Kontrola ve vietnamské tržnici odhalila plesnivé maso. Hrozí pokuta 50 milionů

Do známého areálu SAPA v pražské Libuši přijela minulý týden "šťára". Ve vietnamské tržnici kontrolní orgány odhalily několik nedostatků, mezi něž patří prošlé maso, vejce i mořské plody. Telecí maso navíc zřejmě pochází z nelegální porážky. Provozovatelům hrozí pokuta ve výši až 50 milionů korun.